Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΠΟΤΑΜΟΣ "ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΠΟΥ ΚΛΑΔΕΨΑΝ"

> Σας στέλνω συνημμένως επιστολή μου που δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21/4/17, "Τα πεύκα που κλάδεψαν"), με την παράκληση να την αναδημοσιεύσετε. Η επιστολή αφορά την παράνομη κλάδευση από τον Δήμο Κυθήρων δέντρων επι της ιδιοκτησίας μου στον Ποταμό Κυθήρων. Ο Δήμος εξακολουθεί να σιωπά, παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματά μου κατ' αρχήν προφορικώς (τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αντιδήμαρχο και επίσκεψη στον κ. Δήμαρχο) και κατόπιν γραπτώς με συστημένες επιστολές, αν και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος (η σχετική γνωμάτευση του Δασαρχείου κοινοποιήθηκε στον Δήμο τον Σεπτέμβριο του 2016).
>  
> Με θερμές ευχαριστίες και τιμή,
>  
> Αλέξιος Χρυσοστάλης
> τηλ. 00 33 145510179

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν παράνομα οι πρώτες εργασίες για τα αιολικά στη Μάνη!
Ξεκίνησαν τα έργα για την εγκατάσταση των πρώτων βιομηχανικών αιολικών πάρκων στη Μάνη, παραβιάζοντας τους περιορισμούς που θέτει η εγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες αντιληφθήκαμε ότι βαρέος τύπου μηχανήματα μετακινήθηκαν μέσω παρανόμως διανοιχθέντος δρόμου, εγκαταστάθηκαν πάνω από το χωριό Δρύαλος και ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες (εκσκαφές και εκβραχισμούς) πάνω στον αυχένα του όρους Σαγγιάς, βόρεια από την κορυφή Θρόκαλο.
Στη σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (υπουργική απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου, 197130/26.03.2012), αναφέρεται ρητά ότι:
α. Δεν επιτρέπεται να εκτελούνται εργασίες κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, και τα έργα οδικής πρόσβασης στις θέσεις των ανεμογεννητριών να είναι περιορισμένα. (σελ. 11, παρ. 35)
β. Πρέπει να έχει «πραγματοποιηθεί μελέτη-διερεύνηση για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζ.Ε.Π. (φιδαετός και αετογερακίνα) τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την κατασκευή του εξεταζόμενου έργου, σύμφωνα με το 37 σχετικό έγγραφο της παρούσας». (σελ. 11, παρ. 36)
Όμως παρόλο που ολόκληρη η χερσόνησος της Μάνης είναι περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Νότια Μάνη GR2540008») ως σημαντική περιοχή για τη μετανάστευση των πουλιών, παρόλο που δεν υπάρχει εγκεκριμένη ειδική ορνιθολογική μελέτη για τον φιδαετό και την αετογερακίνα (είδη χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής), παρόλο που είναι Απρίλιος (εντός του απαγορευτικού διαστήματος Μαρτίου-Ιουνίου), η εταιρεία ξεκίνησε τα χωματουργικά έργα, μην κρατώντας καν τα προσχήματα της νομιμότητας που τόσο απλόχερα τους έχει δοθεί! Ταυτόχρονα με την παράνομη έναρξη των έργων, μόλις χθες αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας της ένστασής μας (28 μανιάτικων και εθνικών συλλόγων και 1250 Μανιατών).
Σε άμεση επικοινωνία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας πληροφορηθήκαμε ότι μετά από αίτηση της ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. και με σχετική αδειοδότηση του Δασαρχείου Γυθείου (μιας και πρόκειται για δημόσια δασική έκταση), διατέθηκε αρχαιολόγος για την παρακολούθηση των εργασιών. Στην παρατήρησή μας ότι η εκτέλεση των έργων είναι παράνομη και αντιβαίνει στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου λάβαμε την απάντηση ότι «πράγματι υπήρχε κενό για τη διευκρίνιση του οποίου θα επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες».
Χθες, 27 Απριλίου 2017, προσφύγαμε στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σήμερα προχωρήσαμε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Γυθείου ζητώντας την άμεση παύση των έργων και την τιμωρία των υπευθύνων.
Για εμάς είναι δεδομένο ότι η επικείμενη εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγγιά θα υποβαθμίσει τη Μάνη σε βιομηχανική περιοχή, επιφέροντας μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.
Η διάνοιξη δρόμων και τα εκτεταμένα έργα εκβραχισμών με τη χρήση ερπυστριοφόρων, μηχανικών σφυριών και δυναμίτη σε εποχή αναπαραγωγής των πουλιών προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε ένα παρθένο μέχρι τώρα και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες οικοσύστημα. Και είναι από μόνο του δηλωτικό για τις προθέσεις και την περιβαλλοντική ευαισθησία των εταιρειών. Οι οποίες κατά τα άλλα θα επιδοτηθούν αδρά για την “πράσινη ανάπτυξη” που προσφέρουν.
Το είπαμε και το ξαναλέμε: επαγρυπνούμε και αντιστεκόμαστε σε όλα τα μέτωπα για να κάνουμε κάθε τους βήμα δυσκολότερο! Επιφυλασσόμαστε για τη χρήση παντός νομίμου δικαιώματός μας στα ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά όργανα.
Είμαστε εδώ. Θα μείνουμε εδώ. Δε θα περάσουν!

Γύθειο και Κεχριάνικα, 28 Απριλίου 2017
- Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης.
- Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης).

Νέος φωτισμός LED στο κεντρικό μας λιμάνι, στο Διακόφτι! ( ΦΩΤΟ )

Νέος φωτισμός LED στο κεντρικό μας λιμάνι, στο Διακόφτι! Μπράβο στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Παναγιώτη Ζαντιώτη για την εξαιρετική του δουλειά! Και φυσικά στον Βαλέριο Καλοκαιρινό για τις απίστευτες λήψεις!
Είναι η πρώτη επαφή των τουριστών με το νησί μας!

Αντίδραση Χαρχαλάκη στη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση από τους ΚΑΠ

Την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση τού Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, εκφράζει με επιστολή, που απέστειλε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, αιρετούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Βουλευτές, ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
«...Με ποια λογική άλλωστε θα πρέπει να παρακρατώνται πόροι από τους (ήδη τραγικά μειωμένους) ΚΑΠ του Δήμου Κυθήρων για ένα ζήτημα που δεν τον αγγίζει ούτε καν έμμεσα; Με ποιόν τρόπο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα επιβαρύνουν το περιβάλλον της Αττικής; Και για ποιο λόγο πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ του Δήμου μας, για ένα θέμα που ουδόλως μας αφορά;», επισημαίνει.
Υπενθυμίζεται ότι, η ΚΕΔΕ, επί του ίδιου θέματος, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά της σχετικής με τη χρηματοδότηση τού Πάρκου από τους ΚΑΠ, απόφασης τού Υπουργείου Εσωτερικών και να προσβάλλει την ΚΥΑ, με την οποία καθορίστηκε η κατανομή 580.000 € σε ισόποσες 10 δόσεις των 58.000 € στο εν λόγω ΝΠΙΔ, επικαλούμενη τόσο γιατί δε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της (Άρθρο 259, Παρ. 4, Ν. 3852 / 2010), όσο και τη μείωση των ΚΑΠ των Δήμων κατά 60% τα τελευταία χρόνια.

Ολόκληρη η επιστολή

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Πάνο Σκουρλέτη
2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Γεώργιο Σταθάκη

Κοιν.: 1. κ.κ. Δημάρχους Π.Ε. Νήσων Αττικής
2. κ.κ. Βουλευτές Ά Πειραιά και Νήσων
3. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Στο ΦΕΚ με αριθμό 767/Β/10-03-2017 και στην Υ.Α. με αριθμό 5711 καθορίζεται η μηνιαία πρόσοδος του «Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ΄Αντώνης Τρίτσης΄», που θα βαρύνει αναλογικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημιάς στο περιβάλλον της Αττικής, που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των Δήμων».
Είναι πασιφανές ότι από την συγκεκριμένη Υ.Α. πρέπει να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής που ούτε αστικοί είναι, ούτε προκαλούν την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον της χερσαίας Αττικής. Με ποια λογική άλλωστε θα πρέπει να παρακρατώνται πόροι από τους (ήδη τραγικά μειωμένους) ΚΑΠ του Δήμου Κυθήρων για ένα ζήτημα που δεν τον αγγίζει ούτε καν έμμεσα; Με ποιόν τρόπο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα επιβαρύνουν το περιβάλλον της Αττικής; Και για ποιο λόγο πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ του Δήμου μας, για ένα θέμα που ουδόλως μας αφορά;
Παρακαλώ για άμεσες ενέργειές σας.

Με Τιμή,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
https://www.epoli.gr/

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ 29ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ & 7ης ΜΑΪΟΥ 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ
Τό  Σάββατο 29 Ἀπριλίου 2017 στό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ καί τήν Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στό Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτοῦ, περί ὥραν 7 μ.μ., θά γίνῃ ἡ μηνιαία Σύναξις τῆς Σχολῆς Γονέων καί Κηδεμόνων.
Ὁμιλητής ὁ Αἰδ/τος Πρωτ/ρος
π. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος
Θεολόγος,  Γεν. Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος 
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
μέ θέμα:
«Ὁ κίνδυνος τῆς κατάθλιψης στούς νέους μας -
ἡ καλλιέργεια τῆς ἀλληλεγγύης στά παιδιά μας - 

ἡ δύναμη τῆς πίστης δύναμη γιά ζωή» 
         Παρακαλοῦνται καί προσκαλοῦνται οἱ Ἀρχές καί φορεῖς τῆς νήσου μας, οἱ ἀγαπητοί Γονεῖς καί Κηδεμόνες καί ὅλοι οἱ συμπολίτες μας νά παρευρεθοῦν στίς συνάξεις αὐτές.
         Μετά τήν ὁμιλία θά ἀκολουθήση ἐνδιαφέρουσα συζήτησις ἐπί τοῦ θέματος.
Μετ' εὐχῶν
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ   
† Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ