Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο π. Ιάκωβος Χαλίλ στα Αντικύθηρα – Επίσκεψη ελπίδας για το νησί

Μέσα στην πνευματική χαρά της Δεσποτικής Εορτής της Θείας Αναλήψεως και λίγες ημέρες πριν την Αγία Πεντηκοστή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επισκέφθηκε τα Αντικύθηρα μαζί με τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Χαλίλ του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, αδελφό της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως τη Θεοτόκου του Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

 

Η επίσκεψη αυτή είχε στόχο την γνωριμία του πατρός Ιακώβου με τους λιγοστούς κατοίκους του όμορφου νησιού, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση μόνιμης εγκατάστασης στα Αντικύθηρα 4 οικογενειών ορθοδόξων χριστιανών από την περιοχή του Λιβάνου. 

Η πρόταση αυτή ωριμάζει τους τελευταίους μήνες και ήδη οι λεπτομέρειες εξειδικεύονται από ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης, Αντικυθήριος στην καταγωγή, που ιδιαίτερα αγωνιά για το τεράστιο πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης του νησιού.

 

 

Ο π. Ιάκωβος λειτούργησε το πρωί της Τρίτης 30/05 στον Ιερό Ναό του Πολιούχου του νησιού Αγίου Μύρωνος και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο νησί και τους όμορφους ναούς του από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη.

Έγιναν συζητήσεις με τους κατοίκους, που έδειξαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι του Λιβάνου εξαιτίας των ταραχών στην περιοχή, προβλήματα επιβίωσης που τους οδηγούν σε ξεριζωμό από την πατρίδα τους για μια καλύτερη τύχη.

Τα Αντικύθηρα, νησί νοτίως των Κυθήρων, άκμασαν πληθυσμιακά τον 19ο και τον 20ο αιώνα αγγίζοντας ακόμα και τον αριθμό των 800 μονίμων κατοίκων, ενώ κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1810-1864) απετέλεσαν τόπο εξορίας των επτανησίων ριζοσπαστών που επεδίωκαν την Ένωση με την Ελλάδα. 

 

 

Στην περίοδο αυτή στα Αντικύθηρα υπήρχαν μέχρι και Δικαστής και Συμβολαιογράφος. Παρά τα δημόσια έργα που εκτελούνται τα τελευταία έτη στο νησί, παρά τις ανακαινίσεις ιερών ναών και κατοικιών και το ενδιαφέρον αποδήμων Αντικυθηρίων για το νησί, ο χειμώνας είναι δύσκολος καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον μόλις 20 και η πρόταση εποικισμού του νησιού με οικογένειες από το Λίβανο ίσως να είναι η τελευταία ελπίδα των Αντικυθήρων να κρατηθούν ζωντανά.

 ----------------------------
Πηγή: orthodoxia.info
----------------------------

Μηχανική βλάβη σε πλοίο που έπλεε νότια της Ελαφονήσου

Μηχανική βλάβη παρουσίασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 30/5, το φορτηγό πλοίο “UGUR DADAYLI”, σημαίας Marshal islands, με έντεκα αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ελαφονήσου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών που οργάνωσε επιχείρηση για την αντιμετώπιση του συμβάντος.



Τελικά, το πλοίο αποκατέστησε τη βλάβη με ίδια μέσα και κατέπλευσε στον όρμο Βατίκων, με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, όπου αγκυροβόλησε με ασφάλεια.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του “UGUR DADAYLI” μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.
----------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
----------------------------

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ

H Φιλαρμονική Ποταμού σας προσκαλεί σε μια συναυλία στην αίθουσά της (πάνω από το Πνευματικό Κέντρο Ποταμού) με τις δεξιοτέχνες μουσικούς Fenella Humphries (βιολί) και Adi Tal ( τσέλο) σε έργα Sibelius, Bach, Bartok και Maxwell Davies. Η συναυλία θα γίνει την Πέμπτη που μας έρχεται στις 8:30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Είναι μια προσφορά της Allcomers Music που κάθε άνοιξη οργανώνει στο νησί μας μια εβδομάδα μαθημάτων για ενήλικες ερασιτέχνες εκτελεστές οργάνων. Οι δεξιοτέχνες αυτές είναι οι καθηγήτριες της φετεινής ομάδας με την οποία θα συνεργαστεί και πάλι η μπάντα της φιλαρμονικής στην συναυλία που θα γίνει το Σάββατο στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στην Χώρα (θα γίνει άλλη ανάρτηση).



Laconia Summer Basketour 2017

Laconia Summer Basketour 2017
«Βάζουμε καλάθι στον παιδικό καρκίνο»
για δεύτερη χρονιά στη Μονεμβασιά από 5 έως 12 Αυγούστου
Ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον ΑΠΟΕΛ Μολάων και την στήριξη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ διοργανώνουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο καλοκαιρινό τουρνουά μπάσκετ της Πελοποννήσου, το Laconia Summer Basketour, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 12 Αυγούστου 2017.
Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, περισσότεροι από 350 αθλητές, επαγγελματίες και μη, αναμένεται να αγωνιστούν με σύνθημα «Βάζουμε καλάθι στον παιδικό καρκίνο», καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί και φέτος υπέρ του συλλόγου ΦΛΟΓΑ.
«Η διοργάνωση που πέρσι αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία της Λακωνίας, επιστρέφει για να ταράξει τα αθλητικά δρώμενα του νομού», αναφέρει ο εκ των διοργανωτών Γιώργος Ψιακής, ενώ ο Αλέξανδρος Τσάκωνας συμπληρώνει: «Κάνουμε αργά και σταθερά βήματα ανάπτυξης και στόχος μας είναι να γίνουμε θεσμός, με οδηγό πάντα την φιλανθρωπική συνεισφορά».
Επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές από την Α1 Stoiximan.gr Basket League και από την Α2, θα βρεθούν στο παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Μολάων, στο Δήμο Μονεμβασιάς, δίνοντας έτσι το στίγμα τους στην διοργάνωση, τόσο στους διαγωνισμούς τριπόντων και καρφωμάτων, όσο και στην ροή του πρωταθλήματος.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Laconia Summer Basketour, από τη δεύτερη κιόλας χρονιά ύπαρξης του, διεθνοποιείται και διευρύνει τους αγωνιστικούς του ορίζοντες καθώς ξεκινάει την πρώτη του διεθνή συνεργασία με το World Club Basketball Tournament. Το WCBT, είναι το μεγαλύτερο τουρνουά επίλεκτων αθλητών που πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέρος λαμβάνουν αθλητές από Αμερική, Καναδά, Φιλιππίνες και πολλές άλλες χώρες και φέτος θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Hastings της ανατολικής Αγγλίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑ Συνελήφθη στη Μάνη ένα άτομο για κλοπή και παράνομο εμπόριο.

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή και για παράνομο υπαίθριο εμπόριο
Συνελήφθη, (29.5.2017) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, 37χρονος ημεδαπός, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, αφαίρεσε από όχημα ημεδαπού, ηλεκτρονική συσκευή, ενώ όπως επιπλέον προέκυψε, διέθετε προς πώληση υποδήματα, στερούμενος σχετικής αδείας από την αρμόδια Αρχή.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ "ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ"

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα πριν λίγο από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ΛΑΝΕ υπέβαλε αίτημα παράτασης της ετήσιας ακινησίας του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ μέχρι την Παρασκευή 9/6, οπότε αναμένεται κατά το Υ.Ε.Ν. να επανέλθει στα εγκεκριμμένα του δρομολόγια. Το αίτημα παράτασης είναι νόμιμο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επισκευές στο πλοίο, που καθυστέρησαν εξαιτίας των απεργιών των σωματείων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Η Δημοτική Αρχή ενημερώνεται και πιέζει καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη τήρηση της σύμβασης της ΛΑΝΕ με το ΥΕΝ., ενώ επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση η ΛΑΝΕ δεν έχει παραβεί τη σύμβασή της καθώς η ετήσια ακινησία είναι νόμιμη, σε αντίθεση με το 2013 οπότε η κατάσταση και οι τοπικές αντιδράσεις ήταν εντελώς διαφορετικές (το 2013 είχε ζητήσει πρόωρη διάλυση της σύμβασης και αποχώρηση από τη γραμμή, κάτι που αποφεύχθηκε χάρη στις δυναμικές κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας).
Αναμένουμε από τη ΛΑΝΕ άμεση επίσημη ενημέρωση του επιβατικού κοινού καθώς και άμεσο άνοιγμα των πλάνων κρατήσεων από τις 9/6 και μέχρι τη λήξη της σύμβασής της (31/10).
Stratos Charchalakis

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» 2017 7-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Aδελφοποίηση των Κυθηραϊκών Μονοπατιών με Μονοπάτια του Καναδά

Στις 13 Μαΐου στο Τορόντο του Καναδά έγινε η αδελφοποίηση των Κυθηραϊκών Μονοπατιών “Kythera Hiking” (www.kytherahiking.com) με το Bruce Trail (http://brucetrail.org/), που το διαχειρίζεται ον μεγαλύτερος σύλλογος περιπατητών του Καναδά Bruce Trail Concervancy.


Το Bruce Trail Concervancy, αριθμεί 10,000 μέλη και το συνολικό μήκος των μονοπατιών που διαθέτει είναι 900 χιλιόμετρα.

Η αδελφοποίηση μονοπατιών είναι κάτι αντίστοιχο με την αδελφοποίηση πόλεων. Οι περιπατητικοί οργανισμοί αδελφοποιούνται με στόχο τη στενότερη διεθνή συνεργασία, αμφίπλευρη δημοσιότητα και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο των μονοπατιών στη προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Σημαντική συμβολή στην αδελφοποίηση είχε η οργάνωση Paths of Greece (www.pathsofgreece.gr) η οποία δραστηριοποιείται στην ανάδειξη της Ελλάδας μέσα από τα μονοπάτια της. Η αδελφοποίηση έγινε στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος “Friendship Trails” του World Trails Network.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ο Γ.Π. Κασιμάτης , μέλος του ΔΣ του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ο οποίος και μετέφερε χαιρετισμό του Δημάρχου Κου Ευστράτιου Χαρχαλάκη.
-----------------------------------
Πηγή: tornosnews.gr
-----------------------------------