Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Απάντηση Γ.Γ. ΥΠΕΣ στην Επιστολή του Δημάρχου για τις προσπάθειες διάλυσης του Δήμου Μονεμβασίας

Σε απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου Μονεμβασίας προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ Κώστας Πουλάκης.
Στην εισαγωγή της επιστολής του ο Γ.Γ. ΥΠΕΣ αναφέρει ότι «πάγια θέση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μην τεθεί ζήτημα επαναχάραξης των διοικητικών ορίων των Δήμων» και καταλήγει «Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού ή μονομερών σχεδιασμών, καθώς και η παραμικρή παρέμβαση στις ανωτέρω εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνει με διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών»
Αναγνώσατε το σύνολο της επιστολής του Γ.Γ. ΥΠΕΣ κ. Κώστα Πουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης με επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τους βουλευτές του Νομού καθώς και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., τοποθετείται υπέρ της συνέχισης της σημερινής δομής του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας και επισημαίνει ότι θα είναι τεράστιο λάθος για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του η διάσπασή του σε περισσότερους Δήμους.
Στην επιστολή του ο κ. Τριχείλης ανέφερε τα εξής:
»Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ,
κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε,
Σας απεστάλη Επιστολή-Ανακοίνωση  4  τέως  αυτοδιοικητικών της Δ.Ε. Βοιών, με την οποία ζητείται η διάλυση του Δήμου Μονεμβασίας και η σύσταση νέων Δήμων, κάτι που με βρίσκει  κάθετα αντίθετο, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και των δημοτών, για τους εξής λόγους:
Ο Καλλικρατικός Δήμος Μονεμβασίας συστάθηκε με την ένωση πέντε (5)  πρώην Δήμων: Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα, Μολάων και  Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους.
Είναι  εύρωστος  οικονομικά  χωρίς  οφειλές, παρά τις  μεγάλες μειώσεις σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, λόγω  της καλής  οικονομικής  διαχείρισης που ασκούμε.  Είναι πλήρως λειτουργικός με δική του Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία,  έχουμε  λάβει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια και εκτελούμε πάνω από 20 μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, καθώς και 14  μεγάλα έργα από το Π.Δ.Ε. Παράλληλα εκτελούμε και πλήθος άλλων έργων πλην των προαναφερομένων, από ιδίους πόρους, προγράμματα LEADER, Πράσινο Ταμείο κ.λ.π. κατανεμημένα σε ολόκληρο το Δήμο.
Ειδικά στη Δ.Ε. Βοιών, όχι απλώς υπάρχει «εποικοδομητική λειτουργία της αυτοδιοίκησης»,  αλλά έχουμε επιτελέσει  ένα  πολύ μεγάλο  έργο, το οποίο αναγνωρίζουν όλοι, πλην των υπογραφόντων την επιθυμούμενη  διάλυση  του  Δήμου  Μονεμβασίας,  αν  και  υπάρχει  εμφανής αντιδιαστολή των πεπραγμένων των προηγούμενων δημοτικών αρχών με τα εντυπωσιακά πεπραγμένα του Καλλικρατικού Δήμου.
Έχω διατελέσει  Δήμαρχος  του  τέως   Καποδιστριακού  Δήμου Ασωπού  για  δύο  τετραετίες,  2003-2006 και 2007-2010, καθώς και Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας από τη σύστασή του ως σήμερα και μάλιστα εκλεγόμενος με πολύ υψηλά ποσοστά, καθώς και σύμβουλος στην Κοινότητα Παπαδιανίκων την τετραετία 1990-1994.
Η εμπειρία αυτή, μου έδειξε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη και ικανή δομή της αυτοδιοίκησης, γιατί έδωσε τα κρίσιμα μεγέθη για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, όπως αποδεικνύεται από την έως τώρα πορεία του.
Θα ήταν τεράστιο λάθος,  εάν  διαλύετο  ο Δήμος Μονεμβασίας σε κομμάτια, τα οποία θα ήταν πολύ υποδεέστερα σε λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, με  διάλυση ουσιαστικά  των δομών του, για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες με αιτήματα που η έως τώρα πορεία έχει δείξει ότι είναι  άκαιρα και ανεδαφικά, καθώς  λάθος θα ήταν και εάν ανοίγατε  θέμα  αλλαγής  ορίων των Καλλικρατικών Δήμων».

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 7/6/2017

Δελτίο Τύπου - 7/6/2017
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης 7/6 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου με 16 θέματα ημερήσιας διάταξης.
Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ενημέρωσε για την άκρως ικανοποιητική πορεία των έργων αποκατάστασης των παράνομων ΧΑΔΑ στο Λαχνό και στα Αντικύθηρα, για τα οποίά θα υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι επίσκεψη στο νησί της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας της Περιφέρειας. Επίσης ανέφερε για την χρηματοδότηση του Δήμου με 25.000€ από το Πράσινο Ταμείο, για την εντός των επομένων ημερών ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης των Μητάτων που θα εγκαινιαστεί στις αρχές Ιουλίου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. John Griffin αλλά και για τα τεράστια προβλήματα στις δημοπρασίες των έργων λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στη νομοθεσία, στις οποίες οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι αδυνατούν αντικειμενικά να προσαρμοστούν. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος ξεκίνησε τις κατασχέσεις οφειλών και την ποινική διαδικασία για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών που αγνοούν συστηματικά και προκλητικά τις οφειλές τους προς το Δήμο, δεν εντάσσονται σε ρύθμιση ή δεν την εξυπηρετούν και έχουν αποδεδειγμένη οικονομική και περιουσιακή δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Το Δ.Σ. όρισε τις 3 ειδικότητες που θα προσληφθούν στο Δήμο μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών μόνιμων οργανικών θέσεων και αποφάσισε την πρόσληψη α) ενός ΠΕ κλάδου Μηχανολόγων Μηχανικών, β) ενός ΠΕ κλάδου Χημικών Μηχανικών και γ) ενός ΤΕ κλάδου Διοικητικού – Λογιστικού. Σημειώνεται πως ακόμα και με αυτές τις τρεις προσλήψεις που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον Δήμο μας δεν μειώνεται, καθώς οι ανάγκες σε μόνιμες προσλήψεις παραμένουν μεγάλες, τόσο για το Δήμο όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε την χρηματοδότηση ύψους 1.981.396€ από το Π.Ε.Π. Αττικής που αφορά στην Πράξη με τίτλο «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Εξοπλισμού Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού για την Ασφαλή Επίβλεψη και Λειτουργία των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Κυθήρων». Το έργο αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του δικτύου ύδρευσης, θα μειώσει πολύ τις αδιάγνωστες διαρροές εξοικονομώντας μεγάλη ποσότητα υδάτων που σήμερα χάνονται και θα εκσυγχρονίσει συνολικά 51 εγκαταστάσεις (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, βανοστάσια) του δημοτικού δικτύου ύδρευσης.
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή του, το Δ.Σ.:
Ενέκρινε το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κυθήρων για το 2017. Το «3ο Ταξίδι στα Κύθηρα» περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές
Οκτωβρίου, τόσο ιδιωτών και φορέων, όσο και αμιγώς δημοτικές, που συμβάλουν στην ευρύτερη προβολή του νησιού μας. Το πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών.
Αποδέχθηκε τις μελέτες και όρισε τον τρόπο εκτέλεσης των έργων:
α) Συντήρηση Κτιρίων Στέγασης Σχολικών Μονάδων, προϋπολογισμού 100.000€. Θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο Γυμνάσιο-Λύκειο, το Δ.Σ. Χώρας, το Δ.Σ. Ποταμού και το Νηπιαγωγείο Αγ. Πελαγίας.
β) Πλακόστρωση οικισμού Σκλαβιάνικα Τ.Κ. Μητάτων, προϋπολογισμού 65.000€. Πρόκειται για πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που δεν είχε συμπεριληφθεί στην μελέτη ανάπλασης του οικισμού, αν και έχει άμεση συνάφεια με αυτήν.
Υπενθυμίζεται ότι με τις διαρκείς νομοθετικές αλλαγές σχετικά με τα δημόσια έργα, πλέον όλες οι δημοπρασίες γίνονται στον Πειραιά με πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που επιβαρύνουν διοικητικά αλλά και οικονομικά τους μικρούς Δήμους.
Το Δ.Σ. έλαβε αποφάσεις και για άλλα τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ., συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή η οποία ενέκρινε τις διακηρύξεις για 4 νέα σημαντικά έργα:
α) Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου Καψαλίου με προϋπολογισμό 20.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 27/6)
β) Επισκευή Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού με προϋπολογισμό 200.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 4/7)
γ) Συντήρηση – Επισκευή Δημοτικής Οδοποιίας με προϋπολογισμό 310.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 6/7)
δ) Επισκευή Δεξαμενών – Αντλιοστασίων Δήμου Κυθήρων – Β΄ Φάση με προϋπολογισμό 100.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 11/7)
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την δημοπράτηση κατά τις ημερομηνίες αυτές των ανωτέρω έργων είναι η έκδοση της αναμενόμενης επί 2 εβδομάδες Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την μη άμεση εφαρμογή των νέων τιμολογίων στα δημόσια έργα (που ισχύουν αιφνιδιαστικά από 19/5), σε διαφορετική περίπτωση οι ημερομηνίες των δημοπρατήσεων θα μετατεθούν για αρκετά αργότερα καθώς οι μελέτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις νέες τιμές.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΗ ΚΑΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑ


Προσάραξη φορτηγού πλοίου στον Λακωνικό Κόλπο


Click to enlarge image 18983172_10209772909979726_554140732_n.jpgΣτη θαλάσσια περιοχή Κοκκάλα του Λακωνικού Κόλπου προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 30.600 μετρικούς τόνους θειάφι. 





Σε παραλία της Κοκκάλας το φορτηγό πλοίο «St. Gregory»
Σε παραλία της Κοκκάλας το φορτηγό πλοίο «St. Gregory»




Στο «St. Gregory» επιβαίνουν 19 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί. Είχε αναχωρήσει από την Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο σημείο σπεύδει πλωτό του Λιμενικού Σώματος.
http://www.zougla.gr

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ 2 ΚΥΘΗΡΙΟΥΣ


To 1925 ο Κυθήριος φιλόλογος, Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Κυθήρων, αείμνηστος Σπύρος Στάθης, έστειλε επιστολή στον Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια και τον παρακάλεσε να του στείλει τα ποιήματά του, για να τα διδάξει στις τελευταίες τάξεις. Ο ποιητής ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε στα Κύθηρα απαντητική επιστολή στο Στάθη μαζί με τα ποιήματά του, τα οποία ο πρωτοποριακός καθηγητής δίδαξε στους μαθητές του σε μια εποχή που τα ποιήματα του Καβάφη δεν κυκλοφορούσαν στην Αθήνα, ούτε περιέχονταν στα διδακτικά βιβλία. Ακόμα και στη γενέτειρά του, την Αλεξάνδρεια, δεν διδάςκονταν συστηματικά στα σχολεία της ομογένειας.
Ο δεύτερος Κυθήριος (εκ μητρός) που αλληλογράφησε με τον Καβάφη (περίπου 60 επιστολές) ήταν ο Μάριος Βαγιάνος, γιος της Λεμονιάς Πρινέα από τα Λογοθετιάνικα, λογοτέχνης, κριτικός ερευνητής, δημοσιογράφος. Ο Βαγιάνος γεννημένος στην Αίγυπτο, βρέθηκε στην Αθήνα το 1922 και από το 1923 μέχρι το 1931 ασχολήθηκε συστηματικά με την προβολή του Καβαφικού έργου και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους Καβαφιστές. Ο ίδιος ο Καβάφης έγραψε για το Βαγιάνο «Ο φίλος μου ο κύριος Βαγιάνος, πόσο καλός μου φάνηκε τα χρόνια αυτά υποστηρίζοντας την ποίησή μου! Πόσο τον είμαι υποχρεωμένος και πόσα τον χρωστώ για τη μεγάλη του αυτή εύνοια!»

Eleni Harou


Μια εποικοδομητική συζήτηση για τον Θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη με τον Κωνσταντίνο Γραφάκο

Η δημοσιογραφική ομάδα μας μετά την τελετή εγκαινίων του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ακούγοντάς τους Βουλευτές της Λακωνίας κ.κ. Αραχωβίτη και Δαβάκη και την Αντιπεριφερειάρχη κα Τζανετέα, αναζήτησε και συναντήθηκε με τον εμπνευστή και πρωτοπόρο όπως τον αποκάλεσαν, στην δημιουργία του Εθελοντικού Σταθμού, Επιπυραγό κύριο Κωνσταντίνο Γραφάκο.

Ο λόγος προφανής.
-          Θέλουμε να συζητήσουμε για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη από τη σκοπιά και την οπτική γωνία που τον βλέπει ο κύριος Γραφάκος.



Ποια ήταν η  αφορμή που σας οδήγησε σε αυτή τη διαφορετική προσέγγιση για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και γενικότερα για τη δράση του στον κεντρικό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα;

  Το ενδιαφέρον μου για την ανάπτυξη του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, μου δημιουργήθηκε με την αφορμή που μου δόθηκε στις 19 Ιουλίου 2000 όπου κατά την διάρκεια κανονικής μου άδειας βρέθηκα σε πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αρχοντικού, Προσηλίου και Πετρίνας. Είναι τρία χωριά μερικών δεκάδων κατοίκων που βρίσκονται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα Σμήνους.  Εκεί  συνάντησα 3 πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Γυθείου με 10 άνδρες και 35 περίπου αγροτικά ημιφορτηγά και τρακτέρ που έφεραν βυτία των 1500 και 2000 κυβικών με 100 περίπου άτομα, ακροβολισμένα σε διάφορα σημεία της πυρκαγιάς. Μου έκανε εντύπωση η υπακοή και η πειθαρχία που έδειχναν στον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου (που συντόνιζε τις δυνάμεις πυρόσβεσης) οι κάτοικοι των χωριών αυτών που ήταν στο συμβάν.
Σκέφτηκα, γιατί όλους αυτούς τους ανθρώπους, κατοίκους της περιοχής, να μην τους μιλήσουμε,  να τους γνωρίσουμε, να μετάσχουν σε μια εκπαίδευση και τελικά μέσα από τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στα πλαίσια του Νόμου 2951/1991, να ενταχθούν στην ενεργό δύναμή μας, όταν έχουμε συμβάντα στην περιοχή αυτή. Η σκέψη καταγράφηκε με την μορφή εργασίας 10 μήνες μετά στην Πυροσβεστική Ακαδημία.

 Τι περιεχόμενο είχε σε γενικές γραμμές η μελέτη αυτή κύριε Γραφάκο;

 Συγκέντρωσα πληροφορίες για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επισκέφτηκα την Αυστρία (που την θεωρώ μακράν πρωτοπόρα ως Χώρα στην ανάπτυξη του θεσμού του  Εθελοντή Πυροσβέστη), αλλά και την Γερμανία και την Ιταλία, και κατέγραψα όλο αυτό το υλικό ώστε να υπάρχει μια αφετηρία γνώσεων και διαδικασιών που θα με βοηθούσε να εργαστώ για αυτόν τον σκοπό.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τις σκέψεις σας και τις απόψεις σας για τη διάδοση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη;

 Αναφερόμενος στη σημερινή εποχή, σκεπτόμενος τον τρόπο που τα κράτη όλης της υπόλοιπης Ευρώπης διαχειρίζονται τον θεσμό αυτό προς όφελός της κάθε Χώρας και  φυσικά, εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση, όσον αφορά την διαχείριση και την αντιμετώπιση των συμβάντων πυρκαγιάς κυρίως, αλλά και γενικότερα των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στο Πυροσβεστικό Σώμα, σας εκθέτω τα παρακάτω:  

Με την διάδοση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη επιτυγχάνουμε:
Α) Την ενημέρωση πολιτών σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φαινομένων υπαίθριας και αστικής πυρκαγιάς.
Β) Την εκπαίδευση πολιτών άρα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσα από την γνώση και με αυτόν τον τρόπο, την δραστική μείωση του ΠΑΝΙΚΟΥ.
Γ) Την ένταξη του κατά τόπους κοινωνικού συνόλου, στις δράσεις  πρόληψης, δημιουργώντας παιδεία, με προσπάθειες ευαισθητοποίησης των ενηλίκων και τακτικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης των παιδιών που εκεί υπάρχει το περιθώριο σταδιακής αλλαγής της νοοτροπίας.
Δ) Την μείωση της καταπόνησης του προσωπικού και των δαπανών κίνησης. Αυτό επιτυγχάνεται  λόγω μεγαλύτερης διασποράς δυνάμεων και άμεσης επέμβασης στην έναρξη του συμβάντος με αποτέλεσμα την αντιμετώπισή του πριν εξαπλωθεί.
Ε) Την αύξηση των δυνάμεων αντιμετώπισης των συμβάντων χωρίς πρόσθετο κόστος, αφού στην έκτακτη ανάγκη θα έχουμε την ικανότητα ενίσχυσης από εκπαιδευμένους πολίτες εξοπλισμένους με μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους με την συμμετοχή τους σε αυτές τις καταστάσεις.  
*  Καθίσταται  ο πολίτης συμμέτοχος στην προστασία της ζωής του και της περιουσίας του.
*   Δημιουργούμε πολίτες με αυτοπεποίθηση.
* Διαχειρίζεται ο κάθε πολίτης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς συμπεριφορά ΠΑΝΙΚΟΥ!   

Υποχρεώσεις που προκύπτουν για το Πυροσβεστικό Σώμα:
Για την διάδοση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη απαιτούνται :
I)  Εξοικείωση του προσωπικού σε θέματα εκπαίδευσης και μετάδοσης της πληροφορίας ώστε να έχουν την ικανότητα να ενεργοποιήσουν, να οργανώσουν και να   εκπαιδεύσουν πολίτες, κάνοντάς τους ικανούς να συμμετάσχουν στο επιχειρησιακό έργο.
ΙΙ) Εξοικείωση του προσωπικού στην επιτελική διαχείριση των συμβάντων διότι ακόμα και ο συμβασιούχος πυροσβέστης υπάρχει η πιθανότητα να ενεργήσει ως επικεφαλής σε μια ομάδα εθελοντών πολιτών που ο ίδιος θα είναι ανώτερος (υπηρεσιακά) όλων των υπολοίπων ( σχετικό παράδειγμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Εθελοντικό Σταθμό του Δήμου Ευρώτα).
ΙΙΙ) Κοινωνική ευαισθητοποίηση και εξωστρέφεια και απόκτηση εκπαιδευτικής δυνατότητας των  Αξιωματικών του Π.Σ., ώστε μέσα από τις κινήσεις τους να προκύπτει το κατάλληλο περιβάλλον με τους τοπικούς φορείς, τους αιρετούς και τους πολίτες, για να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας στο επιχειρησιακό έργο.

Προτάσεις: 
Με αφορμή την νέα γραμμή πολιτικής στην κατεύθυνση της «συμμετοχοποίησης» των πολιτών στα θέματα Πολιτικής Προστασίας μπορούμε να προτείνουμε τα παρακάτω:
Ι) Ένταξη προγραμμάτων ενημέρωσης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων, από προσωπικό του Π.Σ. με προοπτική μιας ολοκληρωμένης θεματολογίας από την πρωτοβάθμια έως και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σχετική δράση εφαρμόζεται πιλοτικά από την Π.Υ. Γυθείου σε όλα τα Δημοτικά,  Γυμνάσια και Λύκεια).
ΙΙ)  Ενεργοποίηση των διατάξεων σχετικά με την Πολιτική Προστασία των Ο.Τ.Α. προς την κατεύθυνση την ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα θέματα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης πυρκαγιών και θεομηνιών. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται αγαστή σχέση και συνεργασία μεταξύ Τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δήμου, και πολιτών που αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.      
ΙΙΙ) Βελτιστοποίηση του Νο 4029/2011 περί εθελοντών στο Π.Σ. ώστε να ξεπεραστούν ειδικές περιπτώσεις οι οποίες αποδυναμώνουν τον θεσμό και αποσυντονίζουν τις προσπάθειες ανάπτυξής του.
ΙV) Ενεργοποίηση των διατάξεων Πυρασφαλείας στο σημείο του «Αρχηγού πυρασφαλείας» και της «Ομάδας πυρασφάλειας» σε κάθε επιχείρηση ώστε να καλύπτονται αυτές οι θέσεις από πιστοποιημένο προσωπικό με αποτέλεσμα την δημιουργία κινήτρου για την απόκτηση της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη. (Υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό το θέμα)  

Τα οφέλη:
Ι) Μείωση δαπανών του Κρατικού Μηχανισμού
ΙΙ) Ενεργοποίηση πολιτών
ΙΙΙ) Βελτίωση του γνωστικού και επιχειρησιακού επιπέδου του υπηρετούντος προσωπικού του Π.Σ.
ΙV) Χρησιμοποίηση κονδυλίων από την Πολιτική Προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παραδείγματα σχετικά με την απόκτηση Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού των Εθελοντών από τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα, Κυθήρων όπου το Π.Σ. έχει περιορισμένη δυνατότητα να χορηγήσει.)
V) Βελτίωση της παιδείας των πολιτών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα άρα και μείωση του φαινόμενου ύπαρξης συμβάντων από αμέλεια, αλλά και από πρόθεση   σε αρκετές περιπτώσεις.

Τελειώνοντας τις σκέψεις του ο κύριος Γραφάκος σημείωσε με πολύ προσοχή δίνοντας έμφαση στην παρακάτω φράση:

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές από την μία μέρα στην άλλη και η δεκαπενταετής δράση μου στο αντικείμενο του Εθελοντισμού το αποδεικνύει. Είμαι βέβαια πεπεισμένος ότι κάθε πολίτης αναζητά την ενημέρωση και την εξοικείωση σε θέματα που αφορούν στην ασφάλειά του και την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
Εν κατακλείδι, είμαι φυσικά πεπεισμένος ότι  ως Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, έχω την υπηρεσιακή και ηθική υποχρέωση, να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της κοινωνίας, σε ότι αφορά στη διάδοση της γνώσης και την οργάνωση των πολιτών, για την καλύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις, για την  προστασία της ζωής και της περιουσίας  τους.

-          Ελπίζουμε ότι η καλοκαιρινή περίοδος του 2017 ή η αντιπυρική περίοδος όπως ο κύριος Γραφάκος και γενικότερα οι Πυροσβέστες την αποκαλούν, να περάσει για τον κάθε ανάγνωση μας με τους καλύτερους Οιωνούς.

                                   Η επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας
                                                     «Δράσεις Πολιτών»

                                                       Ελένη Τζανετάκου
ΠΗΓΗ http://www.draseispoliton.gr