Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Αγίας Ελέσας αύριο 1 Αυγούστου , θα τιμήσει με την παρουσία της ,η βουλευτής Α' Πειραιά του Σύριζα κυρία Γεωργία Γιεννιά , η οποία έφτασε το νησί των Κυθήρων και θα παραμείνει έως την Πέμπτη.

Ξεκινά κανονικά στην ώρα του το φετινό κυνηγετικό έτος.

Αθήνα, 31/07/2017
Υπεγράφησαν οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις


Υπεγράφησαν σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι Υπουργικές Αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου. Οπότε, χωρίς καθυστέρηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι συνεπές στους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να ασκήσουν την κυνηγετική δραστηριότητα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης της κυνηγετικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ενιαίας περιβαλλοντικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό λαμβάνει ειδική πρόνοια και μέτρα για τον ορθό έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Δασοφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας και Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων) έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι αειφορίας και δικαίου και η κυνηγετική δραστηριότητα να συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη. Βασικός κρίκος σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι Έλληνες κυνηγοί οι οποίοι παράλληλα με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις, που οφείλουν να έχουν ώστε να συμβάλλουν στην αειφορική κάρπωση των θηραμάτων, οφείλουν και καλούνται να ενεργούν και να προσφέρουν εθελοντικά στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών.
Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα:
  • διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,
  • αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10
  • δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού
  • κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.
Φυσικά, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι αυτό μελλοντικά το Υπουργείο θα προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων  κάρπωσης, ή/και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους.
Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά εφέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.
Κατά τα λοιπά, η φετινή ρυθμιστική απόφαση της θήρας παραμένει ως είχε και κατά την περσινή χρονιά.
Στα ίδια επίπεδα είναι και τα καθοριζόμενα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας καθορίζονται στα:
  • 10 € για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού)
  • 30 € για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και
  • 60 € για τη γενική άδεια θήρας (όλη η χώρα).
Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες καθορίζονται στα 60 € ανά κυνηγό. Από το ποσό αυτό:
  • 5 € κατανέμονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
  • 14,9 € κατανέμονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους
  • 40,1 € κατανέμονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία έχει και την υποχρέωση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Υπενθυμίζεται ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ποσό μεγαλύτερο του 50% από τις παραπάνω εισφορές και τέλη σε φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία αυτή η υποχρέωση ανέρχεται στο 95%.
Οι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται με την πιο πάνω ΚΥΑ καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΥΑ 143570/2614/21.10.2016 αυτοί οι κυνηγοί έχουν πια τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν και μαζικά την έκδοση άδειας θήρας από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.
Οι παραπάνω αποφάσεις αναμένονται να εκδοθούν σε ΦΕΚ άμεσα, ενώ επόμενο βήμα για το Υπουργείο είναι η έκδοση της απαραίτητης απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στον Αμβρακικό κόλπο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΗΣ


ΛΑΚΩΝΙΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημέρες Ιατρικής Προσφοράς & Αλληλεγγύης στη Μάνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημέρες Ιατρικής Προσφοράς & Αλληλεγγύης στη Μάνη
Βραδιάζει,
Καυτή η ανάσα του πυρωμένου μαΐστρου ξεθωριάζει την ακτογραμμή στον αέναο μανιάτικο βράχο. Κι όσο κοπάζει, υποτάσσεται στη γαλήνη που προστάζει ο Λακωνικός, το θέρος.
Τη μακαριότητα της στιγμής υπογραμμίζουν πρόσωπα γνώριμα, γαληνεμένα, πιστοί υπηρέτες ετούτης της κακοτράχαλης γης, και τόσοι ακόμη που 'ρχονται να θαυμάσουν, να γευτούν την αλμύρα της.
Εξουδετερώνοντας τις παγιωμένες σκέψεις, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η καταξιωμένη ιατρική ομάδα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κάτοικοι και επισκέπτες της πρόσφατα πληγείσας περιοχής της προσηλιακής Μάνης, καταφέραμε κι ανταμώσαμε σε ένα προκλητικό για τους καιρούς εγχείρημα. Το διήμερο ιατρικής προσφοράς & αλληλεγγύης στη Μάνη που πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό μέτωπο του χωριού Κότρωνα 28 και 29 Ιουλίου, αφιερωμένο στην Ιατρική πρόληψη και ενημέρωση, συνέχεια της αδιάκοπης προσφοράς του πρότυπου υγειονομικού οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μάνης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Eξετάσθηκαν 254 πολίτες – ασθενείς στις ειδικότητες Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Ορθοπαιδική, Παθολογία, Διαβητολογία και Γενική Ιατρική.
Πρέπει να κρατηθούν στη σκέψη και τη μνήμη μας τα χωριά Κότρωνας, Φλομοχώρι, Χιμάρα, Λουκάδικα, Νύφι, Κοκκάλα και οι πέριξ συνοικισμοί.Επιτυχία αποτυπωμένη στο χαμόγελο, αλλά και στις αυλακιές του προσώπου κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη. Καθρεφτίζεται στο ολοένα βελτιούμενο βιοτικό επίπεδο, στο οποίο η Ομάδα Υγείας του Κ.Υ. Αρεόπολης, είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένη τα τελευταία χρόνια.
Κότρωνας είκοσι εννέα Ιουλίου. Το γεγονός αυτό μπορεί για κάποιους, να μην έχει καμία σημασία. Για όσους όμως υπηρετούμε στη Μάνη, η μέρα αυτή, αποτελεί καταγεγραμμένη ημερομηνία της ιατρικής και κοινωνικής μνήμης των ανθρώπων που προσέφεραν απλόχερα.
Από τη θέση του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, βαθύτατα συγκινημένος για την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου της Μάνης, οφείλω να εκφράσω από καρδιάς τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό της ομάδας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για τις άρτιες σε κατάρτιση και υποδομή υπηρεσίες, αλλά και στους εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέραμε απλόχερα στην ακριτική μας περιοχή και εν ολοκληρία με την αρωγή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με τις στάχτες της πρόσφατης καταστροφής ακόμη νωπές.
Πιστοί στο συμβόλαιο που σιωπηλά σφραγίσαμε, στις μαγικές εικόνες εναλλαγών, απροσποίητοι και αταλάντευτοι, συνεχίζουμε να αφιερώνουμε τις ζωές μας στην προσφορά σε κάθε Μανιάτισσα και Μανιάτη.
Επιτυχημένες πρωτοβουλίες σαν αυτή, αναζωπυρώνουν ολοένα το πάθος μας για τη διασφάλιση του αυτονόητου, την παροχή ολιστικής φροντίδας προς όλους.
Καλωσορίσατε… Εξόριστοι…
αναζητώντας ένα κοινό όμορφο όνειρο.
Ανάργυρος Δ. Μαριόλης
Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης









Αγία Ελέσα Οσιομάρτυς που μαρτύρησε στα Κύθηρα

Ἔλεος σὺ δέδοσαι παρὰ Κυρίου,
Τῇ σῇ μητρὶ παρθένε μάρτυς Ἐλέσα.
Βιογραφία
Η Αγία Ελέσα γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Ο πατέρας της ήταν ένας πλούσιος άρχοντας Έλληνας, αλλά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ελλάδιος. Η μητέρα της όμως, Ευγενία, ήταν μια αγία γυναίκα με πολλές αρετές και πλούσια χαρίσματα. Δεν είχε παιδιά και γι’ αυτό παρακάλεσε τον Θεό να την λυπηθεί και να την αξιώσει να γεννήσει ένα παιδί. Μια μέρα ενώ βρισκόταν μόνη στο σπίτι και προσευχόταν, άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Σε ελέησε ο Θεός σε ότι του ζήτησες, και σου έδωσε καρπόν κοιλίας». Όταν γεννήθηκε η Ελέσα (την ονόμασαν Ελέσα από τη φωνή που είχε ακούσει η μητέρα της «ἐλέησέ σε ὁ Θεός»), η μητέρα της την αφιέρωσε στον Κύριο και την βάπτισε χριστιανή, στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Όσο μεγάλωνε στην ηλικία, τόσο δυνάμωνε η πίστη της και η αγάπη της προς το Θεό. Μετά από την αγία κοίμηση της μητέρας της, ενώ η αγία ήταν 14 χρονών, σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει με τον ειδωλολάτρη πατέρα της ο οποίος ήθελε να την παντρέψει με έναν άρχοντα. Γι' αυτό μετά από πολλή προσευχή και όταν βρήκε κατάλληλη ευκαιρία, έφυγε αφού μοίρασε πολλές ελεημοσύνες σε φτωχούς και σε ορφανά, μαζί με δύο δούλες της και ασκήτευε σε ένα βουνό των Κυθήρων.

Όμως ο πατέρας της, έψαξε και την βρήκε και προσπάθησε να την γυρίσει πάλι πίσω στο σπίτι τους. Στην άρνηση όμως της Αγίας, ο πατέρας της εξοργισμένος την κατεδίωξε. Η Αγία διωκόμενη έφθασε στή ρίζα του βουνού που σήμερα ονομάζεται βουνό της Αγίας Ελέσας και παρεκάλεσε το Θεό λέγοντας «σκίσε γη και κρύψε με». Από τη σχισμή που ανοίχθηκε στο βουνό πέρασε η Αγία και έφθασε στην κορυφή, όπου κατέφθασε αλλόφρων ο πατέρας της και την αποκεφάλισε την 1η Αυγούστου 375 μ.Χ. Στον τόπο του μαρτυρίου της η υπηρέτριά της την έθαψε.

Οι πρώτοι χριστιανοί που ήλθαν στο νησί για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας, ανήγειραν μικρό ναΐσκο χωμένο κατά το πλείστον εντός του εδάφους, στον οποίο οι προσκυνητές κατέβαιναν με 5-6 σκαλοπάτια. Η Αγία Τράπεζα του ναΐσκου εστήθη πάνω από τον τάφο της Αγίας. Η παράδοση λέει ότι κατά τους παλαιοτάτους χρόνους έρχονταν προσκυνητές από τη Μάνη κατά την 1η Αυγούστου και τιμούσαν την μνήμη της Αγίας. Αυτός ο μικρός Ναός σωζόταν μέχρι το 1867 μ.Χ. ως ιδιόκτητος της οικογενείας Κασιμάτη - Γεράκα. Το 1871 μ.Χ. ανηγέρθη ο σημερινός ευρύχωρος Ναός με συνδρομές των χριστιανών πάνω στα ερείπια του παλαιού Ναού, ο οποίος επιχωματώθηκε για να ισοπεδωθεί το έδαφος στο σημείο όπου θα ανεγειρόταν ο νέος Ναός. Πάνω ακριβώς από τον παλαιό Ναό εκτίσθη το άγιο Βήμα και πάνω από το σημείο, όπου ήταν ο τάφος της Αγίας εκτίσθη και του νέου Ναού η Αγία Τράπεζα. Την ίδια περίοδο χτίστηκαν γύρω από το Ναό και τα πρώτα κελλιά ισόγεια με βόλτα (καμάρες). Ο Ναός ήταν συναδελφικός με αδελφούς τους Βενέρηδες του χωριού Γερακιάνικα. Το 1945 μ.Χ. ο Ναός έγινε ενοριακός του γειτονικού χωριού Πούρκου. Κατά τη δεκαετία του '50 ξεκίνησε ο εξωραϊσμός και η ανάδειξη του Προσκυνήματος με την εκτέλεση μεγάλων έργων, όπως ήταν ο εξωραϊσμός του ναού, η ανέγερσις νέου κωδωνοστασίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος, η ανέγερση ηγουμενείου και σύγχρονων κελλίων, ο ηλεκτροφωτισμός και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου, που ήταν και το δυσκολώτερο έργο, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, που δημιουργείται από τους κάθετους απόκρημνους βράχους.

Η Αγία Ελέσα με τον Όσιο Θεόδωρο θεωρούνται προστάτες των Κυθήρων και ο λαός πιστεύει ότι η Αγία έχει «χαλινώσει» τα φίδια των Κυθήρων και δεν είναι δηλητηριώδη.

Σημείωση: Η μνήμη της συγκεκριμένης Αγίας δεν αναφέρεται πουθενά στους Συναξαριστές, τη βρίσκουμε σαν μάρτυρα μόνο στα Κύθηρα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Γόνος ἅγιος, Πελοποννήσου, γέρας ἔνθεον, νήσου Κυθήρων, ἀνεδείχθης, Ἐλέσα πανεύφημε, ὑπὲρ Χριστοῦ γὰρ νομίμως ἀθλήσασα, χειρὶ πατρῷα ἐτμήθης τὴν κάραν σου, Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἐκ στείρας ἐβλάστησας, καθάπερ ἄνθος τερπνόν, πατρὸς δὲ μισήσασα, τὴν ἀθεΐαν στερρῶς, Ἐλέσα πανένδοξε, ἔλαμψας ἐν τῇ νήσῳ τῶν Κυθήρων ὁσίως, ἤθλησας δὲ ἐν ταύτῃ, καὶ λαμπρῶς ἐδοξάσθης· καὶ νῦν ἀναπηγάζεις, τὰ θεῖα δωρήματα.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄.
Ὡς ὁ προφήτης ἐκ στείρας, Ἐλέσα, βλαστήσασα, καὶ τῆς ἐρήμου ὡς οὗτος οἰκήτειρα γέγονας. Λιποῦσα γὰρ δόξας τιμάς τε ἐν γῇ, λαμπαδηφόρος ἐχώρεις πρὸς τὰ οὐράνια. Θαυματουργούσης δὲ ὄρη πορείαν σοὶ ἐσκεύαζον, τὴν κεφαλὴν τμηθείση ὑπ’ αὐτοῦ τοῦ γεννήτορος. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ δωρησαμένῳ σὲ ἡμῖν προστάτιν ἀκοίμητον.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τὴν τῶν παρθένων καλλονὴν μεγαλομάρτυρα, καὶ τῶν Κυθήρων κραταιὰν σκέπην καὶ πρόμαχον, ἀνυμνήσωμεν συμφώνως θείαν Ἐλέσαν, πρὸς τὸν Κύριον γὰρ παῤῥησίαν κέκτηται ἡμᾶς πάντας ἐκ κινδύνων περισκέπουσα, τοὺς κραυγάζοντας· χαίροις Μάρτυς πανένδοξε.

Ἕτερον Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐν Κυθήροις ἔλαμψας ἀμέμπτῳ βίῳ, καὶ λαμπρῶς ἠγώνισαι, ὑπὲρ Χριστοῦ μαρτυρικῶς· ὅθεν ἀξίως δεδόξασαι, Ὁσιομάρτυς Ἐλέσα πανένδοξε.

Κάθισμα
Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡραία ἐν κάλλεσι παρθένε γέγονας, τὰ στίγματα φέρουσα τοῦ μαρτυρίου τοῦ σοῦ, Ἐλέσα πανεύφημε· ὅθεν νῦν παρεστῶσα τῷ Χριστῷ στεφηφόρος, πρέσβευε ὑπὲρ πάντων τῶν τιμώντων τὴν πάντιμον μνήμην σου Μάρτυς πολύαθλε.

Ὁ Οἶκος
Σήμερον ἀνεδείχθη Ἑωσφόρος τοῖς πᾶσι, ἡ ἔνδοξος καὶ πάνσεπτος μνήμη τῆς Παρθενομάρτυρος Χριστοῦ, διὸ πιστοὶ ἅπαντες ἀθρόως συνέλθωμεν ἐν πίστει κραυγάζοντες αὐτῇ ἐκ πόθου·

Χαίροις σεμνὴ, παρθενίας κάλλος· χαίροις σὺ εἷ τῶν Μαρτύρων κλέος.
Χαίροις, τῶν Κυθήρων ἡ δόξα καὶ καύχημα· χαίροις, τῶν σῶν δούλων ἡ μόνη βοήθεια.
Χαίροις, ὅτι τῶν αἰτούντων τὰς αἰτήσεις ἐκπληροῖς· χαίροις, νύμφη Κυρίου καλλιμάρτυς Ἐλέσα.
Χαίροις τῷ σῷ Νυμφίῳ, στεφηφόρος ἡ στᾶσα· χαίροις, σὺ γὰρ τὴν πλάνην κατήργησας.
Χαίροις, σὺ γὰρ τὸν Χριστὸν ἀνεκήρυξας· χαίροις, πιστῶν κραταιὰ προστασία.
Χαίροις, ἡμᾶς γὰρ τῶν δεινῶν ἀπαλλάττεις· χαίροις, μάρτυς πανένδοξε.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις ὦ Ἐλέσα νύμφη Χριστοῦ, Παρθενομαρτύρων, ἀκροθίνιον εὐκλεές· χαίροις Κυθήρων, ὡράϊσμα καὶ σκέπη, σεμνὴ Ὁσιομάρτυς, Ἀγγέλων σύσκηνε.

http://www.saint.gr/


Π.Κ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



   1.  Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες των νησιών μας η πυροπροστασία του περιβάλλοντος  είναι υπόθεση όλων μας.
  2. Για αύριο  01-08-2017 σύμφωνα με τον χάρτη της Γ.Γ.Π.Π., ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τέσσερα (4) και η Υπηρεσία μας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο ετοιμότητας.
        Απαιτείτε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω των ανέμων εντάσεως   7  μποφόρ περίπου, που θα επικρατήσουν και των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιών μας.
  3.  Για αναγγελία πυρκαγιάς μπορείτε να καλέσετε στο  199 (Πανελλαδικός αριθμός) όπως επίσης και στο 27360-33199 το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Π.Κ. Κυθήρων.
   Ευχαριστούμε για το χρόνο  σας.






                                                            Κοντολιάνικα 01-08-2017
                                                         Ο  Προϊστάμενος   



                                                           Λάζαρος  Π. Κωνσταντίνου                                                                    

                                                           Επιπυραγός

ΒΑΤΙΚΑ : Αναβίωσε ο "Κολοβρέχτης" η "Κρίκος" η"Γρίπος" στη Νεάπολη του Δήμου Μονεμβασιάς

ΒΑΤΙΚΑ : Αναβίωσε ο "Κολοβρέχτης" η "Κρίκος" η"Γρίπος" στη Νεάπολη του Δήμου Μονεμβασιάς
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων αναβίωσε με επιτυχία το έθιμο του "κολοβρέχτη" στην παραλία τηε Νεάπολης , παρουσία δεκάδων μικρών και μεγάλων που βρέθηκαν εκεί.
Ο Τάκης Σούκος ο ψαράς έριξε τα δίχτυα και μικροί μεγάλοι βρέξανε "κώλο" για να βγάλουν την ψαριά έξω !!
Τσιπούρες σαρδέλα και λαβράκια ήταν η ψαριά, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η αναβίωση ενός εθίμου που κρατά από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες και απλώθηκε γρήγορα σε όλα τα παράλια . Όταν έξω είχε καιρό και τα καίκια έφερναν την ψαριά καλούσαν σε βοήθεια από την ακτή να τραβηχτούν έξω τα δίχτυα όσο πιο γρήγορα γινόταν ,με το αζημίωτο φυσικά.
Έτσι και φέτος στη Νεάπολη αναβίωσε το έθιμο αυτό και όλοι οι συμμετέχοντες αποζημιώθηκαν με ψητή σαρδελίτσα !!
Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατίκων και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάκη Σούκο και στην Κούλα την γυναίκα του που διέθεσαν τα δίχτυα και την βάρκα τους !
Οι φωτογραφίες είναι της κυρίας Νεκταρία Δερμάτη ,την οποία ευχαριστούμε πολύ που μας της παραχώρησε.


Συμβαίνει Τώρα 














ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ ΒΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσοχωρίου,σας προσκαλεί στο μικρό πανηγύρι του,στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Μεσοχωρίου το Σάββατο 5 αυγούστου παραμονή του Σωτήρος . Προσφέρονται πλούσια νηστίσιμα εδέσματα. Τιμή εισόδου με φαγητό 7 ευρώ.

Μετά τιμής το διοιηκητικό συμβούλιο του συλλόγου

Επιστρέφουν τα οστά του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Tην Τρίτη 1η Αυγούστου 2017 και ώρα 6:30΄μ.μ., θα υποδεχθεί η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων στο προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης τα οστά του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κυρίλλου του Α΄ Καρμπαλιώτου.

Όπως μας ενημερώνει η Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κύριλλος ο Α΄ ήταν ενταφιασμένος στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών και πλέον έχουμε την χαρά και την τιμή να δεχθούμε τα οστά του, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ειδικό χώρο στο Μητροπολιτικό μας Ναό, όπως αρμόζει.
Σας παρακαλούμε να προσέλθετε όλοι για να τιμήσουμε τον μακαριστό Μητροπολίτη Κύριλλο τον Α΄.
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει σύντομη αναφορά στον κεκοιμημένο Ιεράρχη. Στην τελετή θα παρευρεθούν τα ανίψια επ΄ αδελφή του μακαριστού Γέροντος Ιεράρχου.
Στη συνέχεια θα τελεσθεί η ακολουθία του Εσπερινού και θα ψαλεί η πρώτη ιερά Παράκληση προς την Κυρία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.
http://www.vimaorthodoxias.gr

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΑΧΟΥ VIDEO

Για να δείτε το video κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
 


Τελευταία απάντηση
Επειδή δυστυχώς ο Δήμαρχος συνεχίζει την προσπάθεια παραπλάνησης, θα πρέπει να προσφύγουμε στο VIDEO για να δούμε ποιος είναι ειλικρινής και ποιος ψεύδεται.
Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος τελείωσε τον μακροσκελή κουραστικό μονόλογό του μπροστά στην κάμερα συνέχισε ως εξής (αντιγράφω από το VIDEO) «…θα ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε ένα διάλειμμα ...εε…θα γίνει κλειστή σύσκεψη...εε…θα ξεκινήσει κλειστή σύσκεψη με τον κ. Αμοιρίδη, θέλω να ευχαριστήσω τα μέσα ενημέρωσης για την παρουσία τους …και να ξέρετε ότι τα αποτελέσματα της σύσκεψης …….κλπ »
Βλέποντας ότι ο Δήμαρχος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει να δώσει το λόγο στην αντιπολίτευση, όπως όφειλε, απευθύνομαι χαμηλόφωνα στην κ. Δούρου και τον κ. Χατζηπέρο που κάθονταν δίπλα μου λέγοντας ότι θα ήθελα να πω δυο λόγια. Οι άνθρωποι ευγενέστατα μου δίνουν να καταλάβω ότι δεν είναι αρμόδιοι οι ίδιοι να δίνουν το λόγο, οικοδεσπότης και προεδρεύων είναι ο Δήμαρχος και αυτός οφείλει να το κάνει, και πολύ σωστά. Ωστόσο ο κ. Χατζηπέρος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο λέει « Δήμαρχε εδώ …» δείχνοντας με ότι επιθυμώ να πάρω το λόγο. Οπότε απευθυνόμενος και εγώ προς το Δήμαρχο λέω «..μπορώ ως αντιπολίτευση να μιλήσω δύο λεπτά, δύο λεπτά μόνο…». Και τότε ο Δήμαρχος σηκώνεται σαν ελατήριο μας γυρίζει την πλάτη και εξαφανίζεται στο γραφείο του χωρίς να πει κουβέντα. Σε λίγα δευτερόλεπτα έστειλε τη γραμματέα του να πάρει παραγγελίες για καφέδες!!! Μετά εφέυρε το τέχνασμα της δήθεν μανιώδους αναζήτησής του από τον υπουργό, τόσο που δεν προλάβαινε να πει τη φράση « το λόγο έχει ο κ. Φατσέας» για παράδειγμα.
Άκουσε κανείς το Δήμαρχο να δίνει το λόγο σε κάποιον αντιδήμαρχο ή στην αντιπολίτευση; Όταν του ζητήσαμε το λόγο μας γύρισε την πλάτη και έφυγε. Και τώρα μας λέει γιατί δεν πήραμε το λόγο αυθαίρετα! Ενώ είχε προλάβει βέβαια να διώξει τα μέσα ενημέρωσης, αφού τα ευχαρίστησε για την παρουσία τους….και ότι εμείς έπρεπε να μιλήσουμε στο διάλειμμα του καφέ!!! Το VIDEO τα δείχνει όλα.
Αν συνέχισα αυτή την  αντιπαράθεση ήταν γιατί είναι ένα καλό τεστ για την αξιοπιστία των ανθρώπων που διοικούν το Δήμο αλλά και αυτών που είναι στην  αντιπολίτευση. Ο καθένας μπορεί να βγάλει να συμπεράσματά του.  Βέβαια ο Δήμαρχος έχει τους σφογγοκωλάριους του οι οποίοι θα τον δικαιώνουν πάντα, ότι κι αν κάνει και οι οποίοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ας τους κρατήσει, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι η πραγματικότητα στο νησί είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που έχει στο μυαλό του και του μεταφέρουν οι σφογγοκωλάριοι. Για τα υπόλοιπα που αναφέρει θα πάρει απάντηση εν καιρώ.
Για μένα η συγκεκριμένη αντιπαράθεση τελειώνει εδώ. Ευχαριστώ τους αναγνώστες για την υπομονή τους.
Δημήτρης Φατσέας
Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας



Π.Υ. ΓΥΘΕΙΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ (4) ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ 1/8/2017

Απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου ανακοινώνεται οτι αύριο 1/8/2017 η περιοχή ευθύνης μας- Π.Κ. Κυθήρων παρουσιάζει υψηλο δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς. Εφίσταται η προσοχή όλων των πολιτών ως προς τις υπαίθριες δραστηριότητες και η συμμόρφωση στους κανόνες και τις διατάξεις που διέπουν την αντιπυρική περίοδο.

ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ένα κομμάτι επίγειου Παραδείσου, στον Αυλαίμωνα Κυθήρων, έγινε χθες, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, η παρουσίαση του καινούργιου μου βιβλίου με τίτλο η "ΣΙΓΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ" . Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με την παρουσία τους, και όσους εργάστηκαν πάνω στο βιβλίο μου αναδεικνύοντας το περιεχόμενό του. Την Κα Ελίνα Γαλανοπούλου, Κα Ματίνα Σταθάκη, Κο Γιώργη Δρυμωνιάτη. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Adelin FM και τον Κο Πάνο Πολίτη, για τον άψογο επαγγελματισμό και την αγάπη του για τα πολιτιστικά δρώμενα. Το χώρο φιλοξενίας ΑΡΑΧΤΟΠΩΛΕΙΟ του Σταύρου Κυριακάκη, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΓΑΤΟΣ και όλους όσους στήριξαν την παρουσίαση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αγαπημένους φίλους που πάντα βρίσκονται κοντά μου!!!
Μέσα από την καρδιά μου,
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ!!!"

ΒΑΤΙΚΑ :Οικολογική μάστιγα τα Λαγόψαρα στις ελληνικές θάλασσες??

Κραυγές αγωνίας από τους αλιείς προς την κυβέρνηση για την μάστιγα των λαγόψαρων.
Από όλη την Ελλάδα οι ψαράδες κρούουν τον κώδωνα της ανεξέλεγκτης κατάστασης αύξησης του λαγόψαρου στα ελληνικά νερά. Ένα ψάρι που δεν έχει φυσικούς εχθρούς και αναπαράγεται ραγδαία ,δημιουργεί πολλά προβλήματα προς το παρόν αλλά και μελλοντικά περισσότερα, αν δεν λάβει η πολιτεία κάποια μέτρα ,όπως επισημαίνουν οι αλιείς. 
Παράλληλα τα λαγοκέφαλα επειδή τρώνε τα πάντα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια , τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά είδη . Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους, μας είπαν ψαράδες από τα Βάτικα Λακωνίας .όπου και εκεί έκανε την εμφάνιση του το λαγόψαρο.
Στην Κύπρο η κυβέρνηση το έχει επικηρύξει και επιδοτείται η αλιεία του και η καταστροφή του. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας , να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το κάθε λαγοκέφαλο που θα ψαρεύει και θα κατστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά . Το κυρίως πρόβλημα είναι η ενημέρωση των ψαράδων που πρέπει άμεσα να μεριμνήσει η πολιτεία γι αυτό,για να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να δηλώνουν την ποσότητα που έχουν αλιεύσει με λαγόψαρα , που θα πρέπει να δηλώνετε στην οικεία Λιμενική Αρχή και κατόπιν να καταστρέφονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ρίχνουν ξανά στη θάλασσα.
Η αύξηση τους είναι τέτοια που πλέον τα λαγόψαρα αλιεύονται και κοντά σε ακτές.
Ο Λαγοκέφαλος, είναι μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, στην οποία ανήκουν 121 είδη από 19 γένη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας φθάνοντας τουλάχιστον τα 110 εκ. σταθερό μήκος και τα 7 κιλά βάρος.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Ο Λαγοκέφαλος όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει τετροδοτοξίνη που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τετροδοτοξίνη (TTX) είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που φράζει το δυναμικό δράσης στα νεύρα. Η ΤΤΧ μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Ο Λαγοκέφαλος δε φαίνεται να έχει θηρευτές στη Μεσόγειο, παρόλο που σε άλλες περιοχές μερικά μεγαλύτερα ψάρια τρέφονται μ΄αυτόν, προφανώς χωρίς παρενέργειες από την τοξίνη.


Συμβαίνει Τώρα

EKTAKTA ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ




ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (4) ΚΥΘΗΡΑ-ΛΑΚΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01/08/2017


Αποζημιώσεις πυρόπληκτων γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα έτη 2014, 2015 και 2016

Ο ΕΛ.Γ.Α. με την παρούσα Ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις
χορήγησης ενίσχυσης, από την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 έως και τη Δευτέρα
21 Αυγούστου 2017, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων
που ζημιώθηκαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα έτη 2014, 2015 και 2016, και
κρίθηκαν επιλέξιμες ενίσχυσης, σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους πίνακες. (πίνακας Α-
Πυρκαγιές 2014, πίνακας Β-Πυρκαγιές 2015 και πίνακας Γ-Πυρκαγιές 2016).
Οι χορηγούμενες ενισχύσεις διακρίνονται σε:
  • Ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου καθώς και συμπληρωματική ενίσχυση
    για απώλεια εισοδήματος λόγω της ανασύστασης του φυτικού κεφαλαίου.
  • Ενίσχυση για απώλεια φυτικής παραγωγής (ηρτημένη παραγωγή).
  • Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές
  • εκμεταλλεύσεις, γεωργικές αποθήκες, γεωργικά υπόστεγα).
  • Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών εξοπλισμού θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών
    εκμεταλλεύσεων, αρδευτικών συστημάτων και υποστήλωσης πολυετών καλλιεργειών.
  • Ενίσχυση για καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών.
Βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι το επίπεδο των ζημιών, να
φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% των ομοειδών ειδών
σε επίπεδο παραγωγού.
Για περισσότερη και αναλυτικότερη ενημέρωση, αναγνώσατε την σχετική ανακοίνωση

ΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΝΟΡΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΝ ΑΠΟ 1Ης ΕΩΣ 15Ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1. Κάθε ημέρα του Δεκαπεντισμού από 1ης μέχρι 13ης εκτός Σαββάτου, παραμονής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας και παραμονής της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγιάς μας, θα τελείται η Ιερά Παράκλησις:
α) Εις τον Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος Νεαπόλεως στις 6:30μ.μ..
β) Εις τον Ιερό Ναό Παναγίας στο Παραδείσι στις 7:30μ.μ.
2. Θεία Λειτουργία θα τελείται:
α) Εις τον Ιερό Ναό Παναγίας στο Παραδείσι κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
β) Εις τη Νεάπολη σύμφωνα με το συνηθισμένο πρόγραμμα (Πέμπτη στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, Παρασκευή στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου, Σάββατον στον Ι. Ν. Αγίας Μελάνης, Κυριακή στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος)
3. α)Την 15ην Αυγούστου εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Παραδείσι. Την παραμονή το εσπέρας στις 7:30 μ.μ. θα τελεστεί ο πανηγυρικός Εσπερινός ενώ την ημέρα της εορτής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
β) Θεία Λειτουργία θα τελεστεί και εις τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νεάπολη.
Ο εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εύχονται εις όλους τους ευσεβείς χριστιανούς ο Πανάγιος Θεός να χαρίζει υγεία, χαρά και ευτυχία και η Μεγαλόχαρη Παναγία μας να σκεπάζει με τη Θεία Σκέπη της όλα τα παιδιά της.
π.Παναγιώτης Αρώνης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ

Επειδή δυστυχώς ο Δήμαρχος συνεχίζει την προσπάθεια παραπλάνησης, θα πρέπει να προσφύγουμε στο VIDEO για να δούμε ποιος είναι ειλικρινής και ποιος ψεύδεται.

Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος τελείωσε τον μακροσκελή κουραστικό μονόλογό του μπροστά στην κάμερα συνέχισε ως εξής (αντιγράφω από το VIDEO) «…θα ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε ένα διάλειμμα ...εε…θα γίνει κλειστή σύσκεψη...εε…θα ξεκινήσει κλειστή σύσκεψη με τον κ. Αμοιρίδη, θέλω να ευχαριστήσω τα μέσα ενημέρωσης για την παρουσία τους …και να ξέρετε ότι τα αποτελέσματα της σύσκεψης …….κλπ »

Βλέποντας ότι ο Δήμαρχος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει να δώσει το λόγο στην αντιπολίτευση, όπως όφειλε, απευθύνομαι χαμηλόφωνα στην κ. Δούρου και τον κ. Χατζηπέρο που κάθονταν δίπλα μου λέγοντας ότι θα ήθελα να πω δυο λόγια. Οι άνθρωποι ευγενέστατα μου δίνουν να καταλάβω ότι δεν είναι αρμόδιοι οι ίδιοι να δίνουν το λόγο, οικοδεσπότης και προεδρεύων είναι ο Δήμαρχος και αυτός οφείλει να το κάνει, και πολύ σωστά. 

 
Ωστόσο ο κ. Χατζηπέρος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο λέει « Δήμαρχε εδώ …» δείχνοντας με ότι επιθυμώ να πάρω το λόγο. Οπότε απευθυνόμενος και εγώ προς το Δήμαρχο λέω «..μπορώ ως αντιπολίτευση να μιλήσω δύο λεπτά, δύο λεπτά μόνο…». Και τότε ο Δήμαρχος σηκώνεται σαν ελατήριο μας γυρίζει την πλάτη και εξαφανίζεται στο γραφείο του χωρίς να πει κουβέντα. Σε λίγα δευτερόλεπτα έστειλε τη γραμματέα του να πάρει παραγγελίες για καφέδες!!! Μετά εφέυρε το τέχνασμα της δήθεν μανιώδους αναζήτησής του από τον υπουργό, τόσο που δεν προλάβαινε να πει τη φράση « το λόγο έχει ο κ. Φατσέας» για παράδειγμα.

Άκουσε κανείς το Δήμαρχο να δίνει το λόγο σε κάποιον αντιδήμαρχο ή στην αντιπολίτευση; Όταν του ζητήσαμε το λόγο μας γύρισε την πλάτη και έφυγε. Και τώρα μας λέει γιατί δεν πήραμε το λόγο αυθαίρετα! Ενώ είχε προλάβει βέβαια να διώξει τα μέσα ενημέρωσης, αφού τα ευχαρίστησε για την παρουσία τους….και ότι εμείς έπρεπε να μιλήσουμε στο διάλειμμα του καφέ!!! Το VIDEO τα δείχνει όλα.

Αν συνέχισα αυτή την αντιπαράθεση ήταν γιατί είναι ένα καλό τεστ για την αξιοπιστία των ανθρώπων που διοικούν το Δήμο αλλά και αυτών που είναι στην αντιπολίτευση. Ο καθένας μπορεί να βγάλει να συμπεράσματά του. Βέβαια ο Δήμαρχος έχει τους σφογγοκωλάριους του οι οποίοι θα τον δικαιώνουν πάντα, ότι κι αν κάνει και οι οποίοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ας τους κρατήσει, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι η πραγματικότητα στο νησί είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που έχει στο μυαλό του και του μεταφέρουν οι σφογγοκωλάριοι. Για τα υπόλοιπα που αναφέρει θα πάρει απάντηση εν καιρώ.

Για μένα η συγκεκριμένη αντιπαράθεση τελειώνει εδώ. Ευχαριστώ τους αναγνώστες για την υπομονή τους.
---------------------------------------------------- 
Δημήτρης Φατσέας-Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας