Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Κυθήρων: ''Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων''

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο ακριτικό νησί των Αντικυθήρων η ετήσιος ιερά μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, στην ομώνυμη διαλελυμένη παλαιά γυναικεία Ιερά Μονή που διαρκώς ευπρεπίζεται και συντηρείται τα τελευταία έτη με τη φροντίδα των Αντικυθηρίων και των ευλαβών προσκυνητών.
Το εσπέρας της εορτής αφίχθη στο νησί με τη συνδρομή σκάφους του Λιμεναρχείου Νεαπόλεως Λακωνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικύθηρων κ. Σεραφείμ που χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού κηρύσσοντας το Θείο Λόγο.
Ανήμερα της εορτής (17/8) τελέστηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή Αντικυθήριων και ομογενών εξ Αυστραλίας.
Παρέστησαν η Βουλευτής της Ά Πειραιά και Νήσων κα. Ελένη Σταματάκη, ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης, ο Διοικητής του Α.Σ. Αντικυθήρων Ανθυπαστυνόμος κ. Χάρης Γιαννόπουλος και μέλη του Δ.Σ. της εν Πειραιεί Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων.
Φέτος ο κόσμος ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από Πειραιά και Κρήτη που αναμένεται να αποκατασταθεί εντός Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο οι Αντικυθήριοι προετοίμασαν όπως κάθε χρόνο τον εορτασμό του Πολιούχου τους, όπου προσφέρεται ντόπιο αγριοκάτσικο, κρητικό πιλάφι, κρασί και ψωμί σε όλους τους προσκυνητές.
Για 17η συνεχή χρονιά λάμπρυνε με την παρουσία της στο νησί η χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που έψαλλε μελωδικότατα στις Ιερές Ακολουθίες. Πολλοί κάτοικοι αλλά και νέοι προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος Μύρων αλλά και στις διαρκείς πρεσβείες του προς τον Θεό για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τα Αντικύθηρα και τους κατοίκους τους, που διαρκώς μειώνονται με αποτέλεσμα το νησί να βιώνει έναν ορατό κίνδυνο ερήμωσης.
Ευχήθηκε να βοηθήσει ο Άγιος Μύρων ώστε το νησί να ανακάμψει πληθυσμιακά και να στελεχωθεί εκ νέου η Ιερά Μονή του Αγίου που μέχρι το 1950 ήταν γυναικείο Μοναστήρι και διαρκώς ευπρεπίζεται με την μέριμνα των κατοίκων και των προσκυνητών.
Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της ορθόδοξης παράδοσης τονίζοντας με έμφαση ότι το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ακλόνητα ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων και δεν θα καταργηθεί ποτέ.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, μετά την οποία ακολούθησε η παραδοσιακή εόρτιος τράπεζα στο προαύλιο του Ιερού Ναού.
http://www.romfea.gr

ΥΠ.ΕΣ.: Ενίσχυση 180.000 ευρώ στον Δήμο Κυθήρων

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άμεσα ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου Κυθήρων, που αφορά στην εκπόνηση σχετικών μελετών για την ολοκληρωμένη διαχείριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άμεσων επεμβάσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και  αντιδιαβρωτικά έργα υποδομής που απαιτούνται στις πυρόπληκτες  περιοχές του νησιού, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 180.000 ευρώ, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.
ΠΗΓΗ https://www.epoli.gr/

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - 4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - 4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι
Με χαρά σας προσκαλούμε στην "4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ", που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μονεμβασίας και οι: Σύνδεσμος Νεαπολιτών "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ", Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων και Πολιτιστικός Σύλλογος "Φίλοι Παντάνασσας Βοιών".

Η "4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 19 και 20 Αυγούστου 2017, στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.
Ένα διήμερο πλούσιο σε πληροφόρηση, εδέσματα με βάση το γνήσιο βατικιώτικο κρεμμύδι και γλέντι!
Σας περιμένουμε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση του εκλεκτού αυτού προϊόντος των Βατίκων.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει
Η Οργανωτική Επιτροπή της «4ης Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017
20:30 Έναρξη 4ης Γιορτής Βατικιώτικου Κρεμμυδιού – χαιρετισμοί επισήμων
20:45 «Καλλιέργεια κρεμμυδιού στα Βάτικα: προβλήματα – προοπτικές» - Ανδρέας Λύρας, γεωπόνος ΜSc, Πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών
21:00 «Το κρεμμύδι κατά τις παραδόσεις στα Βάτικα – λαογραφικά στοιχεία» - Μηνάς Αναστασάκης, λαογράφος - ερευνητής
21:15 Παρουσίαση παρασκευής παραδοσιακής συνταγής κρεμμυδόπιτας από την κ. Πελαγία Τσέγκα. Η παρουσίαση θα γίνει και στην αγγλική γλώσσα
21:30 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι Παντάνασσας Βοιών» θα προσφέρει τηγανητό κρεμμύδι, με βάση παραδοσιακή συνταγή του τόπου
22:45 Χορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατίκων και τον Χορευτικό Ομιλο «Χοροπατήματα»
Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017
20:30 Καλωσόρισμα από τη Φιλαρμονική της Δ.Έ. Βοιών
20:45 Έυχαριστήρια αναφορά της Οργανωτικής Έπιτροπής της «4ης Γιορτής Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» προς τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης
21:00 «Κρεμμυδομαγειρέματα»: μπουφές με στιφάδο, παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα και πλήθος εδεσμάτων με βάση το βατικιώτικο κρεμμύδι
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ

Άγιος Μύρων

Τὶ μοι κεφαλῆς ἡ τομή, Μύρων λέγει.
Πρὸς τὸ στέφειν μέλλον με πάντιμον στέφος;
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μύρωνα τάμε ξίφος ὀξύ.
Βιογραφία
Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα επιθυμούσε. Όμως η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας. Αφιερώθηκε, λοιπόν, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς. Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους. Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε: «Αν ήταν για τη σωτηρία των πνευματικών μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι' αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση». Τότε όλοι μαζί φώναξαν: «Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;». Ο έπαρχος, εξοργισμένος από την απάντηση, αφού βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς θεῖον ἀλάβαστρον, τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, πιστῶς Ἱεράτευσας, τὴ Ἐκκλησία Χριστοῦ, καὶ χαίρων ἐνήθλησας, ὅθεν τὴ εὐωδία, τῶν ἐν σοῖ χαρισμάτων, Μύρων Ἱερομάρτυς, τῶν παθῶν τὸ δυσῶδες, ἀπέλασαν ἀνενδότως, ἐκ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Ἐκ βρέφους Χριστόν, ποθήσας παναοίδιμε, καὶ τούτου τηρῶν, τὰ θεῖα παραγγέλματα, πρὸς αὐτὸν ἀνέδραμες, ὁλοκλήρως Μύρων καὶ κατέπαυσας, σὺν Ἀγγέλοις δοξάζων αὐτόν, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἄφεσιν.

Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Μυριπνόοις ᾄσμασι, καὶ ὑμνῳδίαις, συνελθόντες στέψωμεν, τὸν ἱερόαθλον πιστοί, Μύρωνα πάντες τὸν ἔνδοξον, ῥῶσιν διδόντα, παντοίων κακώσεων.

Ὁ Οἶκος
Τὸν ἐκ κοιλίας ἡγιασμένον ἀνυμνήσωμεν πάντες, ὡς εὐῶδες Χριστοῦ μύρον παναληθέστατον· ὄντως γὰρ τοῖς προσιοῦσιν ἐν πίστει θερμῇ, τὰς ἰάσεις παρέχει τῶν νοσημάτων· τῇ γὰρ ἀγάπῃ τοῦ Κτίστου πυρούμενος, συμπάσχει τοῖς ἐν ἀνάγκαις, καὶ λυτροῦται δεινῶν ὁ πανόλβιος, μυρίζων πάντας τῇ χάριτι, τῇ δοθείσῃ αὐτῷ ἐκ τοῦ Πνεύματος, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἄφεσιν.

http://www.saint.gr

Tην κυριακη 20/08/2017,παγκοσμια ημερα φαρων,εορταζουμε και σας περιμενουμε να σας ξεναγησουμε στον φαρο Μουδαρι,

Tην κυριακη 20/08/2017,παγκοσμια ημερα φαρων,εορταζουμε και σας περιμενουμε να σας ξεναγησουμε στον φαρο Μουδαρι,στο βορειο ακρο των Κυθηρων.Εισοδος ελευθερη.Τηλ.επικοινωνιας 6973764844 ,Κελευστης Ντοκοπουλος Μιχαηλ.Οσοι προσελθετε να εχετε ΥΠΟΜΟΝΗ !!

ΒΑΤΙΚΑ Τροχαίο ατύχημα στην Νεάπολη με έναν νεκρό.

Στις 16.8.2017 το απόγευμα, στο 3ο χιλιόμετρο Επαρχιακής Οδού Νεάπολης – Αγίου Νικολάου Λακωνίας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 53χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βοιών.
http://www.spartavoice.gr