Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δ/Τ

Δελτίο Τύπου - 15/9/2017
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής 15/9 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος όρκισε Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας την κα. Ιωάννα Φατσέα, μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Μαριάτου για προσωπικούς λόγους, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ζήτημα του πλοίου, ενημερώνοντας ότι εντός των ημερών θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) προκειμένου να αυξήσει τα μισθώματα των άγονων γραμμών των Κυθήρων καθώς μέχρι σήμερα με τα υπάρχοντα μισθώματα δεν έχει υπάρξει δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια θα γίνει ανάθεση στην εταιρεία ΑΒΛΕΜΩΝ Ν.Ε. με το πλοίο ΙΟΝΙΣ για τρεις μήνες και παράλληλα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός μίσθωσης των γραμμών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2018. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις και κινήσεις για το θέμα αυτό έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικές μέσα στο καλοκαίρι καθώς κάθε αρνητικό δημοσίευμα για το νησί σε σχέση με το θέμα του πλοίου θα είχε πολλαπλάσιες αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό. Ο μέχρι τώρα χειρισμός αλλά και η διαφημιστική προβολή που κατευθύνθηκε αμέσως στην Πελοπόννησο και την Αττική είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν αρκετά οι απώλειες επισκεψιμότητας σε σχέση με τις αρχικές εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις. Πλέον, όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης καθώς σε περίπτωση που το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερήσει και άλλο τη διαδικασία ανάθεσης των γραμμών, ο Δήμος θα προβεί σε δυναμικότερες ενέργειες.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της φωτιάς. Ήδη η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με το οποίο θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση, εκπονεί ταχύτατα τις βασικές μελέτες αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την αρχική εκτίμηση να είναι μάλλον θετική καθώς το μείζον τμήμα των καμμένων εκτάσεων βρίσκεται σε σημεία όπου οι φυσικές απορροές των υδάτων καταλήγουν στη θάλασσα. Ωστόσο αναμένονται οι μελέτες ώστε να προκριθούν οι περαιτέρω ενέργειες. Η έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος μας από το Υπουργείο Εσωτερικών (180.000€) αφορά την εκπόνηση των μελετών, την κάλυψη δαπανών κατά τη διάρκεια της φωτιάς και ορισμένα ήπιας μορφής έργα που θα προταθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της καμμένης έκτασης θα αναδασωθεί φυσικά ήδη από τους επόμενους μήνες αφού αφορά μακία και φυγανώδη βλάστηση που έχει ήδη αρχίσει να βλαστάνει εκ νέου. Σημαντική παράμετρος είναι η ανεξέλγεκτη βόσκηση για την οποία έχει ήδη υπάρξει επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο Θεματικό Συνέδριο που θα διοργανώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Κύθηρα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι η παρουσία δεκάδων Δημάρχων στο νησί μας αποτελεί ουσιαστική και ηθική στήριξη στο Δήμο μας που φέτος ταλαιπωρήθηκε με το ζήτημα του πλοίου και της φωτιάς. Στο Συνέδριο θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης για τη νησιωτικότητα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ. Θα παραστεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και πολλοί Δήμαρχοι νησιωτικών κυρίως Δήμων καθώς και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.
Το Δ.Σ. ενέκρινε την 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2017, η οποία περιλαμβάνει τόσο υποχρεωτικά σκέλη, όσο και ανακατανομές πιστώσεων.
Συγκεκριμένα:
- Εξοικονομήθηκαν περίπου 350.000€ λόγω των εκπτώσεων που έχουν επιτευχθεί στις μέχρι σήμερα διενεργηθείσες δημοπρατήσεις έργων. Τα χρήματα αυτά κατανεμήθηκαν σε υπάρχοντες κωδικούς αλλά και σε δημιουργία νέων κωδικών για έργα και προμήθειες.
- Εντάχθηκαν στο σκέλος των εσόδων και των εξόδων έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο Δήμος μας, όπως: 1.981.396€ από το ΠΕΠ Αττικής για το έργο του τηλεχειρισμού των δικτύων ύδρευσης, 180.000€ από το Υπ.Εσ. για την αντιμετώπιση δαπανών της πρόσφατης πυρκαγιάς, 80.000€ από το Υπ.Εσ. για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, 25.000€ από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας).
- Τακτοποιούνται λογιστικά ζητήματα με βάση εντολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Το χρηματικό ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις διαρκείς ενταλματοποιήσεις και πληρωμές δαπάνών. Στις 15/9 το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται σε 3.386.398,80€.

Επιπλέον το Δ.Σ. τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα με βάση τις αλλαγές στον Προϋπολογισμό, ενώ ασχολήθηκε και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Τέλος το Δ.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. Όλα τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Βιογραφικό κας. Ιωάννας Φατσέα:



Γεννήθηκε στον Πειραιά από Κυθηρίους γονείς, κόρη του Ανδρέα και της Θεοδώρας το γένος Μεγαλοκονόμου και σύζυγος του Ιωάννη Φατσέα από τον Άγιο Ηλία, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής στο ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. Αποφοίτησε από το αμερικανικό κολέγιο Αγίας Παρασκευής και είναι πτυχιούχος ιδιωτικής σχολής λογιστών. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και λίγα γαλλικά. Έχει τέσσερα παιδιά, όλα απόφοιτοι ανωτάτων σχολών. Στις εκλογές του 2014 αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά απ' την αγάπη και τη θέληση της να προσφέρει για την ανάπτυξη του νησιού με το συνδυασμό του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη.

EKTAKTO Φωτιά σε εξέλιξη στη Μάνη

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στο χωριό Μαρμάρι. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το ακρωτήριο Ταίναρο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλο το νομό, ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τη Τρίπολη.
http://githio-click.gr

Δήλωση Κυψελών Διαχείμασης