Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.... ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ....ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.... ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ....
Ενημερωτική συγκέντρωση μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου. 
ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ. 
Με τη συμμετοχή του MEDINA και του WWF ΕΛΛΑΣ.

Αναγέννηση του φυσικού τοπίου των Κυθήρων και Κύθηρα Στα Μονοπάτια της Αφροδίτης

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΦΩΤΟ)


Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε στις 16 και 17/9 το πανηγύρι στην Αγία Σοφία, που βρίσκεται στο ομώνυμο σπήλαιο, στην περιοχή Σπηλίες Καλάμου.


Πραγματική κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε το βράδυ στον Εσπερινό,και ανήμερα της εορτής  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.
Η οικογένεια των Σωτήρχων που φροντίζει και περιποιείται την Εκκλησία, μεριμνά έτσι ώστε όλοι οι προσκυνητές που συρρέουν εκεί από όλο το Τσιρίγο, να απολαύσουν ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα ζεστό καφέ με βουτήματα και γλυκά.
adelin 107,3 fm 


 Από την Ελένη Χάρου

Στα Κύθηρα η Σοφία του Θεού διάλεξε να κατοικήσει μέσα στα ωραιότερα σπήλαια, σε αχειροποίητους ναούς της φύσης. Στο Μυλοπόταμο, στην Αγία Πελαγία και στις Σπηλίες του Καλάμου. Μάλιστα σ' αυτό το τελευταίο βρέθηκαν και τα αρχαιότερα λείψανα ανθρώπινης παρουσίας στα Κύθηρα από τη νεολιθική περίοδο.

Στον μικρό οικισμό Σπηλίες μερικά μέτρα παρακάτω μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά βρίσκετε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Το τοπίο είναι πολύ όμορφο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που η ρεματιά είναι γεμάτη νερό και η βλάστηση πολύ έντονη. 
Στην είσοδο της σπηλιάς είναι χτισμένο το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας και πίσω του υψώνεται το επιβλητικό σπήλαιο. Η περιήγησή σας στο σπήλαιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς παντού υπάρχει το υγρό στοιχείο και γλιστράει υπερβολικά. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκαν αγγεία της Νεότερης Νεολιθικής εποχής (6η χιλιετία) που είναι η αρχαιότερη ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί. 
Αν θέλετε να περιηγηθείτε στο σπήλαιο για να δείτε τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν φακό.
 https://www.kythera.gr
 Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Eις την Σοφίαν.
Eυφραίνεται νυν ως Δαβίδ ψάλλων λέγει,
Mήτηρ κατ’ ευχάς η Σοφία εν τέκνοις.

Eις την Πίστιν, Eλπίδα και Aγάπην.
Τῇ πρὸς σὲ πίστει Πίστις, Ἐλπίς, Ἀγάπη,
Αἱ τρεῖς, Τριάς, κλίνουσιν αὐχένας ξίφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀγάπην τάμον, Ἐλπίδα, Πίστιν.
Βιογραφία
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.

Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.

Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.
http://www.saint.gr
























Αναβολή εμφάνισης των Τραγουδιστάδων της Ζάκυνθος στα Κύθηρα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η προγραμματισμένη εμφάνιση των Τραγουδιστάδων της Ζάκυνθος στα Κύθηρα ανεβλήθη για την επόμενη εβδομάδα. 


Συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή θα τραγουδήσουν στον Ποταμό και στις 25, ημέρα Δευτέρα θα τραγουδήσουν στη Χώρα.







------------------------------------------------------
Ελένη Χάρου Κορωναίου
------------------------------------------------------

Επιλεκτική άδεια στις βιντσότρατες


Εξαπάτηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ελληνικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εκτελεστικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δίνει το «πράσινο φως» για να βγουν ξανά για ψάρεμα κοντά στις ακτές οι βιντσότρατες, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην εκδώσει απόφαση για εργασία της βιντσότρατας (244 σκάφη) από 1η Οκτωβρίου.


Η βιντσότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο, που «περικυκλώνει» με δίχτυα μια θαλάσσια περιοχή, οδηγώντας ό,τι υπάρχει μέσα σε ένα σάκο. Το κλείσιμο της παγίδας γίνεται με βίντσι και με την ιπποδύναμη της μηχανής του σκάφους.

Λόγω του κινδύνου υπεραλίευσης και μη βιώσιμης αλιείας είχε απαγορευθεί η χρήση της βιντσότρατας, μαζί με της μηχανότρατας, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίου από την ακτή και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων. Στην Ελλάδα όμως ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξαναβγεί η βιντσότρατα κοντά στις ακτές, μέσω της μεθόδου της παρέκκλισης από το γενικό ευρωπαϊκό κανονισμό, κάτι που τελικά έγινε κατορθωτό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Μαΐου 2017.

Σαρώνει ό,τι βρει

Στην απόφαση αυτή αντιδρούν οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων (που ανέρχονται σε περίπου 15.000). «Τα σημεία που δραστηριοποιούνται οι βιντσότρατες είναι κατά κύριο λόγο λιβάδια Ποσειδωνίας (80% σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ). Τα λιβάδια Ποσειδωνίας και γενικότερα οι παράκτιες περιοχές αποτελούν τους βιοτόπους αναπαραγωγής των ψαριών», λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Κοτσόργιος, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων.

Το χειρότερο είναι πως ο τρόπος και ο χώρος ψαρέματος της βιντσότρατας σε συνδυασμό με το πολύ μικρό μάτι του διχτυού του σάκου δεν έχει καμία επιλεκτικότητα και σαρώνει κυριολεκτικά ό,τι υπάρχει μέσα στη θάλασσα, ξυρίζοντας και τον βυθό. «Η βιντσότρατα μαζεύει πλήθος ψαριών, όχι μόνο αυτά που αναφέρονται ως στόχος της (τη μαρίδα και την γόπα), με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλη καταστροφή. Πιάνει και πολλά είδη για τα οποία, λόγω της υπεραλίευσής τους, έχει θεσπιστεί ελάχιστο μέγεθος, χωρίς φυσικά να μπορεί να επιλέξει μέγεθος. Ακόμα και οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ έχουν καταγράψει μεγάλες ποσότητες άλλων ειδών και μάλιστα εμπορικών ψαριών. Ψαρεύονται όμως και πολλά άλλα είδη, χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία, που απορρίπτονται», συμπληρώνει.

Μάλιστα, ο κ. Κοτσόργιος υπολόγισε με βάση τη σχετική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ το 2001 πως τα ετήσια έσοδα του στόλου της βιντσότρατας από 7.974.000 τόνους μαρίδας, σαρδέλας, γόπας (που αναφέρθηκαν ως ετήσια ψαριά) ήταν 15.948.000 ευρώ. Από 2.083 τόνους καλαμάρι, κουτσομούρα, σαφρίδι, σουπιά, λυθρίνι, χταπόδι και μπαρμπούνι υπολογίστηκαν 19.409.000 ευρώ έσοδα. «Αρα, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της βιντσότρατας;», ρωτάει.

Την ίδια ώρα, ο εκτελεστικός ευρωπαϊκός κανονισμός της 31ης Μαΐου, προφανώς με στοιχεία που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά, γράφει απίθανα πράγματα, για να δικαιολογηθεί η παρέκκλιση: «Οι αλιευτικές δραστηριότητες (σ.σ. της βιντσότρατας) είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικές και δεν στοχεύουν στην αλίευση κεφαλόποδων»! «Επιλεκτικές»; Πώς; Με δίχτυ 16 χιλιοστών που σαρώνει παράκτια και καταστροφικά ψαρεύοντας και αλιεύματα ελάχιστου μεγέθους;

Με τις βιντσότρατες να βγάζουν, καταγεγραμμένο από το ΕΛΚΕΘΕ, πλήθος διαφορετικών ειδών ψαριού; Ακόμα και αλιεύματα που περιλαμβάνονται στον κανονισμό της Ε.Ε. για υποχρέωση ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους, όπως σαρδέλα, σαφρίδι, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, λυθρίνι, φαγκρί και σπαροειδή; Και πώς δεν αλιεύει κεφαλόποδα, όταν παλιότερα μελέτη της ΕΣΥΕ ανέφερε πως οι βιντσότρατες αλιεύουν το 28% των καλαμαριών; Παραπέρα, σε μια επίδειξη... επιστημονικής φαντασίας, ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει πως «οι συρόμενοι από σκάφη γρίποι ρυμουλκούνται εντός της στήλης ύδατος και δεν αγγίζουν τον θαλάσσιο πυθμένα»!

«Μόνο στην περιοχή της Καταλωνίας υπάρχει ανάλογο ψάρεμα, με εννιά όμως μόνο σκάφη. Πουθενά αλλού», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αρώνης πρόεδρος του Συλλόγου Ψαράδων Νεάπολης Λακωνίας. «Η θάλασσα δεν μιλάει. Αλλά την κακοποιούμε. Ηδη το ψάρι έχει μειωθεί πολύ. Κάποιοι πρέπει να μιλήσουν για λογαριασμό της», λέει ο κ. Αρώνης.
------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιάννης Ελαφρός 
------------------------------------------------------

Το Μήνυμα της Κυριακής 17-9-17

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
Από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
(17-9-2017)




«Ἡ ἀήττητος καί ἀκατάλυτος καί θεία δύναμις τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ (τοῦ ὁποίου τήν Παγκόσμιο Ὕψωσι ἑορτάσαμε πρίν δύο ἡμέρες) ἄς μή ἐγκαταλείπῃ ποτέ ἡμᾶς τούς ταπεινούς καί ἁμαρτωλούς».

Εἴμαστε μέ τήν Χάρι τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ μας Ἰησοῦ Χριστοῦ στήν Κυριακή μετά τήν Ὕψωσι τοῦ Τιμίου καί Ζωηφόρου Σταυροῦ καί ἡ Ἁγία μς Ἐκκλησία τιμᾶ τήν ἱερή μνήμη τῆς Ἁγίας Σοφίας καί τῶν τριῶν θυγατέρων της Πίστεως, Ἐλπίδος καί Ἀγάπης, πού ἐμαρτύρησαν τό ἔτος 137 μ.Χ.


-------------------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
-------------------------------------------