Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ "ΙΟΝΙΣ"


Ο «Δαίδαλος» επισκέπτεται τη Λακωνία!

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωση και πληροφόρησης για την κατάσταση των Ελληνικών θαλασσών ΠΟΣΕΙΔΩΝ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών δίνει κάθε στιγμή αναλυτική πρόγνωση καιρού για όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα για σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, όπως φαίνεται στους χάρτες, η βροχόπτωση σταδιακά θα αυξάνεται από τώρα έως και τις
πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου και θα επεκτείνεται από τα Κύθηρα στο Νοτιοανατολικό μέρος της Λακωνίας και στο πόδι του Δήμου Μονεμβασίας με τη βροχόπτωση να προβλέπεται πως γύρω στα μεσάνυχτα θα είναι πάρα πολύ έντονη.
Αντίστοιχα, στους χάρτες της έντασης των ανέμων φαίνεται στην περιοχή να πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-8 μποφόρ ενώ τα φαινόμενα φυσικά ολοκληρώνονται με πολύ έντονη νέφωση.
Για το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ Με την εγκατάσταση ενός δικτύου πλωτών ωκεανογραφικών μετρητικών σταθμών (buoys) και τη δημιουργία ενός ειδικού επιχειρησιακού κέντρου για την πρόγνωση και επεξεργασία των δεδομένων, ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ αποτελεί μια πρωτοποριακή υποδομή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Το δίκτυο πλωτών μετρητικών σταθμών καταγράφει τις φυσικές, βιολογικές και χημικές παραμέτρους των Ελληνικών θαλασσών. Στη συνέχεια τα δεδομένα μεταδίδονται στο Επιχειρησιακό Κέντρο όπου τροφοδοτούν μοντέλα πρόγνωσης τελευταίας γενιάς.
Το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τον εθνικό σχεδιασμό με στόχο τη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας. Παράλληλα αποτελεί ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, την πρόληψη καταστροφικών περιστατικών, και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Στα πλαίσια της παγκόσμιας στρατηγικής για την ανάπτυξη της Επιχειρησιακής Ωκεανογραφίας ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, αναπτύσσοντας τεχνολογία αιχμής, τοποθετεί την Ελλάδα σε ισχυρή θέση στο χώρο της Μεσογείου. 
https://notospress.gr/

Τελευταίες εξορμήσεις της φετινής χρόνιας Φίλων Μουσείων Κυθήρων


ΒΑΤΙΚΑ.ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος θα τελέσει Αγιασμό στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Βοιών.
Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος ,ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος κ.Δημήτριος Τριγώνης ,οι τοπικές Αρχές ,εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/10/2017

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το μεσημέρι της Τρίτης 24/10 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν η μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων στο κτίριο του πρώην Επαρχείου, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όμως, για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε. Η πρόθεση του Δήμου για μεταστέγαση του Α/Τ είναι εκπεφρασμένη και γνωστή ήδη από το 2013, όταν παραδόθηκε το κτίριο του πρώην Επαρχείου από την Περιφέρεια στο Δήμο, επί Δημαρχίας κ. Θεοδώρου Κουκούλη. Μάλιστα στις 29/11/2013 ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης είχε δηλώσει στο TSIRIGO FM ότι: "στο κτίριο αυτό σκοπεύουμε, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο άμεσο μέλλον, να στεγαστεί το αστυνομικό τμήμα Κυθήρων". Το 2014 και με την υπ΄ αριθμό 147/2014 ομόφωνη απόφασή του (ΑΔΑ: 6ΚΩΒΩΛΨ-ΞΓ0), το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μεταστέγαση του Α/Τ στο κτίριο του πρώην Επαρχείου. Έκτοτε η διαδικασία έμεινε στάσιμη, όχι όμως με ευθύνη του Δήμου, που διαρκώς πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ να ολοκληρώσουν τις σχετικές ενέργειες. 
Μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους από Μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν επιστολής του Δημάρχου Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κ. Κων/νο Τσουβάλα (αρ. 3067/01-09-2017), διαπιστώθηκε ότι το κτήριο, στο οποίο εξακολουθεί σήμερα να στεγάζεται το Α.Τ. Κυθήρων, όχι μόνο δεν καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της Υπηρεσίας, αλλά κυρίως κρίνεται ακατάλληλο για στέγαση Αστυνομικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα: 
στερείται κατάλληλων χώρων κράτησης, ο δε χρησιμοποιούμενος ως τέτοιος χώρος δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις της υπ’ αριθμόν 8038/23/22/-α/31.10.2005 σχετικής διαταγής, 
στερείται επαρκών χώρων υγιεινής, 
στερείται επαρκών χώρων στάθμευσης οχημάτων και κυρίως 
η μοναδική πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται το ακίνητο που στεγάζει το Α.Τ. γίνεται μέσω καμάρας κατά μήκος της οποίας δημιουργείται στένωση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα, αφενός να καθίσταται δυσχερής η διέλευση των υπηρεσιακών οχημάτων και αφετέρου να υφίσταται μόνιμος κίνδυνος αποκλεισμού τους και αποτροπή της δυνατότητας άμεσης επεμβάσεως της Υπηρεσίας σε περίπτωση ανάγκης. 
Όλα τα ανωτέρω προβλήματα γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο μας δια του με αριθμό πρωτοκόλλου 1774/17/2010706/06.10.2017 κατεπείγοντος εγγράφου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το οποίο και τεκμαίρεται αναντίρρητα το κατεπείγον της ανάγκης μεταστέγασης του Τμήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 185 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων), ο Δήμος έχει το δικαίωμα να παραχωρεί δωρεάν κτίρια που του ανήκουν για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, σε περιπτώσεις ανάγκης κάλυψης έκτακτων στεγαστικών και υπηρεσιακών αναγκών. 
Μετά από μακρά συζήτηση, το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Επαρχείου για την άμεση μετεγκατάσταση του Α.Τ. Κυθήρων, μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ. Δημήτρη Φατσέα και κ. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμου. 
Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το Α/Τ ανήκει και αυτός στο Δήμο και μαζί με το κτίριο που στεγάζει τη Λαογραφική Έκθεση, την ιστορική Βιτζαμάνειο Σχολή, συνιστούν ένα ενιαίο κτιριακό σύνολο στους πρόποδες του Ενετικού Κάστρου, το οποίο ο Δήμος μας σκοπεύει να αξιοποιήσει ως χώρο πολιτισμού και τεχνών, μετά τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2018. 
Το θέμα υπερψήφισε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/10/2017

Το απόγευμα της Δευτέρας 23/10 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε." (ΚΤΥΠ) ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της ανέγερσης του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων, σε συνέχεια σχετικών επιστολών ανάμεσα στο Δήμο, την ΚΤΥΠ και το Τριφύλλειο Ίδρυμα. Στη σύσκεψη παρευρέθη ο Δήμαρχος κ. Στράτος Χαρχαλάκης, η Πρόεδρος της ΚΤΥΠ κα. Ιωάννα Κοντούλη, ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος Δρ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, ο Ταμίας του Ιδρύματος και εκδότης κ. Εμμανουήλ Καλλίγερος και οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΤΥΠ κ. Καραγκούνης, του Δήμου κ. Σεμιτέκολος και του Τριφυλλείου κ. Πέτρος Κασιμάτης. 
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξέταση όλων των νομικών και λοιπών ζητημάτων που άπτονται της πρότασης παραχώρησης χρήσης του χώρου και του οικοπέδου του πρώην Νοσοκομείου στον Ποταμό για την κατασκευή του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων. Όπως είναι γνωστό αρχικώς είχε επιλεγεί οικόπεδο στη θέση "Ξυλοκερατέα" για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και τοπικό ρυμοτομικό το έτος 2011 με Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, κατά τον ενδελεχή έλεγχο τίτλων του εν λόγω οικοπέδου που διενήργησε η νέα Δημοτική Αρχή το έτος 2015 προκειμένου να προβεί στην αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του νέου σχολείου, προέκυψαν σοβαρά νομικά και ιδιοκτησιακά θέματα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να χρονίζει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Το Μάιο του 2016, το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ενημέρωσε το Δήμο και την ΚΤΥΠ ότι προτίθεται να παραχωρήσει κατά χρήση το ακίνητο (κτήρια και οικόπεδο) όπου μέχρι το 2014 στεγαζόταν το Νοσοκομείο Κυθήρων, στην είσοδο του Ποταμού και σε άμεση οικιστική και ρυμοτομική συνάφεια με τον οικισμό, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το νέο σχολείο. Η Δημοτική Αρχή, συναισθανόμενη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να χρονίζει περαιτέρω και καθώς τα νομικά ζητήματα για το αρχικώς επιλεγέν οικόπεδο δείχνουν επί του παρόντος άλυτα, ζήτησε από τη διοίκηση της ΚΤΥΠ την εξάντληση κάθε περιθωρίου και δυνατότητας προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ιδρύματος, ενός Ιδρύματος με τεράστια κοινωνική προσφορά στο νησί και τους κατοίκους του. 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν όλες οι προτάσεις και τα ζητήματα, με την ΚΤΥΠ να καταλήγει στην ανάγκη Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμοδίων Υπουργών (Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας), αφού όπως είναι γνωστό η ακίνητη περιουσία των Κοινωφελών Ιδρυμάτων δεν μπορεί να παραχωρηθεί κατά κυριότητα, η δε ΚΤΥΠ δεν αναλαμβάνει ανέγερση σχολικών μονάδων αν τα οικόπεδα δεν ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους. Το ζήτημα βρίσκεται σε διαδικασία νομικής διερεύνησης και υπάρχει η πολιτική δέσμευση της διοίκησης της ΚΤΥΠ προκειμένου ένα χρονίζον επί πολλά χρόνια θέμα να τεθεί στη σωστή του βάση.

Νέες Προσλήψεις στο Νοσοκομείο Κυθήρων


Ευχαριστήριο από Νοσοκομείο Κυθήρων προς 'Γιατρούς του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ'



ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ


Το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου 2017 φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό υπόγειο χώρο εμπορικού καταστήματος, που λόγω των εύφλεκτων υλικών γρήγορα εξαπλώθηκε στον υπόγειο χώρο.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης από τα πρώτα λεπτά πήρε μέρος το σύνολο της δύναμης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων με άντρες και οχήματα ,καθώς επίσης και οι εθελοντές Πυροσβέστες ,το Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου και ιδιώτες με υδροφόρες που τροφοδοτούσαν συνεχώς με νερό τα Πυροσβεστικά οχήματα. Οι συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των επικίνδυνων εύφλεκτων υλικών αλλά και λόγω του υπογείου χώρου, χωρίς διέξοδο καπνού με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να είναι πάρα πολύ υψηλές. Δεν υπήρξε ευτυχώς κανένας τραυματισμός παρά μόνο μεγάλες υλικές ζημιές. Καταστράφηκε μεγάλος αριθμός ομπρελών θαλάσσης,ξαπλώστρες,ξυλεία και διάφορα άλλα αντικείμενα που ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο. Εικάζετε ότι η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα μετά από πτώση κεραυνού από την κακοκαιρία. Ως προς τα ακριβή αίτια της φωτιάς διενεργείτε προανάκριση από το Π.Κ. Κυθήρων.

ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ
ΦΩΤΟ
Βαλέριος Καλοκαιρινός