Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΒΑΤΙΚΑ Ενημερωτική ομιλία του ΚΚΕ " ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΠΥΛΩΝΕΣ στον ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ "



Απόψε παρακολουθήσαμε μια ανοικτή ενημερωτική ομιλία του ΚΚΕ με ομιλητή τον περιφερειακό σύμβουλο κυρίου Γόντικα που απευθυνόταν προς όλους και όχι μόνο για τους υποστηρικτές του κόμματος με το μέγα θέμα που αφορά τον τόπο μας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου. 
Πράγματι ήταν ενημερωτική ως προς την επιμονή του ΑΔΜΗΕ να βγει το υποθαλάσσιο καλώδιο στην περιοχή μας και στη συνέχεια να συνδεθεί με πυλώνες υψηλής τάσης με το υπάρχον στους Μολάους και κατά πόσο θα συμβάλει και στην μετέπειτα υποστήριξη των ΑΠΕ κοινώς ανεμογεννήτριες. Μάλιστα όταν το ερώτημα είναι γιατί αφού η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παροχής ηλεκτρισμού ,δεν κατασκευάζουν δύο εργοστάσια αερίου και να γίνει αυτόνομη στην ηλεκτροδότηση της, καλύπτοντας με το παραπάνω τις ανάγκες της ,επιμένουν να προχωρήσουν σε ένα έργο πολυδάπανο καταστροφικό για το περιβάλλον με συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων όταν πάνω από τα κεφάλια μας θα περνάνε πυλώνες υψηλής τάσης με όρους κατασκευής όπως προ δεκαετιών.
Κι ενώ στην Κρήτη γίνεται όλο υπογειοποιημένο (39 χιλιόμετρα) γιατί όπως ανέφεραν επίσημα χείλη είναι τουριστικό μέρος ,εδώ στην περιοχή μας θα "οργώσουν" στην κυριολεξία τον τόπο που αν συγκράτησα καλά θα γίνουν περί τις 56 διανοίξεις και 16 χιλ δρόμοι,φυτεύοντας πυλώνες γιατί η δική μας τουριστική προοπτική δεν έχει σημασία γι αυτούς. Φυσικά έχουμε διαβάσει στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κυρίου Φάμελου ότι μελλοντικά η εγκατάσταση αυτή θα υποστηριχτεί ,(θα υποστηρίξει)τις ΑΠΕ.
Μας δόθηκε ένα έγγραφο όπου αναφέρει τον σχεδιασμό των αιολικών πάρκων που μελλοντικά θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο . Αναλυτικά κατά νομό: 
Αρκαδία 39 αιολικά πάρκα
Λακωνία 35 αιολικά πάρκα
Μεσσηνία 6 αιολικά πάρκα 
Κορινθία 10
Αργολίδα 15
Και κατά δήμο στο νομό Λακωνίας:
Δήμος Ευρώτα 9
Δήμος Μονεμβασιάς 17
Δήμος Ανατ.Μάνης 8
Δήμος Σπάρτης 1
Όπως διαπιστώνουμε το ¨φιλέτο στον Νομό Λακωνίας είναι ο Δήμος Μονεμβασιάς.
Δυστυχώς ο κόσμος ελάχιστος αν και θα έπρεπε όταν μας απασχολούν τέτοια καυτά θέματα που αφορούν τον τόπο μας να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανεξάρτητα ποιος φορέας το διοργανώνει .
Ελπίζω στις 25 Νοεμβρίου που θα γίνει μία ενημέρωση στη Νεάπολη πιο "πλατιά¨και την διοργανώνουν συλλογικά φορείς με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου και θα τεθεί το θέμα επί τάπητος να παραβρεθούμε όλοι μας γιατί το μέλλον του τόπου μας αφορά όλους . Όλες οι απόψεις, οι απορίες, οι αγωνίες, η αντίδραση, η θετική αντιμετώπιση ,όλα μπορούν να συζητηθούν και όλοι μαζί να προστατέψουμε αυτό που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Ανεμογεννήτριες, υπερμεγέθη φωτοβολταϊκά, εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στα Βάτικα, δίκτυο υψηλής τάσης, διασύνδεση με Κρήτη, αγωγός φυσικού αερίου, ...νομίζω είναι θέματα που αφορούν όλους μας.
(Αυτό ότι οι ΑΠΕ πρέπει να εγκατασταθούν γιατί ο λιγνίτης ρυπαίνει το περιβάλλον ενημερωθήκαμε από τον κύριο Γόντικα ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η πώληση της παραγωγής λιγνίτη και μάλιστα μαζί με τον υδροφόρο ορίζοντα της Μεγαλόπολης (άλλο θέμα αυτό με τα νερά) μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί τα πουλάνε αφού θα συνεχίσουν να λειτουργούν?)Όταν η απόδοση των ΑΠΕ είναι περιορισμένου χρόνου και αποδίδουν στο ελάχιστο και μόνο αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.)

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ


Λόγω των αναμενόμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων εφιστούμε την προσοχή όλων τις επόμενες ώρες

Λόγω των αναμενόμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων εφιστούμε την προσοχή όλων τις επόμενες ώρες. Αναμένονται (κατά την πρόβλεψη της ΕΜΥ) ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη νότια Πελοπόννησο και τα Κύθηρα.
Οι τοπικοί πρόεδροι και εκπρόσωποι καθώς και οι ιδιοκτήτες και οδηγοί μηχανημάτων έργου κάθε φύσεως πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, να έχουν ανοικτά τα κινητά τους τηλέφωνα και να αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας κάθε πρόβλημα που θα υποπέσει στην αντίληψή τους.
Θερμή παράκληση να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις.
Επίσης, να μην υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα ή άλλου είδους αντικείμενα στους οχετούς ομβρίων υδάτων.
Stratos Charchalakis

Ευχαριστήριο προς 'Γιατρούς του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ



Μηχανική βλάβη σε πλοίο νοτιοδυτικά του Ταινάρου

Για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω μηχανικής βλάβης του Φ/Γ πλοίου «ΑΛΤΑ» σημαίας Τανζανίας ενημερώθηκαν βραδινές ώρες της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, οι Λιμενικές Αρχές Καλαμάτας και Γυθείου.

Το πλοίο βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Ταινάρου, με έναν Έλληνα και εννέα αλλοδαπούς επιβαίνοντες.




Άμεσα στο σημείο μετέβη το Α/Κ «ΜΙΧΑΗΛ», στο οποίο επέβαινε και στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας, ενώ με τη συνδρομή του Ρ/Κ «CHRISTOS XIII», το «ΑΛΤΑ» ρυμουλκήθηκε στον λιμένα Καλαμάτας, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια. 

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.
-----------------------------------
Πηγή: apela.gr
----------------------------------

Παράκληση για καθαρισμό από χόρτα ιδιοκτησιών περί του Νοσοκομείου


Πάρκο έρευνας για την κλιματική αλλαγή στα Αντικύθηρα - Γεωστρατηγική και κομβική θέση του νησιού

Την υψηλή σημασία της τεχνολογίας και των καινοτόμων εφαρμογών της από τις υπηρεσίες που ασχολούνται στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών υπογράμμισε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα, στην ημερίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα: «Περιβάλλον - Διάστημα - Φυσικές Καταστροφές».



Πρόσθεσε ότι η χρήση τους, θα συμβάλει καταλυτικά στην πρόληψη, στον αρτιότερο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων και στον συντονισμό τους και «οπωσδήποτε θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών».

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά για τις τεράστιες προοπτικές που θα αποκτήσει η χώρα κατά την επικείμενη αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος, η κ. Τσούπρα, η οποία εκπροσώπησε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, έδωσε έμφαση στην αποδοχή της πρότασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δημιουργηθεί στο νησί των Αντικυθήρων το Επιστημονικό Πάρκο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή οφείλεται «στη μοναδική στον Ελλαδικό χώρο φυσιομορφία» του νησιού αλλά και στη «γεωστρατηγική και κομβική» στην Ανατολική Μεσόγειο, θέση των Αντικυθήρων. Πρόκειται για επιστημονική πρόταση που συνάδει με τους στόχους της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων «στην προσπάθεια ανάσχεσης της ερήμωσης και αξιοποίησης επιστημονικά και περιβαλλοντικά του νησιού», όπως είπε.

Νωρίτερα η κ. Τσούπρα ως υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια επισήμανε ότι τα τελευταία τρεισήμισι έτη, η Δ/νση της, αντιμετώπισε αρκετά φαινόμενα φυσικών καταστροφών με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον (καταστροφή δασών από πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα κλπ).

Ακολούθως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία επιχειρεί την ώρα της κρίσης για την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, λαμβάνει μέτρα προστασίας, ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς προκειμένου να διαφυλαχθεί ή να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν υποστεί καταστροφές, μεριμνώντας και συντονίζοντας τους φορείς μεταξύ τους, για την αποκατάσταση των ζημιών.
-----------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-----------------------------