Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.
Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο, συγχοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Στο κήρυγμά του ο  Μητροπολίτης Μάνης αναφέρθηκε σε τρεις από τις αρετές του Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πίστη, την ταπείνωση και την υπακοή που έδειξε στο θέλημα του Θεού για την ενσάρκωση του Υιού του. Επίσης, ευχαρίστησε αδελφικώς το Μητροπολίτη Σπάρτης για την τιμητική του πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ιερά Πανήγυρη.
Εν συνεχεία τελέστηκε η ιερά παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθησε ιερά αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 και νωρίς το πρωί, μεταφέρθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ελκόμενου Χριστού, όπου εψάλλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσοστόμου συλλειτουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.




Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μάνης αναφέρθηκε στο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού και στη συμβολή του στην πορεία της ζωής του κάθε χριστιανού.
Σε μία ουσιαστική, αλλά και συγκινητική κίνηση προέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος με το τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την Πολιούχο της Μονεμβασίας Παναγία Χρυσαφίτισσα.
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα είπε ότι προσεύχεται και εύχεται για τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία να απελευθερωθούν σύντομα και να επανέλθουν στην Πατρίδα.
Στη συνέχεια, φανερά συγκινημένος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση μαζί με τον Μητροπολίτη Μάνης, υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως της ψυχής του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος πρόσφατα έχασε τη ζωή του εκτελώντας το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα.



Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας στις δρομικές και καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας, με κατάληξη στον Ιερό Ναό Ελκομένου Χριστού, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.
Τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Βουνελάκης και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ.  Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης και η πρ. Βουλευτής κα Φεβρωνία Πατριανάκου .Επίσης παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος, Βασίλειος Κουλουβάκος και Θεοδούλη Σπυριδάκου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Διοικητής ου Α.Τ. Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Α.Σ. Μονεμβασίας κ. Νεκτάριος Γάγκας, ο Διοικητής του Α’ Λ.Τ. Μονεμβασίας κ. Γεώργιος Μελέτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος πιστών από τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή.










ΦΩΤΟ: Επαμεινώνδας Μανδρώνης (arxon.gr), Μιχάλης Καρούνης, Μίλτος Μαστορόπουλος
ΠΗΓΗ monemvasianews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου