Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ
Δυστυχώς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έφερε την οικογένεια μας αντιμέτωπη με μια τεράστια απώλεια και συνάμα ένα δυσβάστακτο πόνο. Μεσα,όμως,σε ολη αυτή τη στενοχώρια δεχτήκαμε πολύ αγάπη και υποστήριξη από πληθώρα ανθρώπων από την πρώτη κι ολας στιγμή που συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο του πολυαγαπημένου μας.Θα θέλαμε συνεπώς να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας.
Συγκεκριμένα ευχαριστούμε το Διοικητικό , το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κυθήρων που επετελεσαν από την μια με άριστο τρόπο το έργο τους και από την άλλη στάθηκαν ανθρωπινά διπλά μας. Επίσης νοιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στον αγαπημένο μας από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Τριπόλεως.
Αποδίδουμε επιπλέον θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιωτα κ.κ Σεραφειμ ο οποίος επισκέφτηκε στην εντατική τον λατρεμένο μας , δίνοντας μας παράλληλα δύναμη και κουράγιο, καθώς και τον ιερατικό κλήρο του νησιού μας οι οποίοι προσεύχονταν καθημερινά για εκείνον. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους φίλους μας που συνέβαλλαν καθοριστικά στο μάζεμα των ελιών μας, καθώς και τους συναδέλφους δάσκαλους νηπιαγωγούς για οσα μας πρόσφεραν αντί «στεφάνου». Επιπρόσθετα θα θέλαμε μέσα από την καρδία μας να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους μαθητές του που τον συνόδευαν στο τελευταίο του ταξίδι.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε όλους τους Τσιριγώτες που τόσο καιρό που αγωνιούσαμε στην Τρίπολη αλλά και μετά το τραγικό γεγονός μας στήριξαν και μας έδειξαν απεριόριστη αγάπη βοηθώντας μας όπου χρειαστήκαμε , αλλά ακόμα και με ένα απλό τηλεφώνημα βρίσκοντας λόγια λιτά αλλά μεστά συμπαράστασης και συμπόνιας.
Όλη αυτή η αγάπη που δεχτήκαμε μας αποδεικνύει το μεγαλείο του χαραχτήρα του αγαπημένου μας Δημήτρη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και ας μας προσέχει όλους από κει ψηλά.
Γονείς, Σύζυγος και Παιδιά

THN ΚΥΡΙΑΚΗ 07/01/18 ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ

Το μνημόσυνο του αποβιώσαντος Αρχηγού της Παράταξής μας Δημητρίου Λουράντου, θα τελεστεί την Κυριακή 7/1/2018, στην Αγία Μαρίνα στον Δρυμώνα μετά την λειτουργία.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Τίμησαν τη μνήμη των 39 εθνομαρτύρων των Μολάων στην «Τρύπα του Τάρατσα» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Και την Παρασκευή πρωί 
τους πάνε στον Ταράτσα 
κι αρχίσανε να κόβουνε 
το σώμα τους κομμάτια»
Ο στίχος αυτός του ανώνυμου λαϊκού στιχουργού δεν μπορεί να αποκρύψει το φρικιαστικό έγκλημα των 39 εθνομαρτύρων των Μολάων. Ένα αποτρόπαιο και φρικιαστικό έγκλημα, που κανένας υγιής νους -ανεξαρτήτως χρώματος και πολιτικής κατεύθυνσης- δεν μπορεί να χωρέσει. Μία εν ψυχρώ εκτέλεση αθώων ανθρώπινων ψυχών που θα στοιχειώνει για πάντα τον τόπο μας και τις ψυχές των απόγονων αυτών. Τα παιδιά και τα εγγόνια των θυμάτων αυτών δεν άκουσαν παιδικά παραμύθια, αλλά άκουσαν την φρικιαστική αυτή ιστορία. Η χαρακτηριστική φράση από την εγγονή ενός εκ των 39 Εθνομαρτύρων των Μολάων: «Εμείς δεν μάθαμε τα τρία γουρουνάκια, αλλά την Τρύπα του Ταράτσα», σημαίνει πολλά πράγματα…
Έζησαν με αυτό, σαν βίωμα το κουβάλησαν και το κουβαλάνε μαζί τους. Ένα «γιατί» τυραννά τη σκέψη… Πώς αισθάνθηκαν αυτά τα θύματα… Πώς το έκαναν αυτό; -αδερφός εναντίον αδερφού… Ένα σφίξιμο στο στομάχι, ένα βάρος στην ψυχή και μόνο στο άκουσμα των γεγονότων. Μνήμες που συγκλονίζουν…
Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017 όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στη μαρτυρική κωμόπολη των Μολάων Λακωνίας, για να δηλωθεί και φέτος -όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια-, το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στους 39 εθνομάρτυρες, τη φυσική ηγεσία των Μολάων, οι οποίοι κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκαν μετά την απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου, στο τέλος τού Δεκέμβρη τού 1943, στη διαβόητη Τρύπα του Ταράτσα.
Το πρωί τελέστηκε το ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο στον ΙΝ Γεννήσεως του Κυρίου Μολάων, ενώ το μεσημέρι τελέστηκε το τρισάγιο στον τόπο τής θυσίας τους και προσκλητήριο πεσόντων, στην Τρύπα τού Ταράτσα, κοντά στον Αγ. Δημήτριο Ζάρακος.
Μετά το πέρας του θρησκευτικού μνημόσυνου ακολούθησε σύντομη ομιλία του Εκδότη του Εκδοτικού Οίκου «Αδούλωτη Μάνη» κ. Γεωργίου Δημακόγιαννη. Με συγκίνηση παρακολούθησαν συγγενείς και πλήθος κόσμου την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους 39 Εθνομάρτυρες των Μολάων.
Κατάλογος καταδικασθέντων
1. Καρυτσιώτης Νικ. – ιερέας
2. Λύρας Θεόδωρος
3. Φερδιανάκης Νικ.
4.  Ζερβάκος Αντ.
5. Φουργιέζος Γρηγ.
6. Κωστάκος Λεων.,
7. Καρυτσιώτης Ιωανν.
8. Κοντοσταθάκος Ευθ.
9. Φριτζίλας Χρ.
10. Γραμματικάκης Δημ.,
11.Λιβερδίσης Δημ.,
12. Παντελής Κων.
13. Ζερβάκος Χρ.
14. Κωστάκος Εμμ.
15. Αντωνάκος Νικ.
16. Ζερβάκος Δημ.
17. Καναβάρος Σταμ.
18. Καναβάρος Νικ.
19. Κουτσογιάννης Ιωαν.
20. Κουτσογιαννόπουλος Γ.
21. Σκανδαλάκης Δημ.
22.Νικολινάκος Γεωργ.
23. Λυγερός Παν.
24.  Έξαρχος Δημ.
25.  Γιανναράκης Αντ.
26.  Καλαμβόκης Ευαγ.
27.  Νικολινάκος Γρηγ.
28. Δριβάκης Αντ.
29. Καλκανδής Σταυρ.
30. Κυριακάκος Παν.
31. Μανιατάκος  Ιωανν.
32. Μανωλάκος Δημ.
33.  Μπέμπης Γεωργ.
34. Ντέντες Παν.
35. Πιερράκος Στυλ.
36. Ρουμάνος Γεωργ.
37. Ρουμάνος Δημ.
38. Χριστακάκος Δημ.
39. Φουργιέζου Παν/τσα.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με την αποκλειστική συνέντευξη στον Γ. Δημακόγιαννη, του υιού του ενός εκ των 39 εθνομαρτύρων (Σταμάτη Καναβάρου) των Μολάων, του Κωνσταντίνου Καναβάρου. Ο Κωνσταντίνος Καναβάρος εξιστόρησε τον τρόπο της ανακομιδής των οστών των 39 από την διαβόητη «Τρύπα του Ταράτσα». Η ανακομιδή έγινε το καλοκαίρι του 1971. Ένα όνειρο που έβλεπε από μικρό παιδί. Το όνειρο αυτό, τον οδήγησε να γίνει η ανακομιδή των οστών των 39 εθνομαρτύρων. Το όνειρο αυτό χάθηκε μετά την ανακομιδή των οστών των αδικοχαμένων 39 εθνομαρτύρων της «Τρύπας του Ταράτσα»…
ΠΗΓΗ http://pakialakonias.gr/
Παρακολουθείστε την αποκλειστική συνέντευξη: 

BOΛΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


BOΛΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Όποιος καυχηθεί ότι γνωρίζει τα Κύθηρα, πλανάται! Τα Κύθηρα σε κάθε βήμα επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Υπέροχες διαδρομές σε βουνά και λαγκάδια και σπηλιές και καταφυγάδια που απηχούν την τρομάρα των προγόνων μας από τις επιδρομές των πειρατών. Μια τέτοια διαδρομή είναι από τη βρύση των Βιαραδίκων μέχρι τα πανύψηλα του Τσακώνου τα Φρύδια. Περπατώντας ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση με δένδρα και θάμνους, κυπαρίσια, χρυσόφυλλα, σκίνα, μυρτιές κ.α. φθάνομε στα κάθετα βράχια. Από κάτω ακριβώς χάσκει το φαράγγι του Τσάκωνα. Σκαρφαλώνοντας φθάνομε σε μια σπηλιά, στην οποία το περίγραμμα της εισόδου μοιάζει με σκύλο. Όσοι φθάσουν μέχρι εκεί θα απολαύσουν μια υπέροχη θέα προς τα Μητάτα. Λίγο πιο πάνω μια μικρότερη σπηλιά μοιάζει με γάτα. Από μακριά φαίνεται σαν ένας σκύλος να κυνηγά μια γάτα. Μέσα στη μεγάλη σπηλιά υπάρχει ένα εκκλησάκι της Παναγίας ερειπωμένο. Στη μικρή σπηλιά, στη γάτα, υπάρχουν οστά και όλα δείχνουν ότι στο σημείο αυτό κατέφευγαν σε ώρα κινδύνου. Σε ένα κώδικα εξωμονίων του 1697 το ναϋδριο αυτό ονομάζεται η «Παναγία η μονιτάρου» Μονιτάρου στο Κυθηραϊκό ιδίωμα σημαίνει δια μιάς, γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση. Προφανώς το μονιτάρου υπονοεί το δημοφιλέστατο Θεοτοκωνύμιο Γοργοεπήκοος.
(Φωτο Γιώργος Πολίτης)
Eleni Harou 





ΛΑΚΩΝΙΑ.Δενδροφύτευση στο βιολογικό καθαρισμό Μονεμβασίας

Δενδροφύτευση στο βιολογικό καθαρισμό
Ολοκληρώθηκε από το προσωπικό του Δήμου η φύτευση δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του βιολογικού καθαρισμού . 
Η δεύτερη φύτευση περιείχε κουμαριές , Χαρουπιές , δάφνες και κισσούς .
Η άρδευση των δέντρων γίνεται από το νερό που προκύπτει από την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού .
Συνολικά έχουν φυτευθεί το 2017 περίπου 400 δέντρα .
Σταύρος Χριστάκος








ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΨΑΛΙ 1960

Τα κρουαζερόπλοια έρχονται στο Καψάλι στην δεκαετία το 60!! Το καράβι μένει ανοικτά στο πέλαγος και οι τουρίστες αποβιβάζονται με καικι....Cruise ships come to Kapsali in the 60's !!

Kyriakos Caros







ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ Ε/Γ - Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ


ΒΑΤΙΚΑ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΝΙΚ. & ΑΓΓ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΝΙΚ. & ΑΓΓ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης ενημερώνει ότι το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ.Κ Νεάπολης μετά τον καθαγιασμό των θαλασσίων υδάτων και κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας θα γίνει απονομή υποτροφιών σύμφωνα με το καταστατικό του κληροδοτήματος.
Εκ της Δ. Κ Νεάπολης

ΒΑΤΙΚΑ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης σας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
που θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ( παραπλεύρως του Ναυτικού Μουσείου Νεάπολης ) μετά τον καθαγιασμό των θαλασσίων Υδάτων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
Ώρα 07:00π.μ.: Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Ώρα 10:00π.μ.: Άφιξη επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: Τελετή Μεγάλου Αγιασμού-
Καθαγιασμός Θαλασσίων Υδάτων.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΓ/ΟΓ ΙΟΝΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ



ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΓ/ΟΓ ΙΟΝΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ



ΛΑΚΩΝΙΑ.Πρόγραμμα εορτασμού Θεοφανείων στο Γύθειο

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 10:00π.μ. θα τελεστεί σύμφωνα με την
προσήκουσα λαμπρότητα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του
Τροπαιοφόρου ο εορτασμός της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και η Τελετή του
Μεγάλου Αγιασμού.
Εν συνεχεία στην αποβάθρα της κεντρικής πλατείας Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θα λάβει
χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων.
Στις εκδηλώσεις παρακαλείται να παρευρεθεί και να παραστεί ο Τοποτηρητής Ι.Μ. Μάνης,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.
Επίσης οι Δημοτικές, Πολιτικές, Δικαστικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές,
Λιμενικές και Δημόσιες αρχές, οι Εκπαιδευτικοί, οι Πρόεδροι Οργανώσεων,
Εφεδροπολεμιστών & οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Σωματείων, Συλλόγων και όλοι οι
πολίτες του Δήμου.
Πέρας προσελεύσεως επισήμων 09:50π.μ.
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:
Τα της Ιεροτελεστίας η Ιερά Μητρόπολη Μάνης.
Τα της Αποδόσεως Τιμών το III Τάγμα Γυθείου.
Τα της τάξεως το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου και το Λιμεναρχείο Γυθείου.
Τα της Φιλαρμονικής η Αρχιμουσικός αυτής.
Τελετάρχης ορίζεται η Αντιδήμαρχος κα Γεωργία Αν. Λυροφώνη.
Γύθειο, 2 Ιανουαρίου 2018
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΚΥΘΗΡΑ.Τελεταί Ἁγιασμοῦ τῶν ὑδάτων

Σάββατον, 6 Ἰανουαρίου 2018, ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων. Τελεταί Ἁγιασμοῦ τῶν ὑδάτων εἰς Καψάλι : ὥρα 11.30 π.μ. Εἰς Αὐλέμωνα: ὥρα 1 μ.μ. Εἰς Διακόφτι : ὥρα 3 μ.μ. καί εἰς Ἁγία Πελαγία : ὥρα 4μ.μ.
http://www.imkythiron.gr

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑ.Επίσκεψη Αραχωβίτη στους Μολάους

Επίσκεψη στους Μολάους πραγματοποίησαν χθες, 3 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά βρέθηκαν στο γηροκομείο Μολάων όπου αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος με τους τρόφιμους και τους εργαζομένους, ενώ στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ιδρύματος. Οι υποδομές του γηροκομείου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και οι 78 τρόφιμοι απολαμβάνουν άριστης ποιότητας υπηρεσίες με την βοήθεια 23 εργαζομένων.
Ακολούθησε επίσκεψη στην πυροσβεστική υπηρεσία Μολάων, όπου έγινε ενημέρωση από τον διοικητή κ. Νικολέτο και τους πυροσβέστες για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική υπηρεσία. Τα οχήματα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που προκύπτουν με διάφορους πιστωτές καθώς και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό (μπότες, στολές κλπ), απασχολούν ιδιαίτερα το προσωπικό. Εκτός απ’ τα προβλήματα, υπήρξε ειδική αναφορά στις θετικές εξελίξεις που αφορούν στο σώμα, όπως οι προσλήψεις 5ετών πυροσβεστών και η εφαρμογή του προγράμματος “Engage”, ενός προγράμματος εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που θα καθοδηγήσουν τα οχήματά τους.
Η επίσκεψη στους Μολάους ολοκληρώθηκε στο δημαρχείο του δήμου Μονεμβασίας. Ο βουλευτής και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό του δήμου και κατόπιν συνάντησαν και συζήτησαν με τον δήμαρχο κ. Ηρακλή Τριχείλη και τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Μαυρομιχάλη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή και κυρίως την επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα της γέφυρας Σκάλας – παράκαμψη Βλαχιώτη.
Laconia live
ΦΩΤΟ ΣΟΦΙΑ ΔΟΥΜΑΝΗ


ΦΩΤΟ ΣΟΦΙΑ ΔΟΥΜΑΝΗ