Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ.Τις Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού στηρίζει η Βουλή των Ελλήνων


Τις Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού στηρίζει η Βουλή των Ελλήνων
Το έντονο ενδιαφέρον της Βουλής των Ελλήνων για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, κυρίως όμως τη σταθερή στήριξη και αρωγή της στην ενίσχυση και προβολή τομέων και δράσεων που εκφράζουν την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τη συλλογική του μνήμη και τη μακραίωνη παρακαταθήκη του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ευκαιρία της ημερίδας με θέμα «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, η οποία υπογράμμισε: «Η  ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου, η διάσωση αρχειακού υλικού, έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό αναδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και ο Πρόεδρος και η Βιβλιοθήκη της Βουλής».
Στο ενδιαφέρον αυτό της Βουλής εντάσσεται, εξάλλου, και η συνεργασία της με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας και τη διάθεση εξειδικευμένου δυναμικού από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, για την πλήρη καταλογογράφηση, μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής, «έτσι ώστε ο ανεκτίμητος θησαυρός της να διασωθεί αλλά και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων», σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
«Οι βιβλιοθήκες», υπογράμμισε η κυρία Σταματάκη, «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη, από το γεγονός ότι σε αυτές οφείλουμε τη διάσωση, αλλά και τη διάδοση του πολιτισμού, της ιστορίας, των επιστημών, των ιδεών και των απόψεων της κοινωνίας. Δεν αποτέλεσαν μόνο αποθετήρια βιβλίων αλλά και χώρους μελέτης και έρευνας, στους οποίους οφείλει πολλά επιτεύγματά του ο σημερινός δυτικός πολιτισμός.  Ιδιαίτερα για τον ελληνισμό της διασποράς, οι βιβλιοθήκες του ελληνισμού αποτέλεσαν και αποτελούν το σύνδεσμο με τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γλώσσα μας, τη λογοτεχνική παραγωγή τους τόπου μας. Είναι οι φάροι του ελληνικού στοιχείου σε κάθε άκρη της γης. Στα ράφια τους χωράνε οι θησαυροί του ελληνικού πνεύματος, της παιδείας, του πολιτισμού μας» τόνισε.
Την ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την ιστορία, το περιεχόμενο και τη συνεργασία των Βιβλιοθηκών του Ελληνισμού, ενός μεγάλου πολιτιστικού δικτύου που εκτείνεται σε πολλά μέρη της γης. Σε αυτό μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι Ελληνικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Harvard, η Ελληνική Συλλογή Τσακόπουλος στο California State University, η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στη Γρανάδα της Ισπανίας, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού, η Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης «Αριστοτέλης», η Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Paul-Valery Montpellier.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018 «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»
Απο την  Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ). Στην έκδοση αυτή, παρουσιάζεται ένα σημαντικός αριθμός βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο οι οποίες χάρη στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους και στην ποικιλία του περιεχομένου τους με ελληνικές συλλογές, αποτελούν πολύτιμες πηγές για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νεότερου Ελληνισμού.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ολονύχτια Σκούπα της Αστυνομίας στις Κροκεές με προσαγωγές.


Ολονύχτια Σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας στις Κροκεές για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών αλλά και ελέγχους ημεδαπών.
Η επιχείρηση αυτή ήρθε μετά από απαίτηση των κατοίκων αφού τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα.
Πριν από μερικές ημέρες Ρομά προσπάθησαν να κλέψουν ΙΧ αγροτικό από το χωράφι κατοίκου των Κροκεών που είχε πέσει και θύμα διάρρηξης δύο καταστήματα .
Ο ίδιος καταδίωξε τους Ρομά και στη πορεία η Αστυνομία συνέλαβε τον έναν από τους δύο.
Οι κάτοικοι με χαρά είδαν την επιχείρηση της Αστυνομίας αφού πρόσφατα έχει κλείσει και το Αστυνομικό Τμήμα.
Τέτοιες επιχειρήσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις περιοχές αφού η εγκληματικότητα είναι σε έξαρση.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να εξάρουμε τις επιτυχίες της Αστυνομικής Δ/νσης Λακωνίας για τις επιτυχίες που έχει το τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην καταπολέμηση των ναρκωτικών .
Οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές έχουν κάνει ή ετοιμάζουν συγκεντρώσεις με την συμμετοχή της Αστυνομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ειδικά από Ρομά.
Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα γιατί η κατάσταση είναι σε τεντωμένο σχοινί.

ΠΗΓΗ http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νεκρός 28χρονος Πακιστανος στην Σκαλα

Συνελήφθησαν πέντε άτομα για ανθρωποκτονία 28χρονου μετά από συμπλοκή στη Σκάλα Λακωνίας του Δήμου Ευρώτα
Συνελήφθησαν στις 20.1.2018 το βράδυ στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, με την συνδρομή αστυνομικών των Αστυνομικών Τμημάτων Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων, καθώς και του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας από 24 έως 39 ετών, για ανθρωποκτονία 28χρονου ομοεθνή τους, μετά από συμπλοκή.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της συμπλοκής και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει και ακόμη δύο (2) άτομα.
Επίσης για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη οκτώ (8) αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας από 18 έως 49 ετών, αντίστοιχα, για απλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη, συμπλοκή και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ειδικότερα, στις 20.1.2018 το βράδυ, στη Σκάλα Λακωνίας, οι ανωτέρω με τη χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, για προσωπικές τους διαφορές.
Αποτέλεσμα της μεταξύ τους συμπλοκής ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός ενός (1) 28χρονου και ο τραυματισμός ακόμη τεσσάρων (4) ατόμων, ηλικίας 26, 28, 30 και 49 ετών, αντίστοιχα.
Μετά από άμεση κινητοποίηση και οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, με την συνδρομή αστυνομικών των Αστυνομικών Τμημάτων Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων, καθώς και του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, εντόπισαν τους παραπάνω εμπλεκόμενους και τους συνέλαβαν, ενώ κατέσχεσαν τρία (3) αυτοσχέδια ρόπαλα.
Επιπλέον, στην κατοχή ενός (1) από τους παραπάνω συλληφθέντες, ηλικίας 28 ετών, βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που αναζητούνται
ΠΗΓΗ http://www.report24.gr

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Στήν ἀρχαία ἐποχή τελώνης ἴσον ληστής καί ἀρχιτελώνης ἴσον ἀρχιληστής. Οἱ ἱστορικοί ἀναφέρουν, ὅτι ὑπῆρχαν τελῶνες, οἱ ὁποῖοι ξέθαβαν νεκρούς, πού τούς χρωστοῦσαν φόρους, καί τούς μαστίγωναν γιά νά συγκινηθοῦν οἱ συγγενεῖς τους καί νά πληρώσουν αὐτοί τούς φόρους τους.
Ὁ Θεόκριτος ὁ φιλόσοφος ἔλεγε, ὅτι στά βουνά τ’ ἀγριότερα θηρία εἶναι οἱ ἀρκοῦδες καί στίς πόλεις οἱ τελῶνες.
Τέτοιος ἦταν καί οἱ ἀρχιτελώνης Ζακχαῖος, πού μᾶς ἀναφέρει σήμερα τό Εὐαγγέλιο.

Εἶχε πολλά πλούτη, μεγάλη θέση καί πολλές γνωριμίες. Δέν εἶχε ὅμως εὐτυχία καί ἦθος.
Μέσα του πάλευε μέ τή συνείδησή του. Τόν ἤλεγχε, γιατί ὅλα τά εἶχε παράνομα. Μέσα σ’ αὐτή τή δυστυχία του, μόλις ἄκουσε ὅτι θά περνοῦσε ὁ Χριστός, ἔτρεξε νά τόν δεῖ. Ὡστόσο εἶχε δύο μεγάλα ἐμπόδια νά ὑπερπηδήσει. Ἦταν κοντός καί εἶχε καί ὑψηλή κοινωνική θέση. Ἀμέσως ὅμως πέταξε καί τά δύο καί ἀνέβηκε, σά μικρό παιδί, σ’ ἕνα δέντρο, γιά νά δεῖ τό Χριστό. Ὁ Χριστός τόν εἶδε καί ἀμέσως τό θαῦμα ἔγινε.
Ὁ ἀρχιτελώνης γίνεται δέκτης Χριστοῦ. Τό σπίτι του μεταβάλλεται σέ ἄμβωνα. Ἡ ψυχή του μεταμορφώνεται καί ἀρχίζει τήν ἔμπρακτη μετάνοια. Μοίρασε ὄχι μόνον ὅσα εἶχε ἀποκτήσει ἄδικα, ἀλλά καί ἀπό τά νόμιμα. Γι’ αὐτό καί ἔγινε ὑπόδειγμα μαθητοῦ τοῦ Χριστοῦ. Αὐτά τ’ ἀποτελέσματα φέρνει ἡ ἀληθινή μετάνοια.
Ὁ Ζακχαῖος ταπεινώθηκε μπροστά στό Χριστό καί ὁ Χριστός ταπεινώθηκε μπροστά στόν Ζακχαῖο. Μπῆκε μέσα στήν ἁμαρτωλή ψυχή του καί στό ἁμαρτωλό σπίτι του καί τά καθάρισε ὅλα.
Αὐτή εἶναι ἡ βάση καί ἡ ἀρχή τῆς μετανοίας. Ὅταν ἐμεῖς τρέξουμε νά συναντήσουμε τό Χριστό, ὁ Χριστός ἀμέσως μᾶς ἀγκαλιάζει καί μᾶς μεταμορφώνει. Μᾶς κάνει ἀναστήματα πρώτου μεγέθους, ὅπως ἔκανε τόν ἀρχιτελώνη. Ἀπό κοντό τόν ἀνέβασε σέ ὕψη δυσθεώρητα.
Ἀδελφοί μου, πολλές συναντήσεις κάνουμε στή ζωή μας, ἄλλες ὠφέλιμες καί ἄλλες ὄχι. Ἡ συνάντηση ὅμως, πού θά μᾶς χαρίσει τήν σωτηρία καί τήν αἰώνια εὐτυχία μας δηλ. τήν αἰώνια μακαριότητά μας, εἶναι μία : Ἡ συνάντησή μας μέ τό Χριστό. Ἄν δέν τήν ἔχουμε κάνει, ἀξίζει νά τήν κάνουμε καί μάλιστα τώρα ἀμέσως.
π. Φρ. Δ.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 4Ε

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 4Ε ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !