Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ.ΕΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Πειραιάς, 26 Ιανουαρίου 2018

            Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμα φορά. Το καλοκαίρι το πρόβλημα αφορούσε όλα τα λιμάνια και τα νησιά της γραμμής, τώρα αφορά μόνον το νησί μας. Ένα νησί από το χώρο του οποίου ανασύρθηκαν στην πορεία των χρόνων χιλιάδες ευρήματα και συνεχίζονται στη θάλασσα και στη στεριά ανασκαφές για ευρήματα που έχουν κάνει την Ελλάδα παγκόσμια γνωστή, ένα νησί που πλέον είναι γνωστό σαν όνομα και εικόνα στους περισσότερους Έλληνες, ένα νησί στο οποίο …. θα δημιουργηθεί Πάρκο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή, ένα νησί στο οποίο …. θα ανεγερθούν μνημεία και εγκαταστάσεις για να θυμίζουν την ιστορία του και για να τις επισκέπτεται κόσμος, ένα νησί στο οποίο σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων ανθρώπων για να μην ερημώσει, ένα νησί όμως που είναι μακριά από την Αθήνα και τον Πειραιά και στο οποίο όσα έργα και να γίνουν, αν δεν σταματήσει να είναι έρμαιο της κρατικής αδιαφορίας για τα βασικά, θα υπάρχουν μόνον οι εγκαταστάσεις χωρίς ανθρώπους.  
Όσοι έχουν απομείνει στα Αντικύθηρα και όσοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους ότι κατάγονται από έναν ευλογημένο τόπο που δεν του αξίζει αυτό που ζεί και πάλι αυτές τις στιγμές, δεν ζητούν πολλά. Όσοι ζούν στο νησί έχουν μάθει να περνάνε με τα ελάχιστα, αλλά όλοι έχουν μάθει να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι. Αυτό που όλοι απαιτούν στην Ελλάδα της Ευρώπης το 2018 είναι ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους συμπατριώτες μας και ο σεβασμός της προσωπικότητάς τους.
Αυτό το νησί και οι 20 μόνιμοι κάτοικοί του μένουν πάλι αποκομμένοι από τον κόσμο, ελπίζοντας σε κινήσεις όπως η σημερινή του Δήμαρχου και του Λιμενικού. Το 2018 ελικόπτερο να πηγαίνει ψωμί στους κατοίκους Ελληνικού νησιού γιατί δεν υπάρχει κανένα άλλο μέσο προσέγγισης στο νησί!!!!!!! Και πάλι ψάχνουμε να βρούμε τους … υπεύθυνους και πάλι ψάχνουμε να βρούμε …. ποιος δεν είπε τι ή ποιος δεν έκανε τι, σε μια εξέλιξη που ήταν σχεδόν αναμενόμενη από καιρό αφού όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν από την αρχή πότε έληγε η σύμβαση του ΙΟΝΙΣ και πότε θα έδενε το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
Ξέρουμε πολύ καλά τι δικαιώματα και υποχρεώσεις προκύπτουν από τις συμβάσεις του Υπουργείου με τις εκάστοτε ακτοπλοϊκές εταιρίες. Ξέρουμε ότι η επιδότηση της γραμμής αφορά ουσιαστικά το νησί μας. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται και πάλι τώρα ήταν γνωστά σε όσους γνωρίζουν εδώ και καιρό. Ξέρουμε ότι οι καταστάσεις αλλάζουν και δυσκολεύουν. Ξέρουμε ότι δυστυχώς τα Αντικύθηρα των 20 μονίμων κατοίκων και των 50 ψήφων δεν έχουν την ίδια βαρύτητα την εποχή μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όμως οι Αντικυθήριοι έχουμε το αλάνθαστο ένστικτο και κριτήριο κάθε απλού ανθρώπου για να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις και να αποδώσουμε στον καθέναν ότι σωστό ή λάθος του αναλογεί.
Σαν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης η μόνη λέξη που πιστεύουμε ότι μπορεί να χαρακτηρίσει την όλη κατάσταση είναι μία: ΝΤΡΟΠΗ για κάθε αρμόδιο και για κάθε ανεύθυνο – υπεύθυνο παράγοντα και αισθανόμενοι ότι εκφράζουμε την άποψη όλων των Αντικυθήριων απαιτούμε την εξεύρεση άμεσης και μόνιμης λύσης στη ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας.
Με Πατριωτικούς Χαιρετισμούς,
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Γεώργιος Κωνσταντίνου του Κωνσταντίνου
Bασίλειος Αλοϊζος του Γεωργίου
Ιωάννης Κατσανεβάκης του Εμμανουήλ
Μύρων Πάτερος του Διονυσίου
Σπυρίδων Προγουλάκης του Γεωργίου
Διονύσιος Ανδρόνικος του Ιακώβου
Σταύρος Κατσανεβάκης του Μύρωνος
Εμμανουήλ Πατακάκης του Ιωάννη
Νικόλαος Πολίτης του Ιωάννη







Enan0143.1  

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΚΑΙ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


«Σεμπρεβίβα - το λουλούδι των Κυθήρων»

Aθήνα 25/1/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στο πλαίσιο της θεματικής σειράς «Θησαυροί των Επτανήσων», διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο αιώνιο άνθος, την «Σεμπρεβίβα - το λουλούδι των Κυθήρων», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του διήμερου αφιερώματος, τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Εμμανουήλ Π. Καλλίγερος με την ομιλία του «ΚΥΘΗΡΑ: Στους δρόμους της Σεμπρεβίβας και της Αφροδίτης», θα ακουστούν απαγγελίες ποιημάτων με θέμα τα Κύθηρα και την Σεμπρεβίβα από τον συγγραφέα Γιώργη Δρυμωνιάτη, την εκπαιδευτικό Καλυψώ Μιχαλακάκη και τον ηθοποιό Γιώργο Κανέλλη για να κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, Σπύρο Καββάδα, Νικολέττα Μηλιώνη και Θοδωρή Παπαστάθη.
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα λειτουργίας του διήμερου αφιερώματος, οι εκδηλώσεις θα μας ταξιδέψουν νοερά στα μαγικά Κύθηρα με το ντοκιμαντέρ «Μύθος, Ιστορία και Πραγματικότητα» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Τσουρλάκη και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών με τη συνοδεία της μουσικής, από την Αδελφότητα Κυθηρίων Πειραιώς - Αθηνών, όπου και θα ολοκληρωθεί με κέρασμα από τοπικά εδέσματα των Κυθήρων.
Σχηματισμοί και δημιουργίες της Σεμπρεβίβα θα εκτεθούν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων από επιχειρήσεις που διατηρούν η Κούλα Καλλιγέρου, η Φωτούλα Mαγούλα και η Ποθητή Βενέρη στη Χώρα Κυθήρων και θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού από ώρα 17:00 έως και 21:00.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς - Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Κυθήρων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Ερώτηση για τη διακοπή δρομολογίων του πλοίου "ΙΟΝΙΣ" στα Κύθηρα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει στους κατοίκους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων η διακοπή των δρομολογίων του πλοίου «ΙΟΝΙΣ» που εξυπηρετούσε τη γραμμή Πειραιάς- Κύθηρα- Αντικύθηρα- Κίσσαμος- Γύθειο, επισημαίνει σε ερώτησή του στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, η σύμβαση της ακτοπλοϊκής γραμμής με το  πλοίο έληξε, με αποτέλεσμα από χθες να εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια Κύθηρα- Νεάπολη Βοιών, τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ισχύουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2018.
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η συγκοινωνία και να επανέλθει η ορθή επικοινωνία στα νησιά.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Το πλοίο «ΙΟΝΙΣ», το οποίο είχε σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας και εξυπηρετούσε τη γραμμή Πειραιάς- Κύθηρα- Αντικύθηρα- Κίσσαμος- Γύθειο σταμάτησε να καλύπτεται από τη σύμβαση διότι αυτή έληξε και, μέχρι τώρα, δεν έχει δοθεί κάποια παράταση, ούτε έχει προκύψει νέος διαγωνισμός για την εν λόγω γραμμή.
Αποτέλεσμα αυτού είναι το «ΙΟΝΙΣ» να έχει διακόψει από χθες, 25/1/2018 τα δρομολόγια για τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και τα Αντικύθηρα, ανακοινώνοντας ότι προσωρινά θα εκτελεί μόνο τα δρομολόγια Κύθηρα- Νεάπολη Βοιών, κι αυτό μέχρι την 1/02/2018.
Όπως είναι επόμενο, αυτή η διακοπή έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια στους κατοίκους των Κυθήρων και πρωτίστως στων Αντικυθήρων, οι οποίοι απομονώνονται ολοκληρωτικά και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως η χειμερινή,  κατά την οποία η επικοινωνία καθίσταται ακόμα δυσκολότερη λόγω καιρικών συνθηκών.
Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα και να αποκατασταθεί η συγκοινωνία, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση και να επανέλθει η ορθή επικοινωνία στα νησιά;
 Πειραιάς 26 Ιανουαρίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                               
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων


Χωρίς πλοίο για 11 μέρες τα Αντικύθηρα: Ξεμένουν από τρόφιμα οι κάτοικοι- «Μπακάλικη» συμπεριφορά του υπουργείου καταγγέλλει ο δήμαρχος

Ζήτημα επιβίωσης των κατοίκων έχει δημιουργηθεί στα Αντικύθηρα, αφού το νησί θα βρεθεί για 11 μέρες δίχως πλοίο, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο δε θα μπορούν να μετακινηθούν οι λιγοστοί κάτοικοι, αλλά, επίσης, καθίσταται αδύνατη η μεταφορά βασικών ειδών και προϊόντων. 


Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ανέφερε ότι μετά τη λήξη της επιδότησης του πλοίου "Ιονίς" που είναι δρομολογημένο μόλις λίγους μήνες στη γραμμή, επικοινώνησε μαζί του ο γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και τον “παρακάλεσε” να επικοινωνήσει με τους πλοιοκτήτες του ΙΟΝΙΣ, προκειμένου να το δρομολογήσουν χωρίς επιδότηση (χθες έληξε η σχετική σύμβαση), και να “αντιμετωπιστεί” το πρόβλημα…!
«…Δρομολόγιο στα Αντικύθηρα των 20 κατοίκων δεν θα γίνει μέχρι την επόμενη Τετάρτη (συνολικά 11 μέρες χωρίς πλοίο το νησί) και ο Γ.Γ. του ΥΕΝ μου ζήτησε χτες να "παρακαλέσω" τους πλοιοκτήτες να πάνε και Αντικύθηρα (χωρίς επιδότηση φυσικά), με εμένα να του απαντάω ότι όλα αυτά είναι ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ πράγματα που δεν ταιριάζουν σε Κράτος στοιχειωδώς οργανωμένο. Αν κ. Γενικέ οι πλοιοκτήτες δεν ήταν ο Τουρλομούσης με τον Τσαϊλά αλλά ήταν ο Grimaldi θα μου ζητούσατε πάλι να τον παρακαλέσω να κάνει δωρεάν δρομολόγια στα Αντικύθηρα;;», έγραψε στα social media ο κ. Χαρχαλάκης.
Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι των Αντικυθήρων έχουν μείνει ακόμη και από ψωμί, ενώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης "επιστρατεύτηκε" ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.
«…Για να ανεφοδιαστεί το νησί με ψωμί παρακάλεσα τον Αρχηγό του Λ.Σ. να μεταφέρει σήμερα προμήθειες στα Αντικύθηρα ελικόπτερο του Λιμενικού, κάτι που έγινε αποδεκτό αμέσως και τον ευχαριστώ θερμά. Ευελπιστώ την προσεχή Τετάρτη το ΙΟΝΙΣ να επανέλθει στα δρομολόγιά του για να μην χοντρύνει η κατάσταση. Το ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις ημέρες που είναι κενές συμβάσεως είναι δεδομένο. Εντός ολίγου θα καταθέσω αναφορά στον κ. Εισαγγελέα. Το να παρουσιάζουμε τα σφάλματα ως επίτευγμα είναι αστείο και δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι...», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κυθήρων.
ΠΗΓΗ https://thecaller.gr

ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΣ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ "ΤΡΕΛΑΣ"

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΜΕ ΤΟ "ΙΟΝΙΣ" ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ "ΤΡΕΛΑΣ"ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ... 

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα Κυθήρων θα είναι ανοιχτή κάθε Πέμπτη από 17:00’ έως 20:00’ και κάθε Σάββατο από 10:00’ έως 14:00’.

...ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ,

Η κακη συνεννοηση 2 υπουργειων και η απυθμενη ελληνικη γραφειοκρατια αφηνουν τους 20 ηρωες των Αντικυθηρων χωρις καραβι μεχρι την ερχομενη Τεταρτη εν ετει 2018! Χτες βραδυ ζητησα απο τον Αρχηγο του Λιμενικου να μεταφερει ψωμι στα Αντικυθηρα με ελικοπτερο καθως οι προμηθειες του νησιου τελειωσαν. Το αποδεχθηκε αμεσως και πριν λιγο οι κατοικοι των Αντικυθηρων παρελαβαν 50 κιλα ζεστο ψωμι. Ζεστο ψωμι στο νησι μετα απο δεκαετιες... ευχαριστω θερμα τον κ. Αρχηγο! Ευχομαι απο την Τεταρτη να λυθει το ζητημα καθως οι καταστασεις αυτες δεν τιμουν τους αρμοδιους...
Stratos Charchalakis 




ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ.ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ.ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ Κ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ (γιατί δεν κάναμε ακόμα λωβοτομή):

η έκτακτη για 5 μέρες δρομολόγηση του ΙΟΝΙΣ στη γραμμή Νεάπολη - Κύθηρα ΔΕΝ έγινε λόγω της αποχώρησης του ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ για ετήσια συντήρηση όπως γράφτηκε σε ορισμένα sites (το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ λείπει για συντήρηση εδώ και 15 μέρες και θα λείπει μέχρι αρχές Μαρτίου χωρίς ποτέ να έχει αντικατασταθεί στη γραμμή της Νεάπολης εδώ και 10 χρόνια!), αλλά λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του ΥΕΝ στην υπογραφή της νέας σύμβασης του ΙΟΝΙΣ, με αποτέλεσμα το πλοίο από σήμερα να μην μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγιά του στις γραμμές του Γυθείου και του Πειραιά. Εδώ και 10 χρόνια που είναι το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ στη γραμμή της Νεάπολης, πάντα τους μήνες Γενάρη-Μάρτιο βγαίνει σε συντήρηση καθώς τα 2 νησιά εξυπηρετούνται τους μήνες αυτούς μόνο από το περιφερειακό πλοίο. Περιφερειακό πλοίο (ΙΟΝΙΣ) από χτες δεν υπάρχει λόγω λήξης της σύμβασης, η οποία θα ανανεωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μετά από πίεση και φωνές κατάλαβε το ΥΕΝ ότι τα Κύθηρα θα μείνουν χωρίς καθόλου πλοίο για 6 μέρες και έτσι παρακάλεσε τους πλοιοκτήτες του ΙΟΝΙΣ να το βάλουν εκτάκτως στη Νεάπολη.

Δρομολόγιο στα Αντικύθηρα των 20 κατοίκων δεν θα γίνει μέχρι την επόμενη Τετάρτη (συνολικά 11 μέρες χωρίς πλοίο το νησί) και ο Γ.Γ. του ΥΕΝ μου ζήτησε χτες να "παρακαλέσω" τους πλοιοκτήτες να πάνε και Αντικύθηρα (χωρίς επιδότηση φυσικά), με εμένα να του απαντάω ότι όλα αυτά είναι ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ πράγματα που δεν ταιριάζουν σε Κράτος στοιχειωδώς οργανωμένο. Αν κ. Γενικέ οι πλοιοκτήτες δεν ήταν ο Τουρλομούσης με τον Τσαϊλά αλλά ήταν ο Grimaldi θα μου ζητούσατε πάλι να τον παρακαλέσω να κάνει δωρεάν δρομολόγια στα Αντικύθηρα;;;
Για να ανεφοδιαστεί το νησί με ψωμί παρακάλεσα τον Αρχηγό του Λ.Σ. να μεταφέρει σήμερα προμήθειες στα Αντικύθηρα ελικόπτερο του Λιμενικού, κάτι που έγινε αποδεκτό αμέσως και τον ευχαριστώ θερμά.
Ευελπιστώ την προσεχή Τετάρτη το ΙΟΝΙΣ να επανέλθει στα δρομολόγιά του για να μην χοντρύνει η κατάσταση.
Το ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις ημέρες που είναι κενές συμβάσεως είναι δεδομένο. Εντός ολίγου θα καταθέσω αναφορά στον κ. Εισαγγελέα.
Το να παρουσιάζουμε τα σφάλματα ως επίτευγμα είναι αστείο και δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι...

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 26/1/2018

Δελτίο Τύπου - 26/1/2018

Με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 25/1/2018 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Δημήτρη Μπογιατζή. 
Στόχος της συνάντησης, που διήρκεσε πέραν των 2 ωρών, ήταν η εξέταση της προόδου υλοποίησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Αττικής. Όπως αποφασίστηκε, θα γίνει μερική τροποποίηση της υπάρχουσας προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να προβλεφθούν τα νέα υποέργα που εντάχθηκαν στο τεχνικό δελτίο του έργου (σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ.), ενώ μετά από αίτημα του Δημάρχου συμφωνήθηκε να αναληφθεί η λειτουργία του χώρου από τον ΕΔΣΝΑ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μετά την πλήρη και οριστική παράδοση των 2 έργων (ΧΥΤΥ Κυθήρων και ΧΥΤΥ Αντικυθήρων) και την εξάμηνη δοκιμαστική τους λειτουργία που βαρύνει τον ανάδοχο, ο Δήμος απαλλάσσεται από τη διαδικασία λειτουργίας των 2 υποδομών που είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη, καθώς τόσο τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας όσο και το κόστος της θα τα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ, που έχει και την αντίστοιχη μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση των υπόλοιπων ΧΥΤΥ της Αττικής. 
Τέλος, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια των 2 καινούργιων απορριμματοφόρων και του υπόλοιπου εξοπλισμού που έχουν ενταχθεί στο έργο, ενώ τη δημοπράτηση της μονάδας κομποστοποίησης θα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ. 
Το υλοποιούμενο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στα 2 νησιά είναι ένα έργο εμβληματικό καθώς εξασφαλίζει τη νόμιμη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. 

Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ Δ/Τ

Δελτίο Τύπου - 25/1/2018

Την Τετάρτη 24/1/2018 ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης με τους συνεργάτες του πραγματοποίησαν την καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των Κυθηρίων της Αττικής, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Τριφυλλείου Ιδρύματος στην Αθήνα. Η ενημέρωση αυτή καθιερώθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο προγραμματικής δέσμευσης του Δημάρχου για ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση των δημοτικών πραγμάτων και για τους Κυθηρίους της Αττικής.
Στην ενημέρωση, εκτός από το Δήμαρχο, παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Ιωάννα Φατσέα και κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης, ο Προϊστάμενος Τ.Υ. του Δήμου κ. Κώστας Στάθης, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου κ. Αντώνης Σεμιτέκολος και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Δημήτρης Μπογιατζής, ενώ υπήρξε σημαντική συμμετοχή του κόσμου και εκπροσώπων των συλλογικών φορέων των Κυθήρων. Η εκδήλωση καλύφθηκε δημοσιογραφικά από τοπικά ΜΜΕ.
Ο Δήμαρχος ανέλυσε όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, τα εκτελούμενα και δημοπρατηθέντα έργα, τα προγραμματιζόμενα έργα και τα έργα της Περιφέρειας, το θέμα της φωτιάς, τις δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για το Δήμο αλλά και τις παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων. Κοινή συνισταμένη όλων των θεμάτων είναι η αυξημένη γραφειοκρατία, που έχει τριπλασιαστεί από το 2014 μέχρι σήμερα καθώς και η πρωτοφανής έλλειψη προσωπικού διοικητικών υπηρεσιών στο Δήμο, ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια και θέληση της Δημοτικής Αρχής για γρηγορότερους ρυθμούς τοπικής ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Κυθήρων κατόρθωσε μέσα στο 2017 να δημοπρατήσει πολλά και σημαντικά έργα που θα εκτελεστούν εντός των επομένων μηνών, αποδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωσή του στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του απέναντι στην τοπική κοινωνία.