Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρεσβύτερος πολιτικός εξόριστος στα Κύθηρα

Το 1938 με το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά ο Γεώργιος Παπανδρέου ήρθε ως πολιτικός εξόριστος στα Κύθηρα, όπου παρέμεινε 100 ημέρες.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οργανωμένα ξενοδοχεία έμεινε στη Χώρα στο σπίτι του Γιάννη και της Χρύσας Δαπόντε-Σιγούρου, όπου του παραχωρήθηκε ένα δωμάτιο δίπλα στο δωμάτιο του Σταμάτη Μερκούρη, που ήταν κι αυτός εκτοπισμένος στα Κύθηρα.
Το καθημερινό πρόγραμμα του Παπανδρέου είχε ως εξής. Το φαγητό του μεσημέρι βράδυ σερβιριζόταν το γραφικότατο λαϊκό ταβερνάκι του Πετρόχειλου-Μουγκρή στην πλατεία της Χώρας, με τη σπιτική περιποίηση και τα πεντανόστιμα φαγητά της κυρίας Πόπης. Το απομεσήμερο έκανε καθημερινά τον περίπατό του μέχρι το Μανιτοχώρι, στο σημείο που αντίκρυζε το κάστρο. Στους καθημερινούς περιπάτους του είχε συντροφιά το δάσκαλο της Χώρας, Μανώλη Χάρο και έναν άλλο πολιτικό εξόριστο Μανούσακα. Μάλιστα διηγούνται ότι ο Χάρος είχε σχεδιάσει την απόδραση του Παπανδρέου από τα Κύθηρα με ένα Αγγλικό καράβι, κάτι το οποίο τελικά ματαιώθηκε.
Αυτοί που τον έζησαν κράτησαν την ανάμνηση ενός ανθρώπου πολύ ευχάριστου και γοητευτικού συνομιλητή, με πολλά ενδιαφέροντα, που κλεινόταν πολλές ώρες στο δωμάτιό του και εδιάβαζε.
Μετά τα Κύθηρα εκτοπίστηκε στην Άνδρο, όμως διατήρησε αλληλογραφία με τους φίλους των Κυθήρων, στην οποία φαίνεται η αγαθή ανάμνηση που κράτησε από τα Κύθηρα και τους Κυθηρίους.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου με φίλους των Κυθηρων
Το δωμάτιο που φιλοξενήθηκε στην οικία Δαποντε
Το σαλόνι του σπιτιού που φιλοξενήθηκε όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου συναντούσε τους φίλους του
Οι οικοδεσπότες Γιαννης και Χρύσα Δαπόντε που τον φιλοξένησαν
Επιστολή του Παπανδρέου στην οικογενεια Δαπόντε.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου με την οικογενεια του Μανωλη Χαρου και άλλους φίλους απο την περίοδο των Κυθηρων.
ΠΗΓΗ https://www.eleniharou.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΓΕΡΑΚΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018 (ΦΩΤΟ)

Δαβάκης στην Κυβέρνηση: Δώστε τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από το 2015 στα Βάτικα

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 στα Βάτικα,  ζητά να πληροφορηθεί με νέα Ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.
Επιπλέον στην Ερώτησή του, ο κ.Δαβάκης ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης και  την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου οι πληγέντες να διευκολυνθούν στη λήψη χαμηλότοκων δανείων από τις Τράπεζες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως του κ.Δαβάκη:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών
           τον Υπουργό Οικονομικών
           τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
           τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
           τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
          

Έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2015  που έπληξε την Δημοτική Ενότητα Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας προκαλώντας  τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, σε κατοικίες και επιχειρήσεις και δυστυχώς όλοι όσοι επλήγησαν δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.
Συγκεκριμένα έχει καθυστερήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να χορηγηθούν τραπεζικά δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες, εξαιτίας του μη σωστού συντονισμού και συνεργασίας  μεταξύ Τραπεζών και των αρμοδίων του Υπουργείου Υποδομών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών από το πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.
Δυστυχώς το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και η εμπλοκή πολλών κρατικών δομών στις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, αλλά και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα γεγονότα αυτά από την παρούσα κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες.
Συνεπώς, με δεδομένο ότι τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας μοιάζει απροετοίμαστη για τον χειρισμό τους, είναι αναγκαίο να υπάρξει απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των πληγέντων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί:
  1. Σχεδιάζουν να προβούν στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποζημιώσεων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία;
  2. Πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις;
  3. Πως σκοπεύει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει όταν οι Τράπεζες αρνούνται την ευνοϊκή δανειοδότηση των πολιτών που έχουν πληγεί;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών από το πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ;


Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 12/2/2018

Δελτίο Τύπου - 12/2/2018


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο – Παιδικοί  Σταθμοί Δήμου Κυθήρων», ανακοινώνει με τον παρόν δελτίο ότι με την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων – Αντικυθήρωνολοκληρώθηκε μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η δεύτερη αίθουσα διδασκαλίας και δραστηριοτήτων του Παιδικού Σταθμού στο κτήριο των Φρατσίων.
Το ΝΠΔΔ έως και της λήξεως του οικονομικού έτους 2017, εξέδωσε συνολικά 63 Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, έχοντας συνολικά πληρώσει για κάθε είδους δαπάνη 119.068,78€, ποσόν το οποίοαπορροφήθηκε  αποκλειστικά και μόνο από την τοπική μας κοινωνία(μισθοδοσία προσωπικού, προμηθευτές, επιτηδευματίες κ.λ.π.) το δεπραγματικό διαθέσιμο ταμειακό υπόλοιπο στις 29.12.2017 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους και μετά τις παραπάνω πληρωμές) ανήλθε στο ποσόν των 70.998,97€ και παραμένει σταθερά υψηλό παρά τις μεγάλες δυσχέρειες του έτους, της παντελούς έλλειψης διοικητικού προσωπικού και της διαρκώς μεταβαλλόμενης νομοθεσίας σχετικά με την εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το νομικό πρόσωπο δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενο αλλά βασίζεται αποκλειστικά στην ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει από το Δήμο Κυθήρων για την κάλυψη όλων των δαπανών του.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Οικον. Έτους 2018, ο οποίος βέβαια για να αρχίσει να υλοποιείται θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο του Δ.Σ. όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο φετινός Προϋπολογισμός ανήλθε συνολικά στο ποσόν των 204.413,50€Για πρώτη φορά, η ετήσια επιχορήγηση του ΝΠΔΔ από το Δήμο ανέρχεται στο ποσόν των 100.000€, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 100% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, προκειμένου το ΝΠΔΔ να μπορεί να πραγματοποιήσει νέες δράσεις και ενέργειες, όπως η δημιουργία Δημοτικής Ορχήστρας Σαξοφώνων, η υποστήριξη της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και η πραγματοποίηση μαθημάτων μουσικής.
Η εκταμίευση του ποσού των 15.430,00€ που προήλθε από την από συστάσεως του Δήμου εκκρεμούσα υπόθεση μεταφοράς των ταμειακών αποθεμάτων από λογαριασμούς που υπήρχαν στηνEUROBANK ERGASIAS των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών Κυθήρων και Ποταμού, συνέβαλλε σημαντικά στην αύξηση του ταμειακού μας υπολοίπου. Πρόκειται για μια σημαντική πολυετή εκκρεμότητα που λύθηκε χάρη στις προσπάθειες της παρούσας διοίκησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε εγγράφως την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια του προς όλους όσοι, έχουν βοηθήσει εμπράκτως το έργο μας εργαζόμενοι με ζήλο και  αυταπάρνηση κινούμενοι από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον και ενδιαφέρον για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας. Επίσης ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες οφείλουμε για την δωρεά μίας παλέτας ειδών καθαρισμού σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής και διανομής ειδών καθαριότητας, το όνομα της οποίας δια του εις τα Κύθηρα εκπροσώπου της δεν επιθυμεί να ανακοινωθεί δημόσια.
Τέλος, τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και την ευαρέσκεια μας αποδίδουμε στους ακούραστους Διοικητικούς Υπαλλήλους του Δήμου μας οι οποίοι με κάθε τρόπο και πέραν των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς το ΝΠΔΔ για την εύρυθμη και λειτουργία του και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους Δημότες.

Κινητό Πολυϊατρείο για παιδιά «Ιπποκράτης» του Χαμόγελου του Παιδιού στην Αρεόπολη

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κινητό Πολυϊατρείο για παιδιά «Ιπποκράτης» του Χαμόγελου του Παιδιού

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης συμμετέχει ενεργά και τις δυο ημέρες (Δευτέρα 12/2 και Τρίτη 13/2/2018) που θα βρίσκεται η μονάδα στην Αρεόπολη.
Συμμετέχουν επίσης εθελοντές ιατροί και οδοντίατροι από τον ιατρικό και οδοντιατρικό σύλλογο Λακωνίας καθώς επίσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός του Περιφερειακού Τμήματος Σπάρτης, το Γ.Ν. Σπάρτης, η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Διευθυντής
του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης


Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης












ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ.«10η Φεβρουαρίου, Hμέρα του Pώσου Διπλωμάτη»

«10η Φεβρουαρίου, Hμέρα του Pώσου Διπλωμάτη» 
H βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ,  κ. Ελένη Σταματάκη παρευρέθηκε στην τελετή που πραγματοποίησε η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, στο Ρωσικό νεκροταφείο στο Δημοτικό Κοιμητήριο «Ανάσταση», για τη μνήμη των ενταφιασμένων Ρώσων Διπλωματών, στο πλαίσιο της Ημέρας του Διπλωματικού Υπαλλήλου, που εορτάζεται στη Ρωσία την 10η Φεβρουαρίου.
Την κ. Σταματάκη υποδέχθηκε ο Πρέσβης της Pωσικής Oμοσπονδίας στην Eλληνική Δημοκρατία, κ. Andrey Maslov. Ο κ. Maslov ξενάγησε την κ. Σταματάκη στα ταφικά μνημεία, ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση, οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν άνθη στους τάφους των τριών γενικών προξένων της Pωσικής Aυτοκρατορίας, που είναι θαμμένοι στο Mνημειακό Pωσικό Nεκροταφείο. 
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Pώσοι διπλωμάτες στη χώρα τους, και παγκοσμίως, την «Hμέρα του διπλωματικού υπαλλήλου» κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη διαχρονικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Pωσίας, που στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες, στον αλληλοσεβασμό και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στις διακρατικές σχέσεις.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Φεβρουαρίου είναι τα γενέθλια του Eλληνα κυβερνήτη και Pώσου διπλωμάτη Iωάννη Kαποδίστρια, και υπάρχει η σκέψη στους ακαδημαϊκούς κόλπους της Eλλάδας να γίνει η 11η Φεβρουαρίου η αντίστοιχη γιορτή των Eλλήνων διπλωματών, η «Hμέρα του Eλληνα Διπλωμάτη».





ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/02


ΒΑΤΙΚΑ.ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΧΙ (ΦΩΤΟ)

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΧΙ
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους στο όμορφο Λάχι. Την πίτα ευλόγησε ο π.Διονύσης Μιχαλέτος μαζί με τους πατέρες Παναγιώτη Κοντάκο και Παναγιώτη Αρώνη. Οι κυρίες του φιλόπτωχου υποδέχθηκαν τον κόσμο ο οποίος στην κυριολεξία κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού καταστήματος του Λαχίου ,πρόσφεραν απλώχερα παραδοσιακά εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά . Την όμορφη εκδήλωση πλαισίωσε με πανέμορφα παραδοσιακά τραγούδια η χορωδία του Λαχίου υπό την ευθύνη της δασκάλας μουσικής κυρίας Παναγιώτας Τσαλαβούτα .Πολύ σημαντικό το έργο του φιλόπτωχου ταμείου και ιδιαίτερα συγκινητική η στήριξη όλων των παρισταμένων όχι μόνο στην εκδήλωση της κοπής της πίτας ,αλλά και σε μια συνεχή στήριξη από όλο το χωριό, η οποία δίνει την δυνατότητα στο φιλόπτωχο να στηρίζει ανθρώπους που έχουν ανάγκη.






ΛΑΚΩΝΙΑ.Δήλωση Αραχωβίτη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης


Αναλυτικά, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει τα εξής:
«Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, πληρώθηκε η θέση του Μητροπολίτη Μάνης με τη χειροτονία του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου. Η Ιερά Σύνοδος είχε να επιλέξει μεταξύ δύο ιδιαίτερα άξιων και συνετών ποιμένων, του αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου και του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Παπαθανασίου. Και οι δύο υποψηφιότητες αποτελούν τιμή για τη Μητρόπολη Μάνης.
Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο με τη διαδικασία της εκλογής, ως μόνη αρμόδια να αποφασίσει.
Οι ρόλοι κάθε αρχής είναι απόλυτα διακριτοί ως προς τις αρμοδιότητες και τις παρεμβάσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται.
Η έκφραση γνώμης, αγάπης και συμπάθειας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της παρέμβασης στα της εκκλησιαστικής τάξης.
Καλωσορίζουμε, λοιπόν, το νέο ποιμενάρχη Μάνης και του ευχόμαστε "Πάντα άξιος"!
Του ευχόμαστε επίσης να ποιμαινεί με σύνεση και αγάπη το ποίμνιο της Μάνης και να είναι σίγουρος ότι ο λαός της Μάνης θα τον αγκαλιάσει και θα του ανταποδώσει την αγάπη του".
Σταύρος ΑραχωβίτηςΒουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ»

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εκλογή Μητροπολίτη Μάνης: «Βολές» Ανδρεάκου κατά Ιερωνύμου και Ευσταθίου! (VIDEO)

Μαίνεται ο ιερός "πόλεμος" στη Μάνη με φόντο την εκλογή και χειροτονία του νέου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις Μανιατών έξω από τη Μονή Πετράκη, τις ανακοινώσεις των υποστηρικτών του αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου και τα δεκάδες σχόλια στα social media, θέση για το θέμα πήρε και ο δήμαρχος Αν. Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian Channel.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους διαφωνούντες στην εκλογή Χρυσοστόμου, ο κ. Ανδρεάκος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Οι κάτοικοι της Μάνης εξέφρασαν επιθυμία ποιον άνθρωπο θέλου. Αντέδρασαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και αφού μας επιτέθηκε ο γραμματέας του Ιερωνύμου..."
"Είναι άνθρωποι που δεν σέβονται αυτά που κηρύσσουν. Καλώ και τους τρείς να βγούμε να συνομιλήσουμε σε όποιο κανάλι επιθυμούν, να πούμε τα δικά μας και να πουν τα δικά τους, για να μην πω πιο βαριές λέξεις..."
"Υπερ της Εκκλησίας είμαι, αλλά της Εκκλησίας του Χριστού, όχι της Εκκλησίας του Ιερωνύμου και του Ευσταθίου που την έχουν κάνει μαγαζάκι τους..."
Ο δήμαρχος Αν. Μάνης διευκρίνισε ακόμα ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα συμμετάσχει στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μάνης.
http://www.lakonikos.gr
Δείτε παρακάτω όλα όσα είπε ο δήμαρχος Αν. Μάνης, σε μια τοποθετήση που προκαλεί αίσθηση και θα συζητηθεί

ΚΥΘΗΡΑ.ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ (ΦΩΤΟ)

 ΦΩΤΟ
Ilias Tallaros 

πρόκειται για άσκηση



ΛΑΚΩΝΙΑ.ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: Το Αποκριάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Ο Δήμος Μονεμβασιάς με χαρά σας προσκαλεί στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις του που θα είναι γεμάτες χορό,κρασί και μουσική όπως αρμόζει στο κλίμα της Αποκριάς!
Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων: