Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ




Φέτος πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού γάμου την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών.
που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, ο Πολιτιστικός και Εξωραιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, ο Χορευτικός Όμιλος "Χοροπατήματα" και το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς" με την στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας.
Πολύ σημαντική και καθοριστική για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ήταν η προσφορά των επιχειρήσεων και καταστημάτων της περιοχής σχεδόν όλων , καθώς και ιδιωτών που με τον δικό τους τρόπο ο καθένας συνέβαλε στην ολοκλήρωση της. 
Ευχαριστούμε θερμά : 

Τον χορηγό επικοινωνίας το RADIO ADELIN 107,3 Κύθηρα
Λάντζα Ψαρρομάτης & Λιβανός
Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς"
Χοιροτροφείο Αρώνη Παρασκευά
Κρασιά "ΜΑΚΡΗΣ"
Αφοί Κοντραφούρη Εμπόριο
Σούπερ Μάρκετ :
Αφοί Παναγιωτόπουλοι
Άγγελος Παπούλης
Μέντης Παναγιώτης
Αφοί Αθανασάκου
Ηλεκτρικά είδη Φάββας Παναγιώτης 
Σιδερικά Χρώματα Παπούλης &Σια ΟΕ
Casa di Vamco Mενέλαος Κωνσταντίνου
Φούρνοι:
Κοντραφούρης Γιώργος
Μαρούσης Αναστάσιος
Κωνσταντινάκος Χαράλαμπος
Μέντης Παναγιώτης 
Αφοί Ψαρράκη
Κρεοπωλεία:
Αργείτης Γεώργιος
Αρώνης Παρασκευάς
Τουρουντάκης Αλέξανδρος
Μέντης Θεόδωρος
Κατεψυγμένα Κοντραφούρης Βασίλης
Ζαχαροπλαστείο "Βλάχος"
Καφετέριες:
"Posto" Αρώνης Παρασκευάς
"Δωδώνη" Μανάκος Γεώργιος
"Stavento" Κωνσταντινάκου Ελευθερία
"barnton" Στάθης Ράπτης
"Στέκι" Σωτήραλης Παρασκευάς
"Φιλόσοφος"
Εστιατόριο "Μορέας" Δρίβας Αναστάσιος
Καταστήματα Ενδυμάτων:
"Παπαδάκος"
"Αθηναία" Γαβρίλης Αθανάσιος
"Diva" Μπαχτής
"Semina" Αναστασία Γαβρίλη
"Παλατάκι" Παιδικά
Είδη Προικός Κλωστικά:
Άγγελος Χαραμής
Αργυρώ Χαραμή
Υποδηματα:
Κωστάκος Νικόλαος
Αφοί Μέμιτσα
"Λιπάσματα Λύρας Ανδρέας"
Μανάβικο: Δερτιλή Ματίνα
Γραφείο Κηδειών:
Μπαρμπάγιαννης Ιωάννης
Φαρμακεία:
Παπούλης Κωνσταντίνος
Τσαλαβούτα Μαρία
Ξηροί Καρποί Κρασιά:
"ΦΑΝΟΥΡΗΣ"
Κινητή τηλεφωνία:
GERMANOS Νικόλαος Μπουζάνης
WIND ΄Αγγελος Αγγελάκος
Οπτικά: OPTO LYX
Εφημερίδα "ΒΑΤΙΚΑ"
Βιβλιωπωλεία:
"Γνώση" Ρούλα Κατζηλιέρη
Σταθάκη Πόπη
Ιδιώτες:
Σωτηρία Παρασκευοπούλου
Τσάκος Πέτρος του Αναστασίου
Μαρία Μόσχου
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Δέσποινα Παπούλη
Ουζερί Καφενεία:
" Ο Δάσκαλος "Μανωλίτσης Δημήτρης
"Μίμης" Παναγιώτης Λιάρος
"Σπύρος Στιβακτάς"
"Δρεπανιώτης Χρύσανθος"
"Χαραμής Σωτηράκης"


Ευχαριστούμε επίσης τον Αντιδήμαρχο Ηλία Καλογερίνη για την βοήθεια του, το Νομικό πρόσωπο για την προσφορά κρασιού και κρεατικών και την Φιλαρμονική Βοιών που έντυσε μουσικά το δρώμενο του παραδοσιακού γάμου. 
Επίσης ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου κύριο Νίκο Κοντάκο που ανέλαβε το ψήσιμο των κρεατικών ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατίκων που φρόντισε για τους οργανοπαίχτες τους οποίους τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την εθελοντική τους παρουσία , τον Σύλλογο του Παραδεισίου που μας παραχώρησαν τις ψησταριές τους ,καθώς και όλους τους υπόλοιπους μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίκων ,του Χορευτικού Ομίλου "Χοροπατήματα" και του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς" για την εθελοντική τους προσφορά.


 ΦΩΤΟ
Δεσποινα Βαγγελόγλου
Χρυσούλα Γιαλελή








«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», εγκαινιάστηκαν στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπη Παυλόπουλο.

«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», εγκαινιάστηκαν στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Πρόεδρο, που τιμά τη Λακωνία όσο κανένας προγενέστερος του. Δεν ξεχνάμε ότι στα Παλαιολόγεια, παρίσταται κάθε χρόνο, από την ανάδειξη του ως Πρώτου Πολίτη. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του εγκαινίασε την έκθεση που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με εκπροσώπηση των φορέων στο ανώτατο επίπεδο, ήταν μια σημαντική ημέρα για τα πολιτισμικά δρώμενα της Λακωνίας. Παρούσα και η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. και φίλη, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Θα κρατήσω δύο σημεία από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο αναφέρεται στον πολιτισμό, «έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, …για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, να διδασκόμαστε δηλαδή για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες».
Το δεύτερο αναφέρεται στην ταύτιση της ελιάς με τη φυσική της γη, τη Λακωνία και τον συμβολισμό της: «Δεν υπάρχει άλλο δέντρο, που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό… διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε.»
Το κάλλος του πνεύματος και της αισθητικής διατρέχει τους αιώνες. Σήμερα στη Σπάρτη ξεκίνησε τη διαδρομή της μια έκθεση με πολλαπλή σημασία και αξία.
Καλή Σαρακοστή!

Fevronia Patrianakou





BATIKA.Οριστικά νέα δήμαρχος Ελαφονήσου η Ευσταθία Λιάρου

Νέα δήμαρχος Ελαφονήσου εκλέχθηκε η Ευσταθία Λιάρου, μετά την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού “Ανάπτυξη Ελαφονήσου” που πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή 16/2.
Τον περασμένο Ιούλιο η κ. Λιάρου είχε οριστεί δημαρχεύουσα κατά πλειοψηφία, ύστερα από την αργία που επιβλήθηκε στον Χαράλαμπο Λιάρο.
http://laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Διασώστες του ΕΚΑΒ Μολάων επανέφεραν στην ζωή 58χρονο ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες

Την 17/2/2018 το πρωινό πλήρωμα του Τομέα ΕΚΑΒ Μολάων (Δρίβας Κωνσταντίνος και Ευαγγελάκος Σπύρος) δέχθηκε κλήση από το κέντρο του ΕΚΑΒ στις 13:05.

Η κλήση ανέφερε: «Άνδρας 58 ετών με έντονο πόνο στο στήθος». Βρισκόταν σε χωράφι και εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς, 3χλμ μετά στο χωριό Άγιος Μάμας.

Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω του δύσβατου σημείου.

Και ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπαθούσαν να το μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ο ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή. Αμέσως ξεκίνησε η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ΚΑΡΠΑ. Ο ασθενής μετά την απινίδωση που δέχθηκε απέκτησε αυτόματη αναπνοή και επανήλθε. Κατά την διάρκεια της διακομιδής του στο Νοσοκομείο Μολάων δόθηκε και δεύτερη απινίδωση.

Παραδόθηκε στα ΤΕΠ στις 15:00 όπου σταθεροποιήθηκε και στην συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν για περεταίρω αντιμετώπιση.

Ο ασθενής σύμφωνα με πληροφορίες χαίρει άκρας υγείας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Τομέας ΕΚΑΒ Μολάων έχει πολλές κενές βάρδιες καθώς σήμερα εργάζονται μόνο τρεις διασώστες. Κάποιες βάρδιες καλύπτονται από το Κέντρο Υγείας και για τις υπόλοιπες το πλησιέστερο ασθενοφόρο ξεκινάει από την Σπάρτη!

ΠΗΓΗ http://www.ekabnews.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ανήλικος έκλεψε ελαιοσυλλεκτικό μηχάνημα στη Σκάλα και συνελήφθη!

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, μία περίπτωση κλοπής αγροτικού ελαιοσυλλεκτικού μηχανήματος  ημεδαπού, που είχε γίνει στις 18.2.2018, στη Σκάλα Λακωνίας.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ανήλικου ημεδαπού, ενώ το ανωτέρω μηχάνημα βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Επιπλέον, κατηγορείται και μία  33χρονη ημεδαπή, μητέρα του ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΘΗΝΩΝ