Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ορφέας, Λέσβος και Κύθηρα στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Σίδνεϊ - Στην Αυστραλία η κινηματογραφίστρια-φωτογράφος, Τζέλη Χατζηδημητρίου

Η Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, φωτογράφος και ταξιδιωτική συγγραφέας Τζέλη Χατζηδημητρίου, βρίσκεται για πρώτη φορά στην Αυστραλία, για να λάβει μέρος σε τέσσερις εκδηλώσεις του 36ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ, που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν χθες βράδυ στο οίκημα της Κοινότητας στο Lakemba, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Αναζητώντας τον Ορφέα». Το έργο αναζητά, με τρόπο ποιητικό, τα ίχνη του αρχαίου μυθικού μουσικού στη Λέσβο, το νησί, όπου, σύμφωνα με το μύθο, το κεφάλι και η λύρα του ξεβράστηκαν από τη θάλασσα.



Μετά την προβολή η δημιουργός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, τονίζοντας ότι μέσα από το όλο έργο της επιδιώκει να δώσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό στο κοινό που προσέρχεται να παρακολουθήσει τις δημιουργίες της.

Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαρτίου, η κ. Χατζηδημητρίου, στην δεύτερη εκδήλωσή της, θα παρουσιάσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κύθηρα, Μυστικά και Απροσδόκητα». Η έκθεση είναι στο οίκημα των Κυθηρίων, Kythera House, στο Rockdale.

Η τρίτη εκδήλωση είναι την Τρίτη, 13 Μαρτίου, όταν η κ. Χατζηδημητρίου, θα παρουσιάσει έκθεση φωτογραφιών που θα συνδέει τα Κύθηρα και την Λέσβο. Τίτλος της έκθεσης «Χορεύοντας με το Φως». Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Kudos Gallery, στο Paddington και θα λειτουργεί έως το Σάββατο, 18 Μαρτίου. «Η έκθεση επικεντρώνεται στο ελληνικό φως και τις ιδαιτερότητές του. Στη Λέσβο το φως κατακλύζει διάφανα το τοπίο, ενώ στα Κύθηρα τα σύννεφα καραδοκούν πάνω από το οροπέδιο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η τέταρτη και τελευταία εκδήλωση με έργα της κ. Τζέλης Χατζηδημητρίου, είναι την Πέμπτη, 22 Μαρτίου, στις 6μμ., στο Μυτιληναϊκό Σπίτι, 225 Canterbury Road, Canterbury. Εκεί θα προβληθεί μία σειρά από τρία σύντομα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το σιωπηλό Μονοπάτι». Γυρίστηκαν στη Λέσβο και όπως σημειώνει η κ. Χατζηδημητρίου, «τα ντοκιμαντέρ μας γνωρίζουν με τους ανθρώπους μιας γειτονιάς – Οι γιαγιάδες δίνουν λόγο σε τέσσερις γυναίκες από τη Λέσβο και ο Ρούτβας είναι ένας οικισμός βοσκών πάνω στα βουνά».

Πληροφορίες για τις ανωτέρω και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του 36ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ στην ιστοσελίδα www.greekfestivalofsydney.com.au
------------------------------------
Πηγή: neoskosmos.com
------------------------------------

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ