Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυθήρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυθήρων
Το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων επιβεβαίωσαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, στην οποία συμμετείχε και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κυθήρων κ. Κωνσταντίνος Στάθης.
Κατά τη συνάντηση, έγινε αναλυτική ενημέρωση καταρχήν για τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα τα οποία υπερβαίνουν σε συνολικό προϋπολογισμό τα 18 εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη ο Δήμος Κυθήρων ετοιμάζεται να δημοπρατήσει εντός των επόμενων μηνών το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας, το νέο γήπεδο στο Μανιτοχώρι, την ανέγερση Μνημείου των Συμιακών σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα και τη συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για εξίσου σημαντικά έργα.
Παράλληλα, η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Νήσων συντάσσει μελέτες και επιβλέπει σειρά δημοτικών έργων του Δήμου Κυθήρων, τα οποία χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου. Μόνο το 2017 ο Δήμος Κυθήρων δημοπράτησε 17 συνολικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία είτε ήδη εκτελούνται είτε συμβασιοποιούνται άμεσα.
Συζητήθηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων Κυθήρων-Αντικυθήρων που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και ο Δήμαρχος Κυθήρων επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τα δημόσια έργα, εξαιτίας της οποίας δημιουργούνται τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά - παρά την καλή θέληση και την τεράστια προσπάθεια των αιρετών- την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών.
Τάκης Χατζηπέρος

Με δικαιολογημένη περηφάνια τα Κύθηρα καυχώνται για την Κυθηραϊκή καταγωγή του ποιητή Γεώργιου Σουρή.

Με δικαιολογημένη περηφάνια τα Κύθηρα καυχώνται για την Κυθηραϊκή καταγωγή του ποιητή Γεώργιου Σουρή. Ο πατέρας του Χριστόφαλος Σουρής, γόνος της παλιάς οικογένειας Λογοθέτη-Σουρή- Μαυρίγιαννη από τα Λογοθετιάνικα των Κυθήρων έφυγε από τον Καραβά των Κυθήρων περί το 1845 και πήγε στη Σύρο, όπου γεννήθηκε ο ποιητής, για τον οποίο ο Παπαδιαμάντης είπε το εξής! «Χαίρε ω Σουρή, συ όστις απέδειξες, ότι υπάρχει ακόμη Ελληνική ευφυϊα» Ο Σουρής, ο αγαπημένος του Ελληνικού λαού, που σατιρίζει τους διαφόρους μασκαράδες της κοινωνίας, Φασουλήδες ψευτοαριστοκράτες και άλλους «δήθεν» έζησε τη χρεωκοπία, ντροπές και εθνικές ταπεινώσεις και καταθλίβεται με τους ανάξιους πολιτικούς και καυτηριάζει και μαστιγώνει αλύπητα και εκφράζει με τους στίχους του την αηδία του, την αγανάκτησή του, την πικρία του. Και να σκεφθεί κανείς ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν ακόμη και ίχνη ευθιξίας στον πολιτικό κόσμο και ένας υπουργός μπορούσε να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας» η ακόμα μπορούσε να καλέσει σε μονομαχία τον αντίπαλο, αν του έθιγε την τιμή του! Πάντα επίκαιρος ο Σουρής, ιδιαίτερα τις Απόκριες
ΜΑΣΚΑΡΕΜΑΤΑ
Γλέντα λοιπόν την Αποκριά, μασκαρεμένη χώρα,
Που γίνεσαι ρεντίκολο κάθε στιγμή και ώρα.
Και τι δεν εμασκάρεψες έως αυτή την ώρα;
……………………………………………………………….
Μήπως δεν εμασκάρεψες και το βουλευτιλίκι;
Ω! πόσοι μπεχλιβάνηδες και άνθρωποι των δρόμων,
Όπου πωλούν την ψήφο τους για λίγο χαρτζηλίκι
Γίνονται κι έγιναν φρουροί του έθνους και των νόμων!
Μήπως δεν εμασκάρεψες την αριστοκρατίαν;
Πολλοί τους δρόμους σάρωναν και νύκτα και ημέραν,
Κι επλούτισαν με τις ψευτιές και με την επαιτείαν
Εκείνοι εσχημάτισαν την υψηλήν σου σφαίραν.
Και όσοι ετηγάνιζαν σηκότια στο παζάρι
Σήμερα μπαίνουν στην Αυλή με πόζα και καμάρι.
Μήπως κι αυτά τα έθιμα ενός και άλλου κράτους
Εις διαφόρους εποχάς δεν έχεις ρεζιλέψει!
Και με τους μασκαράδες σου τους τόσον αναλάτους
Μήπως κι αυτή την Αποκριά δεν έχεις μασκαρέψει!

Eleni Harou

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνελήφθη 54χρονος με αρχαία στη Μονεμβασιά


Στη σύλληψη ενός 54χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μονεμβασίας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο λιμένα Γέρακα Λακωνίας του Δήμου Μονεμβασίας, βρέθηκαν στην κατοχή του ανωτέρω και κατασχέθηκαν:
  1. Ένα (01) αντικείμενο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (άνω τμήμα μη εμφιαλωμένου κλειστού αγγείου – αμφορέα – μαγαρικό, μέγιστων σωζόμενων διαστάσεων είκοσι επί δέκα εκατοστών)
  2. Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας 16 εκατοστών.
Ο ανωτέρω αλλοδαπός προσήχθη στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασίας και στη συνέχεια συνελήφθη για παράβαση του Ν. 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμπληρώθηκε με το Ν. 3658/2008, μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων και για παράβαση του Ν. 2168/1993, περί όπλων και παράνομης οπλοκατοχής.
Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασίας του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων.
http://www.monemvasianews.gr

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών - το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στις 7 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος.
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης,  ενώπιων των μελών του Συνδέσμου και των Προέδρων όλων των κυθηραϊκών σωματείων, ο απερχόμενος Πρόεδρος κ.Γιώργος Καρύδης ευχαρίστησε τα μέλη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του.
Επίσης, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποχώρησαν, μετά από μακρόχρονη παρουσία, οι κ. Γιάννης Ζερβός & κ. Εμμ. Λουράντος, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τα μέλη του Συνδέσμου για τη συνεργασία.
Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες από τις οποίες προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 14 Μαρτίου 2018 και αποτελείται από τους:
1.    Βάσω Σαμίου-Φλωροπούλου , Πρόεδρος
2.    Βρεττή Ξηνταράκου , Αντιπρόεδρος
3.    Μαίρη Καλλιγέρου-Γλυνού,  Γεν. Γραμματέας
4.    Γιάννης Σωτήρχος,  Ταμίας
5.    Γιάννης Σάμιος,  Αν. Ταμίας
6.    Νίκος Καλλίγερος,  Ειδικός Γραμματέας
7.    Κυριακή Κασιμάτη,  Μέλος
8.    Εμμ. Καλλίγερος, Μέλος
9.    Κυριάκος Μαλάνος Μέλος
10. Θόδωρος Τριφύλλης Μέλος
11. Κατερίνα Κοντολέων Μέλος



Δρομολόγια Ε/Γ - Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ 17/03/2018

Σας ενημερώνω πως αύριο Σάββατο 17/03/2018 το Ε/Γ – Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτο δρομολόγιο προς Αντικύθηρα. Ως εκ τούτου το σκέλος Κύθηρα – Νεάπολη θα πραγματοποιηθεί στις 17.00
Τα δρομολόγια Σαββάτου 17/03/2018 διαμορφώνονται ως εξής:

                                             Αναχ.     Άφιξη
Νεάπολη – Κύθηρα:        10.00 – 11.15
Κύθηρα – Αντικύθηρα:   11.30 – 14.00
Αντικύθηρα – Κύθηρα:   14.05 – 16.35
Κύθηρα – Νεάπολη:        17.00 – 18.15

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ


ΛΑΚΩΝΙΑ.Ένας αρχαιοκάπηλος συνελήφθη στον Γέρακα Μονεμβασίας (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά συνελήφθη ένας άνδρας για αρχαιοκαπηλία στην περιοχή Λιμένας Γέρακα Δ. Μονεμβασίας
ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Λαβράκι» έβγαλαν έρευνες του Λιμενικού στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», την Τετάρτη (14/3), συνελήφθησαν δύο άτομα (πιθανότατα βουλγαρικής υπηκοότητας), οι οποίοι φέρονται να κατείχαν ένα αρχαίο αντικείμενο (ενδεχομένως αμφορέα), ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν εντοπίστηκαν και άλλα ευρήματα που υπάγονται στο Νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η υπόθεση παρουσιάστηκε και στην εκπομπή «Χαμηλή Πτήση» (15/3) του Ionian Channel.
Οι έρευνες συνεχίζονται εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων.
www.lakonikos.gr

Αθλητικό Πανόραμα Κυθήρων

Εδώ και 70 χρόνια υπήρξαν στα Κύθηρα πολλαπλές προσπάθειες δημιουργίας διαφόρων ειδών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η σημαντικότερη έιναι εκείνη του Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων η οποία έμαθε κολύμπι εκατοντάδες τσιριγωτάκια, με τα όσα προσκόμματα και δυσκολίες υπήρξαν. Χωρίς όμως να παραλείψουμε την δημιουργία αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και καλαθοσφαίρισης, όπως επίσης και τις επιτυχίες στο Τάε Κβο Ντο τον καταδυτικό αθλητισμό αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.



Με ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το αθλητικό κέντρο στο Λιβάδι και προσέφερε μέχρι τώρα σημαντικό έργο αλλά πάντα βασισμένο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην καλή θέληση πολλών εθελοντών.΄

Ήδη προετοιμάζεται η δημιοργία και νέου αθλητικού κέντρου από τον Δήμο Κυθήρων σύμφωνα με το πρόγραμμα έργων του Δήμου Κυθήρων και ίσως και δημιουργία άλλων κέντρων σε άλλα σημεία του νησιού προφανώς μελλοντικά.

Προς τι όμως όλα αυτά ;;;;

Μεγάλος αριθμός των εναπομεινάντων νέων του νησιού καταναλίσκουν τα αθλητικά τους ενδιαφέροντα αναπαυόμενοι σε μια ευρύχωρη καρεκλα καφενείου στημένοι μπρος στο γυαλί μιας τηλεόρασης παρακολουθώντας τα σούργελα των ελληνικών οπαδικών ομάδων, τα χάλια μας ήδη έγιναν γνωστά παγκόσμια, και απολαμβάνοντας ένα κρύο fredo.

Οπωσδήποτε υπάρχουν και πολλά άτομα που ακόμα προσπαθούν αλλά προσπαθούν με ένα περίεργο μοναχικό τρόπο του μεμονωμένου και αποκομμένου λύκου.

Σε όλα τα επίπεδα υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όπως λέει και ο λαϊκός μύθος, άλλο η κάθε κληματόβεργα μόνης της και άλλο το δεμάτι με τις κληματόβεργες.

Η αλήθεια είναι ότι η διάθεση υπάρχει από πολλές πλευρές εκείνο που λείπει είναι το κίνητρο και το κίνητρο είναι μόνο ένα: Ένα Πανόραμα Κυθηραϊκού Αθλητισμού με την ίδρυση ενός και ενιαίου Κυθηραϊκού Αθλητικού Συλλόγου που θα έχει σαν σκοπό την κάλυψη όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων του νησιού.

Άνθρωποι υπάρχουν, αθλητές υπάρχουν, και ελπίζουμε να πολλαπλασιασθούν, εγκαταστάσεις υπάρχουν και δημιουργούνται νέες. Εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι αρκετοί να πάψουν να σκέφτονται Τσιριγώτικα και προς Θεού ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΥΘΗΡΩΝ, είναι Έγκλημα χωρίς αντίκρυσμα....
-----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------

5 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΣΕΠ!

Μετά και την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, το δρόμο προς το ΑΣΕΠ παίρνει ο διαγωνισμός για 118 νέες μόνιμες προσλήψεις σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους. Ανάμεσά τους και 5 μόνιμες θέσεις προσωπικού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση των Κυθήρων. Συγκεκριμένα:
- 1 θέση ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών για το Δήμο Κυθήρων
- 1 θέση ΠΕ Χημικών Μηχανικών για το Δήμο Κυθήρων
- 1 θέση ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού για το Δήμο Κυθήρων
- 1 θέση ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού για την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων
- 1 θέση ΤΕ Τεχνολόγων Τοπογράφων Μηχανικών για την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων

Στις θέσεις αυτές αναμένεται να προστεθεί και 1 θέση ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Χάρη στην διαρκή επιμονή της Δημοτικής Αρχής, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Δήμος θα αποκτήσει νέο μόνιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη λειτουργία του, όπου η γραφειοκρατία και οι απαιτήσεις έχουν γιγαντωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια αποχώρησαν από το Δήμο συνολικά 7 υπάλληλοι χωρίς να αντικατασταθεί μέχρι σήμερα κανείς από αυτούς.
Παράλληλα, η Εγχώριος Περιουσία, ο μοναδικός αυτός θεσμός αυτοδιοίκησης, για ΠΡΩΤΗ φορά αποκτά μόνιμο προσωπικό, καθώς επί σχεδόν 3 δεκαετίες το σύνολο της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της Επιτροπής καλύπτεται από τον Δήμο Κυθήρων και παλαιότερα από την Κοινότητα Κυθήρων. Η εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού στην Εγχώριο θα επιτρέψει στη Διοίκηση του ΝΠΔΔ να επιτελέσει το έργο της χωρίς τις σημερινές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, αφού η γραφειοκρατική κρίση επηρεάζει και την Επιτροπή.
Τέλος, με τις ανωτέρω ειδικότητες, ο Δήμος μας (αλλά και τα νομικά του πρόσωπα και η Εγχώριος Περιουσίας) θα μπορεί πλέον να συγκροτεί αυτόνομες επιτροπές διεξαγωγής δημοπρασιών έργων και προμηθειών, χωρίς την υποχρέωση να διεξάγει τις δημοπρασίες στον Πειραιά.
Πρόκειται για μια ισχυρή θεσμική αναβάθμιση του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας, που επιτεύχθηκε χάρη στη μεθοδική και συγκροτημένη δουλειά των διοικήσεων των 2 θεσμών. Απέναντι στην στασιμότητα πολλών ετών στο συγκεκριμένο θέμα, εμείς αντιτάσσουμε θεσμικές επιτυχίες.
Αναμένουμε την γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.