Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΟΧΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ!


Σήμερα, Νέα Τρίτη του 2018, η κόρη του γνωστού Κύπριου ζωγράφου Ανδρέα Χρυσοχού δώρισε στο Δήμο μας έναν πίνακα του πατέρα της. Ο τίτλος του έργου είναι «Και το Μαύρο Αστέρι». Ο ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει για τον πίνακά του:
«Ζωγράφισα τον πίνακα μετά που πρωτοείδα την Παλαιόχωρα Κυθήρων και άκουσα για το τραγικό της τέλος. Τότε συνειδητοποίησα ξανά πως η χαρά και η ευτυχία δεν μπορούν να αντισταθούν μπροστά στη βία και στο χρόνο. Πως οι φωτεινές μέρες εναλλάσσονται με τις μέρες του σκοταδιού. Ευτυχώς υπάρχει πάντοτε η ελπίδα πως ούτε το σκοτάδι θα μείνει πάντοτε εκεί. Αυτές οι ιδέες εκφράστηκαν σε εικαστικά σύμβολα ως εξής: τη χαρά της ζωής και του έρωτα συμβολίζει ο φωτεινός κύκλος. Οι δύσκολες, οι σκοτεινές μέρες έχουν σύμβολο το μαύρο αστέρι. Κάτω από το φωτεινό κύκλο βρίσκεται ένας βλαστός με τρία φυλλαράκια. Έτοιμος να βγει από το σκοτάδι προς το φως, είναι η ζωή που αντιστέκεται, με την ελπίδα πως η χαρά και η ευτυχία θα επιστρέψουν και πάλι».

Το έργο, θα τοποθετηθεί μόνιμα στο Δημοτικό Κατάστημα Ποταμού, μετά την ολοκλήρωση της ριζικής του ανακαίνισης που έχει ήδη ξεκινήσει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΟΧΟΥ
Ο Ανδρέας Χρυσοχός γεννήθηκε στη Μηλιά Αμμοχώστου το 1929. Σπούδασε ζωγραφική στο Goldsmith’s College, School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ψυχολογία της παιδικής τέχνης στο Ν.Ε. London Polytechnic. Διετέλεσε δάσκαλος, καθηγητής Τέχνης στην Παιδαγωγική Ακαδημία και επιθεωρητής τέχνης. Ασχολείται επίσης με την τεχνοκριτική, την αγιογραφία και την καλλιγραφία.
Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ελλάδα, Βοστόνη, Η.Π.Α.
1968: 7η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, 1η Τριενάλε Ινδιών, 34η Μπιενάλε Βενετίας.
1970: Λονδίνο, Εδιμβούργο, Ινστιτούτο Κοινοπολιτείας.
1971: Μαδρίτη.
1981-1982: Βουδαπέστη, Πράγα, πρώην Ανατολική Γερμανία, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια.
1983: Παρίσι κ.ά.
Διακρίσεις: Πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο ακουαρέλας στο Λονδίνο (1950), Τιμητικό μετάλλιο στην Αλεξάνδρεια (1963), Grand Prix Europeen des Arts et des Lettres στην Νίκαια (1968).
Η Κυπριακή Δημοκρατία τον τίμησε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.
Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα

2η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ