Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ. ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΜΑΛΕΑ.(ΦΩΤΟ)

Αγία Ειρήνη
Το μικρό λευκό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης είναι κρεμασμένο κυριολεκτικά πάνω στο βράχο. Είναι βυζαντινού ρυθμού ναός σε σχήμα σταυρού χτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής, με δεξαμενή νερού. Το τέμπλο του ναού κοσμούν εικόνες του Μοναχού αγιογράφου Νέστορος Βασαλάκη. Το συγκρότημα περιλαμβάνει πτέρυγες με κελιά στα οποία μπορεί να διανυχτερεύσει-μετά από συνεννόηση- ο επισκέπτης, εκεί όπου είναι μόνο θάλασσα, ουρανός, και βράχια. Δεν υπάρχει ναυτικός ή ψαράς που να μην γνωρίζει το εκκλησάκι τούτο και τον Άγιο Γεώργιο εν Μαλεώ, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω. Μα και πόσοι επισκέπτες από όλον τον κόσμο έχουν φτάσει εκεί στην τελευταία άκρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.
hellas-orthodoxy.blogspot.gr
Αν θέλεις να βιώσεις βαθιές πνευματικές συγκινήσεις, εύχομαι σε σένα ταξιδιώτη ,να βρεθείς εκεί, στην άκρη του Κάβο Μαλιά στην άκρη της χερσονήσου ,στα ασκηταριά της Αγίας Ειρήνης !
Να προσκυνήσεις νιώθοντας το δέος να σε κατακλύζει!
Γιατί για να βρεθείς εδώ το θέλησες πολύ ,γιατί είναι μονοπάτι σε γκρεμό και όχι ο φαρδύς ο δρόμος που πήρες ,γιατί πλεύρισες με καίκι στα άπατα του Κάβο Μαλιά δίπλα από ποντοπόρα πλοία για να ανηφορίσεις στη Χάρη της !
Η Αγία μας Ειρήνη !Το θρησκευτικό στολίδι του τόπου των Βατίκων!
Χρόνια πολλά !
(Από Δέσποινα Παπούλη Βαγγελόγλου)


Το μονοπάτι προς την Αγ. Ειρήνη στον κάβο Μαλιά έχει μήκος 2.3 χλμ. και θα χρειαστούμε περπάτημα περίπου 50'. Εχει αρκετές ανηφοροκατηφόρες και γι΄αυτό σε σημεία του είναι επίπονο. Εντυπωσιακές εικόνες άγριας ομορφιάς θα σας αποζημιώσουν για την κούραση.

www.exploring-greece.gr




























ΛΑΚΩΝΙΑ.Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Ευρώτα: Επιστροφή στην κανονικότητα

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος που έφερα χθες (Παρασκευή 4/5) στο Δημοτικό Συμβούλιο ,οι δημοτικοί σύμβουλοι ανακάλεσαν ομόφωνα απόφαση του Δήμου στην τριμερή επιτροπή του Υπουργείου, για ένταξη των προνηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία.
Τώρα οι γονείς των προνηπίων δύνανται να εγγράψουν τα προνήπια στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.
***********
Εισηγητής: Ηλίας Παναγιωτακάκος – Δημοτικός Σύμβουλος Ευρώτα.
Ανάκληση απόφαση Δήμου Ευρώτα για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος
2017 – 2018 (ν. 4521 – ΦΕΚ 38/2-3-2018)
Η ψήφιση και η επίσπευση της εφαρμογής του νόμου ν. 4521 /18 για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στα προνήπια από την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών δεν μπορεί να βρει σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα.
Το αίτημα της ανάκλησης της απόφασης του Δήμου Ευρώτα στην τριμελή επιτροπή προέρχεται μετά από ώριμη σκέψη και από τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την προώθηση των προνηπίων ηλικίας 4 έως 5 ετών στο νηπιαγωγείο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει το προβλεπόμενο εκ του νόμου διάστημα των τριών ετών (Μάρτιος 2021) ως περίοδο μετάβασης και προσαρμογής κυρίως στο επίπεδο της στήριξης των κοινωνικών δομών του, όπως οι παιδικοί σταθμοί, σταθμίζοντας την αναλογίες που προκύπτουν, καθώς και τις υποδομές που μπορούν να στηρίξουν τα ηλικιακά δεδομένα που επιβάλλει ο νόμος για την προώθηση των νηπίων στο νηπιαγωγείο.
Με βάση τα κατά προσέγγιση στοιχεία από τους παιδικούς σταθμούς (δημόσιο και ιδιωτικό) Σκάλας θα προωθηθούν στα νηπιαγωγεία 80 προνήπια, από τον παιδικό σταθμό Βλαχιώτη 22 προνήπια στο νηπιαγωγείο και από τον παιδικό σταθμό του Αγ. Ιωάννη 22 προνήπια στο νηπιαγωγείο της Γλυκόβρυσης.
Φυσικά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας των παιδικών σταθμών Βλαχιώτη και Γλυκόβρυσης με την έλλειψη δυναμικότητας κάτω των 20 παιδιών, ενώ χάνονται τα χρήματα από τα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ από το voucher, μεγάλη ανάσα για τις οικογένειες αυτή η δωρεάν παροχή στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Θέτουμε υπόψη ότι σε καμμία χώρα της Ε.Ε δεν υφίσταται υποχρεωτική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία για τετράχρονα παιδιά, ενώ έρευνες αξιόλογων διεθνών πανεπιστημίων τεκμηριώνουν την θέση περί της εκπαίδευσης των προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, τις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, μαγείρων κ.λ.π, κυρίως δε την έλλειψη υποδομών στα αντίστοιχα νηπιαγωγεία του Δήμου Ευρώτα.
Η λειτουργία των Παιδικών σταθμών στο Δήμο Ευρώτα με την συμβολή του προσωπικού όλων των βαθμίδων έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι προσφέρουν σημαντικό έργο προετοιμάζοντας τα μικρά παιδιά για ομαλή ένταξη στα νηπιαγωγεία.
Επίσης το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει την αναστάτωση που θα προέλθει στον οικογενειακό προγραμματισμό, με τα δωρεάν τροφεία, την 11 μηνη κατ’ έτος παραμονή στους παιδικούς σταθμούς έναντι της 9 μηνης στα νηπιαγωγεία, καθώς και η διαφοροποίηση στα ωράρια λειτουργίας ,στην υποχρεωτικότητα του ιατρού μαγείρων κ.λ.π.
Συμπερασματικά το δημοτικό συμβούλιο ανακαλεί την απόφαση περί άμεσης εφαρμογής του νόμου για ένταξη των προνηπίων στο νηπιαγωγείο και ο Δήμος Ευρώτα παραμένει στην θέση τα προνήπια να εντάσσονται όπως πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.
Στην νέα σχολική περίοδο 2018 – 2019 μέσω του προγράμματος voucher να αποσταλεί προς την ΕΕΤΑΑ αίτημα για πρόσληψη τουλάχιστον μιας θέσης κοινωνιολόγου Π.Ε και μιας θέσης κοινωνικής λειτουργού Τ.Ε.
Ο απεγκλωβισμός από την άμεση εφαρμογή του νόμου οι γονείς των προνηπίων δύνανται να εγγράψουν τα προνήπια στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.

Δρομολόγια Ε/Γ - Ο/Γ Πορφυρούσα 04/09/2018 έως και 26/09/2018


ΛΑΚΩΝΙΑ.Στο Ταίναρο συνελήφθησαν 73 αλλοδαποί με βάρκα

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Γυθείου για περιστατικό αποβίβασης αλλοδαπών στη στεριά από ιστιοπλοϊκό σκάφος, στην θαλάσσια περιοχή ''Κοκκινόγεια'' Ακρωτηρίου Ταινάρου Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Στην περιοχή έσπευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη ιστιοπλοϊκού σκάφους χρώματος λευκού και με αναγραφόμενο στις παρειές του όνομα ''SISMEK 1'' αγνώστων λοιπών στοιχείων, καθώς και εβδομήντα τρεις (73) αλλοδαπούς επιβαίνοντες οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στην ξηρά, εκ των οποίων δεκαέξι (16) ανήλικοι.
Στη συνέχεια μετά από έρευνες που ακολούθησαν σε ξηρά και θάλασσα εντοπίστηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Αερόπολης,στην ευρύτερη χερσαία περιοχή ''Κοκκινόγεια-Βαθύ Αυλάκι'', δύο (02) αλλοδαποί ηλικίας 29 και 35 ετών οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από τους αλλοδαπούς ως κυβερνήτης και πλήρωμα του προαναφερθέντος ιστιοπλοϊκού, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη θάλασσα από τα δύο περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., και σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών ουδείς αγνοείται.
Διενεργείται προανάκριση από το Λιμεναρχείο Γυθείου.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής Gym Park με δαπάνες του Δήμου Kυθήρων

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής Gym Park με δαπάνες του Δήμου μας.
Είναι τα πρώτα όργανα τέτοιου είδους που τοποθετούνται στα Κύθηρα και η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει και σε νέα αντίστοιχη προμήθεια εντός των επομένων μηνών προκειμένου να καλύψει περιοχές και οικισμούς που δέχονται αυξημένη επισκεψιμότητα, καθώς τα υπαίθρια όργανα εκγύμνασης είναι ιδιαίτερα διαδομένα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, από την οποία το νησί μας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Τοποθετήθηκαν όργανα Gym Park στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου με στόχο την εκγύμναση των μαθητών υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, στην Αγία Πελαγία και στο Διακόφτι.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 23.584,80€ και καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Κυθήρων.
Τα όργανα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας με βάση τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.