Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΚΥΘΗΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"

"ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"
Να θυμίσουμε σε κάποιους ότι στα Βάτικα υπάρχουν σύλλογοι που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία.Σύλλογοι με καταστατικό με συλλογικές αποφάσεις και με συνεχή προσπάθεια ο καθένας στον τομέα του ,για την πρόοδο του τόπου. Ο τόπος τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπος με προβλήματα όπως το αγκυροβόλιο, την εγκατάσταση δικτύου υψηλής τάσης την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στα Κουλέντια .Δεν είναι βέβαια μόνο αυτά τα προβλήματα του.
Το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων με στόχο την τουριστική προοπτική του τόπου έχει δώσει το παρών στους αγώνες και έχει πάρει θέση για τα παραπάνω θέματα. Αν και ορισμένοι το ξεχνάνε αυτό .
Την όποια απόφαση έχει πάρει την έχει γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς.Θέσεις ειλικρινείς με παρουσία με αγώνες , χωρίς τυμπανουκρουσίες η χρησιμοποιώντας μεθόδους που δημιουργούν εντυπώσεις πολλές φορές σε βάρος της τουριστικής προβολής του τόπου τις οποίες και καταδικάζουμε..Οπουδήποτε μπήκε η σφραγίδα του αυτή συνοδευόταν και από δράσεις κατόπιν αποφάσεων των μελών του όταν έκρινε πως είναι απαραίτητο . Δεν εκφράζει πολιτικές θέσεις των μελών οι οποίες είναι διαφορετικές και σεβαστές ,αλλά πάντα μόνο συλλογικές αποφάσεις .Το ενδιαφέρον του για τον τόπο παραμένει αμείωτο σε όλα τα επίπεδα .Δια των εκπροσώπων του και μέσω των μελών του, εκφράζει και γνωστοποιεί τις αποφάσεις του, ζητά διευκρινίσεις για θέματα που το αφορούν από τους αρμόδιους φορείς όταν αυτό κρίνει απαραίτητο.Παράλληλα συμμετέχει σε ημερίδες και σε ενημερώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα που άπτονται των ζητημάτων που το απασχολούν.
Το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων στα Βάτικα , το αποτελούν άνθρωποι της τοπικής μας κοινωνίας ,δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το επικαλείται όταν τον βολεύει ,η να αναφέρετε σε αυτό με υπονοούμενα η να το απαξιώνει.
Η Πρόεδρος Δέσποινα Παπούλη- Βαγγελόγλου

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΊΟ ΛΟΥΝΤΡΟΥΔΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018


ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΊΟ
27/06/2018.Τετάρτη:10.00-14.00 & 17.00-21.00
28/06/2018.Πέμπτη:10.00-14.00 & 17.00-21.00
29/06/2018.Παρασκευή:10.00-12.00
Τηλ.επικοινωνίας:2102633228 & 6972921099

Δέχονται μόνο πλήρες «stop» της αγκυροβολίας στα Βάτικα


Εναντιώνονται σύλλογοι, φορείς και πολίτες του Δ. Μονεμβασίας στηνπρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων και ο Στ. Αραχωβίτης) για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλι πλοίων στα Βάτικα. Η βουλευτική πρόταση αφορά την κατάρτιση ενός Ειδικού Κανονισμού Λιμένος (ΕΚΛ), ο οποίος θα προβλέπει την εποχική απαγόρευση της αγκυροβολίας κατά ένα μόνον διάστημα της θερινής περιόδου. «Η μόνη λύση η οποία γίνεται αποδεκτή είναι η ΠΛΗΡΗΣ απαγόρευση της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων εντός του όρμου Βατίκων, ο οποίος περιβάλλεται από ζώνες Natura» είναι η απάντηση που δίνουν οι αντιδρώντες, ενώ αναφορικά με τον ανεφοδιασμό των πλοίων που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, θεωρούν ότι «μπορεί κάλλιστα να γίνεται εν πλω, στο στενό της Ελαφονήσου».
Οι συλλογικότητες του Δ. Μονεμβασίας καλούν τους βουλευτές να μην προτείνουν «τη σύσταση ενός αντιφατικού ΕΚΛ ο οποίος θα προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον του όρμου των Βατίκων, το τουριστικό προϊόν του τόπου και τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου κατά ένα τμήμα της θερινής περιόδου και θα τα καταστρέφει όλον τον υπόλοιπο χρόνο». Τέλος, ο ίδιοι ζητούν να πληροφορηθούν ποια στάση θα τηρήσουν οι βουλευτές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία τους, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράψει Ειδικό Κανονισμό Λιμένος, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- «δεν προβλέπει ΚΑΝ παύση της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων».
Η σχετική επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ερώτηση που υποβάλατε προσφάτως στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσον αφορά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στον όρμο των Βατίκων, όσον αφορά την αγκυροβολία φορτηγών πλοίων και τάνκερς.
Με απορία, ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι αντί να στηρίξετε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και φορέων του Δήμου Μονεμβασίας, των Δήμων Μονεμβασίας - Κυθήρων - Ελαφονήσου και των Περιφερειακών Συμβουλίων Πελοποννήσου και Αττικής για ΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση της αγκυροβολίας εντός του όρμου (βάσει της δημόσιας διαβούλευσης επί του προηγούμενου προτεινόμενου σχεδίου ΕΚΛ),  προτείνετε ως "λύση" την κατάρτιση ενός Ειδικού Κανονισμού Λιμένος (ΕΚΛ), ο οποίος θα προβλέπει την εποχική απαγόρευση της αγκυροβολίας κατά ένα μόνον διάστημα της θερινής περιόδου.
Διαφεύγει ίσως της προσοχής σας ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ (2016), λόγω της αγκυροβολίας φορτηγών πλοίων και τάνκερς εντός του όρμου Βατίκων έχουν καταστραφεί τα 2/3 της -κατά τα λοιπά- "προστατευόμενης" Ποσειδωνίας, ενώ στον πυθμένα του όρμου εντοπίζονται πλέον βαρέα μέταλλα, αλλά και το τοξικό "εισαγόμενο" φύκος caulerpa taxifolia, όπως επίσης και "πλημμυρίδα" λαγόψαρων, γεγονότα που από τον μελετητή (Δ. Σακκελαρίου) αποδίδονται στην αγκυροβολία των φορτηγών πλοίων. Επίσης, συχνότατες πλέον είναι οι ρυπάνσεις της θάλασσας και των παραλιών της περιοχής από πετρελαιοειδή, αλλά και από τις παράνομες εργασίες που εκτελούνται στα φορτηγά πλοία.
Αλήθεια, πώς θα αντιμετωπιστούν τα καταστροφικά αυτά φαινόμενα αυτά, εάν η αγκυροβολία των πλοίων απαγορευθεί για ένα ελάχιστο διάστημα κατ' έτος;
Το δε επιχείρημα ότι τα φορτηγά πλοία και τάνκερς "αναγκάζονται" να αγκυροβολούν στον όρμο για να αποφύγουν τις "δυσμενείς" καιρικές συνθήκες του Καβομαλιά είναι απολύτως έωολο, καθότι δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Χαλκού με τα μικρά ξύλινα πλοιάρια. Τα σημερινά ποντοπόρα φορτηγά πλοία είναι πιστοποιημένα από τον αρμόδιο Νηογνώμονα να διαπλέουν ωκεανούς υπό τις δυσμενέστερες δυνατές καιρικές συνθήκες. Το να αγκυροβολήσει ένα φορτηγό πλοίο τη σήμερον ημέρα εντός του όρμου επικαλούμενο λόγους "καιρού" σημαίνει ότι θα πρέπει ΑΜΕΣΑ και ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ να ελεγχθεί το αξιόπλοόν του από τον αρμόδιο Νηογνώμονα.
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η μόνη λύση η οποία γίνεται αποδεκτή είναι η ΠΛΗΡΗΣ απαγόρευση της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων εντός του όρμου Βατίκων, ο οποίος περιβάλλεται από ζώνες Natura, ενώ εντός του βρίσκεται και ο οριοθετημένος πλέον με ΦΕΚ (1η Φεβρουαρίου 2018) σημαντικός υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου, ο οποίος, λόγω ακριβώς της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων στον όρμο έχει ενταχθεί από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων στα "Πενήντα Απειλούμενα Μνημεία του Πλανήτη" (2015).
Όσον αφορά τη δραστηριότητα του ανεφοδιασμού των πλοίων που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή (η οποία απασχολεί ελάχιστους επαγγελματίες σε σχέση με αυτούς που έχουν επενδύσει στο τουριστικό "προϊόν" του τόπου στα Βάτικα, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο και, δυστυχώς, βλέπουν αυτό να απαξιώνεται από την παρουσία των φορτηγών πλοίων), αυτή μπορεί κάλλιστα να γίνεται ΕΝ ΠΛΩ, στο στενό της Ελαφονήσου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα σημαντικά ναυτικά "περάσματα" της υφηλίου (Μάγχη, Γιβραλτάρ, Στενό του Βοσπόρου, Σουέζ, κτλ), ούτως ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Σημειώνουμε ότι ήδη με αυτό τον τρόπο ανεφοδιάζεται περίπου το 1/5 των φορτηγών πλοίων στην περιοχή.
Σας καλούμε, ως εκ τούτου, να μην προτείνετε τη σύσταση ενός αντιφατικού ΕΚΛ ο οποίος θα προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον του όρμου των Βατίκων, το τουριστικό προϊόν του τόπου και τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου κατά ένα τμήμα της θερινής περιόδου και θα τα καταστρέφει όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Ζητούμε να  υποστηρίξετε με νέα ερώτησή σας την παραπάνω λύση για ΕΝ ΠΛΩ ανεφοδιασμό των φορτηγών πλοίων. Μια λύση για την οποία, άλλωστε, προεκλογικώς είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα θέλαμε, επίσης, να ερωτήσουμε τι προτίθεστε να πράξετε, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ανησυχητική πληροφορία ότι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράφει οσονούπω ΕΚΛ, ο οποίος δεν προβλέπει ΚΑΝ παύση της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων κατά ένα διάστημα της θερινής περιόδου, όπως εσείς ζητάτε, και, βεβαίως, σε πλήρη αντίθεση με την τοπική κοινωνία, η οποία ζητεί οριστική παύση της αγκυροβολίας εντός του όρμου για τους λόγους που παραθέτουμε παραπάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, της υπογραφής του συγκεκριμένου σχεδίου ΕΚΛ, δεν θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, γεγονός που  θα δείκνυε απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς την τοπική κοινωνία των Βατίκων, τους δημότες του Δήμου Μονεμβασίας, αλλά και το δημοκρατικό κεκτημένο.
Μετά τιμής 
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΕΝΩΣΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
“ΑΡΤΕΜΙΣ” - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ / ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΜΑΛΕΑ»
http://www.lakonikos.gr/

Συντονιστικό Λακωνίας για Μακεδονικό: «Ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος»

Πολίτες από τη Λακωνία έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 16/6 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 βρεθήκαμε στο Σύνταγμα σε ένα ακόμα  συλλαλητήριο για την Μακεδονία.
Με τα πανό και τις σημαίες μας ανά χείρας και με πατριωτικό ενθουσιασμό, θελήσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, για την παραχώρηση Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, για την παραχάραξη της ιστορίας μας, όπως αυτή προβλέπεται από την κατάπτυστη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση.
Φτάνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης είδαμε πράγματα διαφορετικά από την  προηγούμενη λαοσύναξη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρότερη εξαιτίας κυρίως του αιφνιδιασμού για το θέμα από πλευράς κυβερνήσεως, η οποία την Τρίτη ανακοίνωσε τη συμφωνία και το Σάββατο την συζήταγε στη βουλή, αλλά και του ακατάλληλου της ημέρας, χωρίς όμως να υπολείπεται σε παλμό και πάθος.
Η παρουσία της  αστυνομίας με τις δυνάμεις των ΜΑΤ σε εμφανές θέσεις ήταν έντονη. Τα συνθήματα αλλά και οι διαμαρτυρίες του κόσμου δονούσαν την ατμόσφαιρα και κάποτε θυμωμένες απευθύνονταν σ’ αυτούς που σκέφτηκαν να ξεπουλήσουν τα ιερά και τα όσια, σ’ αυτούς που προσβάλλουν τους ήρωες του Μακεδονικού αγώνα, σ’ αυτούς που θέλουν να χαρίσουν κάτι που δεν τους ανήκει:  την περιουσία όλων των Ελλήνων, την Μακεδονία.
Η χρήση βίας και η ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας ήταν κάτι που μας προβλημάτισε εντόνως από την στιγμή που δεν υπήρξαν προκλήσεις. Παρατηρήσαμε, βέβαια, κάποιους ελάχιστους νεαρούς με κουκούλες να ρίπτουν πέτρες στα ΜΑΤ και εκείνοι να πετούν τα χημικά σε όλους. Ένας από αυτούς μάλιστα συνελήφθη από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο και παραδόθηκε στην αστυνομία, καθώς είχε ένα σακίδιο γεμάτο πέτρες και ένα ελληνοαραβικό λεξικό μαζί του….
Επισημαίνουμε ιδίως ότι η επέμβαση της αστυνομίας με υπερβολική χρήση δακρυγόνων έγινε τη στιγμή που ο κόσμος άρχισε να πληθαίνει με στόχο την αποτροπή μεγάλου πλήθους διαδηλωτών. Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχουν καταγγελίες και όπως μάθαμε 16 δικηγόροι κατέθεσαν στον εισαγγελέα στοιχεία, σειριακούς αριθμούς των Ματατζήδων, που έδρασαν με μένος ενάντια στους Έλληνες τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στο Πισοδένδρι και φυσικά φωτογραφίες και βίντεο με τις πέρα από κάθε φαντασία και νομιμότητα, δράση τους ενάντια σε όσους διαδήλωναν για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.
Τι κρύβεται, όμως, πίσω από την απαράδεκτη αυτή στάση της αστυνομίας με την υπερβολική και αναίτια χρήση βίας; Η απάντηση είναι η εξής: Να καμφθεί η αντίσταση του λαού. Να φοβηθεί ο κόσμος μπροστά στη δύναμη του κράτους. Να υπερισχύσει η δύναμη του ισχυρού , που ελέγχει την εξουσία. Να περάσει η εφιαλτική για την πατρίδα μας συμφωνία με κάθε μέσο, με οποιοδήποτε κόστος.
Ε, λοιπόν, σας λέμε: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Δεν θα κάμψετε το ηθικό μας. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας. Δεν θα μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι στο ανοσιούργημα που ετοιμάσατε.
Να είστε βέβαιοι ότι εμπνεόμενοι από την αγωνιστικότητα των μαρτύρων του Μακεδονικού αγώνα θα γίνουμε εμείς νέοι σύγχρονοι Μακεδονομάχοι. Θα πολεμήσουμε με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, με όλη την δύναμη της ψυχής μας, με κάθε ικμάδα της δυνάμεώς μας, για το γκρέμισμα αυτής της ντροπιαστικής και επαχθούς συμφωνίας.
Κύριοι βουλευτές εκπροσωπείτε τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν σας έδωσε την εξουσία να πουλήσετε την πατρίδα του. Αν θελήσετε να το κάνετε είστε υποχρεωμένοι να τον ρωτήσετε και να κάνετε δημοψήφισμα. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, αυτό απαιτούμε από εσάς.
Οι Λάκωνες δεν θα μείνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και αμέτοχοι. Θα είμαστε παρόντες με παρεμβάσεις και σε άμεση επαφή με τους Μακεδόνες για δράσεις και ενέργειες που θα συμβάλλουν στην αποτροπή του εγκλήματος της παραχωρήσεως της Μακεδονίας.
Καλούμε όλους τους πατριώτες, έξω από κομματικές παρεμβάσεις, να ενωθούν με τη φωνή μας και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στο σκοπό αυτό.
Η συντονιστική επιτροπή για την Μακεδονία»
http://www.lakonikos.gr/

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Ερώτηση για τη μη συγκρότηση Επιτροπών για την υπαγωγή αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση για τη σύσταση εξαμελούς Επιτροπής που ορίζεται στο άρθρο 116 του Ν.4495/17 για την εξέταση των υπαγωγών αυθαιρέτων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικούς τόπους, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, αν και στην παράγραφο 10 του άρθρου 116 του ν.4495/17  ορίζεται ότι για την τακτοποίηση αυθαίρετων πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαίρετων κατασκευών, ο έλεγχος διενεργείται από εξαμελή Επιτροπή που συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντούτοις από τον Οκτώβριο του 2017 οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος, δεν έχει συσταθεί η εν λόγω Επιτροπή.
Γεγονός που, όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του, έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στον τρόπο που γίνονται οι διαδικασίες, με ορατό τον κίνδυνο να μην είναι έγκυρες οι αποφάσεις που διενεργούνται από τις υπάρχουσες επιτροπές.
« Η σύσταση της παραπάνω εξαμελούς Επιτροπής δεν έχει συγκροτηθεί έως σήμερα και ούτε έχει προβλεφθεί νομοθετικά η προσωρινή αντικατάσταση της λειτουργίας της από άλλη συσταθείσα και ενεργή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει διαρκής κωλυσιεργία στην ομαλή διεκπεραίωση των αιτημάτων υπαγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, πότε θα συγκροτηθούν οι εξαμελείς Επιτροπές και για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η συγκρότησή τους.
Η Ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Στο άρθρο 12 του Ν.4178/13 ο νομοθέτης ορίζει τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικούς τόπους, προκειμένου να προστατευθεί το πολιτιστικό περιβάλλον. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικούς τόπους, απαιτείται, µετά την καταβολή της αίτησης και του παραβόλου, η επιπλέον μορφολογική και αισθητική ένταξή τους ως προς το σύνολο του κτιρίου και του δομημένου περιβάλλοντός του. Η Επιτροπή αυτή, η οποία είναι τριμελής και συστήνεται µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Αποκεντρωμένης  στην» έδρα κάθε Υπηρεσίας Δόμησης, εξετάζει τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, κρίνει τη δυνατότητα υπαγωγής της πρόχειρης κατασκευής στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων και αποφαίνεται εντός δέκα ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Κατόπιν, σύμφωνα με το άρθρο 116 του ν.4495/17 παρ. 9 και 10 ορίζεται:
«9. Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στο άμεσο περιβάλλον μνημείων που προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002, δύνανται να τακτοποιούνται με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία προηγείται της υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος.
10. Η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνεται μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον η προς τακτοποίηση κατασκευή δεν βλάπτει τα μνημεία και τους προστατευόμενους τόπους και δύναται να επιβάλλει όρους και περιορισμούς στον όγκο, τη μορφή και τη χρήση για την προσαρμογή του αυθαιρέτου στο προστατευόμενο περιβάλλον. Κατ΄ εξαίρεση, για την τακτοποίηση αυθαίρετων πολεοδομικών παραβάσεων του άρθρου 81, παράγραφος 3 του παρόντος νόμου και αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων κατηγορίας 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου ο έλεγχος διενεργείται από εξαμελή Επιτροπή που συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η σύνθεση αυτής είναι όμοια με αυτή της Επιτροπής της παραγράφου 3 του παρόντος με την προσθήκη δύο μελών ήτοι, ενός αρχιτέκτονα και ενός αρχαιολόγου, υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους αναπληρωτές τους, εφόσον: α) η αυθαίρετη κατασκευή/χρήση και οι ως άνω πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν συντελεστεί εντός περιοχής UNESCO και εντός αρχαιολογικής ζώνης Α΄ και β) τα αρμόδια όργανα 3 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχουν πιστοποιήσει με προηγούμενη διοικητική πράξη τους ότι προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στο προστατευόμενο από το ν. 3028/2002 πολιτιστικό αγαθό.»
Με το ΦΕΚ Α 9 Ν1255 Β /2018 ορίζεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στους Προϊσταμένους των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στους Προϊσταμένους των Περιφερειακών Υπηρεσιών αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παρ. 32: 
«32. Η παροχή σύμφωνης γνώμης μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, που προηγείται της υπαγωγής για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ή τακτοποίηση αυθαιρέτων χρήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούςτόπους και στο άμεσο περιβάλλον μνημείων, εφόσον η προς τακτοποίηση κατασκευή δεν υπερβαίνει τα 100 τ.μ. και δεν βλάπτει τα μνημεία και τους προστατευόμενους τόπους. Η παροχή σύμφωνης γνώμης κατά τα ανωτέρω δύναται να επιβάλλει όρους και περιορισμούς στον όγκο, τη μορφή και τη χρήση για την προσαρμογή του αυθαιρέτου στο προστατευόμενο περιβάλλον, κατά τις διατάξεις του άρθρου 116, παρ. 9 και 10 του ν. 4495/2017.»
Κατόπιν με το άρθρο 31 του ΦΕΚ 9 Α / 23-1-2018 Ν. 4513/ 2018, ορίζεται:
«Μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 116, για τις υπαγωγές του άρθρου αυτού συνεχίζουν να επιλαμβάνονται οι επιτροπές που είχαν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4178/2013. Η θητεία των εν λόγω επιτροπών, σε περίπτωση που έχει λήξει, παρατείνεται έως τις 31.7.2018 με δυνατότητα εκ νέου παράτασης μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω οριζόμενα συνάγεται ότι για κάθε υπαγωγή στο Ν.4495/17 που εμπίπτει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στο άμεσο περιβάλλον μνημείων που προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002, είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση τακτοποίησης αυθαίρετων πολεοδομικών παραβάσεων του άρθρου 81, παράγραφος 3 του παρόντος νόμου και αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων κατηγορίας 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου, ο έλεγχος διενεργείται από εξαμελή Επιτροπή που συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Ωστόσο, η σύσταση της παραπάνω εξαμελούς Επιτροπής δεν έχει συγκροτηθεί έως σήμερα και ούτε έχει προβλεφθεί νομοθετικά η προσωρινή αντικατάσταση της λειτουργίας της από άλλη συσταθείσα και ενεργή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει διαρκής κωλυσιεργία στην ομαλή διεκπεραίωση των αιτημάτων υπαγωγής.
Αυτή τη στιγμή, λόγω αυτής της καθυστέρησης οι διαδικασίες τελούνται με τα υφιστάμενα συλλογικά όργανα και Επιτροπές, χωρίς όμως να έχουν πάρει επίσημα παράταση στη λειτουργία τους, παρά μόνο ορισμένες από αυτές, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν.4513/18. Η υφιστάμενη Επιτροπή εξετάζει τα θέματα ως οφείλει, ωστόσο στην απόφασή της, σε περίπτωση δεκτού θέματος αναγράφει: «Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκαν στον παρευρισκόμενο εξουσιοδοτημένο μηχανικό οι διατάξεις των παρ.9 και 10 του άρθρου 116 του Ν.4495/17 δεδομένου ότι ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος με την υπ' αριθμόν 1824/1.2.1962 απόφαση Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως ΦΕΚ-75/Β/1962 και αρχαιολογικός χώρος με την υπ' αριθμόν, ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/10105/487 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού ΦΕΚ 453/Β/ 14,06,1996». Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επισήμανσης το Τ.Ε.Ε. δεν κάνει δεκτές τις υπαγωγές (μετάβαση από υπαγωγή σε οριστική υπαγωγή), μετά την έγκριση της Επιτροπής αυτής, όπως γινόταν με τον προηγούμενο νόμο 4178/13.
Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στον τρόπο που γίνονται οι διαδικασίες και  θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος για μη εγκυρότητα των αποφάσεων που διενεργούνται από τις υπάρχουσες επιτροπές,
Επειδή η σύσταση των εξαμελών Επιτροπών της παρ. 10, άρθρο 116 του Ν.4495/17 έπρεπε να είχαν συσταθεί από τον Οκτώβριο του 2017 όταν και ψηφίστηκε και νόμος,
Επειδή το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και εφόσον καθυστερήσει περαιτέρω, θα πρέπει τουλάχιστον προσωρινά να αναλάβει το έργο της η Επιτροπή του άρθρου 12 του Ν.4178/13, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με την Επιτροπή του Άρθ. 116 παρ. 3 Ν.4495/17, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.            Πότε πρόκειται να συγκροτηθούν οι εξαμελείς Επιτροπές της παρ. 10, άρθρο 116 του Ν.4495/17; Για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει όλους αυτούς τους μήνες;
2.            Μέχρι την συγκρότησή τους με ποιον τρόπο διενεργούνται οι διαδικασίες τακτοποίησης; Προβλέπεται να αναλάβει το έργο αυτό η Επιτροπή του άρθρου 12 του Ν.4178/13, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με την Επιτροπή του Άρθ. 116 παρ. 3 Ν.4495/17;

Πειραιάς 22 Ιουνίου 2018
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων


Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''ΚΑΨΑΛΙ'' Κυθήρων, 74χρονη αλλοδαπή.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''ΚΑΨΑΛΙ'' Κυθήρων, 74χρονη αλλοδαπή.
Άμεσα στο σημείο, μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και ασθενοφόρο όχημα του του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων. Η 74χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
http://www.hcg.gr

Τα Κύθηρα αποχαιρετούν για πάντα .«Το γελαστό παιδί».Το Σάββατο το μεσημέρι η κηδεία του Νίκου...


Τα Κύθηρα αποχαιρετούν για πάντα το γελαστό παιδί... τον Νίκο τους...
Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο μας Νικόλαο Φατσέα του Παναγιώτη που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από κοντά μας.

Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων  Φατσαδίκων...