Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.Πεντάωρη διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα

Διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου, από τις 7.30′ το πρωί έως τις 12.30′ το μεσημέρι, στο Δαφνί, τις Κροκεές και τη Στεφανιά. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι η διενέργεια απαραίτητων τεχνικών εργασιών.
ΠΗΓΗ http://laconialive.gr

Από το 2014 «αλώνιζαν» στη Μάνη δύο Αλβανοί διαρρήκτες

Σε έξι ακόμα υποθέσεις κλοπών εμπλέκονται οι δύο Αλβανοί που συνελήφθησαν την Τρίτη 26/6/2018, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για οκτώ κλοπές που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα σε περιοχές του Δήμου Αν. Μάνης (Γερολιμένα, Άνω Μπουλαριούς, Λάγια και Πόρτο Κάγιο). Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης, εξιχνιάστηκαν επιπλέον έξι υποθέσεις κλοπής, που φέρονται να διέπραξαν οι δύο αλλοδαποί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παράνομων πράξεων τους σε 14.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, ο 31χρονος και ο 43χρονος, από τις 20/9/2014 έως και τις 10/4/2018, είχαν διαπράξει ακόμη πέντε περιπτώσεις κλοπής και μία απόπειρα κλοπής σε καταστήματα-επιχειρήσεις και οικίες σε Γύθειο, Αρεόπολη και Νύφι Αν. Μάνης, απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικά χρήματα, ηλεκτρονική συσκευή κ.ά..
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης.
ΠΗΓΗ http://www.lakonikos.gr/

ΒΑΤΙΚΑ.ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΘΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΜΑΛΕΩ

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΘΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΜΑΛΕΩ
Στις 7 Ιουλίου τα Βελανίδια γιορτάζουν και τιμούν τον Όσιο Θωμά που ως γνωστόν ασκήτεψε και θαυματούργησε στην περιοχή του Μαλέα. Δίπλα στην πηγή που με θαύμα του Άγιου ανέβλυσε ύδωρ στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος σε αυτόν θα βρίσκεται προς προσκύνηση και το τμήμα των λειψάνων του Οσίου Θωμά που με ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου , το 1990, επέστρεψαν στον τόπο που ασκήτεψε ο Άγιος.


Στον επιβλητικό και απόκρημνο τόπο του τρικυμιώδους περάσματος του ακρωτηρίου Μαλέα (ή αλλιώς καβο-Μαλιά, στην περιοχή που έχει μείνει γνωστή και ως "μικρό Άγιον Όρος", λόγω των πολλών ασκητών που είχε τη Χάρη να φιλοξενήσει ο τόπος), πριν από δέκα περίπου αιώνες, η σπουδαία μορφή της ορθοδοξίας μας, ο Όσιος Θωμάς ο εν τω Μαλεώ, με καταγωγή που χάνεται πιθανώς στην οικογένεια των Παλαιολόγων, απαρνούμενος τα σπουδαία στρατιωτικά του αξιώματα, τις ανθρώπινες τιμές, δόξες και πλούτη, ενδύθηκε το απέριττο σχήμα του μοναχού και έζησε, σαν άλλος Πρόδρομος, τη λιτή ασκητική ζωή στους κυματόδαρτους βράχους του Μαλέα, σε σπηλιές που μοιάζουν με αετοφωλιές. Τα πνευματικά ύψη, στα οποία αξιώθηκε να φθάσει ο Όσιος, με την προσευχή, τη νηστεία και την αυστηρή άσκηση, ελκύοντας τη χάρη του Θεού, γίνονταν αισθητά στο κόσμο μέσω των θαυματουργικών του ενεργειών.
Τα συναξάρια αναφέρουν πως έβγαλε δαιμόνια από ανθρώπους, θεράπευε χωλούς και τυφλούς που προσέτρεχαν σ' αυτόν και πως διά της προσευχής του επέτρεψε ο Θεός να αναβλύσει νερό από βράχο, τον οποίο "επαλάμησε" ή "εράβδισε" ο Όσιος, σαν άλλος Μωϋσής. Τούτο δε το νερό αναβλύζει από τότε έως και σήμερα αδιάκοπα, ενώ τα θαυμαστά σημεία που μαρτυρούν άνθρωποι που θεραπεύτηκαν ακόμα και στις μέρες μας από αρρώστιες μέσω αυτού, δεικνύουν πως πρόκειται για αγίασμα, αναβλύζον με τη χάρη του Θεού διά των προσευχών του Οσίου, ως ένδειξη της ζωντανής πίστης μας και προς ενίσχυση του φρονήματός μας. Η παράδοση επίσης αναφέρει ότι οι κάτοικοι από τα Κύθηρα, απέναντι από τον τόπο όπου ασκήτευε ο Όσιος, έβλεπαν μια στήλη πυρός στο σημείο άσκησής του.
https://velanidia-baladis.blogspot.com/…/07/blog-post_6.htm

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Ωράριο επίσκεψης Μουσείων και Μνημείων


Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 07/07/2018


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ,Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 03/07/2018


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 03/07/2018
Μετά από μια μακρά και επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία, ολοκληρώθηκε η λήψη όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την εκτέλεση του έργου της αναβάθμισης και τσιμεντόστρωσης του περιφερειακού δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων συνολικού μήκους 1.100 μέτρων, ο οποίος θα αναβαθμίσει σημαντικά το νησί. Το έργο αυτό εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2014 με προϋπολογισμό 285.000€ μετά από αίτημα και ενέργειες του τότε Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και νυν Δημάρχου κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από τον τότε Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Κουκούλη και έγινε αποδεκτό από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Κατσικάρη. Το έργο παρέμεινε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και με τη νέα περιφερειακή αρχή καθώς τόσο η κα. Δούρου όσο και ο κ. Χατζηπέρος το στήριξαν ένθερμα εξαρχής.

Λόγω της υπαγωγής των Αντικυθήρων στο Δίκτυο Natura 2000, για την τσιμεντόστρωση ενός προϋφιστάμενου από τριακονταετίας δρόμου απαιτείται η έγκριση 14 υπηρεσιών:
1. Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
2. Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού
3. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Νήσων
4. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Νήσων
5. Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών
6. Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
7. Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
8. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων
9. Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας
10. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
11. Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων
12. Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος
13. Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών
14. Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
Για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του έργου, το 2015, η Δημοτική Αρχή, υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη μελετητή, ο οποίος ανέλαβε να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία για την οποία χρειάστηκαν πάνω από 3 χρόνια.
Μετά την τελική έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου δυνάμει της με αρ. 48602/2887/02-07-2018 (ΑΔΑ: Ψ4ΑΖΟΡ1Κ-Μ0Ν) Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, απομένει πλέον η αποδοχή της επικαιροποιημένης μελέτης από το ΔΣ, η έγκριση των όρων και της σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια και η δημοπράτηση του έργου που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2019.
Είναι πάντως αντιληπτό, ότι η εκτέλεση τέτοιας φύσης και έκτασης δημοτικών έργων, απαιτεί μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης και εγκρίσεων και σημαντικές χρονοκαθυστερήσεις που θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να εξετάσει από την αρχή, καθώς η γραφειοκρατία δρα αποτρεπτικά σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των νησιών μας.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Ανακοίνωση για δικαιολογητικά που ζητούνται από τη ΔΕΗ για ηλεκτροδοτημένες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις



Από το Α.Τ.Τ.Ο.Α. του Δήμου Μονεμβασίας ανακοινώνεται ότι αναφορικά με τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται από τη Δ.Ε.Η. σχετικά με δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για να διατηρηθεί το Αγροτικό Τιμολόγιο στις ηλεκτροδοτημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  από το Δήμο μπορεί να εκδοθεί μόνον η βεβαίωση περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση άδειας χρήσης ύδατος.
Επειδή αποστέλλονται δύο διαφορετικοί τύποι επιστολών, αν δεν ζητείται αυτή η βεβαίωση, θα πρέπει να επικοινωνείτε με την ΔΕΗ για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Προς αποφυγήν άσκοπης ταλαιπωρίας σας καθώς και της υπηρεσίας, παρακαλείστε να προσκομίζετε στο Δήμο για την έκδοση της παραπάνω βεβαίωσης:
α) την επιστολή της ΔΕΗ
β) το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης για άδεια χρήσης ύδατος.