Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Μονεμβασίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο απελευθέρωσης της Μονεμβασίας, στις 23 Ιουλίου 1821.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:30, στην Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», καθώς επίσης και από τους πολιτιστικούς συλλόγους Καλαμάτας και Λειβαδιάς.
Την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, θα γίνει Αρχιερατική Δοξολογία στο Ναό του Ελκομένου Χριστού, στο Κάστρο Μονεμβασίας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Εκπαιδευτικό – πρώην Δήμαρχο κ. Νεκτάριο Μαστορόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Μονεμβασίας.
Τέλος θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία «Κανόνι» του Ελκομένου Χριστού, κατάθεση στεφάνου από τον Προέδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και η τελετή θα κλείσει με τον Εθνικό Υμνο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ώρα 20:45 θα λάβει χώρα η πυρπόληση της τουρκικής γολέτας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλίας με τους Νίκο Οικονομίδη, Ρίτσα Πόζιου, Πάνο Μπούσαλη και Γιώργο Ντόβολο.
www.monemvasianews.g

BATIKA.Η Δ.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΑ

Σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο της Δ.Κ. Νεάπολης με θέμα την έκδοση ψηφίσματος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Μαλέα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τοπικοί σύμβουλοι και παρευρισκόμενοι πολίτες εξέφρασαν ανοιχτά θέσεις και απόψεις τους σχετικά με το επίμαχο ζήτημα που αφορά το μέλλον του τόπου. Τελικώς, η Δ.Κ. Νεάπολης αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στη χερσόνησο του Μαλέα. Υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος τάχθηκαν οι Γιάννης Γεωργουδής Πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης και τα μέλη Ειρήνη Σαραντίτη, Παναγιώτης Μπιλλίνης και Ματίνα Δουμάνη, ενώ κατά τάχθηκε η Μαρία Μόσχου. Επίσης, ο Γιάννης Γεωργουδής δεσμεύτηκε ότι η Δ.Κ. Νεάπολης δε θα περιοριστεί στην έκδοση του ψηφίσματος, αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες ενισχυτικές της απόφασης. Ακόμη, ότι θα συμβάλλει στη διοργάνωση λαϊκής συνέλευσης στη Νεάπολη σχετικά με το θέμα. Τέλος, δέχθηκε τις απόψεις των πολιτών για να τις μεταβιβάσει στο Δήμαρχο, ανάμεσα στις οποίες ήταν η πίεση προς την περιφέρεια και η παρέμβαση όσον αφορά την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, με τρόπο που δικαιώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου και συντάσσεται με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, να μην εγκατασταθούν περαιτέρω ανεμογεννήτριες στον τόπο μας. Το ψήφισμα της Δ.Κ. θα δημοσιευθεί προσεχώς.

Δίκτυο Λακωνίας 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και το νησί μας έχει ήδη πολύ κόσμο. Αυτό, πέρα από τη θετική του πλευρά που είναι η τόνωση της οικονομίας του νησιού σε δύσκολους καιρούς, έχει και ορισμένες επιπτώσεις που θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να μην εξελιχθούν σε προβλήματα:
1. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Τα θερινά δρομολόγια των απορριμματοφόρων του Δήμου έχουν αναρτηθεί εδώ: https://www.kythira.gr/downloads/summer2018_dromologia.pdf. Ο Δήμος μας παρέλαβε ένα ακόμα απορριμματοφόρο από τον Δήμο Καλλιθέας, ώστε μέσα στη θερινή περίοδο να έχει τη δυνατότητα να καλύψει έκτακτες βλάβες των υπόλοιπων παλαιών οχημάτων, ενώ στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουμε 400 καινούργιους κάδους σκουπιδιών που θα τοποθετηθούν σε όλο το νησί. Χρειάζεται όμως να συνδράμουμε όλοι στο έργο του Δήμου και των υπαλλήλων του. Να τηρούμε τον Κανονισμό Καθαριότητας, να μην πετάμε άσπαστα κιβώτια στην ανακύκλωση, να περιορίσουμε τα ογκώδη απορρίμματα και οι επαγγελματίες να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να τα προλάβει όλα ένας Δήμος χωρίς επαρκές προσωπικό.

2. ΝΕΡΟ. Καθώς το νησί έχει πλέον πολύ κόσμο, παρατηρούνται ήδη ορισμένα προβλήματα ύδρευσης που σχεδόν στο σύνολό τους αντιμετωπίζονται άμεσα. Χρειάζεται όμως πλήρης τήρηση των σχετικών οδηγιών του Δήμου που έχουν αναρτηθεί εδώ: https://www.kythira.gr/downloads/metra_ydro.pdf. Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο, δεν πρέπει να το σπαταλάμε, χρειάζεται κατανόηση από όλους. Ο Δήμος μας σε λίγους μήνες θα κάνει 5 νέες γεωτρήσεις και ήδη ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το έργο συλλογής νερού στις Όχελλες (5.000 κυβικών) όμως αυτά θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι κάνοντας μεγάλη οικονομία και τηρώντας τις σχετικές οδηγίες.
3. ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ. Όπως κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς/ιδιώτες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις παρακαλούνται να αφαιρούν τις αφίσες τους αμέσως μετά την κάθε εκδήλωση, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αφισορύπανσης που παρατηρούνται σε άλλα νησιά.
Το νησί μας είναι πανέμορφο, με σύγχρονα καταλύματα, με υψηλό επίπεδο εστίασης και υπηρεσιών, με χαμογελαστούς επαγγελματίες και εξυπηρετικό προσωπικό που είναι όλοι έτοιμοι να δουλέψουν για την πρόοδο του τόπου μας.
Η εξυπηρέτηση των τουριστών, η τήρηση βασικών κανόνων στην καθαριότητα και τη χρήση του νερού, μας αφορούν όλους και όχι μόνο το Δήμο!

ΛΑΚΩΝΙΑ.Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 79χρονη, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Παχιά Άμμος Πλύτρας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, 79χρονη, από τη  θαλάσσια περιοχή παραλίας Παχιά Άμμος Πλύτρας Ν. Λακωνίας.
Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Νοσοκομείο Μολάων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. 
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ : Τα Κύθηρα, η Καλαμάτα , το Ναύπλιο και η Ζάκυνθος ανήκουν στην Βόρειο Ελλάδα..!!!


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του Τυπογραφείου με τον Νέο Οργανισμό του Υπουργείου (Π.Δ 13/20-2-2018) χρειάστηκε αμέσως τροποποιήσεις. Δηλαδή, αν και έχουν περάσει μόλις 4 μήνες που εκδόθηκε το Π.Δ για τον Οργανισμό, τώρα έγινε αντιληπτό, ότι στην δομή λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος χρειάζονταν δύο ακόμη ενδιάμεσοι ιεραρχικοί κρίκοι εποπτείας του έργου των Λιμενικών Αρχών, αυτοί των Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος;

Τέτοιο όραμα και προγραμματισμός οργάνωσης για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την διαχείριση σοβαρότερων θεμάτων από την σημερινή Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία στην Ακτή Βασιλειάδη ….

Το τραγελαφικό της προχειρότητας αντιμετώπισης της λειτουργίας του Σώματος, που σίγουρα όμως έχει επιπτώσεις στις προσφερόμενες Υπηρεσίες στον πολίτη, αποτελεί η ίδια η κατανομή των Περιφερειακών Διοικήσεων (εδαφική διαίρεση) που υπάγονται στον έλεγχο και εποπτεία κάθε Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Μάλιστα στην Αιτιολογική Έκθεση γίνεται αναφορά στο προηγούμενο της ΕΛ.ΑΣ και κρίνεται απαραίτητη η καθιέρωση του θεσμού των 2 Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, «…με σκοπό τον περεταίρω συντονισμό και τον πληρέστερο έλεγχο των Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και των υπαγομένων σε αυτές λιμενικών Αρχών.»

Πως διαιρεί η ΕΛ.ΑΣ Τομείς ευθύνης των 2 Γενικών Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας:

Παρ. 4 άρθρου 231 ν. 4281/2014 (Α΄ 160)
«Άρθρο 30

Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις

1. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι:
α. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.).
β. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.).

γ. Οι Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις ΓΕ.Π.Α.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες με τη Γ.Α.Δ.Θ. συνθέτουν, ως προς τη χωροταξική τους διάταξη, τον «Τομέα Βορείου Ελλάδος» και εποπτεύονται, συντονίζονται και ελέγχονται από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

δ. Οι Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες μαζί με τη Γ.Α.Δ.Α. συνθέτουν, ως προς τη χωροταξική τους διάταξη, τον «Τομέα Νοτίου Ελλάδος» και εποπτεύονται, συντονίζονται και ελέγχονται από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Πως διαιρεί ο Υπουργός Ναυτιλίας τις περιοχές ευθύνης των 2 Επιθεωρητών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας; 


Άρθρο 43Α
Επιθεωρητές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
«1. Οι Επιθεωρητές του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) διακρίνονται ως εξής
α) Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας, με έδρα στον Πειραιά, στον οποίο υπάγονται οι 1η (Αττική Αργοσαρωνικός,, 6η (Κυκλάδες), 7η (Κρήτη), 8η (Ρόδος) και 9η (δηλ. Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο!!!!!)Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.

β) Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο υπάγονται οι 2η (Μακεδονία-Θράκη),3η (Ήπειρος, Λευκάδα, Παξοί, Κέρκυρα), 4η (Θεσσαλία, Σποράδες) και 5η (δηλ. Πελοπόννησος, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη!!!!) Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ…»

Να σημειώσουμε, ότι στη διάταξη της Τροπολογίας -για ευνόητους λόγους- αναφέρονται μόνο οι αριθμοί των Περιφερειακών Διοικήσεων.

[Οι παρενθέσεις προστέθηκαν διευκρινιστικά από τα Λιμενικά Νέα για να καταλάβει το θέμα ο αναγνώστης αλλά κυρίως οι Βουλευτές, που με ελαφρά την καρδιά ψήφισαν την σχετική τροπολογία].

Διερωτάται κανείς, μήπως τα στελέχη από Βόρειο Ελλάδα που Υπηρετούν στην Πελοπόννησο ή τα Κύθηρα θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ως Βορειοελλαδίτες και υπηρετούν στον τόπο τους;

Μήπως τα στελέχη που Υπηρετούν στην Λήμνο, θα πρέπει να συνηθίσουν στην Ιδέα ότι το νησί τους πλέον ανήκει στη Νότιο Ελλάδα;

Δημιουργούνται επίσης εύλογα ερωτηματικά, για το πώς αυτός ο Επιθεωρητής που έχει την Έδρα στην Θεσσαλονίκη, θα εποπτεύει άμεσα και αποτελεσματικά σε ένα περιστατικό τα Κύθηρα;

Δεν θα τα επόπτευε καλύτερα ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, που εδρεύει στην Αθήνα;

Πώς μπορεί ο Επιθεωρητής που εδρεύει στην Αθήνα, να εποπτεύει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Πιθανόν παλαιότερα να μας έλεγε κάποιος, ότι είναι ευκολότερη η πρόσβαση στα νησιά αυτά από τον Πειραιά. 

Σήμερα όμως και μετά τις τόσες ανακοινώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας για την βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Βορείου Ελλάδος με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί αυτόν το ισχυρισμό.

Μήπως τελικά, έχει χαθεί εντελώς κάθε έννοια στοιχειώδους λογικής (Μπούσουλας) στην Ακτή Βασιλειάδη;

Μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά και πολλά άλλα...

Όμως σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν έχει το δικαίωμα με τις πράξεις του να διασύρεται και να γελοιοποιείται στα μάτια των πολιτών το Λιμενικό Σώμα και την Ιστορία του.

Πηγή: limenikanea.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΝΔΥΝΟΥ ΥΨΗΛΗ (3) ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ


KΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7 ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7/2018
Stratos Charchalakis

ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ





Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων-Εκπαιδευτικά προγράμματα για νεανικό κοινό (παιδιά 6 – 11 ετών), με δωρεάν συμμετοχή





ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2018

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

25 και 27/7/18

Εκπαιδευτικά προγράμματα για νεανικό κοινό (παιδιά 6 – 11 ετών),
με δωρεάν συμμετοχή


25/7/2018, 11 – 12.30
«Τι καλό θα φάμε σήμερα;»
Ο Ραμύς, ένας λαίμαργος ποντικός, που ζει στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, φθάνει κατά λάθος στα Κύθηρα. Μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του, τον φιλοξενούν κάποιοι τσιριγώτες ποντικοί, σε ένα πλουσιόσπιτο, στο Καστρί και ο Ραμύς δεν χάνει την ευκαιρία να  δοκιμάσει όλα τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου.
Με αφορμή τις περιπέτειες του ποντικούλη Ραμύ, θα συζητήσουμε το θέμα της διατροφής στους προϊστορικούς χρόνους και θα καταγράψουμε με γραμμική β γραφή τα προϊόντα της αποθήκης  ενός σπιτιού στο Καστρί των Κυθήρων.

27/7/2018
«Το τάμα του Γλαύκου»
Ο Γλαύκος, είναι ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στον μινωικό οικισμό του Καστριού. Φέτος το καλοκαίρι η γιαγιά τού υποσχέθηκε να τον πάρει μαζί της στην Ιερή Κορυφή. Ο Γλαύκος από τη στιγμή που το έμαθε δεν βλέπει την ώρα να ξεκινήσει το μεγάλο προσκύνημα. Σκέφτεται διαρκώς τι θα ζητήσει από τη θεά και κυρίως τι θα της προσφέρει. Δεν θέλει να είναι οποιοδήποτε τάμα, θέλει κάτι ξεχωριστό! Εσείς τι θα προσφέρατε στη θέση του;
Με αφορμή την ιστορία του Γλαύκου, συζητάμε για τις λατρευτικές συνήθειες των κατοίκων των Κυθήρων κατά τη μινωική περίοδο, ανακαλύπτουμε μέσα στις βιτρίνες του μουσείου  τα ευρήματα από το μινωικό Ιερό Κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό, και φτιάχνουμε με καλλιτεχνικό πηλό ένα δικό μας τάμα. 






ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ