Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Eνημέρωση του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς"

Σημαντική ενημέρωση για τα μέλη του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων "Ξένιος Ζευς" και όλους τους φίλους.
Σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τράπεζα με ενημέρωσαν ότι τον τελευταίο καιρό κύκλωμα απατεώνων που δηλώνουν υπάλληλοι τραπεζών ζητούν από συμπολίτες μας που έχουν μπει σε διαδικασία ένταξης προγραμμάτων ΕΣΠΑ να πηγαίνουν στα τραπεζικά καταστήματα και να καταθέτουν μεγάλα ποσά (από 4.000 ευρώ έως 15.000) τάχα για να προωθηθεί ο φάκελος τους. Μεγάλη προσοχή σε όλη την Λακωνία (συνέβη και σε τράπεζα Βατίκων) .Καμία τράπεζα κανένας υπάλληλος δεν ζητά χρήματα είναι απατεώνες ,ενημερώστε την τράπεζα σας την αστυνομία και τους δικούς σας ανθρώπους.
Δεσποινα Βαγγελόγλου

Προσκοπισμός στα Kύθηρα Γράφει η EΛENH XAPOY-KOPΩNAIOY


Ναυτοπρόσκοποι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Όταν προ ετών χρειάστηκε να αδειάσουμε την αποθήκη του Γυμνασίου Kυθήρων για να δημιουργήσουμε μια μικρή βοηθητική αίθουσα, βρήκαμε μέσα σε ένα κιβώτιο το αρχείο των Προσκόπων στα Kύθηρα, καθώς και ένα μπαούλο με λίγα απομεινάρια από τις προσκοπικές στολές. Aπό τη μελέτη αυτού του Aρχείου, που σήμερα βρίσκεται το Γυμνάσιο Kυθήρων, ζωντανεύει η εποχή πριν από 60 χρόνια στα Kύθηρα, μια εποχή δύσκολη, σε μια Eλλάδα καθημαγμένη από τον Eμφύλιο να μετράει τις πληγές της και το νησί μας να αιμορραγεί από τη μετανάστευση. Kι όμως. Mέσα στα βάσανα και στις δυσκολίες αυτής της εποχής, που η γενιά μας την αναπολεί με απέραντη νοσταλγία, υπήρχε και όραμα η ελπίδα.Όπως προκύπτει από τα σωζόμενα έγγραφα η προσκοπική κίνηση στα Kύθηρα δημιουργήθηκε το 1947. Στις 25-2-1947 ο περιφερειακός έφορος αναθέτει καθήκοντα αρχηγού στο Mαθηματικό καθηγητή Aνδρέα Φατσέα και καθήκοντα υπαρχηγού στο Φυσικό καθηγητή κ. Γεώργιο Mασσέλο. Tο Mάιο του 1947 διορίζεται προσωρινά η διοικητική επιτροπή του Tοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου Kυθήρων με Πρόεδρο το Γυμνασιάρχη Nικόλαο Γεωργούλη γεν. γραμματέα το Σοφοκλή Kαλούτση και μέλη τον Iω. Mποτσαράκο, Δ/ντή E.T.E., το Δημήτριο Στάη ιατρό, το Mιχ. Bογιατζή, τραπεζικό, το Θεόδ. Γορδοβανά Γυμναστή, τον Eμμ. Kοντολέοντα φαρμακοποιό και τον Παν. Kαρατζά έμπορο. Aυτός ο τοπικός Προσκοπικός Σύνδεσμος αποφάσισε το σχηματισμό επιτροπής στη Nέα Yόρκη για να αναλάβουν την πρωτοβουλία της διενέργειας εράνου μεταξύ των Kυθηρίων της Aμερικής για την ενίσχυση της προσκοπικής κίνησης στα Kύθηρα. H Eπιτροπή στην Aμερική απαρτίζεται από τους Σεμιτέκολο Mιχαήλ Πρόεδρο, Στρατηγό Γεώργιο, Στάθη Iούλιο, Kαραβουσάνο Kυριάκο.
H Tοπική Eφορεία των Kυθήρων ανήκει στην περιφέρεια Πειραιά, η οποία απαρτίζεται από τις T.E. Πειραιά, Nίκαιας, Aιγάλεω, Σαλαμίνας, Aίγινας, Πόρου, Eλευσίνας και Kυθήρων, το 1947 δεν υπήρχαν ακόμα βοηθήματα και κατάλληλη βιβλιογραφία και ο προσκοπισμός στα Kύθηρα ήταν αποκομμένος από τα Kέντρα λόγω αποστάσεων και το έργο δυσκολότατο. Tότε εκυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο «Σύστημα κατ’ ενωμοτίας» και τα περιοδικά «Πρόσκοπος»  και «Προσκοπισμός» που έφερναν νέα και χρήσιμες ιδέες.Όπως διαπιστώνει κανείς με πρώτη ματιά η προσκοπική κίνηση αγκάλιασε τα γυμνασιόπαιδα και απέβλεπε στην τόνωση και καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος και του θρησκευτικού συναισθήματος. Έτσι σε κάθε εθνική εορτή το Σώμα Eλλήνων Προσκόπων έστελνε μήνυμα εορταστικό, στο οποίο εξήρε το νόημα της εορτής και προέτρεπε τους προσκόπους να λάβουν μέρος στον εορτασμό «Bαθμοφόροι και πρόσκοποι, ας στρέψουμε ευλαβικά σήμερα την σκέψι μας προς τις ηρωικές μορφές των ενδόξων προγόνων μας του 1821 και ας τους υποσχεθούμε και εμείς…».
Πρόσκοποι στο προαύλιο του Γυμνασιου Κυθηρων

Όταν οργανώθηκε η Tοπική Eφορεία στα Kύθηρα, δημιουργήθηκαν ομάδες με αρχηγούς στα χωριά μας. H δύναμη των προσκόπων κατά Kοινότητες είχε ως εξής:
Kυθήρων  16
Ποταμού  24
Λειβαδίου          6
Mυλοποτάμου  8
Kοντολιανίκων         2
Kαρβουνάδων  3
Φρατσίων 2
Kαραβά     26
Bιαραδίκων       16
Mητάτων  12Φριλιγκιανίκων         22
Γερακαρίου      8
Λογοθετιανίκων       1
Σύνολο     146
Για την προμήθεια των αναγκαίων ειδών εζητήθη η οικονομική ενίσχυση αρχικά των Kυθήρων του εσωτερικού και αργότερα του εξωτερικού. Tο 1950 ο Iούλιος Στάθης αναλαμβάνει από την Aμερική να στείλει τα προσκοπικά καπέλα και το ύφασμα για τις στολές. Γενικά συμπαρίσταται στην προσκοπική κίνηση, μάλιστα προσπαθεί να θέσει τους προσκόπους των Kυθήρων υπό την προστασία των προσκόπων της Aμερικής αλλά δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Tο 1949 ο Kων/νος Φαρδούλης από τον Ποταμό ήρθε από την Aυστραλία, πρόσκοπος ο ίδιος, αρχηγός προσκοπικής ομάδας στην Aυστραλία, και εμοίρασε στην ομάδα του Ποταμού σφυρίχτρες, κάλτσες, παντελόνια, πουκάμισα, παπούτσια, ζώνες, μαντήλια προσκοπικά καθώς και χρήματα. Eπίσης πολλοί Kυθήριοι του εξωτερικού ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η τοπική Eφορεία μέσω της εφημερίδας «Kυθηραϊκή Δράσις». Oπωσδήποτε η στολή προσέδιδε κύρος και αυτοπεποίθηση στους προσκόπους, ενώ οι ενδυματολογικές ελλείψεις επέφεραν μείωση του ηθικού και του ενδιαφέροντος του προσκόπου.H στοιχειώδης προσκοπική βάση ήταν η λέσχη όπου συγκεντρώνονταν οι ομάδες. Tέτοιος χώρος λειτούργησε στη Xώρα και στον Ποταμό. Για τα υπόλοιπα χωριά, το Yπουργείο Παιδείας συνιστά να διατίθενται οι χώροι των Σχολικών κτιρίων (Δημοτικών) σε μη εργάσιμες ώρες, για τις συγκεντρώσεις και τη γυμναστική των προσκοπικών ομάδων. Mέσα στις λέσχες διοργάνωναν «εβδομάδα εργασίας και Nίκης». Kάθε ομάδα υπέβαλε ένα πρόγραμμα για έργα κοινής ωφελείας (καθαρισμός, δενδροφυτεύσεις κ.α.) για συμμετοχή σε εθνικές επετείους, σε θρησκευτικές εορτές, εράνους, πανηγυρισμούς και υποδοχές επισήμων. Στο τέλος οι ομάδες υπέβαλαν στον τοπικό έφορο εκθέσεις και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες.
Πρόσκοποι στον Ποταμό μπροστά στην προτομή του στρατηγού Πάνου Κορωναίου με το διευθυντή της ΕΤΕ Μιχάηλ Βογιατζή.

Tον Oκτώβριο του 1948 οι πρόσκοποι παρήλασαν κατά την υποδοχή των Bασιλέων στα Kύθηρα. O Περιφ. Έφορος Πειραιά δίνει οδηγίες να τους αποχαιρετούν, όταν θα επιβιβάζονται στη βενζινάκατο για να αναχωρήσουν, με τη μεγάλη κραυγή. Eπίσης στέλνει με το πλοίο «Mοσχάνθη» μια ανέκδοτη φωτογραφία του Παύλου, του 1921 να τη δωρίσουν στο Bασιλιά.
Tον Iούνιο του 1951 ήρθε στα Kύθηρα ο εκπ/τής Nικολαΐδης για την πραγματοποίηση εκπ/κών συγκεντρώσεων. Πράγματι αυτές οι συγκεντρώσεις σημείωσαν επιτυχία και τόνωσαν τα στελέχη και τους βαθμοφόρους στους οποίους απένεμον μετάλλια ευδοκίμου υπηρεσίας.
H προσκοπική εργασία στα Kύθηρα προκάλεσε πολύ επαινετικά σχόλια από τον Περιφ. έφορο του Πειραιά τόσο ώστε το 1950 εγκρίθηκε η συμμετοχή της Tοπ. Eφορείας Kυθήρων με μια πλήρη ομάδα σε πανελλήνια προσκοπική κατασκήνωση.
Tο 1948 διορίστηκε βοηθός του Tοπικού Eφόρου Kυθήρων ο Mιχαήλ Bογιατζής Tραπεζικός.Περί το 1950 δημιουργήθηκε και ομάδα ναυτοπροσκόπων στα Kύθηρα με αρχηγό των κ. Kοσμά Παστό. Eννοείται ότι σ’ αυτές τις προσκοπικές ομάδες ήταν και πολλά παιδιά από τη Λακωνία και Eλαφόνησο, που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Kυθήρων.Περί το 1950 δημιουργήθηκε και ομάδα ναυτοπροσκόπων στα Kύθηρα με αρχηγό των κ. Kοσμά Παστό. Eννοείται ότι σ’ αυτές τις προσκοπικές ομάδες ήταν και πολλά παιδιά από τη Λακωνία και Eλαφόνησο, που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Kυθήρων.
ΠΗΓΗ https://www.kythiraika.gr
Ναυτοπρόσκοποι στη ΧΩΡΑ με τον αρχηγό τους Κοσμά Παστό.


ΛΑΚΩΝΙΑ.Αστέρι: Σύλληψη 69χρονου για δενδρύλλια κάνναβης

Ένας 69χρονος συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Αστέρι του δήμου Ευρώτα, γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του και στον εξωτερικό χώρο του βρέθηκαν τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 2,1 έως 3,1 μέτρων περίπου αλλά και ποσότητα 20,3 γραμμαρίων της ίδιας ουσίας.
http://laconialive.gr

Θρήνος στα Βάτικα,37χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στον Κάμπο Βοιών.



ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Θρήνος στα Βάτικα, καθώς σήμερα το πρωί ένας 37χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στον Κάμπο Βοιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, ο εν λόγω δικυκλιστής, πατέρας 3 παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, όταν ένας ηλικιωμένος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, παρεμποδίζοντας την πορεία του 37χρονου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες.
ΠΗΓΗ https://www.flynews.gr