Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ-Δρομολόγια από 04/09/2018 έως 26/09/2018


Εναρκτήριοι Σχολικοί Αγιασμοί από τον Μητροπολίτη Κυθήρων


Στον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κυθήρων παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Λάζαρο Βέζο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Κομηνό. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο. Στον χαιρετισμό του προς τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:
«Εκτός από Έλληνες μαθητές, είστε και Ευρωπαίοι μαθητές. Και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη έχει τρία πόδια: την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία για την οποία χρειαζόμαστε τα αρχαία ελληνικά, το ρωμαϊκό Δίκαιο και την οργάνωση του Κράτους για τα οποία χρειαζόμαστε τα λατινικά και την Χριστιανική ηθική και διδασκαλία για την οποία χρειαζόμαστε και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ελπίζω να αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις για κατάργηση των λατινικών γιατί ειδικά οι μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές θα τα βρουν μπροστά τους και θα είναι απροετοίμαστοι. Οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης επενδύουν στη θύραθεν παιδεία, η Ελλάδα δεν δικαιούται να την καταργεί».
Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμαρχος Κυθήρων έστειλε το δικό του μήνυμα για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ευχόμενος πάντως «αυτές να έχουν θετικά αποτελέσματα και όχι αρνητικά».
https://poimin.gr

Δήμαρχος Κυθήρων: "Να μην υποβαθμιστεί η θύραθεν παιδεία"


Στον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κυθήρων παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Λάζαρο Βέζο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Κομηνό. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο. Στον χαιρετισμό του προς τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

"Εκτός από Έλληνες μαθητές, είστε και Ευρωπαίοι μαθητές.Και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη έχει τρία πόδια: την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία για την οποία χρειαζόμαστε τα αρχαία ελληνικά, το ρωμαϊκό Δίκαιο και την οργάνωση του Κράτους για τα οποία χρειαζόμαστε τα λατινικά και την Χριστιανική ηθική και διδασκαλία για την οποία χρειαζόμαστε και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ελπίζω να αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις για κατάργηση των λατινικών γιατί ειδικά οι μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές θα τα βρουν μπροστά τους και θα είναι απροετοίμαστοι. Οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης επενδύουν στη θύραθεν παιδεία, η Ελλάδα δεν δικαιούται να την καταργεί".

Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμαρχος Κυθήρων έστειλε το δικό του μήνυμα για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ευχόμενος πάντως "αυτές να έχουν θετικά αποτελέσματα και όχι αρνητικά".
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν διάφορες ανακαινιστικές και επισκευαστικές εργασίες σε όλα τα σχολεία του νησιού μας (περιφράξεις, κουφώματα, βαψίματα, οικοδομικές εργασίες, ταρτάν στο ΔΣ της Χώρας κ.λπ.) οι οποίες είχαν προϋπολογισμό 100.000€ που εξασφαλίστηκαν από ίδιους πόρους του Δήμου. Και στο νέο προϋπολογισμό του 2019 θα προβλεφθεί ισόποσο ή μεγαλύτερο κονδύλιο για την αναβάθμιση των σχολείων μας, με έμφαση στους αύλειους χώρους και τις αθλητικές τους υποδομές.








19η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Μεταβολικά Νοσήματα – Νεότερα Δεδομένα» ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

19η Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Μεταβολικά Νοσήματα – Νεότερα Δεδομένα»
Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.)
Ξενοδοχείο Filoxenia – Κύθηρα
13/09/2018 – 16/09/2018
ΤΟ ΠΡΑΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ
https://congressworld.gr/event/19-ekomen-2018/

ΒΑΤΙΚΑ-ΠΝΙΓΜΟΣ 68ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή “ΝΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ” ν.Ελαφονησου, 68χρονος ημεδαπός.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Βοιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας.
http://hcg.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευχές του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων για τη νέα σχολική χρονιά

Στον αγιασμό του ΕΠΑΛ Σαλαμίνας παραβρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής συνοδευόμενος από την Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
Ο κ. Χατζηπέρος ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των μαθητών, μια καλή και δημιουργική σχολική χρόνια, γεμάτη χαμόγελα, προσπάθειες, αισιοδοξία, επιτυχίες και πάνω απ’ όλα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Όπως κάθε αρχή, έτσι και η πρώτη μέρα σχολείου αποτελεί πρόκληση και μάς γεμίζει με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα για όλα όσα επιθυμούμε προσωπικά και συλλογικά να πετύχουμε. Ευχόμαστε να μην υπάρξει φέτος ούτε ένα παιδί χωρίς δάσκαλο ή δυνατότητα μεταφοράς και πρόσβασης, ούτε ένα δίκαιο εκπαιδευτικό αίτημα ακάλυπτο και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εδώ μαζί σας σε κάθε πρόβλημα ή δυσκολία, αλλά και σε κάθε όμορφη στιγμή, όπως ακριβώς κάναμε πάντα.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλα τα παιδιά μας που αποτελούν την Ελπίδα και το Μέλλον της Πατρίδας μας.
Η συνεργασία και η αρωγή της Περιφέρειας Αττικής είναι δεδομένη! Για αυτό και έχουμε φροντίσει για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Κοινή μας επιθυμία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της βελτίωσης των σχολικών υποδομών, των δομών ιδιαίτερα για τα ΕΠΑΛ αλλά και της δημιουργίας ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές…για όλα τα παιδιά! Όλοι μαζί –τοπικοί & περιφερειακοί φορείς, διδακτικό προσωπικό, γονείς, μαθητές/-τριες, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε!
Η κοινωνικότητα ξεκινάει από το σχολείο κι εδώ πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την ΑΓΑΠΗ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε όλους τους συμμαθητές μας χωρίς αποκλεισμούς.
Η εμπιστοσύνη στους Καθηγητές και τους Δασκάλους σας αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγοντα για την επιτυχία σας.


Γενικό Λύκειο Κυθήρων.Το σχολείο ζωντάνεψε και πάλι.

Το σχολείο ζωντάνεψε και πάλι. Πρώτη σήμερα για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Αγιασμός, βιβλία, προσωρινό πρόγραμμα, κυρίως όμως γέλια, φωνές, αισιοδοξία στις νέες γνωριμίες κι αγκαλιές και φιλιά στο αντάμωμα παλιών συμμαθητών .Στον αγιασμό μας όπως κάθε χρόνο ο μητροπολίτης μας, καθώς επίσης ο δήμαρχος, ο αρμόδιος για ζητήματα παιδείας αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Οικοδόμηση Δηλαβέρειου Δημοτικού σχολείου του Ποταμού.

Οικοδόμηση Δηλαβέρειου Δημοτικού σχολείου του Ποταμού. Σκανάρισμα από οικογενειακό άλπουμ του Σπύρου Πανάρετου, ο παππούς του οποίου είχε βοηθήσει ενεργά στην κατασκευή του έργου. Ας προσθέσει κάποιος που γνωρίζει την χρονολογία. Άντε καλή σχολική χρονιά!
Panayotis Leftheris

Σταύρος Αραχωβίτης.Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, Καλή σχολική χρονιά!


Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,
Καλή σχολική χρονιά!
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θέλω να εκφράσω σε όλους σας τις ολόθερμες ευχές μου για μια χρονιά γεμάτη υγεία, πρόοδο και επιτυχία.

Εύχομαι να είναι μια χρονιά δημιουργική που θα την χαρακτηρίζει η συνεργασία όλων. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί, πολιτεία, γονείς και εκπαιδευτικοί ώστε να προετοιμάσουμε τους αυριανούς πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Οφείλουμε, ταυτόχρονα, όλοι μας να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Να εξοπλίσουμε κυρίως τους μαθητές μας με τα απαραίτητα μαθησιακά εργαλεία και εφόδια, να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη και την αναζήτηση της αληθινής γνώσης, για να βάλουμε έτσι τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.
Ιδιαίτερες ευχές θέλω να απευθύνω στα «πρωτάκια», τα παιδιά που για πρώτη φορά θα κάτσουν στα θρανία των δημοτικών σχολείων, όπως και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα προετοιμαστούν εντατικά για μια από τις πρώτες «μάχες» της ζωής τους.
Το πρώτο κουδούνι λοιπόν για μια ακόμα χρονιά χτύπησε στην ώρα του, με το σύνολο των σχολείων μας να έχουν εκπαιδευτικούς και βιβλία στις θέσεις τους, χωρίς τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των περασμένων ετών. Αυτό δε σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν ελλείψεις, δυσκολίες και προβλήματα. Με προθυμία, διάλογο και συνεργασία η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.
Εύχομαι και πάλι σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Αγνοείται στον Ταΰγετο 55χρονος από τα Ανώγεια Λακωνίας!


Εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ταϋγέτου (πηγές Μαγγανιάρη, Τόριζα, καταφύγιο), καθώς εδώ και λίγες ώρες έχουν χαθεί τα ίχνη ενός 55χρονου άνδρα από τα Ανώγεια Λακωνίας. Στην κυριολεξία, οι αρχές μαζί με ομάδες διάσωσης και πολίτες «χτενίζουν» μια περιοχή που, ωστόσο, είναι αχανής και ιδιαίτερα δύσβατη.
Σύμφωνα με τις πρώτες -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», το όχημα του άνδρα εντοπίστηκε σταθμευμένο στο ύψος των πηγών Μαγγανιάρη, ενώ φέρεται να έχει βρεθεί και κάποιο ιδιόχειρο σημείωμα με πιθανολογούμενο συντάκτη τον αγνοούμενο άνδρα.
ΠΗΓΗ http://www.lakonikos.gr/

ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 8 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


Μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, ο Δήμος Κυθήρων θα προσλάβει συνολικά είκοσι (20) υπαλλήλους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, πλήρους απασχόλησης. Οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 8 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ειδικότητες είναι οι εξής:
- 3 θέσεις ΔΕ Διοικητικού/Λογιστικού/Λογιστικής/Οικονομικού
- 2 θέσεις ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού
- 2 θέσεις ΔΕ Βοηθών Βιβλιοθήκης
- 2 θέσεις ΔΕ Γενικών Καθηκόντων/Γενικών Καθηκόντων Σχολείων/Εποπτών Καθαριότητας/Σχολικών Βοηθών
- 2 θέσεις ΥΕ Βοηθητικού Φυλακτικού Προσωπικού
- 2 θέσεις ΥΕ Εργατών Πρασίνου
- 2 θέσεις ΥΕ Γενικών Καθηκόντων
- 4 θέσεις ΥΕ Βοηθητικών Εργασιών Καθαριότητας
- 1 θέση ΤΕ Δομικών Έργων
Τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί στο site του ΟΑΕΔ και όσοι έχουν κάνει αίτηση παρακαλούνται να ελέγξουν άμεσα τις σχετικές ανακοινώσεις για να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψής τους.
Πληροφορίες:
http://www.oaed.gr/

Ελένη Σταματάκη : "Στον σχολικό εκφοβισμό και τη βία να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα"


«Δήλωση της βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς : ‘Στον σχολικό εκφοβισμό και τη βία να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα’ »

Η βουλεύτρια Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη, παραβρέθηκε στον αγιασμό έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης των Σπετσών, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 και απηύθυνε ευχές προς όλη τη σχολική κοινότητα για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Μιλώντας με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, επισήμανε την υψηλή σημασία της παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε αυτή σε όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Παιδείας, το Υπουργείο  έκανε αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο. Με τον άρτιο συντονισμό και τον έγκαιρο προγραμματισμό, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία πριν τη λήξη της προηγούμενης. Η κανονικότητα στην εκπαίδευση κατακτιέται χρονιά-χρονιά και αυτή η σχολική χρονιά σηματοδοτεί μια νέα αρχή στα δεδομένα της Παιδείας.
Φέτος ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων 19.480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχει γίνει πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για δεύτερη φορά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που προσλαμβάνονται για το σχολικό έτος 2018-2019 σε νησιωτικές περιοχές, θα μπορούν να λαμβάνουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους καθώς και στα εισιτήρια των οχημάτων τους (ΙΧ και δίκυκλα) κατά τη μετακίνησή τους μέχρι και το τελικό νησί στο οποίο αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Ωστόσο, η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης από την πολιτεία εκπαίδευσης στους μαθητές των ελληνικών σχολείων απαιτεί την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέσεις εργασίας μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη 4500  εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία στον τόπο μας.

Στο μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, που διαβάστηκε στα σχολεία, στο οποίο κάνει έκκληση εναντίον του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, η βουλεύτρια πρόσθεσε ότι σε αυτά πρέπει να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι αξίες και οι ιδέες μας επιτάσσουν να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορούν όλα τα παιδιά και οι νέοι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα να κάνουν όνειρα και να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, σε ένα ασφαλές περιβάλλον με δημοκρατία και ελευθερία. Για το λόγο αυτό δεν επαναπαυόμαστε υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Εύχομαι καλή αρχή σε όλους και όλες.

Δελτίο Τύπου Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας και υπεύθυνου τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΚΟ ΔΗΣΥ. Τρίτη, 11/9/2018

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας
Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ.Ο. ΔΗ.ΣΥ.


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εύχομαι από καρδιάς καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες που σήμερα ξεκινούν τις σχολικές τους υποχρεώσεις, στους γονείς για τους οποίους από σήμερα θα εντείνεται όλο και περισσότερο ο καθημερινός αγώνας υποστήριξης και βοήθειας των παιδιών τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να κάνουν το καθήκον τους κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα. Εύχομαι όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία γιατί στόχος όλων είναι το καλό των παιδιών μας.
Καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία!»


Από το πολιτικό γραφείο

Παρουσία Κώστα Κατσαφάδου στην τελετή αγιασμού σε σχολεία του Πειραιά

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018


Σημεία χαιρετισμού βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου στην τελετή αγιασμού σε σχολεία του Πειραιά

Δύο σχολεία στον Πειραιά  επισκέφθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, ο  Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος. Αρχικά βρέθηκε στον αγιασμό στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης και στη συνέχεια στο  36ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Ο κ. Κατσαφάδος αφού μίλησε με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχηθώ σε όλους μια καλή σχολική χρονιά. Να απολαύσετε το ταξίδι της γνώσης και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας. Ιδιαίτερα για τα «πρωτάκια» αγκαλιάστε τα και στηρίξτε τα σε αυτό το νέο τους βήμα.
Να εμπιστεύεστε τους δασκάλους , τους καθηγητές τους γονείς σας για όσα σας απασχολούν και κυρίως για θέματα σχολικού εκφοβισμού. Οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων, από την πλευρά τους, ας σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ας συνεργαστούν στενά με το σχολείο υποστηρίζοντας την προσπάθεια για πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.
Μην ξεχνάτε ότι οι εκπαιδευτικοί επιτελούν ένα σπουδαίο έργο μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η Θεία πρόνοια να σας δίνει φώτιση και δύναμη στις προσπάθειές σας. Και πάλι καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους σας.»


Απόβλητα ελαιοτριβείων – κατσίγαρος: Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα Κύθηρα


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κύθηρα, σήμερα, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, γνωστά ως κατσίγαρο. Ο κατσίγαρος έχει τη ιδιαιτερότητα να περιέχει αυξημένο ρυπαντικό φορτίο λόγω της παρουσίας, στη σύστασή του, τοξικών ουσιών (φαινόλες) και υψηλού οργανικού φορτίου. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό στο Λιβάδι – Κυθήρων, όπου η ρύπανση από τα τοπικά ελαιοτριβεία έχει καταστήσει ανενεργή τη γεώτρηση του Κατουνίου, ενώ κινδυνεύουν πλέον σοβαρά οι γειτονικές γεωτρήσεις.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του κατσίγαρου δεν αποτελεί τοπικό φαινόμενο των Κυθήρων ή της Ελλάδας, αλλά παγκόσμιο. Οι ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία κτλ αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα. Σε αυτό το σημείο μπορεί να τεθεί το απλό ερώτημα, γιατί δεν εφαρμόζεται κάποια μέθοδος επεξεργασίας των αποβλήτων, όπως γίνεται στα οικιακά λύματα, στα λύματα ξενοδοχείων, στα λύματα πλυντηρίων κτλ.
Όσο απλό, όμως, είναι το ερώτημα, τόσο δύσκολη είναι η επεξεργασία των αποβλήτων του ελαιοτριβείου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ρυπαντικού φορτίου των αποβλήτων ενός ελαιοτριβείου, πρέπει να τονιστεί, ότι 1 κυβικό αποβλήτων μίας οικίας αντιστοιχεί σε λύματα που παράγουν περίπου 7 άτομα την ημέρα, 1 κυβικό αποβλήτων ενός εστιατορίου αντιστοιχεί σε λύματα που θα παρήγαγαν περίπου 30 άτομα την ημέρα σε μία οικία, ενώ 1 κυβικό αποβλήτων ενός ελαιοτριβείου αντιστοιχεί σε λύματα που θα παρήγαγαν περίπου 180 άτομα την ημέρα σε μία οικία.
Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ρύπανσης που μπορεί να δημιουργήσει ένα ελαιοτριβείο σε μία περιοχή. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προταθεί μία ολοκληρωμένη λύση, η οποία να είναι υλοποιήσιμη από τα τοπικά, μικρής δυναμικότητας ελαιοτριβεία. Πιο συγκεκριμένα, οι μέθοδοι επεξεργασίας του κατσίγαρου διακρίνονται στη πλήρη και στη μερική επεξεργασία και θα διερευνηθούν παρακάτω.
Η πλήρης επεξεργασία του κατσίγαρου, αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο επεξεργασίας των λυμάτων των ελαιοτριβείων και βασίζεται στη χρήση μεμβρανών (υπερδιήθηση, νανοδιήθηση, αντίστροφη όσμωση). Η μέθοδος αυτή έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρό αριθμό ελαιοτριβείων, ανά την Ελλάδα (Αχαΐα, Κρήτη), με ιδιαιτέρως επιτυχή αποτελέσματα. Αποδείχθηκε στη πράξη, ότι με την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, τα λύματα «καθαρίζονται» πλήρως, οπότε και η απόρριψη τους στο περιβάλλον (έδαφος, ρέματα) δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι επικίνδυνες τοξικές ουσίες (φαινόλες) απομονώνονται και στη συνέχεια πωλούνται και χρησιμοποιούνται, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, για ευγενείς σκοπούς από φαρμακοβιομηχανίες.
Σε αυτό το σημείο γεννιέται το ερώτημα, γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος επεξεργασίας και από τα τοπικά ελαιοτριβεία, ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που τόσο χρόνια ταλανίζει τη κοινωνία των Κυθήρων; Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στο κόστος εφαρμογής της μεθόδου αυτής, καθώς και στη βιωσιμότητά της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για ένα τυπικό ελαιοτριβείο που κατεργάζεται περίπου 1000 τόνους ελιές ανά εποχή συγκομιδής (ή ισοδύναμα 200 τόνους παραγόμενου ελαιολάδου), και παράγει περίπου 1μ3 αποβλήτου ανά ώρα, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού ανέρχεται περίπου στα 300.000 Ευρώ.
Είναι αυτονόητο, ότι ένα τέτοιο κόστος είναι απαγορευτικό για ένα ελαιοτριβείο μικρής δυναμικότητας, αφού τα έσοδα του δεν μπορούν να υποστηρίξουν μία τέτοια επένδυση. Βέβαια, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί από κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Σε αυτή, όμως την περίπτωση, το πρόβλημα θα συνεχίζει να υφίσταται, έως ότου προκηρυχθεί ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την επεξεργασία των λυμάτων ελαιοτριβείου, στη συνέχεια εγκριθεί η επιδότηση και τέλος εγκατασταθεί το σύστημα. Κατά τη γνώμη μου, η πράξη μας έχει αποδείξει, δυστυχώς, ότι τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια συνήθως ακούγονται ωραία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν υλοποιούνται.
Ακόμα και αν θεωρήσουμε την αισιόδοξη περίπτωση της εγκατάστασης του παραπάνω συστήματος, τότε πρέπει να λυθεί, ένα σημαντικότερο, από το κόστος εγκατάστασης, θέμα, που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα της λύσης αυτής. Δηλ. με απλούστερα λόγια, την κάλυψη του ετήσιου λειτουργικού κόστους, κατά κύριο λόγο, καθώς και σε δεύτερη μοίρα, την απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου. Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι το λειτουργικό κόστος του παραπάνω συστήματος, ανέρχεται περίπου σε 35 Ευρώ την ώρα. Αυτό σημαίνει, ότι για ένα ελαιοτριβείο μικρής δυναμικότητας, που λειτουργεί περίπου 10 ώρες την ημέρα και περίπου 25 ημέρες το μήνα, το μηνιαίο λειτουργικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 8750 Ευρώ, ένα ποσό, δηλαδή, που δεν είναι εύκολο να καλυφθεί από τα κέρδη του ελαιοτριβείου.
Βέβαια, οι επιστήμονες που εφάρμοσαν τη λύση αυτή πιλοτικά, αναφέρουν ότι η απόσβεση του πάγιου και του ετήσιου λειτουργικού κόστους μπορεί να γίνει με τη πώληση των τοξικών ουσιών (φαινόλες), που απομονώνονται από τον κατσίγαρο, σε φαρμακοβιομηχανίες, αφού το κόστος αγοράς των ουσιών αυτών είναι αρκετά υψηλό. Όμως, πάντα κατά τη προσωπική μου άποψη, θα ήταν αστείο να προτείνω ή να θεωρήσω κάτι τέτοιο ως εφικτή λύση. Σε αυτή τη περίπτωση μάλλον πρόκειται για ουτοπία η πρόταση των επιστημόνων, αφού μπορεί θεωρητικά να γίνεται απόσβεση, αλλά στη πράξη ποιος εγγυάται ότι μετά την εγκατάσταση του συστήματος θα βρεθεί βιομηχανία που θα αγοράζει τις φαινόλες, ή ακόμα και αν βρεθεί, ποιος εγγυείται ότι θα τις αγοράζει ετησίως και διαχρονικά.
Απορρίπτοντας, οπότε, ως πρόταση την λύση της πιλοτικής πλήρους επεξεργασίας των λυμάτων ενός ελαιοτριβείου, για τους λόγους που αναπτύχθηκάν παραπάνω, οδηγούμαστε στη εξέταση της μερικής επεξεργασίας. Η μερική επεξεργασία δεν αποτελεί ολική λύση του προβλήματος, αλλά περιορισμό του. Στηρίζεται σε απλές φυσικές μεθόδους, όπως συσσωμάτωση με ασβέστη και καθίζηση, και μειώνει σε σημαντικό βαθμό το ρυπαντικό φορτίο του κατσίγαρου. Φυσικά, η μείωση του ρυπαντικού φορτίου δε σημαίνει εξάλειψη της ρύπανσης, όμως σε συνδυασμό με την κατάλληλη διάθεση των μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε κατάλληλο έδαφος ή δεξαμενές εξάτμισης το πρόβλημα περιορίζεται αισθητά.
Όμως, τι σημαίνει διάθεση των μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε κατάλληλο έδαφος ή δεξαμενές εξάτμισης; Ως κατάλληλο έδαφος θεωρείται έδαφος στο οποίο υπάρχει κατάλληλη καλλιέργεια, πχ ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων να απορροφάται από τις ρίζες των δέντρων, καθώς και να δεσμεύεται από το έδαφος. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι, το ρυπαντικό φορτίο των αποβλήτων που διαφεύγουν στον υπόγειο υδροφορέα να κυμαίνεται σε ανεκτά επίπεδα και σίγουρα σε πολύ χαμηλότερα από την χωρίς επεξεργασία ρίψη του κατσίγαρου στο περιβάλλον. Παράλληλα, το ποσοστό των λυμάτων, το οποίο περιέχει φαινόλες και απορροφάται από τις ρίζες, λειτουργεί, κάτω από προϋποθέσεις, ως φυτοφάρμακο. Όπως γίνεται αντιληπτό η διάθεση των μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε κατάλληλη καλλιέργεια εμπεριέχει δυσκολίες στην εφαρμογή, αφού πρέπει να ανεβρεθεί οικόπεδο αρκετών στρεμμάτων που να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις (κατάλληλη καλλιέργεια), να αγορασθεί και στη συνέχεια να ελέγχεται από ειδικευμένο προσωπικό (πχ γεωπόνους)
Οπότε, τα παραπάνω μας οδηγούν στη λύση της διάθεσης των μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε λεκάνες (δεξαμενές) εξάτμισης. Σε αυτή την περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό θα εξατμίζεται και κάποιο άλλο θα απορροφάται από το έδαφος. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι κατά την εξάτμιση δημιουργούνται έντονες οσμές, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη καθημερινότητα των περίοικων. Όπως είναι φυσικό, στη περίπτωση του Λιβαδίου, κυρίως, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν οι λεκάνες εξάτμισης, πλησίον των ελαιοτριβείων, διότι οι οσμές θα «πνίγουν» τη περιοχή.
Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να επιλεχθεί μία περιοχή απομακρυσμένη, όπου θα μεταφέρονται με βυτία τα απόβλητα όλων των ελαιοτριβείων των Κυθήρων, και θα διατίθενται σε κατάλληλες λεκάνες εξάτμισης, αφού πρώτα επεξεργαστούν μερικώς (συσσωμάτωση με ασβέστη και καθίζηση). Η περιοχή αυτή θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των περιοχών που έχουν εγκριθεί από το Δήμο για την απόρριψη των αστικών λυμάτων.
Σε αυτή τη περίπτωση, το πάγιο κόστος, που θα επιβαρύνει το κάθε ελαιοτριβείο ξεχωριστά, είναι το κόστος κατασκευής, αν δεν υπάρχει ήδη, μίας στεγανής δεξαμενής, στην οποία θα αποθηκεύονται τα λύματα του ελαιοτριβείου προσωρινά. Επιπρόσθετα, το λειτουργικό κόστος, της συγκεκριμένης λύσης είναι το κόστος μεταφοράς των λυμάτων στην επιλεγμένη περιοχή, καθώς και το κόστος της ποσότητας του ασβέστη που θα απαιτηθεί καθ’ όλη τη περίοδο λειτουργίας των ελαιοτριβείων.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των παραπάνω, είναι ότι η βέλτιστη λύση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο νησί μας, είναι η τελευταία, δηλαδή της συλλογής των λυμάτων προσωρινά σε στεγανές δεξαμενές, στη συνέχεια μεταφορά τους με βυτιοφόρο σε επιλεγμένη, απομονωμένη περιοχή και τέλος την επί τόπου μερική επεξεργασία τους με ασβέστη και εξάτμιση.
Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κάλυψη των μεταφορικών εξόδων, κατά κύριο λόγο, και της ποσότητας του ασβέστη, κατά δεύτερο, δεν πρέπει να επιβαρύνει, σύμφωνα με τη κρίση μου, αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων. Πρέπει το κοινό να καταλάβει, ότι οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων έχουν να διαχειριστούν μία «περιβαλλοντική βόμβα», της οποίας η απενεργοποίηση είναι αρκετά δαπανηρή, ώστε να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε, την αμφίδρομη σχέση ελαιοπαραγωγών και ιδιοκτητών των ελαιοτριβείων. Δεν μπορεί να υπάρξει η μία μεριά χωρίς την άλλη. Οπότε η κάλυψη των μεταφορικών εξόδων ή ακόμα καλύτερα η αγορά ενός βυτίου κοινής ιδιοκτησίας, όλων των ελαιοτριβείων των Κυθήρων, πρέπει να αναχθεί σε ευθύνη όλων των τοπικών φορέων και όχι μεμονωμένων ατόμων.
Όπως αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση, η προστασία του περιβάλλοντος, του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και θα ζήσουν τα παιδιά μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κόστος. Ψάχνοντας για τη λύση του προβλήματος προσπαθούμε να επιτύχουμε τον όσο δυνατό μεγαλύτερό «καθαρισμό» των λυμάτων, κάνοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις στο πάγιο και λειτουργικό κόστος της τελικής λύσης. Αναρωτιέμαι, ποίος είναι, τελικά, ο βαθμός των εκπτώσεων που μπορούμε να κάνουμε στη συνείδησή μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μία αξιοπρεπή διαβίωση σε ένα ανεκτό περιβάλλον;
 Σημείωση: Οι φωτογραφίες δεν προέρχονται από το δημοσίευμα, γιατί δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους η αντιγραφή τους από την εφημερίδα.

*Γράφει ο: ΜOΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος
Πολυτεχνείου Κρήτης
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Παν Πατρών
Μεταπτυχιακό
«Δομοστατικού Πολιτικού Μηχανικού», Ε.Μ.Π.

Φίλοι της Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής"Ένα ευχαριστώ από έναν προϊστάμενο...


Ένα ευχαριστώ από έναν προϊστάμενο...
Μήνυμα του επικεφαλής της των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Βούτρουβη Γυθείου, Επιπυραγού Κωνσταντίνος Γραφάκου . 
Μπορεί ο Σεπτέμβριος να πλησιάζει στη μέση, μπορεί οι ώρες της ημέρας να είναι εμφανώς λιγότερες από αυτές που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι αλλά η επικινδυνότητα στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς παραμένει υψηλή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είχαμε έναρξη υπαίθριας αγροτοδασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βούτρουβη Γυθείου το μεσημέρι στης Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου.
Η Υπηρεσία μας με ταχύτατες ενέργειες κινητοποιήθηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν μαζί μου στον τόπο της πυρκαγιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα. Ένα από την Π.Υ. Γυθείου, ένα από τον Εθελ. Πυρ. Σταθμό Μυρτιάς και ένα από τον Εθελ. Σταθμό Πετρίνας. Η κατάσβεση ξεκίνησε ενώ κατέφθασαν στο σημείο, έμπειρος Αξιωματικός από την Π.Υ. Σπάρτης και ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα όχημα από την Υπηρεσία μας, ένα από την Π.Υ. Αρεόπολης καθώς επίσης και δέκα πολίτες με τρία βυτιοφόρα αγροτικά μηχανήματα.
Εκτός από τον επιχειρησιακό συντονισμό που είχα, αισθανόμουν την αμέριστη και αποτελεσματική στήριξη του συντονισμού υποστήριξης από τον εξαιρετικό Αξιωματικό της Υπηρεσίας μας.
Μετά από την προσπάθεια των αυλοφόρων πυροσβεστών, το διαρκές ενδιαφέρον της Διοίκησης της Π.Υ. Σπάρτης, την Επιτελική Υποστήριξη της Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την "Πατρική Αμεσότητα" του 199 Ε.Σ.Κ.Ε. η πυρκαγιά οριοθετήθηκε, ελέγχθηκε, και τελικά κατασβέστηκε πλήρως σε χρόνο ρεκόρ!!!
Ως επικεφαλής των δυνάμεων κατάσβεσης αισθάνομαι με χαρά πιεστικό το χρέος να πω ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ" πρώτα και φυσικά στις φυσική μου ηγεσία για την στήριξή τους σε κάθε δευτερόλεπτο της προσπάθειας αλλά βεβαίως και οπωσδήποτε να εκφράσω την ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ μου στους τοπικούς συμμετέχοντες συναδέλφους μου, τους εθελοντές πυροσβέστες και τους πολίτες που με απόλυτο επαγγελματισμό και προσοχή για την ατομική τους ασφάλεια έφεραν αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα!
Το "καλοκουρδισμένο" ρολόι Πυροσβεστικό Σώμα έδειξε ώρα ακριβώς!


Φίλοι της Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής"