Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Κυθηραϊκού Συνδέσμου για το βιβλίο «Το Προσκύνημα των Μυρτιδίων»


Δελτίο Τύπου – Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία στο 1ο διεθνές συνέδριο απόδημων επτανήσιων


Η  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  συμμετείχε ενεργά στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων που διεξήχθη στην Κέρκυρα από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018  και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου ήταν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος . Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.Την Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν, εκ μέρους του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Σάμιος, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου και  ο κ. Κοσμάς Μεγαλοκονόμος (ιατρός, συγγραφέας), ο οποίος με ομιλία του ανέπτυξε το θέμα ΙΟΝΙΟΝ ΦΩΣ-Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ (Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων και η συμβολή της στο γενικότερο Ιόνιο Πνεύμα).

Η Πρόεδρος
Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου



ΛΑΚΩΝΙΑ.Εθελοντική αιμοδοσία στη Σκάλα οργανώνει ο Δ. Ευρώτα


Εθελοντική αιμοδοσία πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Ευρώτα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
Η αιμοληψία θα διαρκέσει από τις 6:00 μμ έως τις 8:00 μμ, ενώ την όλη διαδικασία θα φέρει σε πέρας, κινητό συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με ειδικευμένο προσωπικό.
Καλούνται όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 62 χρόνων, να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενισχύοντας την εθελοντική ομάδα αιμοδοτών «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ».
«Το αίμα δεν αγοράζεται, αντίθετα μόνο προσφέρεται, επομένως η πράξη της αιμοδοσίας συνιστά το μεγαλύτερο έργο ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης» αναφέρεται στο κάλεσμα του Δ. Ευρώτα.
http://www.lakonikos.gr/

"ΑΡΤΕΜΙΣ" - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΟΥΝΤΗ προς ΚΟΜΙΣΙΟΝ για ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ

Σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε., Νίκος Χουντής, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα του αιολικού σταθμού στα Κουλέντια, του Δήμου Μονεμβασίας. Η εγκατάσταση του αιολικού προκαλεί εδώ και πρίπου δύο δεκαετίες σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τον Δήμο Μονεμβασίας. Παρ' όλα αυτά, ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο ανεμογεννήτριες κι αυτό ενώ εκκρεμούν δύο προσφυγές κατά του έργου στο ΣτΕ και μια αίτηση αναστολής εργασιών, ενώ μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας κατά της εγκατάστασης από τις αρχές Ιουνίου.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χουντή έχει ως εξής:
"Εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Δήμο Μονεμβασίας
Πολίτες και κοινωνικοί φορείς του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού, στα Κουλέντια Μονεμβάσιας.
Δεδομένου ότι:
Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ.
Η εγκατάσταση ΑΠΕ στη περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία).
Το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στο Δήμο Μονεμβάσιας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα.
Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο προτείνεται η χερσόνησος Μαλέα να χαρακτηρισθεί Τοπίο Διεθνούς Αξίας.
Η Μονεμβάσια προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Στο χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία και η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας.
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, έχει γνωμοδοτήσει ότι στη περιοχή έχει εντοπισθεί-καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών κατασκευής ΑΠΕ.
Ερωτάται :
1. Με δεδομένα τα παραπάνω το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία;
2. Σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης διαβούλευσης (Άαρχους);"
Το ΔΣ του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ" ευχαριστεί θερμά τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας. κ. Νίκο Χουντή, για τη στήριξη του αγώνα της τοπικής κοινωνίας εναντίον της εγκατάστασης αιολικών στα Κουλέντια και τη Χερσόνησο του Μαλέα εν γένει. Ευχόμαστε να βρεθούν "ευήκοα ώτα" στην Κομισιόν, η οποία, όπως και ο κ. Χουντής επισημαίνει, ήδη έχει κινήσει για την Ελλάδα διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ.
Το ΔΣ του Συλλόγου

Δρομολόγια ΙΟΝΙΣ από 28 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018


Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών- Δωρεάν διδασκαλία των παραδοσιακών χορών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών ανακοινώνει ότι από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 αρχίζει τη δωρεάν διδασκαλία των παραδοσιακών χορών στο Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων του Τριφυλλείου Ιδρύματος (Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα).
Τα τμήματα θα διδαχθούν, όπως πάντα, κυθηραϊκούς χορούς και χορούς από όλη την Ελλάδα.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν παρακαλούμε να είναι παρόντες την πρώτη μέρα λειτουργίας των μαθημάτων, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να καθοριστεί το πρόγραμμα. Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα:
Κα Τούλα Ξηνταράκου 6973 699953
Κα Κατερίνα Κοντολέων 6956 031166
Γραφεία Κυθηραϊκού Συνδέσμου 210.3832806 (πρωινές ώρες).

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ναρκωτικά και… σπάθες βρήκε η Αστυνομία στη Συκιά (ΦΩΤΟ)

Ένας 39χρονος Έλληνας συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής 14/9 στη Συκιά Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων και του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 89,8 γραμμαρίων, ποσότητα σκόνης συνολικού βάρους εννέα γραμμαρίων, η χημική σύσταση της οποίας ερευνάται, τέσσερις σπάθες, μαχαίρι και ένα κινητό τηλέφωνο.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.
Φωτο: ΕΛΑΣ
http://www.lakonikos.gr/