Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ.Έργο δρόμου "Αγία Πελαγία - Αγία Αναστασία".

Επισκεφθήκαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Panagiotis Zantiotis το εργοτάξιο του δρόμου "Αγία Πελαγία - Αγία Αναστασία". Το πρώτο τμήμα του δρόμου από το σημείο τομής με την παραλιακή οδό της Αγ. Πελαγίας μέχρι και το σημείο +472,00 κατασκευάζεται με πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συνολικό προϋπολογισμό 220.000€.
Το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου μέχρι την ένωσή του με την Ε.Ο. Ποταμού-Καραβά στη θέση "Αγ. Αναστασία", δημοπρατείται εντός Νοεμβρίου μαζί μετους δρόμους Διακοπουλιάνικα-Προγκί-Άγ. Ιωάννης Γερακαρίου, Κακής Λαγκάδας και Μελιδονιού, με συνολικό προϋπολογισμό 2.475.000€ και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Σημαντικά αναπτυξιακά οδικά έργα, που επί χρόνια παρέμεναν κούφιες υποσχέσεις, πλέον υλοποιούνται!
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Stratos Charchalakis 











«Τρικυμία» στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Τα προηγούμενα χρόνια η υποθαλάσσια ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων έφερε στην επιφάνεια σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και εσωτερικές κόντρες που καλείται να λύσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια περίσσευαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Η περιπέτεια συνεχίζεται», που διοργάνωσε το Ιδρυμα Λασκαρίδη τον Δεκέμβριο του 2017. Πάνω από 30 αντικείμενα παρουσιάζονταν στις προθήκες του ιδρύματος, στη δεύτερη μάλιστα έκθεση από την επανέναρξη της έρευνας στα Αντικύθηρα το 2014. Τίποτα ωστόσο δεν προμήνυε την τρικυμία που έμελλε να ξεσπάσει.
Από το 2014 το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) έδωσαν συνέχεια στην ιστορική υποθαλάσσια έρευνα με το πρότζεκτ «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Σύμφωνα με το πρότζεκτ, μέχρι το 2019 μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, δυτών και επιστημόνων καταδύεται και πραγματοποιεί έρευνες στο ναυάγιο με επικεφαλής την τότε προϊσταμένη της ΕΕΑ Αγγελική Σίμωσι και κύριο ερευνητή τον Αμερικανό δρα Μπρένταν Φόλεϊ από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας. Στους συνεργάτες της έρευνας περιλαμβάνεται και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αργώ», η οποία ιδρύθηκε το 2014 από τον κ. Φόλεϊ και μέλη της ερευνητικής ομάδας και λειτουργούσε ως «όχημα» για την εξασφάλιση χορηγιών και χρηματοδοτήσεων της ανασκαφής.
Από τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης και μέχρι σήμερα μια σειρά από γεγονότα τάραξαν τις εσωτερικές ισορροπίες της καταδυτικής ομάδας. Επικεφαλής της έρευνας παραμένει η κ. Σίμωσι, αν και μετακινήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας τον περασμένο Ιανουάριο. Η «παραδοσιακή» κατάδυση του Μαΐου δεν υλοποιήθηκε, γεγονός που προκάλεσε επιπλέον προβληματισμό. Τα καταδυτικά «παράθυρα» του ναυαγίου είναι τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, και όπως ενημερώθηκε η «Κ» από τη νέα προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά –η οποία ανέλαβε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο– δεν είχε δρομολογηθεί η έγκριση της έρευνας από το ΚΑΣ, ενώ έχει σταλεί φάκελος που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για την κατάδυση του Σεπτεμβρίου. Η υπηρεσία γενικά αντιμετωπίζει επιπλέον κώλυμα καθώς εκκρεμεί η ομαδική ασφάλιση του καταδυτικού προσωπικού.
Στο ΥΠΠΟ έφτασαν επίσης δύο επιστολές, μία από το Ιδρυμα Λασκαρίδη, το οποίο διαμηνύει μέσω του προέδρου του Παναγιώτη Λασκαρίδη ότι προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία του με την ανασκαφή εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, και μία από τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, που κάνει λόγο για «προσπάθεια οικειοποίησης της έρευνας» από ξένους συνεργάτες.
Το ίδιο διάστημα γνωστοποιήθηκε επιπλέον η διαδικασία διάλυσης της ΜΚΟ «Αργώ» από τον διαχειριστή της Μπρένταν Φόλεϊ – μια διαδικασία που συνεχίζεται δικαστικά μετά την ανταλλαγή εξωδίκων με τα μέλη της εταιρείας που αντιτίθενται σε αυτήν. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Φόλεϊ, ο οποίος συνεργάζεται με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2000, και τον ρωτήσαμε εάν εκτιμά πως η διάλυση της «Αργώ» θα επηρεάσει τις έρευνες. «Η διάλυση μιας ιδιωτικής ΜΚΟ δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την ανασκαφή των Αντικυθήρων που βρίσκεται υπό τη νομική δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», τονίζει ο κ. Φόλεϊ και συμπληρώνει ότι τα πνευματικά δικαιώματα του οπτικοακουστικού υλικού της ανασκαφής ανήκουν στο ΥΠΠΟ και πως τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα ρευστοποιηθούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία «στο πλαίσιο της προώθησης της αρχαιολογίας γενικότερα και της ανασκαφής στα Αντικύθηρα εάν αυτό είναι δυνατόν». Η «Αργώ», όπως μας λέει, δημιουργήθηκε το 2014 με ένα πενταετές πλάνο βιωσιμότητας (όση και η διάρκεια της έρευνας), ενώ η επιχείρηση εκείνης της χρονιάς χρηματοδοτήθηκε και προγραμματίστηκε πριν από τη δημιουργία της ΜΚΟ ή άλλων εταιρικών χορηγιών. Συνεχίζει, όπως σημειώνει, την αναζήτηση χορηγιών για την έρευνα από το Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία, όπως έκανε και πριν από το 2014 από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole. «Το Πανεπιστήμιο του Λουντ θα διαθέσει τους πόρους που συγκεντρώθηκαν για τα Αντικύθηρα όποτε το ΥΠΠΟ μας δώσει εντολή να συνεχίσουμε την έρευνα», καταλήγει.
ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ' ΛΟΥΚΑ 14-10

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
Ὁ Σπορέας καί τό ἔδαφος τῆς καρδιᾶς μας.
Ὁ σπόρος κάθε φυτοῦ ἔχει μιά καί μόνη ἀποστολή : νά δώσει καρπό. Ὡς πρός τά ὑλικά πράγματα αὐτό συμβαίνει ἀπό τήν ἐποχή τῆς δημιουργίας τοῦ κόσμου. Οἱ σπόροι βλαστάνουν κατά θαυμαστό τρόπο καί οἱ καρποί τρέφουν ἀνθρώπους καί ζῷα.
Ἡ παραβολή, ὅμως, τοῦ Χριστοῦ πού ἀκούσαμε ἀναφέρεται στά πνευματικά πράγματα : Στήν Πίστη, στήν ἀγάπη, στήν ταπείνωση καί τή μετάνοια, ὅλα γιά τήν δόξα τοῦ Πλάστη μας.
Κατά τόν ἴδιο τρόπο, ὅπως στήν ὑλική φύση, ἔτσι καί ὁ Λόγος τοῦ Κυρίου ἔχει ἕνα καί μοναδικό σκοπό : Τήν σωτηρία τῶν ἀνθρώπων μέσα ἀπό τήν πνευματική καρποφορία. Ἐδῶ ὅμως, χρειάζεται προσοχή. Ἀπαιτεῖται ἐγρήγορση καί αὐτοκριτική . Ὁ κάθε πιστός ὀφείλει νά περιβάλει τόν ἑαυτόν του μέ τίς τέσσερις ἐκδοχές τῆς σημερινῆς παραβολῆς. Καί νά κατατάξει τήν καρδιά του σέ ὅποια περίπτωση πνευματικοῦ «ἐδάφους» ἀνήκει μέχρι τώρα.
Ἔτσι ὑπάρχει τό ἐνδεχόμενο νά ἀνακαλύψουμε μέσα μας τήν «ἄγονη ὁδό», δηλαδή τήν παράδοση τοῦ ἑαυτοῦ μας στόν ἔκθετο πνευματικά δρόμο, ὅπου οἱ διάφορες ὑλιστικές θεωρίες μᾶς παρασύρουν σ’ἕνα κόσμο χωρίς Θεό.
Ἡ δεύτερη ἐκδοχή –νά πέσει ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ σέ πέτρινη καρδιά- χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Μεγάλη, ἐπειδή μπορεῖ νά ἐνθουσιαστήκαμε ἀπό τό Θεῖο κήρυγμα, ἀλλά αὐτός ὁ ἐνθουσιασμός δέν εἶχε βαθειά ρίζα καί τό φυτό τῆς πίστεως ξεράθηκε προτοῦ κἄν πρασινίσει.
Ἡ τρίτη κατηγορία (στήν ὁποία ἀνήκουμε οἱ περισσότεροι Χριστιανοί) ἀναφέρεται στήν ἀπρονοησία νά καθαρίσουμε τήν καρδιά μας ἀπό τά ζιζάνια. Καί τέτοια πνευματικά ζιζάνια ὑπάρχουν πολλά : ἡ ἐναγώνια φροντίδα γιά τά καθημερινά, ἡ μέριμνα γιά τίς ἀπολαύσεις, τό ἐνδιαφέρον μόνο γιά τόν ἑαυτό μας, τό αἴσθημα «δικαίου» πού μᾶς πνίγει ζητώντας πολλές φορές ἐκδίκηση, ἡ φιλοχρηματία, ἡ πνευματική ὀκνηρία, οἱ ἔριδες γιά πράγματα ἀσήμαντα, καί τόσα ἄλλα.
Ἡ κατηγορία τῆς «ἀγαθῆς γῆς», ἡ τέταρτη, εἶναι ἡ κατηγορία ἐκείνων πού «ἠγάπησαν πολύ». Πού ἡ ἀγάπη τους εἶναι πρός τόν Θεό μας, ἀλλά καί πρός τούς ἀδελφούς Του καί ἀδελφούς μας. Ἀσφαλῶς δέν εἶναι τέλειοι, οὔτε ἀναμάρτητοι οἱ πιστοί τῆς τέταρτης κατηγορίας. Ἀλλά καί αὐτές τίς ἀτέλειές τους φροντίζουν νά τίς ἐπουλώνουν μέ τήν διαρκῆ μετάνοια, διατηρώντας τό πνευματικό τους χωράφι σέ σταθερῆ γονιμότητα.
Καθώς εἴδαμε, Χριστιανοί μου, ἡ ἀρχή τῆς θεραπείας μας, σέ ὅποια κατηγορία κι ἄν ἀνήκουμε, εἶναι ἡ διάγνωση. Μέ τήν βοήθεια τοῦ πνευματικοῦ μας νά μπορέσουμε νά συνειδητοποιήσουμε πόσο δεκτικοί εἴμαστε στόν σπόρο – Λόγο τοῦ Χριστοῦ. Καί στήν συνέχεια μέ τήν μετάνοια καί τήν ἀγάπη νά μπορέσουμε νά διακρίνουμε τί θέλει νά μᾶς πεῖ ὁ Θεῖος Διδάσκαλος.
Πρωτ. π.Π.Μαριᾶτος