Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγαπητά μας μέλη,
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας στη Γενική Συνέλευση της 17ης Σεπτεμβρίου 2018. Η παρουσία σας, οι προτάσεις και οι ιδέες σας συνέβαλλαν εποικοδομητικά στον καθορισμό των στόχων στους οποίους θα κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες, συνήλθε σε σώμα στην συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου και είναι το ακόλουθο:

Πρόεδρος Ελένη Τζωρτζοπούλου
Αντιπρόεδρος Ευανθία Πρωτοψάλτη
Γραμματέας Μαρία Διακάκη
Ταμίας Σταματίνα Κορωναίου
Μέλη Αλέξης Παπαπελεκάνος, Στέλλα Καϊδετσή και Ελένη Αντωνοπούλου.
Στις 5-6-7 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση, το Σωματείο μας έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φίλων Μουσείων στον Βόλο. Ήταν ένα εντατικό συνέδριο με την παρουσία δεκατεσσάρων Σωματείων Φίλων Μουσείων της Ελλάδος, επτά αντιπροσώπων Μουσείων, Εφορειών Αρχαιοτήτων και επιστημόνων από τα γνωστικά πεδία της Μουσειολογίας και της Εκπαίδευσης.
Είχαμε την ευκαιρία να μοιρασθούμε εμπειρίες, ανησυχίες και προβλήματα. Τα αποτελέσματα του διαλόγου που αναπτύχθηκε ήταν θετικά. Γνωρίσαμε μέλη άλλων σωματείων, δημιουργήσαμε σχέσεις και αναζητήσαμε ευκαιρίες ανταλλαγής επισκέψεων στις πόλεις και τα Μουσεία τους.
Το πιο σπουδαίο απ' όλα όμως ήταν ότι όλοι έμαθαν από την εισήγησή μας, πως τα Κύθηρα διαθέτουν ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο!
Προγραμματίζουμε ήδη τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του 2019 και σας υποσχόμαστε ότι θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
ΦΜΚ

Aκυβέρνητο σκάφος ρυμουλκήθηκε Στο λιμάνι της Μονεμβασιάς

Ενημερώθηκαν, μεσημβρινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Μονεμβασιάς και Κυθήρων  από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι  σκάφος, με έναν (01) αλλοδαπό επιβαίνοντα, βρισκόταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Μονεμβασιάς .
Άμεσα προς παροχή συνδρομής απέπλευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, τα οποία εντόπισαν στην περιοχή ΄΄ΚΑΡΑΒΙ΄΄ Μονεμβασιάς το σκάφος ΄΄ATTALLAH΄΄ σημαίας Λιβάνου  και το ρυμούλκησαν στο λιμένα Μονεμβασιάς, όπου έδεσε με ασφάλεια με τη συνδρομή του Α/Κ ΄΄ΣΟΦΙΑ΄΄ Λ.Μ. 444.
Από τη Λιμενική Αρχή Π. Μονεμβασιάς απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
http://www.lakonikos.gr

Ολοκλήρωση του 14ου Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, 9 - 14 Οκτωβρίου 2018

Οικογενειακή φωτογραφία από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κυθήρων 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 14ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές, Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη», το οποίο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018, στην Αγία Πελαγία Κυθήρων.
 Το πρόγραμμα φέτος παρακολούθησαν είκοσι τρείς (23) συμμετέχοντες προερχόμενοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως επίσης και από την Πυροσβεστική Ακαδημία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με θέματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έντεκα (11) σε σύνολο διαλέξεις που αφορούσαν στην υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις καταστροφές που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και με τις πολιτικές αντιμετώπισής τους, με έμφαση στον Ελληνικό θαλάσσιο και παράκτιο χώρο. Επιπλέον, παρακολούθησαν και συζήτησαν την ταινία “An Inconvenient SequelThe truth to power”, καθώς και ενημερωτικά films για το έργο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί των Κυθήρων οι συμμετέχοντες και οι διδάσκοντες του Προγράμματος ήρθαν σε στενότερη επαφή τόσο με την ιστορία και το περιβάλλον του νησιού, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους κατοίκους επί των θεμάτων που ανέλυσαν στο πλαίσιο των διαλέξεων. Έτσι, επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, το Δημαρχείο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων, όπου συνομίλησαν με το Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη και με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου, Επιπυραγό κ. Λ. Κωνσταντίνου, για ζητήματα πολιτικής προστασίας της περιοχής. Συζητώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε πλευρά (κοινωνία, διοίκηση, ιδιώτες) διαπιστώθηκε από τους συμμετέχοντες ότι ο μη αποτελεσματικός συντονισμός των υπηρεσιών και η ελλιπής πρόληψη είναι οι κυριότεροι λόγοι που δημιουργούνται προβληματικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις καθαρισμού των παραλιών της Αγίας Πελαγίας και του Αβλέμονα από τους συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κας. Αλ. Νικηφοράκη.
 Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Αειφορίας και της Πολιτικής Προστασίας: Προκλήσεις και Κοινές Προοπτικές», την οποία παρακολούθησαν συνολικά σαράντα (40) άτομα. Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευστρ. Χαρχαλάκης, η κα Αλ. Νικηφοράκη της ΕΕΠΦ, ο κ. Μ. Χάρος εκ μέρους του ΚΙΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι δύο συνεδρίες στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησαν πραγματεύτηκαν την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, αλλά και τα σχετικά δεδομένα στον Ελληνικό θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Διάσταση.
 Σημαντική για τη διεξαγωγή του Προγράμματος ήταν η συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων, του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Έδρας Jean Monnet “EU Solidarity in Civil Protection and Humanitarian Action”, της εφημερίδας «Κυθηραϊκά» καθώς και του Filoxenia Apartments.
 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook, ή τον ιστότοποekepek.gr


___________________________________________________________________

Το ΕΚεΠΕΚ ανήκει οργανικά στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Δ.Ε.Π.Σ.), του Παντείου Πανεπιστημίου. Απο την ίδρυση του το 2002 συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ο.Η.Ε., περιφερειακούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντικείμενο του είναι οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες επί θεμάτων που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και των σχετικών θεσμών της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και οικονομικής παραμέτρου του αειφορικού αναπτυξιακού φαινομένου που σχετίζεται τόσο με το φυσικό, όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον. (www.ekepek.gr , ekepek@panteion.gr ).
Οικογενειακή φωτογραφία στο Κάστρο της Χώρας
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν την εισήγηση του Ομ. Καθηγητή Γρ. Τσάλτα
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν την εισήγηση του Υπ. Διδ. Δ. Μπανούση


« Πράσινο φως» στη μελέτη η Μελέτη για την Επεξεργασίας Λυμάτων Καψαλίου

Ομόφωνα εγκρίθηκε, κατά την 27η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου σχετικά με την ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Καψαλίου Δήμου Κυθήρων».
Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Χώρας και Καψαλίου, είναι η πρώτη μονάδα που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στο νησί των Κυθήρων. Με την προσθήκη ειδικής χοάνης θα δώσει τη δυνατότητα της εκκένωσης των λυματοφόρων οχημάτων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης στην ευρύτερη περιοχή του νησιού.
Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων προγραμματίζει και άλλα κέντρα Επεξεργασίας λυμάτων, όπως αυτό της Αγίας Πελαγίας κλπ.
http://newsta.gr

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΔΟΥ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑΚΑΝ ΠΟΤΑΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: O κάδος ογκωδών απορριμμάτων που ήταν στο γήπεδο Ποταμού, μεταφέρθηκε και θα παραμείνει στην περιοχή δεξαμενή ΤΑΚΑΝ, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Ποταμού – Καραβά.
εκ του Δήμου

Τέλος το χύμα τσίπουρο!

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η απόφαση – εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία βάζει κόφτη 12 ωρών στην απόσταξη του τσίπουρου, θέτοντας ουσιαστικά στον «αέρα» την παραγωγή χύμα προϊόντος.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου αναφέρεται ότι πλέον ότι οι παραγωγοί δε θα μπορούν να βράσουν περισσότερες από 12 ώρες, ενώ πριν δεν υπήρχε ανάλογος περιορισμός.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής:
4) Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Τα 10 εκατόλιτρα οίνου (1 τόνος) προκύπτουν από την οινοποίηση 1700 κιλών σταφυλιών, οπότε και μέχρι αυτή την ποσότητα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις συγκομιδής τους. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουν αυτή την ποσότητα για να «βράσουν» τσίπουρο, τότε θα μπορέσουν να βράσουν μέχρι ένα 12ωρο μόνο.
Για το λόγο αυτό σε δυναμικές κινητοποιήσεις και με κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους προχώρησαν από χτες ο σύλλογος αμπελοκαλλιεργητών – αμβυκούχοι, οι αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς και αγρότες του Τυρνάβου με σκοπό τη συνέχιση του καθεστώτος απόσταξης του τσίπουρου και φέτος όπως τα προηγούμενα χρόνια.
https://inlife.inpaok.com/