Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Κατ’ εξαίρεση διευρύνεται η ποσότητα σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατ’ εξαίρεση διευρύνεται η ποσότητα σταφυλιών για την παραγωγή
κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης
Ύστερα από την διερεύνηση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν από πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, διαπιστώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, προέκυψαν έκτακτες περιστάσεις, oι οποίες επέφεραν επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οιναμπέλων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τα σταφύλια των ποικιλιών οινοποιίας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης προέβη σε Διευκρινίσεις σχετικά με την Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019. Σύμφωνα με αυτές, παρέχεται για φέτος η δυνατότητα στην προβλεπόμενη υποβολή ή και τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, οι παραγωγοί να καταχωρίσουν στην «οινοποίηση από τον δηλούντα», ποσότητα σταφυλιών άνω των 1700 κιλών, για την παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση.
http://www.minagric.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1866-1869).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1866-1869).
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραβρεθήκαμε ένα μέρος του ΔΣ ως Ενωση Απανταχού Μανιατών με την αποστολή του Δήμου Ανατολικής Μάνης στο ηρωικό χωριό της Ασή Γωνιάς Αποκορώνου Χανίων για να τιμήσουμε τους 1000 ηρωικούς εθελοντές Μανιάτες του σώματος Πετροπουλάκη που έπεσαν για την απελευθέρωση της Κρήτης . Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την πρόσκληση τα μέλη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς Στελιος Νικολακακης, τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και την κυρία Αθηνά Ανδρεάκου , την αντιδήμαρχο Eleni Drakoulakou ,τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Γύπαρη, τους αδερφικούς μας φίλους ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣκαι Kwstas Alephs ,όλους τους Κρητικούς φίλους μας για την ζεστή τους φιλοξενία και κυρίως τον Μπάρμπα Γιάννη Φατσέα που είναι ο πρωτεργάτης όλων ! Να κλείσουμε με την ευχή να είμαστε καλά και κάθε χρόνο να ανταμώνουμε και να ξαναζούμε αυτές τις συγκινητικές στιγμές !

Ένωση Απανταχού Μανιατών






Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου εις Συκέαν


PsifidotoIMG_0574Το έτος 1959, ο Ναυτικός Αντώνιος Καραστατήρης από το Λάχι Νεαπόλεως, μίλησε στον Συκιώτη Ιερέα π. Δημήτριο Αναστασάκη περί του Αγίου Νεκταρίου και των θαυμάτων Του. Του έδωσε μάλιστα το βιβλίο του Μακαριστού Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, με την ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου. Κατά την Εορτή του Αγίου ομίλησε στους ενορίτες του στον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας και τους υπέδειξε να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, αλλ’ αυτοί δεν ηθέλησαν. (Η αγιοποίησις του δεν είχε γίνει ακόμη). Αργότερα ο πατήρ Δημήτριος αρρώστησε από τη καρδιά του, πήρε την σύνταξίν του και επέστρεψε στο χωριό του την Συκιά. HPIM3866Τότε ομίλησε στον εφημέριο της Συκέας π. Χαράλαμπο Τσάκωνα δια την ζωή  του Αγίου Νεκταρίου και ο πατέρας Χαράλαμπος πίστεψε στον Άγιο. Στην εορτή του ετέλεσε Λειτουργία και παρά το εργάσιμο της ημέρας η Εκκλησία ήταν κατάμεστος. Σε λίγο χρονικό διάστημα ο Άγιος έγινε γνωστός αφού ο π. Χαράλαμπος ομιλούσε γι’ Αυτόν, έδιδε εικόνες Του και διάβαζαν οι Συκιώτες το περιοδικό «Η Αγία Μαρίνα» που έγραφε για τα θαύματα του Αγίου. Ένα Ιερό Προσκυνητάριο στην είσοδο του χωριού που ανήγειρε ο θεραπευθείς από τον Άγιο Νεκτάριον π. Δημήτριος, έγινε η άλλη πηγή «Σιλωάμ». Πολλοί Συκιώτες και άλλοι εθεραπεύθησαν με το λάδι της κανδήλας του Ιερού αυτού προσκυνηταρίου του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ορισμένα από τα θαύματα αυτά έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο του αειμνήστου Δημ. Παναγοπούλου «Ουδέν ανίατονδιά τον Αγιον Νεκτάριον». Τότε άρχισαν να σκέπτονται για την ανέγερσιν Ιερού Ναού. Το έτος 1962 ο εκ Πακίων – Μολάων Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ζερβάκος έφερε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα, συνοδευόμενο με δωρητήριο έγγραφο του τότε Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκοπίου και της Ηγουμένης Ευνίκης Μοναχής.
IMG_2539IMG_29934Ο πατήρ Φιλόθεος, ο οποίος ήταν μαθητής και φίλος του Αγίου, προσέφερε πρώτος την συνδρομή του για τον νέον Ναό και στην συνέχεια προσέφεραν όλοι οι Συκιώτες από το περίσσευμα  και το υστέρημά τους.
Ο Συκιώτης εφημέριος Μονεμβασίας, αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δεσποινάκης προσέφερε το οικόπεδο,  ο  Μηχανικός Λεωνίδας Παπαδάκος ανέλαβε δωρεάν τα σχέδια και όταν εδόθη το σύνθημα ότι όλα είναι έτοιμα και μόνον χρήματα χρειάζονται, είναι εκτός πάσης περιγραφής το τι έκαμε ο κόσμος του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όλοι έδωσαν το παρόν με χρήματα, λάδι  κ.λ.π.
Ag.Nektarios SykeasΟ θεμέλιος λίθος ετοποθετήθη την 14η Οκτωβρίου 1962 και επερατώθη την 31η Αυγούστου 1963. Τα δε εγκαίνια έγιναν υπό του Αοιδίμου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης Κυρού Κυπριανού την 29ηνΣεπτεμβρίου 1963. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ανηγέρθησαν ξενώνες και το έτος 1973, επί Αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κυρού Ιεροθέου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου από εξωκκλήσιον της ενορίας Συκέας, έγινε Ιερόν Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και διοικείται από επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης.
IMG_0524IMG_0552Τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια που προεδρεύει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ο Ιερός Ναός αγιογραφήθηκε, ανηγέρθησαν παρεκκλήσιο, κωδωνοστάσιο, πρόναοι, αίθουσα τελετών και όλο το οικοδόμημα επενδύθηκε με πέτρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παροχή βοηθημάτων σε φοιτητές προερχομένους από την Συκέα και από όλη την Λακωνία και ενισχύεται το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ακόμη δε, ενισχύονται φιλανθρωπικά και εκπολιτιστικά έργα της Συκέας.
IMG_023HPIM3904Το Ιερόν Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου εορτάζει την 9η Νοεμβρίου που είναι και η κυριώνυμος εορτή του Αγίου και την 2α προς 3η Σεπτεμβρίου με αγρυπνία όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την επέτειον της ανακομιδής του  Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.
Πρώτος Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος, ο πολύ κοπιάσας για την ανέγερσιν του Ιερού Προσκυνήματος και εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, σήμερα υπηρετών, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Τσάκωνας.
Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος από το έτος 1979, είναι ο Συκιώτης Ιερέας,  Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Η. Βαρράς.
Η θεία Λειτουργία τελείται κατά τας ημέρας Τετάρτη και Σάββατο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Κάθε Τετάρτη μετά την Θείαν Λειτουργίαν τελείται η Ιερά Παράκλησις εις τον Άγιον Νεκτάριον.
Τα τηλέφωνα του Ιερού προσκυνήματος είναι: 27320 – 71206, 27320 – 71220  και κινητόν: 6944593032.
http://www.immspartis.gr

Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
- Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Επίσκεψη στο Θέατρο Παλλάς για την παρακολούθηση της παράστασης «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ» του Βίκτωρος Ουγκώ. Δήλωση συμμετοχών στα γραφεία του συλλόγου: 2104174887. Σημείο συνάντησης στις 25/11, 10.45 π.μ. στην είσοδο του θεάτρου, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

- Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Δεκεμβρίου
Χριστουγεννιάτικο Bazaar από το τμήμα Γυναικών της Κυθηραϊκής Αδελφότητας. Το παζάρι θα λειτουργεί 11:00-17:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.
- Σάββατο 8 Δεκεμβρίου
Το τμήμα Γυναικών, σας περιμένει σε μια ζεστή Τσιριγώτικη βραδιά με φαγητό, χορό και πολύ κέφι. Ώρα προσέλευσης 9:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου. Τιμή εισόδου 10 ευρώ
- Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Xριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου. Ώρα προσέλευσης 6:00μ.μ
- Παρασκευή 18 Ιανουαρίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου και ώρα 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων.
Παράλληλα η Κυθηραϊκή Αδελφότητα θέλοντας να τιμήσει του νεοεισαχθέντες νέους και νέες κατά την πρόσφατη Ακαδημαϊκή χρονιά θα τους δεξιωθεί για την επιτυχία τους αυτή την ίδια ημέρα και ώρα.
Παρακαλούνται όσοι νεοεισαχθέντες δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γραμματεία του συλλόγου, να επικοινωνήσουν στο 210.4174887 κατά τις ώρες 9-12π.μ και να δηλώσουν τα στοιχεία τους.
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ.ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ 7/11/18



ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού για το μήνα Νοέμβριο


Ο Δήμος Μονεμβασίας ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού έως πέντε (5) ατόμων για το μήνα Νοέμβριο στη Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας.
Η απασχόληση αφορά έως πέντε ημερομίσθια κατ’ άτομο κατά τον αναφερόμενο μήνα προκειμένου να καλυφθούν πρόσκαιρες και κατεπείγουσες ανάγκες των υπηρεσιών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας του Δήμου Μονεμβασίας στην υπάλληλο Κολλιάκου Παναγιώτα έως τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.
Περισσότερη πληροφόρηση στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή αρχαίων αντικειμένων στο Γύθειο

Συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή αρχαίων αντικειμένων στη Λακωνία

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νομοθεσιών περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Τελωνειακό Κώδικα

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -39- αρχαία νομίσματα, χάλκινο δαχτυλίδι και ποσότητα λαθραίου καπνού
Συνελήφθη, (8.11.2018) το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, 51χρονος αλλοδαπός, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Τελωνειακό Κώδικα.
Ειδικότερα, (8.11.2018) το πρωί, στο Γύθειο Λακωνίας, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε όχημα του 51χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
  • τριάντα εννέα (39) χάλκινα νομίσματα αρχαίων, ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων,
  • ένα (1) χάλκινο δαχτυλίδι,
  • ένα (1) σιδερένιο πηνίο και
  • ένα (1) τμήμα χάλκινης περόνης.
Τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα, αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.
Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 51χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους -505- γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr