Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

TO ΤΡΑΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

TO ΤΡΑΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Στους δρόμους του Πειραιά θα δούμε ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια και πάλι Τραμ. Αρκετά διαφορετικό βέβαια από εκείνο που θυμούνται, με νοσταλγία ίσως, οι παλιότεροι. Αλλά και οι κυκλοφοριακές συνθήκες βέβαια που επικρατούσαν τότε σε σχέση με τις σημερινές δεν τίθενται σε σύγκριση.

Αδιαμφισβήτητα ο Πειραιάς πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, λόγω της σημαντικής χρονοκαθυστέρησης - περίπου 3 έτη σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα - που παρουσιάστηκε στην υλοποίηση του έργου. Οι δυσμενείς συνέπειες στην τοπική αγορά του Πειραιά, σίγουρα ήταν αρκετές και κόστισαν ακριβά στους επιχειρηματίες του Κέντρου. Όμως, φαίνεται πλέον ότι βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν την επανεκκίνηση των δρομολογίων του ΤΡΑΜ στο Μεγάλο Λιμάνι, ύστερα από 40 χρόνια. Και αυτό δεν αλλάζει. Για αυτό και θεωρώ πως είναι άτοπο και πιθανότατα υποκριτικό σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των τακτικών δρομολογίων, να συζητούμε περί κατάργησης του ΤΡΑΜ. 

Ελπίζω οι Πειραιώτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους το νέο αυτό μέσο μαζικής μεταφοράς που φτάνει στην πόλη και αντίστοιχα η διοίκηση της ΜΕΤΡΟ ΑΕ, να καταρτίσει ένα λειτουργικό και ευέλικτο πρόγραμμα δρομολογίων, ώστε το ΤΡΑΜ να γίνει πιο ελκυστικό προς το ευρύ κοινό και να αισθανθούν οι Πειραιώτες ότι τουλάχιστον οι κόποι και οι θυσίες τους έπιασαν τόπο.

Τέλος καλό θα είναι να δοθεί μεγάλη προσοχή στη ενημέρωση των Πειραιωτών για την έναρξη των δρομολογίων, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διέρχονται από τις γραμμές του ΤΡΑΜ, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές της Αττικής. 

Σπύρος Σπυρίδων
 
Μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης



"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"


"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση και πόλωση στο νησί (μετά από σχεδόν 3 χρόνια πλήρους αδράνειας), επικαλούμενη ΨΕΥΔΩΣ ότι ο Δήμαρχος ελέγχει τα τοπικά Μ.Μ.Ε.! Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Η στάση της αυτή είναι προσβλητική κυρίως για τους ιδίους τους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε., που ευθέως τους κατηγορεί ότι δέχονται εντολές από το Δήμαρχο! Αν ο κ. Φατσέας και οι συνεργάτες του θέλουν την άμεση ανάρτηση των βιντεολήψεων στο διαδίκτυο μπορούν να καταβάλουν και τις σχετικές δαπάνες καθώς είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν για την βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεών τους με βάση σωρεία σχετικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως είναι επίσης γνωστό, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. αναρτούν δημόσια όλες τις λήψεις τους, όχι σε χρόνο που τους επιβάλλεται, αλλά σε χρόνο που τα ίδια επιλέγουν και σίγουρα όχι κατόπιν εντολής! Έτσι η λήψη μιας συνεδρίασης μπορεί να αναρτηθεί είτε μετά από 2-3 ημέρες είτε και μετά από 20, καθώς οι χρόνοι εξαρτώνται αποκλειστικά από την προσωπική εργασία των ανθρώπων που βιντεοσκοπούν και όχι από εντολές άνωθεν!
Η σημερινή Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, παρέχει διά του Γραφείου Τύπου του Δήμου, πληρέστατη και κυρίως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ενημέρωση για κάθε έργο και δράση του Δήμου. Αυτή είναι και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ της υποχρέωση. Ούτε εντολές δίνουμε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ούτε επιβάλλουμε τη δημοσίευση ή τη μη δημοσίευση των λήψεων! Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές και σίγουρα όχι στη δική μας νοοτροπία!
Αν οι συνάδελφοι της μείζονος μειοψηφίας πιστεύουν ότι με φωνασκίες και κούφιες φωνές θα αποκομίσουν εκλογικά κέρδη πλανώνται πλάνην οικτράν.
Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ήδη την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών και ανθρώπων από όλες τις πολιτικές αποχρώσεις και τάσεις, εκτελεί και δημοπρατεί τα έργα που άλλοι υπόσχονταν επί χρόνια, προωθεί αναπτυξιακές δράσεις και κυρίως ολοκληρώνει τη νέα της πρόταση για την επόμενη θητεία της, βασιζόμενη σε όσα πράγματι μπορούν να γίνουν και όχι σε υπερφίαλες υποσχέσεις μακράν της πραγματικότητας. Η λογική '"και γεφύρια θα σας κάμωμεν" δεν ανήκει σε εμάς και δεν θα την υποστηρίξουμε ποτέ.
Τέλος, θυμίζουμε, ότι τα τηλέφωνα των τοπικών Μ.Μ.Ε. είναι γνωστά και όποιος θέλει μπορεί να τους καλέσει για να τους δώσει τις πολυπόθητες εντολές! Φαίνεται, όμως, ότι η συγνώμη για την απαράδεκτη αυτή στάση, είναι μάλλον δύσκολη για κάποιους ανθρώπους στο νησί μας. ΚΡΙΜΑ....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ.Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η απάντηση του κ. Χαρχαλάκη ήταν αναμενόμενη. Όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, οι απαντήσεις του είναι του τύπου «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Άλλα τον ρωτάς, άλλα σου απαντά. Ανακάτεψε την ωρίμανση των έργων, το αν ο κ. Φατσέας είναι ή δεν είναι στα έδρανα και ένα σωρό άλλα, χιλιοειπωμένα από τον ίδιο. Το ερώτημα που του ετέθη ήταν: Γιατί απέκρυψε το βίντεο της δημόσιας σύσκεψης στο Δημαρχείο με την Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους λοιπούς. Επ’ αυτού να απαντήσει. Δίνει όμως μία απάντηση επ’ αυτού ο κ. Χαρχαλάκης. Λέει λοιπόν ότι οι βιντεοσκοπήσεις αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Θαυμάσια, έτσι ακριβώς είναι. Η συνέχεια όμως έχει ενδιαφέρον. Για να ενημερωθούν λοιπόν πληρέστερα οι πολίτες κατά τον κ. Χαρχαλάκη πρέπει να τους αποκρύπτομε τα βίντεο!!!!!!!! Να μην ξέρουν τι γίνεται, να βρίσκονται στην άγνοια. Αυτή είναι η καλύτερη ενημέρωση!!! Έλεος δήμαρχε!!! Θα μας τρελάνεις όλους.
Φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί ότι με την ενέργεια του αυτή προσβάλλει την Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη που ήταν επισκέπτες στο νησί μας, αφού δεν επιτρέπει να ακούσουν οι πολίτες προς τους οποίους αυτοί πρωτίστως απευθύνονται, τι είπαν στη σύσκεψη.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι προσβάλλει κυρίως τους πολίτες που δεν επιτρέπει την ενημέρωση τους, το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα τους. Τέτοια υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών δεν έχει ξαναγίνει.
Δυστυχώς ο κ. Χαρχαλάκης έχει εφαρμόσει λογοκρισία στην ενημέρωση των πολιτών η οποία δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ιδεώδη.
Τον καλούμε να διορθώσει το σφάλμα του, έστω και τώρα και να δώσει εντολή να αναρτηθεί το σχετικό βίντεο. Θα είναι μία πράξη σεβασμού προς τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Aνεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και ογκωδών απορριμμάτων στη θέση "Κουμάρος"


Σήμερα, Κυριακή 25-11-2018, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Α.Τ. Κυθήρων, μετέβησαν στη θέση "Κουμάρος" όπου διαπίστωσαν την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και ογκωδών απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται ρητά.
Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε παλαιότερα κάδος ογκωδών του Δήμου, ο οποίος όμως απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε σε άλλο σημείο, ενώ υπάρχουν 2 ενημερωτικές πινακίδες που προειδοποιούν ότι η απόρριψη σκουπιδιών απαγορεύεται.

Δυστυχώς, ορισμένοι μάλλον δεν νοιάζονται για τον τόπο μας και έχουν μετατρέψει τον χώρο αυτό σε αποθετήριο μπαζών από οικοδομές, στρωμάτων, παλιών επίπλων και κάθε είδους ογκωδών αντικειμένων, τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να πετιούνται μόνο στους κάδους ογκωδών που είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί και όχι όπου θέλει ο καθένας.
Υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ο Δήμος άμεσα θα απομακρύνει όλα τα σκουπίδια από το χώρο (όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν) και καλεί όσους τον χρησιμοποιούν ως ΧΑΔΑ να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία καθώς οι ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά.
Η καθαριότητα είναι θέμα παιδείας και υπόθεση όλων μας!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΓ' ΛΟΥΚΑ 25-11-2018



ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
«πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον καί διάδος πτωχοῖς καί 
ἕξεις θησαυρόν ἐν οὐρανῷ, καί δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Λουκ. ιη’,22)
Ὁ Χριστός μιλώντας στούς Μαθητές Του ἔλεγε : «Πωλήσατε τά ὑπάρχοντα ὑμῶν καί δότε ἐλεημοσύνην» (Λουκ. ιβ’, 33). Ἄν ἀναλογιστοῦμε ὅτι οἱ ἐντολές τοῦ Θεοῦ δέν εἶναι διαταγές, ἀλλά εἶναι ἡ φυσική ζωή τοῦ ἀνθρώπου, καταλαβαίνουμε ὅτι ἡ ἐντολή τοῦ Θεοῦ γιά ἐλεημοσύνη εἶναι κατάσταση πνευματικῆς ὑγείας γιά τόν ἄνθρωπο.
Φυσικά ἡ ἐλεημοσύνη δέν εἶναι ἁπλῶς ἡ μετάδοση μερικῶν χρημάτων, ἀλλά συνδέεται μέ ὅλες τίς ἀρετές, εἶναι ἀπόρροια τῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης καί ἀδελφότητος, εἶναι ἀπαύγασμα τῆς καθαρῆς καρδιᾶς, τῆς ἀπαλλαγμένης ἀπό τά πάθη (φιληδονία, φιλοδοξία, φιλαργυρία), εἶναι στενά συνδεδεμένη μέ τήν δικαιοσύνη.
Δίνουμε τά ἀπαραίτητα στόν ἄλλον ὄχι γιά νά ἐπιδειχθοῦμε, ἀλλά γιατί τόν αἰσθανόμαστε ἀδελφό μας καί δέν ἀνεχόμαστε νά στερῆται ἐκεῖνος, ἐνῶ ἐμεῖς νά εἴμαστε πλούσιοι. Ἡ ἐλεημοσύνη συνδέεται καί μέ τήν δικαιοσύνη γιατί δέν μποροῦμε νά κλέβουμε τόν συνάνθρωπό μας κι ἔπειτα νά προσφέρουμε μερικά σέ ἄλλους φτωχούς γιά νά ἔχουμε τήν συνείδησή μας ἀναπαυμένη.
Ἀλλά, πρέπει νά τονίσουμε ὅτι τό νά δώσουμε μερικά χρήματα ἤ ὑλικά ἀγαθά σέ ὅσους ἔχουν ἀνάγκη δέν εἶναι ὁλοκληρωμένη ἐλεημοσύνη. Ὑπάρχουν πολλά εἴδη ἐκφράσεως καί βιώσεως τῆς ἀρετῆς αὐτῆς. Ὁ ὅσιος Πέτρος ὁ Δαμασκηνός ἑρμηνεύοντας τήν ἐντολή τοῦ Χριστοῦ «μακάριοι οἱ ἐλεήμονες» (Ματθ. ε’, 7) λέγει ὅτι ὅσο ὁ ἄνθρωπος ἐπιμελεῖται τήν εὐσέβεια τόσο ἀποκτᾶ γνώση πνευματική. Καί τότε καταξιώνεται τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ, ὁπότε γίνεται κι αὐτός ἐλεήμων.«Ἐλεήμων ἐστί ὁ ἐλεῶν τόν πλησίον, ἐξ ὧν αὐτός ἔλαβε παρά τοῦ Θεοῦ, εἴτε χρήματα, εἴτε βρώματα, εἴτε ἰσχύν, εἴτε λόγον πρός ὠφέλειαν, εἴτε εὐχήν».
Ὁμοίως, ὁ ἅγιος Ἰσαάκ ὁ Σῦρος λέγει ὅτι ἡ ἀρετή τῆς ἐλεημοσύνης εἶναι εὐρυτέρα τῆς προσφορᾶς ὑλικῶν ἀγαθῶν, περί τῆς ὁποίας γίνεται λόγος στήν Παλαιά Διαθήκη. Γράφει ὅτι ἡ ἐλεημοσύνη εἶναι «καῦσις καρδίας, ὑπέρ πάσης τῆς κτίσεως, ὑπέρ τῶν ἀνθρώπων καί τῶν ὀρνέων καί τῶν ζώων καί τῶν δαιμόνων καί ὑπέρ παντός κτίσματος. Καί ἐκ τῆς μνήμης αὐτῶν καί τῆς θεωρίας αὐτῶν ρέουσιν οἱ ὀφθαλμοί αὐτῶν δάκρυα».
Καί ὁ ἅγιος Συμεών ὁ νέος Θεολόγος, ἑρμηνεύοντας τόν λόγο τοῦ Χριστοῦ στούς δικαίους κατά τήν Δευτέρα Παρουσία «ἐπείνασα καί ἐδώκατέ μοι φαγεῖν...» (Ματθ. κε’, 35), γράφει ὅτι ὁ Χριστός μέ τόν λόγο αὐτό μιλᾶ περισσότερο γιά τήν ψυχική τροφή, παρά γιά τήν σωματική : «Διότι ὅταν ἡμεῖς ἐφαρμόζωμε τίς ἐντολές τοῦ Χριστοῦ, τότε τρέφεται ἀπό ἡμᾶς ὁ Χριστός, ὁ Κύριος ὅλης τῆς κτίσεως. Ὁ Χριστός ὁποῦ ἐπτώχευσε διά τήν ἰδική μας σωτηρίαν τρέφεται ἀπό ἡμᾶς ὅταν τηροῦμε τό θέλημά του». 
Ἄς ἐπιδιώκουμε λοιπόν νά γινόμαστε ἐλεήμονες, δηλαδή νά ἔχουμε στήν καρδιά μας τόν ἐλεήμονα Θεό. Καί τότε ἀπαύγασμα αὐτῆς τῆς γεύσεως τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ θά εἶναι ὅτι θά εἴμαστε ὁπωσδήποτε ἐλεήμονες πρός τούς συνανθρώπους μας. Δέν θά προσφέρουμε ἁπλῶς ἐλεημοσύνη, ἀλλά θά εἴμαστε ἐμεῖς οἱ ἴδιοι ἡ ἐλεημοσύνη. Αὐτή τήν ἀρετή τῆς ἐλεημοσύνης, μαζί μέ ὅλες τίς ἄλλες χριστιανικές ἀρετές, ἐφάρμοζε στή ζωή της ἡ ἑορταζομένη σήμερα Ἁγία Παρθενομάρτυς Αἰκατερίνα, ἡ ὁποία εἶχε κατ’ ἐξοχήν ἐλεήμονα καρδίαν καί φιλάνθρωπα αἰσθήματα.-
Πρωτ. π.Θεολόγος Παντελῆς