Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς ΕΝΦΙΑ και το 2019 τα αγροτεμάχια με τροπολογία

Συνεχίζεται και το ερχόμενο έτος – με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή – η εξαίρεση των αγροτεμαχίων (φυσικών προσώπων) από την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ειδικότερα, στην τροπολογία που κατατέθηκε στις 27 Νοεμβρίου (και ψηφίστηκε στις 28/11) στο σχέδιο νόμου με θέμα «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681» προβλέπονται επίσης τα εξής:
Ο φόρος μειώνεται κατά 30% όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται ως 60.000 ευρώ.
Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου κατά 30% περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει:
Με την υπόψη τροπολογία τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν.4223/2013, αναφορικά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Συγκεκριμένα:

- Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2019 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2016, 2017 και 2018) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού,

- Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα, επί του κρατικού προϋπολογισμού:1. Απώλεια εσόδων, για το οικονομικό έτος 2019 ύψους 260 εκατ. ευρώ περίπου, από την κατά τ’ ανωτέρω, μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.2. Απώλεια εσόδων, για το έτος 2019, από τον μη συνυπολογισμό στην αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου, για την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. της αξίας των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο...Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για την ανακούφιση των φορολογούμενων με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 30% για το έτος 2019, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που τίθενται στη διάταξη.
Επίσης παρατείνεται μέχρι και το έτος 2019 το χρονικό διάστημα μέχρι του οποίου η αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων δεν συνυπολογίζεται για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α..
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

- Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 (Α'287) αντικαθίσταται ως εξής:«Ειδικά για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.»

- Μετά την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 2Α ως
«2Α. Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου, η οποία υπόκειται σε φόρο κατά το άρθρο 4, όπως αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5, ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει από την εφαρμογή των άρθρων 4 και 5 και της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.».
Ρυθμίσεις ΕΝΦΙΑΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)
Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681.»Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα, επί του κρατικού προϋπολογισμού:

Απώλεια εσόδων, για το έτος 2019 ύψους 260 εκατ. ευρώ περίπου, από τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Απώλεια εσόδων, για το έτος 2019, από τον μη συνυπολογισμό στην αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου, για την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. της αξίας των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Οι ανωτέρω απώλειες θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
https://www.agronews.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ. εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό HIV/AIDS.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 1η Δεκεμβρίου, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης διοργανώνει εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό HIV/AIDS.
Η εκδήλωση για την πρόληψη του AIDS θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης.

Θα χαρούμε να σας έχουμε όλους κοντά μας!

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΠΡΟΥ.Εκδήλωση Υπογραφής Πρωτοκόλλου Αδελφοσύνης Γεωγραφικών Οντοτήτων με την Ονομασία «Καραβάς», μεταξύ του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Οικισμού Καραβά Σπάρτης


Σε πνεύμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών εκδήλωση Υπογραφής Πρωτοκόλλου Αδελφοσύνης Γεωγραφικών Οντοτήτων με την Ονομασία «Καραβάς», μεταξύ του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Οικισμού Καραβά Σπάρτης.
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά σε συνεργασία με τους Κοινοτάρχες Καραβά, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια φιλοξενίας δεκαμελούς αποστολής από τους Δήμους Αμυνταίου, Λειψών και Κυθήρων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά Σπάρτης, την περίοδο 23-27 Νοεμβρίου, με σκοπό την ενδυνάμωση και περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων τους. Στην εκδήλωση, εκτός από τις αποστολές από την Ελλάδα, παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά ως εκπρόσωπος του Υπουργού των Εσωτερικών και οι Πρόεδροι και αξιωματούχοι όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου και παρουσιάσεις, για την Κοινότητα Καραβά Κυθήρων από τον Γιώργο Τσάκο, Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Οικισμό Καραβά Σπάρτης από τον Νίκο Καρμοίρη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και τον Δήμο Καραβά από την Τάνια Κολιού Γεωργίου και τον Ανδρέα Χατζηχαραλάμπους. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να γνωρίσουν τους τρεις Καραβάδες μέσα από περιγραφές και προβολές φωτογραφιών και ταινιών.
Ακολούθησε υπογραφή Συμφώνου για την ίδρυση Δικτύου Αδελφοσύνης Γεωγραφικών Οντοτήτων με την Ονομασία Καραβάς, με την επωνυμία «Δίκτυο Καραβά», μεταξύ του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Οικισμού Καραβά Σπάρτης. Στόχος του δικτύου, όπως αναγράφεται στο Σύμφωνο, είναι όπως το κοινό όνομα των τριών οντοτήτων ενώνει τους τόπους στα ίδια ιδανικά, αρχές και στόχους για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Επιδίωξη του δικτύου είναι να διευρυνθεί όπου υπάρχει Καραβάς και, με πνεύμα συναντίληψης, συνεργασίας και συναδέλφωσης, να προωθηθεί η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια προς το όφελος και την ευημερία όλων των πολιτών του Καραβά.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό μέρος από την καταξιωμένη σοπράνο Καίτη Οικονομίδου, η οποία συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με την υπέροχη ερμηνεία των τραγουδιών που τραγούδησε. Στο πιάνο συνόδευε η Αγνή Σακκά.
Την περίοδο της παραμονής της στην Κύπρο η αποστολή από τους αδελφοποιημένους Δήμους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά Σπάρτης είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση του Καραβά «Χορός του Λεμονιού» που πραγματοποιήθηκε τα Σάββατο 24 Νοεμβρίου στον πολύχωρο εκδηλώσεων Pavilion, με οργανωτή το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Οι φιλοξενούμενοι επίσης επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων την Ιερά Μονή Μαχαιρά και το Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα.

Δήμος Καραβά 



Δεμένο παραμένει σήμερα 29/11/2018 το Ε/Γ - Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ λόγω απαγορευτικού

Δεμένο παραμένει σήμερα 29/11/2018 το Ε/Γ - !Δεμένο παραμένει σήμερα 29/11/2018 το Ε/Γ - Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ λόγω απαγορευτικού

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στον Πασσαβά Γυθείου

Οι Τοπικές Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης  Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), καθώς και ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου» διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τους 49 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον Πασσαβά Γυθείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί.
http://www.lakonikos.gr

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρούμε μια συνεχή πορεία απομείωση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της μοναδικής πόλης, του Πειραιά μας, που οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή νόμων της λογικής ‘πονάει δόντι, κόψε κεφάλι’.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πολίτες είναι θεατές υπερβολικών δεσμεύσεων περιοχών από κρατικές υπηρεσίες (ΥΠΠΟ), σε σχέση με τον χρόνο αλλά και την έκταση που καταλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί όχι μόνο απλά η έλλειψη αξιοποίησης αλλά δυστυχώς η όψη εγκατάλειψης που έχει αποκτήσει το μοναδικής ομορφιάς παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, που ξεκινά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή και εκτείνεται μέχρι το Μικρολίμανο.

Η αυστηρή νομοθεσία σε συνδυασμό με την αδυναμία ή την έλλειψη της απαιτούμενης προσπάθειας από τους αρμόδιους, κεντρικούς κυρίως, φορείς, έχει μετατρέψει την βούληση του νομοθέτη να προστατεύσει την περιοχή έως ότου καθοριστούν οι κανόνες που θα διέπουν κάθε μελλοντική παρέμβαση, σε μόνιμη κατάσταση οδηγώντας την σταδιακά σε οικονομικό μαρασμό και εγκατάλειψη.


Το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι βιώνουμε στην Πειραϊκή ακτή, όπου έχει επέλθει η υποβάθμιση, όχι μόνο του φυσικού της κάλλους αλλά και των αρχαιοτήτων, που παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι και τα απορρίμματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που είτε οφείλονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως η αξιοποίηση της Μαρίνας Ζέας είτε σε δωρεές σημαντικών επιχειρηματιών που αγαπούν τον Πειραιά, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Αλεξάνδρας.

Σημαντικό είναι επίσης ότι μετά από παρέλευση πολλών χρόνων, διαφαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της υλοποίησης της ανάπλασης της Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο).

Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί, το Μικρολίμανο θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη προσελκύοντας ξανά αυτούς που έφυγαν επιλέγοντας άλλους προορισμούς εκτός Πειραιά, όπως για παράδειγμα τη γειτονική Μαρίνα του Φλοίσβου.

Αποφασιστικής σημασίας για τον στόχο αυτό θα αποτελέσει η συμβολή των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το να γίνονται μεμονωμένες βελτιώσεις και έργα, σίγουρα είναι και σημαντικό και χρήσιμο.

Αυτό όμως που κύρια απαιτείται για το πρώτο λιμάνι της νότιο-ανατολικης Ευρώπης είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης και διασύνδεσης του παραλιακού μετώπου, όπως το έχουν κάνει και άλλες μεγάλες παραλιακές πόλεις της Ευρώπης, ώστε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Για το σχεδιασμό αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να διαβουλευτούμε με τους φορείς και τους πολίτες και να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο που μας παρέχει η ΕΕ, προκειμένου ο Πειραιάς να καταστεί προορισμός και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.


Ο Σπύρος Σπυρίδων είναι Μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος.