Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ¨ΤΑ ΧΩΡΙΑ¨ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ VIDEO ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΤΑ ΧΩΡΙΑ" AΠΟ ΔΙΣΚΟ 45 ΣTΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η Κ.ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ VIDEO 2013 ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ
ΦΩΤΟ ADELIN FM 107,3 KYTHERA-FAMILY.NET







Χορηγοί Επίσκεψης Ιατρών Παίδων Πεντέλης και Σισμανογλείου-Φλέμιγκ στα Κύθηρα


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.ΠΟΤΑΜΟΣ 1970

Ποταμός, χαμηλά στην άνοδο.
Ιωάννης Βαζένιος και Αναστάσιος Βαζένιος.
Αύγουστος 1970
Φωτογραφία από τον Γεώργιο Πασπαλά
*Scan @ 1200dpi
ΠΗΓΗ 
Anastasios Sakellariou 

TRITON FERIES,ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «Ένα ακόμα Ταξίδι στα Κύθηρα»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
«Ένα ακόμα Ταξίδι στα Κύθηρα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Πέμπτη 21 Μαρτίου, βρήκε την ομάδα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τμήμα της επιστημονικής επιτροπής του μεγάλου προγράμματος ‘’Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων’’, στα Κύθηρα. Ο στόχος ιερός. Ένα ανθρώπινο ποτάμι, όλοι οι μαθητές του Νησιού με τους δασκάλους τους και με την δική μας κατά τόπους επίβλεψη, ακούμπησαν με τρυφερότητα στην πονεμένη από την φωτιά γη των Κυθήρων, μια νέα ζωή. Με μαέστρο τον Γεωτέχνη Θανάση Σάμιο που είχε κάνει όλη την προετοιμασία δουλεύοντας νύχτα-μέρα αλλά και συντόνιζε την όλη δράση, τέσσερις περιοχές που είχαν επιλεγεί με ιδιαίτερα κριτήρια, ελπίζουμε ότι ξεκινούν μια καινούρια ζωή. Τελειώνοντας το έργο μας, όλοι μαζί ευχηθήκαμε οι κόποι μας να καρποφορήσουν και σε λίγα χρόνια μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουμε την σκιά και την ομορφιά τους. Και τι φυτέψαμε; Φυτέψαμε τα δέντρα και τους θάμνους που έχουν προσφέρει δωρεάν στην Εταιρία μας, η Εταιρία ΤΙΤΑΝ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και η Δ/νση Αναδασώσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αττικής. Φυτά που είναι συνδεδεμένα με το Νησί και που μπορούν να απωθήσουν την φωτιά πιο αποτελεσματικά. Πικροδάφνες, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, κουκουναριές, βελανιδιές, αριές κ.α. Οι ευχές όμως δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σας. Εντοπίστε τα νεοφυτεμένα φυτά και ας υιοθετήσει ο καθένας 2-3, τα οποία να ποτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Θανάσης Σάμιος (τηλ. 6972623197) θα είναι στη διάθεσή σας, για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Το απόγευμα για να ολοκληρώσουμε το έργο της σημαντικής αυτής ημέρας, βρεθήκαμε στο ζεστό χώρο του Mercato στη Χώρα, που μας παραχώρησε ο Δήμος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων. Σκοπός μας ήταν να ενημερωθούν για όλα τα προγράμματα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σκεφθούν την εγγραφή των σχολείων τους στα εκπαιδευτικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Εταιρίας. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Είναι σίγουρο ότι όλοι νιώθουμε πως είμαστε πια μία ομάδα, που μοιράζεται τους ίδιους στόχους.
Οι επόμενες μέρες ήταν αφιερωμένες στα άλλα υποπρογράμματα του μεγάλου έργου της Αναγέννησης των Κυθήρων. Βρεθήκαμε όλοι μαζί με τον Θανάση Σάμιο, τον εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής επιτροπής της Ι. Μονής Μυρτιδίων και κάποιους τεχνίτες στο χώρο του Περιβολιού της Παναγίας, πίσω από το Μοναστήρι, εκεί όπου θα δημιουργηθεί ο Βοτανικός Κήπος. Μελετήσαμε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες επεμβάσεις, αποφασίσαμε ποιος θα κάνει τι, το χρονοδιάγραμμα και την περαιτέρω αναζήτηση προσφορών σε τοπικό επίπεδο, που θα συμπληρώσουν τις χορηγίες που έχει εξασφαλίσει η Εταιρία Προστασίας της Φύσης από την Αθήνα. Θέλουμε να τονίσουμε πάντως ότι όλοι οι τοπικοί τεχνίτες στους οποίους απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε την βοήθειά τους, έσπευσαν να μας διαβεβαιώσουν ότι θα υποστηρίξουν το έργο, με προσφορά τουλάχιστον μέρους της εργασίας τους.
Φεύγοντας από το Νησί, νιώθαμε την καρδιά μας γεμάτη ικανοποίηση και αισιοδοξία, ότι το έργο που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε πριν δύο χρόνια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, θα ολοκληρώσει τους αρχικούς του στόχους και θα αποδείξει ότι όπου υπάρχει συντονισμός, συνεργασία, θέληση και συμμετοχή, υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα.

Σημείωση:
Ο κ. Θανάσης Σάμιος (τηλ. 6972623197) θα είναι στη διάθεσή σας στα Κύθηρα για να σας ενημερώσει σχετικά με την δενδροφύτευση και τις ανάγκες ποτίσματος. Στην Αθήνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αλέξια Νικηφοράκη, τηλ. 6932298933, ή στα γραφεία της ΕΕΠΦ με τον κ. Μίλτο Γκλέτσο, τηλ. 210 3224944 (εσωτ. 112)

Δελτίο τύπου για τη διαμόρφωση των δρομολογίων μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου.


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Η ανάπλαση στα Σκλαβιάνικα ολοκληρώθηκε (ΦΩΤΟ)


Η ανάπλαση στα Σκλαβιάνικα ολοκληρώθηκε!
Μια ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής έγινε πράξη!
Το απόγευμα της Πέμπτης 28/03/2019 έγιναν από το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του οικισμού των Σκλαβιανίκων στην Τ.Κ. Μητάτων. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Π. Ζαντιώτης και Γ. Κατσανεβάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Λ.Βέζος, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Μηνάς Κορώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Α. Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μητάτων Γ. Σκλάβος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κυθήρων Δ. Καλλίγερος και κάτοικοι της περιοχής.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 65.000,00€ και μετά την έκπτωση η τελική του δαπάνη ανήλθε σε 61.100,00€. Ανάδοχος ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός Ν. Μάρκος. Το έργο εκτελέστηκε με τεχνική αρτιότητα, ενώ υπήρξε αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συνεργασία κατά την εκτέλεση των εργασιών και δήλωσε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επένδυσε εξαρχής σε έργα ανάπλασης οικισμών γιατί αυτά σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας, αναβαθμίζοντας αισθητικά το δημόσιο χώρο. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι αναπλάσεις στα Μητάτα, τα Φράτσια, την πλατεία του Δρυμώνα, το Ηρώον του Καραβά, σε δρόμους του Αβλέμωνα, της Χώρας και των Αντικυθήρων, ενώ σύντομα ξεκινούν στον Ποταμό. Παράλληλα εντός των επομένων 2 μηνών υπογράφεται η σύμβαση της ανάπλασης του Belvedere στη Χώρα και δημοπρατείται η ανάπλαση του παραλιακού τοιχίου της Αγ. Πελαγίας, ενώ με χρηματοδότηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα ωριμάσει το έργο της συνολικής ανάπλασης του Ποταμού. Επιπλέον, επικαιροποιείται προϋπάρχουσα μελέτη για την ανάπλαση της Χώρας προκειμένου να συμπεριλάβει την υπογειοποίηση των δικτύων ΔΕΚΟ και θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση το φθινόπωρο. Όλα αυτά τα έργα χρηματοδοτήθηκαν και προωθούνται μέσα στην τρέχουσα θητεία, παρά την έλλειψη προσωπικού και την αύξηση της γραφειοκρατίας και χάρη στην εξαιρετική τεχνική υποστήριξη που έχει ο Δήμος από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η Δημοτική Αρχή ιεραρχεί τα έργα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ωρίμανση των μελετών και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες αλλά και με βάση τις προτάσεις των τοπικών εκπροσώπων.
Για το συγκεκριμένο έργο, που προγραμματίστηκε από το 2016, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν λάβει την υπόσχεση ότι συμπεριλαμβανόταν στην μελέτη του έργου ανάπλασης των Μητάτων που ολοκληρώθηκε το 2017, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση του έργου και πλέον αυτό αποτελεί πραγματικότητα, αναβαθμίζοντας αισθητά έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, με μεγάλη ιστορία και σημαντική επισκεψιμότητα.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι κάτοικοι προσέφεραν κεράσματα στο κατάστημα «Μιχάλης».
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός, Phillip Sclavos