Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ –ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ –ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 
Αγαπητοί συντοπίτες και συντοπίτισσες, Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές κι έχοντας βαθιά επίγνωση των ευθυνών που αναλαμβάνουμε ,ανακοινώνουμε επίσημα την απόφασή μας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες για την εκλογή του νέου τοπικού συμβουλίου Ποταμού- Αγίας Πελαγίας που θα προκύψει από την δική σας ψήφο την Κυριακή 26 Μαίου του 2019.Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας που συναναστρέφονται καθημερινά τον Ποταμίτη και την Ποταμίτισσα τον Αγιοπελαγιώτη και την Αγιοπελαγιώτισσα ,άτομα που είναι έτοιμα ανα πάσα στιγμή να σας ακούσουν και να βοηθήσουν στην επίλυση οποιουδήποτε κοινοτικού προβλήματος στα όρια πάντα των αρμοδιοτήτων τους. Τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας πολλά και γνωστά σε όλους, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε για την επίλυσή τους σε συνεργασία πάντα με τους δημοτικούς συμβούλους της περιoχής και την εκάστοτε δημοτική αρχή. Εφαρμόζοντας την νομοθεσία θα προσπαθήσουμε οι αποφάσεις και οι προτάσεις του τοπικού συμβουλίου να είναι αποτέλεσμα των δικών σας αποφάσεων που θα παίρνονται έπειτα από μαζικές συνελεύσεις που θα συγκαλούμε μία η δύο φορές το χρόνο.  Με μοναδικό σκοπό το καλό της τοπικής κοινότητας και με βαθιά πίστη στις δυνατότητές μας απευθυνόμαστε στον καθένα από σας και σας καλούμε να συμπορευτούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό και για το καλό των χωριών μας. Θα θέλαμε να μας στηρίξετε σε αυτήν μας την προσπάθεια και να συνεργαζόμαστε καθημερινά για το καλό του τόπου μας. 
Με εκτίμηση Ζαντιώτη Χριστίνα ,Καστρίσος Μιχαήλ, Σοφίος Γεώργιος ,Φατσέα Αντωνία ,Χλαμπέας Ιωάννης.

Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ -ΑΠΟΨΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ


Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα.Διαβάστε καλύτερα…


Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όλα όσα γενικόλογα, για προεκλογικούς λόγους και με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία παραπειστικών εντυπώσεων, έχουν μέχρι σήμερα αναφερθεί σχετικά με το ζήτημα της πάγιας προκαταβολής, παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις, ώστε καθένας να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, αξιολογώντας παράλληλα την προχειρότητα με την οποία ορισμένοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία μάλιστα εν προκειμένω άπτονται της διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών.
  1. Χρηματικό ένταλμα παγίας προκαταβολής εκδίδεται κατά τας διατάξεις των άρθρων 173 του Ν. 3463/2006 και 266 παρ.8 Ν. 3852/2010 και σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 37 του Β.Δ. 17-5/15-6-59 περί οικονομικής διοικήσεως και λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Β.Δ. 17-5/14-6-59 « Χρηματικόν ένταλμαν παγίας προκαταβολής εκδίδεται κατά τας διατάξεις του άρθρου 180 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικος». Κατά δε το άρθρο 180 του ισχύοντος τότε Ν.Δ. 2888/30 Ιουνίου/1 Ιουλίου 1954 (ΦΕΚ-139 Α’ : Περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικος «1. Δι’ αποφάσεως του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου δύναται να παρέχεται παγία προκαταβολή εις βάρος του οικείου κεφαλαίου του προϋπολογισμού δια την πληρωμήν ρητώς κατονομαζομένων εν τη αποφάσει μικρών επειγουσών δαπανών».
  3. Ήδη σήμερα, κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης της παρ. 8 του άρθρου 266 Ν. 3852/2010, εκδόθηκε η  υπ’ αριθμόν 74449/29.12.2010 (ΦΕΚ 2044/30.12.2010, σύμφωνα με την οποία, ως δαπάνες για τις οποίες επιτρέπεται η πληρωμή τους από την πάγια προκαταβολή ορίζονται: « α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (άρθρο 82 περίπτ. γ’), β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (άρθρο 82 περίπτ. δ’, γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (άρθρο 82 περίπτ. ε’) και δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (άρθρο 83 παρ. 2 περίπτ. δ’).
Από τα ανωτέρω, συνάγεται ευθέως ότι, διαχρονικά, από καταβολής του θεσμού της πάγιας προκαταβολής, μέχρι και σήμερα, υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο, από την Πάγια Προκαταβολή των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων μπορούν να πληρώνονται δαπάνες μόνο για την θεραπεία επειγουσών και έκτακτων αναγκών, ενώ αν πρόκειται για πάγιες ανάγκες, αυτές εκτελούνται με την προβλεπόμενη διαδικασία από τις υπηρεσίες του Δήμου και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτές η Πάγια Προκαταβολή.

Είναι σαφές ότι με τη θέσπιση των ανωτέρω περιορισμών εξασφαλίζονται μεταξύ άλλων, η οικονομία της διαδικασίας, ήτοι η αποφόρτιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, η οποία μάλιστα έχει ιδιαίτερη αξία στην περίπτωση του Δήμου μας, λόγω της υποστελέχωσής του, αλλά και πραγματική οικονομία στη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών, δια της αποφυγής των απευθείας αναθέσεων και του κατακερματισμού των έργων.
Η Δημοτική μας Αρχή, συνεπής εξαρχής στην απόφασή της για συγκέντρωση των δαπανών και περιορισμό των κατατμήσεων, αντιμετωπίζει τις βλάβες της ύδρευσης, την αγροτική οδοποιία και τον δημοτικό φωτισμό με ετήσιες εργολαβίες παροχής υπηρεσιών κατόπιν δημόσιων διαγωνισμών και δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή στις εποχές των ανεξέλεγκτων μικροαναθέσεων και του κατακερματισμού των δαπανών, όπως επιθυμούν ορισμένοι.

Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα.ΨΕΥΔΗ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ


ΨΕΥΔΗ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, αναφέρουμε ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο Δήμαρχός μας ή μέλος της παράταξής μας δήλωσε ή ανέφερε δημόσια ότι θα κλείσει το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπότταμο. Προφανώς οι σχετικές "πληροφορίες" διαδίδονται επί τούτου και με σαφή προεκλογική στόχευση.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στο Μυλοπόταμο, αναφέραμε ό,τι ακριβώς αναγράφεται και στο πρόγραμμά μας: ότι θα ολοκληρώσουμε τις μελέτες αναβάθμισης του Σπηλαίου (που ζητούνται από το 2006) και ταυτόχρονα θα το λειτουργήσουμε (από τη νέα θητεία) με νέο πλαίσιο λειτουργίας, με στόχο να είναι ανοικτό σε μεγαλύτερη χρονικά περίοδο.

Για την τρέχουσα σεζόν, το Σπήλαιο θα λειτουργήσει κανονικά και ήδη (όπως και στο Camping) εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμών.
Κάθε άλλη διάδοση είναι ψευδέστατη και εξυπηρετεί μόνο την παραπληροφόρηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ "ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΟΚΕ" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/5 ΣΤΙΣ 19.00.



ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ


Ημέρα σταδιοδρομίας στα Κύθηρα ΚΙΠΑ

Με πρωτοφανή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, που οργάνωσε το ΚΙΠΑ σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Κυθήρων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές του Λυκείου Κυθήρων, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Κυθήρων, καθώς και αρκετοί καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου.
Στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, ο εισηγητής από την εταιρεία ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, έκανε σε δύο µέρη την παρουσίαση – ανάπτυξη των θεμάτων: Διαχείριση χρόνου – Στοχοθεσία – Επιλογή Σχολής – Επαγγέλματος, καλλιέργεια και αξιοποίηση προσόντων – Το Νέο Λύκειο – Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου – Σχολές του Μηχανογραφικού δελτίου – Προγράμματα σπουδών – Συγκρίσεις τμημάτων – επαγγελματικά δικαιώματα – Τάσεις της αγοράς εργασίας – Μεταπτυχιακά.
Η εκδήλωση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς έδωσε σε όλους την πλήρη εικόνα του τοπίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και τις προοπτικές καριέρας που προσφέρει κάθε Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό Ίδρυμα, βοηθώντας τους μαθητές μας να ενημερωθούν και να προβληματιστούν, ώστε να επιλέξουν σωστά το επάγγελμα που θα ήθελαν να εξασκήσουν.
Πιστεύουμε πως το να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους εφήβους, αυτά τα χρόνια της ζωής τους, στα οποία παίρνουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον τους, είναι κάτι που οριοθετεί µια ειλικρινή και υπεύθυνη σχέση µαζί τους.  Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση, όχι µόνο να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων µας στα Κύθηρα, αλλά να τους δώσουμε ελπίδα και όραμα, που τόσο λείπει από την εποχή µας.
Ταυτόχρονα, να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που συνεχώς αλλάζει κι εξελίσσεται.




ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εξαγγελίες που κάνει ο συνδυασμός «πρώτα ο άνθρωπος» και ο επικεφαλής του κ. Παναγόπουλος κατά τις επισκέψεις τους στα χωριά των νησιών μας, είναι και μελετημένες και κοστολογημένες.
Με αυτό λοιπόν το δεδομένο και επειδή μέχρι στιγμής, τα ερωτήματα που θέσαμε στο κ. Χαρχαλάκη στις 15 Μαϊου και αφορούν τους βιολογικούς καθαρισμούς, δεν έχουν απαντηθεί (ανυπαρξία στοιχείων θα έλεγε κάποιος κακόπιστος) καταθέτουμε σε πρώτη φάση για το βιολογικό του Μυλοποτάμου, τα πραγματικά δεδομένα.
ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Ζητούμε την κατανόησή σας, αλλά οφείλουμε να καταθέσουμε εξειδικευμένα στοιχεία για τη τεκμηρίωση της πρότασής μας.
Επειδή ο οικισμός του Μυλοποτάμου είναι παραδοσιακός (σπήλαιο Αγ. Σοφίας, Μύλοι, διατηρητέος οικισμός Κάτω Χώρας κ.λπ.) υπάρχουν διερχόμενοι επισκέπτες, πέραν των 50 περίπου μονίμων κατοίκων του χωριού. Θεωρώντας λοιπόν ότι 1 ισοδ. κατ αντιστοιχεί με 2-10 επισκ. (ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους) και μία κλίνη διανυκτέρευσης αντιστοιχεί με 1-2 ισοδ. κατ., και με πρόβλεψη εικοσαετίας, ενδεικτικά, έχουμε:
Χειμώνας 40-80 ισοδ. κατ, άνοιξη – φθινόπωρο 100 – 200 ισοδ. κατ. και καλοκαίρι 300 – 400 ισοδ. κατ.
Με αυτά τα δεδομένα επιλέγουμε μία μικρή μονάδα επεξεργασίας που θα λειτουργεί οικονομικά, απλά, αποδοτικά, χωρίς πολύπλοκα μηχανήματα που απαιτούν συστηματική συντήρηση, με ελάχιστη εποπτεία, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και κυρίως ελαστικότητα στις φορτίσεις και στις εποχιακές διακυμάνσεις.
Τέτοιες μονάδες είναι σχεδιασμένες με πολύ απλούς αυτοματισμούς, ώστε να μην υπάρχουν βλάβες και εκτρέπεται η λειτουργία τους και το κυριότερο οι απαιτήσεις τους για επί τόπου έλεγχο και συντήρηση (δεδομένου ότι υπάρχει τηλεμετρία) είναι μία φορά ανά 4 έως 8 εβδομάδες.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
Μία τέτοια μονάδα καλής τεχνολογίας που η προμηθεύτρια εταιρεία θα αναλάβει για μία πενταετία τη συντήρηση αλλά και το κόστος λειτουργίας της, (και υπάρχουν τέτοιες σοβαρές εταιρείες) στοιχίζει 250.000 – 280.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΟ ΕΤΟΣ:
Η κοστολογημένη, βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών της μονάδας, οικονομική επιβάρυνση σε ετήσια βάση ανά κάτοικο, που κατά το κ. Χαρχαλάκη «θα είναι τεράστια» θα φθάνει το ποσό των 7-10 ευρώ. Δοθείσης δε της πρώτης πενταετίας που το λειτουργικό κόστος θα βαρύνει τον προμηθευτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα δέκα χρόνια η μέση ετήσια οικονομική επιβάρυνση κάθε Μυλοποταμίτη θα είναι το πολύ 5 ευρώ, δηλαδή υποπολλαπλάσια από μία εκκένωση βόθρου.
Για τα απαιτούμενα δίκτυα αποχέτευσης, τη διάθεση των επεξεργασμένων και το σταθμό βοθρολυμάτων, υπάρχουν στη διάθεσή μας τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα υλοποίησης του έργου.
Επειδή λοιπόν, εμείς έχουμε σωστό οραματισμό και στοχευμένο προγραμματισμό για το μέλλον, θεωρούμε ότι η εγκατάσταση τέτοιων μικρών μονάδων, είναι απολύτως εφικτή για τα δεδομένα του Δήμου. Δεν είναι θέμα κάλυψης τυπικών υποχρεώσεων, αλλά ουσιαστικών εργαλείων για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε γωνιάς των νησιών μας.
Εάν στις επερχόμενες εκλογές, οι πολίτες μας τιμήσουν με τη ψήφο τους, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε παραγωγικά και καινοτόμα για τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας, προς όφελος όλων των κατοίκων.

¨Πρώτα ο άνθρωπος¨ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ


¨Πρώτα ο άνθρωπος¨ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ TSIRIGO FM


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ TSIRIGO FM
Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού TSIRIGO FM του κ. Παναγιώτη Μπαχτή, ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οργανώνεται τηλεμαχία (Debate) με τη συμμετοχή των υποψηφίων Δημάρχων για το Δήμο Κυθήρων.
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Μπαχτής, χωρίς να έχει ενημερώσει και χωρίς να έχει λάβει υπόψη του τις υποχρεώσεις και τα δεσμευτικά προγράμματα των περιοδειών των υποψηφίων Δημάρχων, αποφασίζει και «διοργανώνει» τηλεμαχία (Debate). Με ποια εξουσία το κάνεi; Ποια στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλει μια τέτοια πρωτοφανή αυθαιρεσία; Ειλικρινά λυπούμαστε που ένας νέος άνθρωπος που υποτίθεται υπηρετεί την αδέσμευτη δημοσιογραφία καταφεύγει σε τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές.
Εμείς, επειδή πιστεύουμε βαθιά στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας, δηλώνουμε επισήμως ότι έχουμε τη βούληση να συμμετάσχουμε σε τηλεμαχία. Όμως, επειδή η ενημέρωση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι ελλιπής , στρεβλή και υπογείως κατευθυνόμενη, ξεκαθαρίζουμε ότι η συμμετοχή μας προϋποθέτει απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εξασφάλιση της αντικειμενικότητας των ερωτώντων, καθώς και τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε, η μέχρι τώρα «πολιτεία» του κ. Μπαχτή στο χώρο της πληροφόρησης ακριβώς το αντίθετο έχει αποδείξει.
Γι΄ αυτό λοιπόν , εμείς -σεβόμενοι τις αρχές της δημοκρατικής και αδέσμευτης ενημέρωσης, τον εαυτό μας και την νοημοσύνη των συμπατριωτών μας– και επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τα επικοινωνιακά τερτίπια του κ. Μπαχτή και των αφανών ή φανερών συνοδοιπόρων του, ξεκαθαρίζουμε εγκαίρως ότι σε μια τέτοια τηλεμαχία δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος.

¨Πρώτα ο άνθρωπος¨ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΟ


ΚΥΘΗΡΑ 18/05/19
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΟ
Με δικαιολογημένη έκπληξη και απορία διαβάσαμε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως υπ’ αριθμ. 316/31 Δεκεμβρίου 2018, Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων δύο αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες αντί να μειώνεται ο δεσμευμένος αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή της Παλαιόπολης, όπως στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποσχεθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αυξάνονται κατά πολύ τα όριά του. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο του Παλαιόκαστρου, ενώ οριοθετείται για πρώτη φορά και δεσμεύεται μεγάλη έκταση γύρω από το σπήλαιο της Αγία Σοφίας στον Κάλαμο.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας ότι για πρώτη φορά η Αρχαιολογική Υπηρεσία φαίνεται να μην έχει ζητήσει για το θέμα την γνώμη του Δήμου Κυθήρων, αγνοώντας έτσι προκλητικά την τοπική κοινωνία και τον Δήμο που θεσμικά εκπροσωπεί τα νησιά μας.
Προκαταβολικά δηλώνουμε ότι δεν ανήκουμε σε αυτούς που περιφρονούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και που θέλουν να καταστραφούν τα πάντα μόνο και μόνο για να λαϊκίσουν. Όμως, επειδή και τα δυο θέματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και προκαλούν μεγάλες απορίες στους συμπατριώτες μας, ρωτάμε τον κ. Χαρχαλάκη :
1. Zήτησε ή όχι η Αρχαιολογική Υπηρεσία τη γνώμη του Δήμου όπως όφειλε ; Αν ναι, πότε , με ποια έγγραφα και ποια απάντηση έλαβε από το Δήμο Κυθήρων;
2. Σε περίπτωση που έχει ζητήσει τη γνώμη του Δήμου, γιατί ο κ. Χαρχαλάκης κράτησε το θέμα κρυφό και δεν ενημέρωσε του δημότες ;
3. Αν το αντιλήφθηκε καθυστερημένα, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί;
4. Οι υποψήφιοι του κ. Χαρχαλάκη που προέρχονται από την περιοχή της Παλαιόπολης, του Αυλαίμονα και του Καλάμου γνωρίζουν το θέμα; Αν ναι συμφωνούν με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ποιες ενέργειες σκοπεύουν να κάνουν;
Περιμένουμε ξεκάθαρες και γρήγορες απαντήσεις από τον κ. Χαρχαλάκη, γιατί τόσο σοβαρά θέματα ούτε αποσιωπώνται ούτε μπορούν να περιμένουν.

¨Πρώτα ο άνθρωπος¨ Λειτουργία του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπόταμο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λειτουργία του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπόταμο
Πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη προεκλογική επίσκεψη του κυρίου Χαρχαλάκη στο Μυλοπόταμο, ανακοινώθηκε ότι, φέτος για πρώτη φορά το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας θα παραμείνει κλειστό.
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ να μας γνωρίσετε αν αυτό είναι αληθές και αν ναι τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή σας την απόφαση.
Είναι αδιανόητο ένας από τους σημαντικότερους και με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα χώρους του νησιού μας να παραμείνει κλειστός.
Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσης και δεν επιθυμούμε το θέμα αυτό να γίνει σημείο αντιπαράθεσης της προεκλογικής περιόδου. Για αυτό και σας καλούμε, αν η πληροφορία που μας μεταφέρθηκε είναι σωστή, να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να εργαστείτε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.