Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ



Η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί στην Ελαφόνησο και κατασβέστηκε την επόμενη ημέρα προκάλεσε μια σοβαρή οικολογική καταστροφή στο νησί. Πρέπει πρωτίστως να σταθούμε στο γεγονός ότι, ευτυχώς, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ενώ οι απώλειες σε περιουσίες ήταν περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στην επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια, και στην επάρκεια προσωπικού μετά τη διευθέτηση του θέματος των πυροσβεστών πενταετούς θητείας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθοριστική ήταν και η συνεργασία του Δήμου με τις υπηρεσίες.
Το νησί επανέρχεται στην κανονικότητά του, καθώς οι τουριστικές υποδομές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό που προέχει τώρα είναι η επαρκής χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα έγκαιρα, πριν την έλευση του χειμώνα.
Η φωτιά στην Ελαφόνησο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις όλο και συχνότερα στο μέλλον, γι’ αυτό και η σοβαρή προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν θα πρέπει να ανακοπεί.
Όσο για τη συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών, οι αρμόδιες αρχές, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουν, στην ώρα τους. Τώρα προέχει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η συνέχιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ελαφονήσου.

(φωτος από τη σημερινή επίσκεψη στο νησί, όπου μαζί με τη δήμαρχο κα Λιάρου και τον αντιδήμαρχο κ. Αντ. Αρώνη επιθεωρήσαμε τις καμένες εκτάσεις. Συναντήθηκα επίσης και ενημερώθηκα από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου κ. Λαρέζο, ενώ μετά την αυτοψία και την ενημέρωση ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία του επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Μέντη
Σταύρος Αραχωβίτης
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΓΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 13ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Αίτηση για ένταξη των σύκων στο πρόγραμμα Κ.Ο.Ε. λόγω ακαρπίας



Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Μονεμβασίας διαμέσου των ανταποκριτών ΕΛΓΑ υπέβαλλε αίτηση προς το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης για ένταξη και αποζημίωση της απώλειας παραγωγής των σύκων από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.).
Υπενθυμίζουμε ότι για να εγκριθεί οποιαδήποτε αποζημίωση από το πρόγραμμα Κ.Ο.Ε., θα πρέπει να υπάρχει απώλεια παραγωγής σε ποσοστό 30% και άνω στο σύνολο των Δ.Ε. Μολάων και Ασωπού.
Όταν υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος, θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

«Η Ελαφόνησος βρίσκει τους ρυθμούς της, είναι ασφαλής προορισμός»


«Η Ελαφόνησος βρίσκει τους ρυθμούς της μετά την μεγάλη πυρκαγιά και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η  δήμαρχος του νησιού, Ευσταθία Λιάρου, ύστερα από το δύσκολο Σαββατοκύριακο, όταν η πύρινη λαίλαπα έκαψε περίπου το 25% της έκτασης της Ελαφονήσου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η δήμαρχος, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά, αφού οι απώλειες που είχαμε είναι μόνο εκτάσεις και τίποτε άλλο, διότι το ζητούμενο ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Ευσταθία Λιάρου, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ή σε τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές και αυτή ήταν μπορώ να πω η επιτυχία όλων όσοι συνέδραμαν στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της φωτιάς».
Αναφορικά με τη οικολογική ζημιά που προκάλεσε η φωτιά, η δήμαρχος είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αναλυτικός απολογισμός.
Με αφορμή την αποχώρηση επισκεπτών από την Ελαφόνησο το Σαββατοκύριακο, λόγω της φωτιάς, η δήμαρχος επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πράγματι έφυγαν κάποιοι, προφανώς διότι ένιωσαν την ανάγκη να αποχωρήσουν, όταν έπρεπε να εκκενώσουμε προληπτικά τους οικισμούς των νησιών της Παναγιάς και του Σίμου». Όπως είπε η ίδια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα «να ολοκλήρωναν ούτως ή άλλως τις διακοπές τους στην Ελαφόνησο,» προσθέτοντας ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό».
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, «η επιβατική κίνηση αποκαταστάθηκε αρκετά νωρίς και ήδη έχουμε από χθες αρκετό εισερχόμενο τουρισμό».
Τέλος, η Ευσταθία Λιάρου τόνισε ότι «η Ελαφόνησος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και είμαστε εδώ για υποδεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας».
 https://lakonikos.gr

Ένα σπουδαίο έργο, ζωτικής σημασίας για τ' "ακριτικά" νησιά της Π. Ε. Νήσων Αττικής, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Ένα σπουδαίο έργο, ζωτικής σημασίας για τ' "ακριτικά" νησιά της Π. Ε. Νήσων Αττικής, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Μετά την ηλεκτροδότηση, την διάνοιξη/διεύρυνση της οδού πρόσβασης και την ασφαλτόστρωση που βρίσκεται σ' εξέλιξη, ο ΧΥΤΥ θα τεθεί σε λειτουργία. Έτσι και σε συνδυασμό την παράδοση των δύο καινούργιων απορριμματοφόρων, που έγινε την προπερασμένη βδομάδα, τα νησιά των Κυθήρων-Αντικυθήρων επιλύουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτω
Τάκης Χατζηπέρος


 

Δημιουργία Website Νοσοκομείου Κυθήρων. στα Αγγλικά και Γαλλικά.

Δημιουργία Website Νοσοκομείου Κυθήρων. στα Αγγλικά και Γαλλικά.
Τη μετάφραση έκαναν, αφιλοκερδώς, η Κυθήρια Πτυχιούχος Μεταφράστρια-Διερμηνέας Δέσποινα Λαύκα (αγγλικά) και η αγαπημένη φίλη μου Σάντρα Παπασταματίου, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας (γαλλικά). Τις ευχαριστώ θερμά για τη πολύτιμη συνεισφορά τους.