Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ.Ο Εορτασμός του Αγίου Μύρωνος

Κατανυκτικά εορτάστηκε στα Αντικύθηρα ο πολιούχος του νησιού Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς και Θαυματουργός, στο παλαιό του μοναστήρι που βρίσκεται στο νησί. Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ συμπαραστατούμενος από Ιερείς των Κυθήρων και τον Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο. Μελωδικά έψαλε (για 20ή συνεχή χρονιά) χορός ψαλτών από την Αθήνα υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Τσούνη, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Λιμενικού Σώματος υπό τον Λιμενάρχη Νεαπόλεως Βοιών Πλωτάρχη ΛΣ κ. Μοτσάκο. Τον εορτασμό τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλευτές της Ν.Δ. στην Ά Πειραιά και Νήσων κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης και κ. Νίκος Μανωλάκος και ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με μέλη του Δ.Σ.

Το εσπέρας της  16ης Αυγούστου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών που αφίχθησαν στο μικρό νησί από την Πελοπόννησο, την Αττική και τα Κύθηρα λόγω των ειδικών δρομολογίων των 2 πλοίων της TRITTON FERRIES που εξυπηρετούν τα Αντικύθηρα, ΙΟΝΙΣ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, ενώ προσκυνητές έφθασαν με ιδιωτικά πλωτά μέσα και από την Κρήτη καθώς οι πολιτισμικές σχέσεις των Αντικυθήρων με την Κρήτη είναι μακραίωνες και άρρηκτες, αφού οι Κρήτες ήταν εκείνοι που πριν 4 περίπου αιώνες βρήκαν στα Αντικύθηρα την Θαυματουργό Εικόνα του Αγ. Μύρωνος. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη ευλογία αποτελεί για το νησί η απόκτηση αποτμήματος του Αγίου Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, που μόνιμα φυλάσσεται στο Ναό του και αποτελεί πηγή ευλογίας και χάριτος.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου να προβεί στην πλήρη ανακαίνιση και ανάδειξη του Ναού αλλά και όλων των μοναστηριακών κτισμάτων του Αγ.Μύρωνος στα Αντικύθηρα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί εύνοια του Αγίου και μεγάλη ευλογία καθώς ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά - Θεού θέλοντος - μικράς αδελφότητος στο χώρο, που θα αναζωογονήσει όχι μόνο το παλαιό Μοναστήρι αλλά και το νησί των Αντικυθήρων εν γένει.

Τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως, στην οποία οι ντόπιοι προσφέρουν το πατροπαράδοτο κρητικό πιλάφι και το ντόπιο αγριοκάτσικο στους προσκυνητές, ανέλαβαν Αντικυθήριοι και προσκυνητές. Ο Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων και Αντικυθήριος στην καταγωγή κ. Χαρχαλάκης ευχαρίστησε τους προσκυνητές αλλά και όσους εργάστηκαν και κοπίασαν για την προετοιμασία της εορτής και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Αντικυθήριους όπου Γης.  



















Γόντικας: Προστασία, αποκατάσταση και αποζημίωση της Ελαφονήσου άμεσα


ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Γόντικας με δήλωσή του ζητά την προστασία της Ελαφονήσου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αποζημίωση των πληγέντων.
« Η καταστροφή της γνωστής παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο που προξένησε και τεράστια οικονομική καταστροφή στους κατοίκους που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και την ελαιοπαραγωγή, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής, η συστηματική υποχρηματοδότηση , η έλλειψη μέσων και μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, έπαιξαν και παίζουν καταλυτικά αρνητικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το γεγονός επίσης ότι η φωτιά ξεκίνησε από σκουπιδότοπο δεν μας προκαλεί εντύπωση. Υπάρχουν ευθύνες. Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ είναι βασικές αιτίες της καταστροφής, μαζί βέβαια με την παντελή έλλειψη συντήρησης των δασών, των αντιπυρικών ζωνών, των μέσων πυρόσβεσης.

•    Ζητάμε την πλήρη προστασία της περιοχής απέναντι στις αναπτυξιακές βλέψεις διαφόρων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
•    Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας όλη την επιστημονική γνώση και τα τεχνικά μέσα.
•    Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο, εργαζόμενοι και μικροεπιχειρηματίες, όπως και οι μικρομεσαίοι αγρότες και μελισσοκόμοι.»

Νεκρός 69χρονος σε τροχαίο στον Ασωπό Λακωνίας



ΑΣΩΠΟΣ. Χθες το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου  Μονεμβάσιας Λακωνίας, Ι.Χ. επιβατικό όχημα που οδηγούσε 69χρονος ημεδαπός και επέβαιναν δύο (2) ημεδαπές, 65χρονη και ανήλικη,  εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα τον  τραυματισμό των ανωτέρω. Τραυματίες μεταφέρθηκαν στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, όπου λίγη ώρα αργότερα, ο 69χρονος εξέπνευσε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.
 notospress.gr

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΥ



 Γράφει ο Πέτρος Τσολάκος στο facebook:
ΤΟ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΟΣΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΙ , ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ, ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΛΥΠΕΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ .ΘΕΛΩ Ν ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΟ , ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟ, ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑΝ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΟΥ .ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΚΑΙ Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ Η ΠΙΟ ΖΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ . ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΕΙ ΨΗΛΑ......ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ,ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ,ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΟΥ , ΤΟΥΣ ΚΥΘΗΡΙΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ,ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΔΕΝ ΞΕΡΩ,ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΛΙΓΟΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΩ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ.ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΥΒΩ; ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ , ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΩ ; ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ.;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ.ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΜΩΣ , ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ 5-10 ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ................

Άγιος Μύρων: Ποιος ήταν ο Πολιούχος και Προστάτης των Αντικυθήρων που γιορτάζει στις 17 Αυγούστου


Ο άγιος Μύρων ήταν ένας πλούσιος άνδρας που ζούσε στην Αχαΐα όταν Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος (249-251 μ.Χ.), που έμεινε στην ιστορία για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού νησιού, αλλά και οι εκατοντάδες απόδημοι Αντικυθήριοι, τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Χιλή), ευλαβούνται και τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο Μύρωνα, έναν Άγιο όχι τόσο γνωστό για τον πολύ κόσμο, Πολιούχο όμως και Προστάτη των Αντικυθήρων.
Η σχέση του Αγίου με το νησί ανάγεται στο μακρινό παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι για σχεδόν 3 αιώνες (από το 1420 περίπου μέχρι το 1780-2) το νησί ήταν ακατοίκητο. Σε αντίποινα ληστρικής επιδρομής των κατοίκων του ενάντια σε ένα πλοίο της Βενετίας, που έπλεε ανοικτά του νησιού, η βενετσιάνικη φρουρά σκότωσε όλους τους κατοίκους και έτσι το νησί ερήμωσε, μέχρι περίπου τα τέλη του 18ου αιώνα. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή, κυνηγοί από την Κρήτη μετέβαιναν στα Αντικύθηρα, με σκοπό το κυνήγι αιγοπροβάτων που τότε, όπως και σήμερα, αφθονούσαν στο νησί. Η σχετική διήγηση που υπάρχει αναφέρει το πώς βρέθηκε στα Αντικύθηρα η εικόνα του Αγίου Μύρωνος.
Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική παράδοση, Κρήτες κυνηγοί είχαν πάει στο έρημο τότε Τσιριγότο όπως λεγόταν τα Αντικύθηρα στην Ενετοκρατία για να κυνηγήσουν κατσίκια. Βρήκαν τότε τυχαία σε μικρό σπήλαιο ένα εικόνισμα του αγίου. Το πήραν και το έστησαν πιο πέρα, οικοδομώντας ένα πρόχειρο εικονοστάσι. Οταν ξαναγύρισαν για να χτίσουν εκκλησάκι, βρήκαν το εικόνισμα αλλού και αποφάσισαν να οικοδομήσουν εκεί το ναό. Αυτά συνέβησαν στο διάστημα 1450-1780 μ.Χ., άγνωστο πότε ακριβώς. Το χτίσιμο του ναού του Αγίου στάθηκε η αφορμή να εποικιστεί το νησί από Κρήτες, απόγονοι των οποίων είναι και οι σημερινοί κάτοικοι.
Ο αρχικά μικρός ναός επεκτάθηκε, προστέθηκαν κελιά και βοηθητικοί χώροι και για μια μεγάλη περίοδο φιλοξένησε και μοναχές. Η εορτή του Αγίου, κάθε χρόνο τον Αυγούστο, αποτελεί έκτοτε τη σημαντικότερη μέρα του χρόνου για το νησί. Κατά την ημέρα αυτή, οι Αντικυθήριοι τιμούν τον Προστάτη Άγιό τους με μεγαλόπρεπες Ιερές Ακολουθίες, αλλά και με παραδοσιακή κρητική ψυχαγωγία, σε υπόμνηση της σχέσης που έχει ο χώρος με τους Κρήτες. Μάλιστα, επειδή η αφορμή για την εύρεση της εικόνας ήταν το κυνήγι των αιγοπροβάτων, προσφέρονται στους προσκυνητές βραστά αιγοπρόβατα, τα οποία προετοιμάζονται στους χώρους του Μοναστηριού από τους κατοίκους.
Η ζωή του
Ο άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας. Στην περιοχή που ζούσε, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων (Ανθύπατος) ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος, ο οποίος εισέβαλε στο ναό των Χριστιανών κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας των Χριστουγέννων, με σκοπό να τους συλλάβει και να τους θανατώσει. Ο Άγιος Μύρων που ιερουργούσε δεν πτοήθηκε από την παρουσία της ρωμαϊκής φρουράς και εξύβρισε τον Αντίπατρο αποκαλώντας τον «λύκον άρπαγα». Ο Αντίπατρος τον συνέλαβε, τον οδήγησε στη φυλακή και τον κρέμασε ψηλά από τα χέρια, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον εξύβριζαν.
Στη φυλακή ο άγιος Μύρων υπέστη βασανιστήρια και κατόπιν εστάλη στην πόλη Κύζικο, όπου ο εκεί Ανθύπατος τον αποκεφάλισε.
Απολυτίκιο:Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.Ως θείον αλάβαστρον, των ιερών αρετών, πιστώς Ιεράτευσας, τη Εκκλησία Χριστού, και χαίρων ενήθλησας, όθεν τη ευωδία, των εν σοι χαρισμάτων, Μύρων Ιερομάρτυς, των παθών το δυσώδες, απέλασαν ανενδότως, εκ των ψυχών ημών.
 www.pronews.gr