Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αμέτρητοι οι θρύλοι στο νησί των Κυθήρων."Θρύλος"



"Θρύλος"
Αμέτρητοι οι θρύλοι στο νησί των Κυθήρων. Σας μεταφέρω έναν τέτοιο που έγραψε έμμετρα και μελοποίησε ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλούτσης. Η ιστορία μας, διαδραματίζεται στο έρημο τότε Καψάλι και έχει τίτλο "Θρύλος".

Πάντα στο νου μου θα φωλιάζει
το παραμύθι το παλιό
κάποια νεράιδα σα βραδιάζει
στον έρημο γυαλό,

μέσα απ' τα κύματα προβαίνει
πούχουν στεφάνι τον αφρό
το φεγγαράκι σαν διαβαίνει
ψηλά στον ουρανό.

Σκορπάει στην όμορφη ματιά της
κάποιο φως,
χαϊδεύει τ' ολόχρυσα μαλλιά της
ο αφρός.

Το πλάνο της τραγούδι αρχίζει
το γλυκό,
τα παλληκάρια πλυμμυρίζει
με καϋμό.

Μα μια νυχτιά που το φεγγάρι
σε νέφια κρύφτει απαλά
ολόγλυκο αγέννιο παλληκάρι
με φλόγα στην καρδιά,

σφιχταγκαλιάζει και χάνεται μαζί του
στα στοιχειωμένα νερά,
το κύμα του πήρε την πνοή του
απαλά.

Γιώργος Λουράντος

Προβλήματα στον δημοτικό φωτισμό παρατηρούνται την τελευταία ώρα στη Μονεμβασιά.


Προβλήματα στον δημοτικό φωτισμό παρατηρούνται την τελευταία ώρα στη Μονεμβασιά.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος «σύμφωνα με την ενημέρωση από τους υπάλληλους της ΔΕΗ και τον ηλεκτρολόγο του Δήμου, Γιάννη Διαμαντάκη, οι μικρές εκρήξεις και εστίες φωτιάς σε τρεις στύλους της ΔΕΗ οφείλονται σε βραχυκύκλωμα, λόγω αλάτων στο δίκτυο. Το συνεργείο της ΔΕΗ σε λίγο θα είναι στη Μονεμβασιά, ενώ έχει έρθει και κλιμάκιο πυροσβεστικής για προληπτικούς λόγους».

Σταύρος Χριστάκος
ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους υπαλληλους της ΔΕΗ κσι τον ηλεκτρολόγο του Δήμου Γιαννη Διαμαντάκη οι μικρές εκρήξεις και εστίες φωτιας σε τρεις στήλους της ΔΕΗ οφείλονται σε βραχυκύκλωμα λόγω αλάτων στο δίκτυο .
Το συνεργείο της ΔΕΗ σε λίγο θα είναι στη Μονεμβασια ενώ έχει έρθει και κλιμάκιο πυροσβεστικής για προληπτικούς λόγους .


ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΔΕΗ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΩΝΕΣ . ΣΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ .

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σελήνη Έξι παρουσιάσεις από τον Ξ. Μουσά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων με ενσωματωμένη προβολή
των εσωτερικών γραναζιών.
Μετά την αθρόα προσέλευση του κοινού την ημέρα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα τέσσερα θραύσματα από λίθους της Σελήνης που ανήκουν στις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εκτέθηκαν σε ειδική προθήκη, ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς, θα υποδεχθεί εκ νέου όσους θέλουν να ταξιδέψουν νοερά στη Σελήνη για να αποκαλύψει τα μυστικά της και τους τρόπους που οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν τις κινήσεις της με τη χρήση ενός μοναδικού τεχνολογικού επιτεύγματος, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τα θραύσματα της Σελήνης, που θα εκτίθενται δίπλα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, προέρχονται από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11. Το 1970 δωρήθηκαν  από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα και σε 100 ακόμη χώρες. Η συμβολική τους τοποθέτηση δίπλα στον Μηχανισμό υπενθυμίζει τη σημασία της Σελήνης στην αρχαιότητα για πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και το κυνήγι, που εξαρτώνται από τις φάσεις της. Η ανάπτυξη ημερολογίων με βάση τον σεληνιακό μήνα και η μελέτη της κίνησης του πιο γνωστού ουράνιου σώματος με αστρονομικά μοντέλα αποτυπώνεται στον Μηχανισμό. Οι ευφυείς τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώνει αποδίδουν με εξαιρετικά ακριβείς μηχανικές κινήσεις ένα εντυπωσιακό σύνολο επιστημονικών γνώσεων που είχε αναπτυχθεί στην αρχαιότητα για τη Σελήνη, τις οποίες θα αναλύσει διεξοδικά ο Καθηγητής Μουσάς κατά τη διάρκεια της αφήγησής του.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, θα γίνουν δύο παρουσιάσεις στις 12:00 και στις 13:00. Οι παρουσιάσεις θα επαναληφθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 12:00 και στις 13:00 αντίστοιχα.

Με αφορμή την Πανσέληνο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα διοργανωθούν επίσης δύο ακόμη παρουσιάσεις στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ώρα 16:00

Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 16:00​

Για την παρακολούθηση της κάθε παρουσίασης είναι απαραίτητη η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 25 άτομα σε κάθε ομάδα. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 12:30-20:00
Διεύθυνση: ΕθνικόΑρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4800, -4856, -4889, τηλ/πο: 210 8213573, email.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ 19.9.2019, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Εορτάζει τα ονομαστηριά του ο Μητροπολίτης Ευστάθιος

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και ο σεβασμιώτατος 

Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος άγει τα σεπτά ονομαστήριά του.
Την παραμονή της εορτής, στον Μητροπολιτικό  Ναό Ευαγγελιστρίας και ώρα 6:30΄ μμ  θα τελεσθεί ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του κ. Ευσταθίου. Το πρωί της εορτής θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία μετ’  αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Στην Ιερά Μητρόπολη φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ευσταθίου, το οποίο θα τεθεί και τις δύο ημέρες σε προσκύνηση, για ευλογία του Ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και ΑΜΕΑ «η Αγία Παρασκευή» στους Μολάους. Θα επακολουθήσει η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου, εντός του Ιδρύματος, προπορευομένης της Φιλαρμονικής Μολάων, προς ενίσχυση των τροφίμων και των εργαζομένων.
 lakonikos.gr

Σύσκεψη Κοντοζαμάνη, Κατσαφάδου & Δημάρχων στο Υπουργείο Υγείας


 
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Το θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, που αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας  Μεθάνων και το Ιατρείο Σπετσών, έθεσαν στον  Υφυπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο  με τη συμμετοχή των Δημάρχων Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη και Τροιζήνας - Μεθάνων κ. Σπύρο Πολλάλη.
 Ο αρμόδιος για το θέμα Υφυπουργός, κ. Κοντοζαμάνης, δεσμεύθηκε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους. 
 Ο κ. Κατσαφάδος από τη μεριά του, επισήμανε ότι και τα δυο νησιά δέχονται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες, κάτι που απαιτεί αν μη τι άλλο η Πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσει, και εξέφρασε την συναντίληψη που έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  για το ζήτημα που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. 


Κώστας Κατσαφάδος 
Βουλευτής ΝΔ Ά Πειραιώς & Νήσων 


Διεύθυνση Πολιτικού Γραφείου:
Κουντουριώτου 138-140, Πειραιάς. 2ος Όροφος. ΤΚ.18532.
Τηλέφωνο: 210-4221037 , Φαξ: 210-4100328.

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΑΛΙΜΟΥ


Τουριστικός «θησαυρός»: Το κουφάρι του πλοίου «Nordland» στα Κύθηρα πόλος έλξης για δύτες

Ένα ναυάγιο, καιρό τώρα, στα Κύθηρα αποτελεί πόλο έλξης για υποβρύχιους ερευνητές, καθώς η τοποθεσία και η προσάραξη του σκάφους είναι στοιχεία που προκαλούν για καταδύσεις!
Πρόκειται για το Φ/Γ πλοίο "Nordland" που προσάραξε στη νησίδα Δραγονάρες - έξω από το λιμάνι στο Διακόφτι των Κυθήρων- στις 29 Αυγούστου 2000. Αιτία; Το πλήρωμα τα είχε τσούξει υπέρ το δέον! Το "Nordland" βρίσκεται ημιβυθισμένο με την πρύμνη του, σε βάθος περίπου 30 μέτρων και με την πλώρη του εκτός θαλάσσης!
Το Διακόφτι, Διακοφτό, Μακρονήσι ή Μακρυκύθηρα είναι το βασικότερο λιμάνι των Κυθήρων. Οφείλει την ονομασία του στην παρακείμενη νησίδα που φέρει το ίδιο όνομα. Η νησίδα συνδέεται με τα υπόλοιπα Κύθηρα μέσω μιας τσιμεντένιας γέφυρας και δημιουργεί ένα όρμο. Σε αυτήν λειτουργεί από το 1995 το σύγχρονο λιμάνι.
ΠΗΓΗ www.cnn.gr




ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Πέμπτη 19/9 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων θα γίνει η υπογραφή των συμβολαίων παραχώρησης της έκτασης όπου θα κατασκευαστεί το Εθνικό Παρατηρητήριο της Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα, μεταξύ του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνη και του Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Παναγιώτη Κομηνού. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε.
Εκ του Δήμου

ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ κ.ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ


Επείγουσα Ανακοίνωση Δήμου Ανατολικής Μάνης. Έσπασε αγωγός του βιολογικού στο Γύθειο


Επείγουσα Ανακοίνωση Δήμου Ανατολικής Μάνης
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
ένα σπάσιμο στον κεντρικό αγωγό του βιολογικού καθαρισμού, επι της οδού Ερμού, στο Γύθειο, σήμερα Τετάρτη 18/09 και περί ώρα 21:30, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, δημιούργησε αναστάτωση και έντονη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Γυθείου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και της Δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας, για την αποκατάσταση των οδών και πλατειών και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της εμποροπανήγυρης και τής πόλεως γενικότερα. Να ευχαριστήσουμε επίσης την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου για την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή τους.
Να ενημερώσουμε ότι αύριο Πέμπτη, 19/09, το ρεύμα καθόδου της οδού Ερμού θα παραμείνει κλειστό για την αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκληθεί.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σάς.

Eκ του Δήμου Ανατολικής Μάνης