Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Πάνω από 1.000 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκαν στις Σέρρες



Φυτεία κάνναβης μεγάλης έκτασης εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.
Για την υπόθεση συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου ένας 35χρονος μετανάστης, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και βρέθηκε επίσης η ταυτότητα 35χρονου συνεργού του.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια κάνναβης και εγκληματική οργάνωση.

"Ζητούνται ακίνητα" για τους μετανάστες

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε την Πέμπτη, αναζητεί κτήρια, τα οποία θα στεγάσουν αιτούντες άσυλο.
Ειδικότερα, το υπουργείο ενδιαφέρεται να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών.
Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία ακινήτων ενδιαφέροντος 
Είδος ακινήτου:
  • Κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
  • Κτήρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.
  • Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια
  • Σειρά Μειοδοσίας: Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.
  • Κατάσταση: τα κτήρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.
Χαρακτηριστικά:
Για κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων 
- Να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες
- Να τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτήριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.
Για τα συγκροτήματα κατοικιών
- Να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
- Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.
Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:
  • Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.
  • Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.
  • η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης:
Έξι μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι έξι μήνες επιπλέον. Επιπλέον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος θα ανακοινωθεί σύντομα.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όροι πρόσκλησης :


  • Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες Μεταναστευτικής  Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ουδεμία υποχρέωση έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
  • Από την παρούσα πρόσκληση δε μπορούν να στοιχειοθετηθούν αξιώσεις αποζημίωσης  εκ μέρους των συμμετεχόντων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους
  • Τα στοιχεία των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόσκλησης και δεν θα δημοσιοποιηθούν.
  • Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους ιστότοπους του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων.
  •  .zougla.gr
  •  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Το Δήμο Κυθήρων επισκέφθηκε την Πέμπτη 3/10 ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Μονοπατιών (World Trails Network) κ. Galeo Saintz συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΙΠΑ. κ. Γιώργο Κασιμάτη και τους συνεργάτες τους. Ο κ. Saintz, που βρίσκεται στο νησί μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Σεμινάριο στην Ευρώπη για την πιστοποίηση "Green Flag Trails", δήλωσε γοητευμένος με τη φύση των Κυθήρων και συζήτησε με το Δήμαρχο τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξης και βελτίωσης του μεγάλου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στο νησί, το οποίο θα επεκταθεί και στα Αντικύθηρα.
Η πιστοποίηση "Green Flag Trails" για τα μονοπάτια των Κυθήρων αποτελεί μια ουσιαστική διεθνή επιβράβευση της τετραμερούς συνεργασίας Δήμου/Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας/ΚΙΠΑ και MEDINA που ξεκίνησε πριν 2 ακριβώς χρόνια και επισφραγίζεται με την σημαντικότερη διεθνή περιβαλλοντική διάκριση, που εντάσσει το νησί μας στους διεθνώς αναγνωρισμένους πεζοπορικούς προορισμούς.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δήλωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του Δήμου στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προσήλωσή του στους στόχους του Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών, που θα συνδυαστούν με στοιχεία της τοπικής γαστρονομίας, της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης, ώστε η προσέγγιση να είναι συνολική αλλά και πρωτοπόρος διεθνώς.Stratos Charchalakis




Τα Αντικύθηρα κατοικήθηκαν την 5η χιλιετία π.Χ. από ομάδες από την Ανατολική Πελοπόννησο, τον Αργοσαρωνικό ή τις Κυκλάδες

 
Στην εργασία τους «ANTIKYTHERA IN PREHISTORY AND OVER THE LONG-TERM: LANDSCAPE SURVEY AND SMALL ISLAND RESEARCH (*)» οι ANDREW BEVAN, JAMES CONOLLY, και Άρης Τσαραβόπουλος γράφουν πως «τα Αντικύθηρα κατοικήθηκαν κατά την διάρκεια της 5ης χιλιετίας π.Χ. από ομάδες που προέρχονταν από την Ανατολική Πελοπόννησο, τον Αργοσαρωνικό κόλπο ή τις Κυκλάδες, για κυνηγετικούς σκοπούς - από τις οποίες δεν ανευρέθησαν σχεδόν καθόλου κεραμικά, αλλά ανευρέθησαν σχετικά μεγάλες ποσότητες οψιδιανού και βλημάτων.
Αυτά (τα μακρυνά ταξείδια) δείχνουν να διαδέχονται προσπάθειες κοντινότερων ταξειδιών, για παροδική εκμετάλλευση και μόνιμη αγροτική καλλιέργεια στην ύστερη Νεολιθική – ΕΒ Ι. Κατά την ΕΒ ΙΙ, είναι αδιαμφισβήτητη η μόνιμη αγροτική εκμετάλλευση, με την μορφή μικρών καλλιεργειών στις καλύτερες αγροτικές ζώνες του νησιού, που αποκαλύπτουν μία πλήρη σειρά κεραμικών, στα οποία περιλαμβάνονται και μεγαλύτερα αποθηκευτικά σκεύη.
Η προανακτορική και πρώτη ανακτορική περίοδοι που ακολουθούν είναι δύσκολο να αναδειχθούν προς το παρόν, αλλά κατά την δεύτερη ανακτορική (Μινωική Νεοανακτορική) περίοδο βρίσκουμε τόσο εισαχθέντα, όσο και πιθανώς εντόπια κεραμικά, συνήθη (λόγω των εκτεταμένων δημοσιεύσεων στο Καστρί στα Κύθηρα καθώς και από την δυτική/κεντρική Κρήτη). 
Υπάρχει επίσης μία εμφανής σειρά από αγροκτήματα διεσπαρμένα στο νησί, αλλά πολύ λίγα στοιχεία ύπαρξης οποιουδήποτε είδους κέντρου. Ένα πιθανό κέντρο του νησιού θα μπορούσε να είναι ένα νεκροταφείο  με  λαξευτούς θολωτούς τάφους-τύμβους στο κέντρο του νησιού  αν και τα διεσπαρμένα ερείπια έχουν χρονολογηθεί από λίγα μόνο επιφανειακά θραύσματα, καθώς και από την ευρεία ομοιότητά τους με καλύτερα χρονολογημένους τύμβους της Εποχής του Χαλκού στα γειτονικά Κύθηρα.
Για την επακολουθήσασα Τρίτη Ανακτορική (Μυκηναϊκή) περίοδο έχουμε πολύ λίγα ξεκάθαρα διαγνωστικά στοιχεία (εκτός από κύλικες που αναδεικνύουν μια ενδιαφέρουσα μίξη κρητικών και εντόπιων χαρακτηριστικών). Αλλά περαιτέρω αποδείξεις από ευρεθέντα κεραμικά αποδεικνύουν ότι σε αυτήν την φάση συνέχιζαν να υπάρχουν διεσπαρμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Αναλυτικότερα, μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση παρακάτω:
Antikythera is one of the smallest (c. 20 sq. km) and most geographically remote inhabited islands in the Mediterranean basin, but falls within some key shipping lanes, between the Peloponnese and Crete, and between the Aegean and Ionian/Adriatic. Its strategic but often fragile location is emphasized by a fortified community of probable pirates during the Hellenistic period (fourth to first century BC) and a first-century BC shipwreck that produced bronze statues and the famous Antikythera mechanism (a geared astronomical device). We would argue that the island provides an attractive research context for at least three reasons:
(a) it and other small islands are prone to abrupt population highs and lows that are of great analytical interest, including periods of near complete abandonment and re-colonization. In addition,
(b) small islands such as Antikythera often play eccentric but revealing roles in wider networks (e.g. receiving refugees, hunters, political exiles, hermits, monks, and/or pirates). Finally,
(c) Antikythera is small enough to be covered in its entirety via intensive archaeological survey methods, meaning it constitutes an unusual opportunity to explore whole settlement landscapes through time. From 2005 onwards, it was the subject of a phased programme of fieldwork, artefact study, and laboratory analysis with the goal of better understanding its long-term history and human ecology.
Our prehistoric evidence from Antikythera is not as well resolved chronologically as in later periods and, crucially, there is no stratified excavation sequence on the island with which to compare the survey evidence (in contrast, for example, to the situation on Kythera to the north). Even so, a detailed programme of artefact study was conducted (by James Conolly for the lithics and Lindsay Spencer and Andrew Bevan for the pottery), while further insights came from ceramic petrographic analysis (by Areti Pentedeka and Evangelia Kiriatzi, BSA). Our overall impression of activity in the earliest prehistoric phases on the island is one in which there were longer-distance visits during the fifth millennium BC by groups coming from the eastern Peloponnese, Argo-Saronic Gulf, or Cyclades for hunting purposes (leaving almost no surviving pottery, but relatively large quantities of obsidian and projectiles). These ultimately seem to give way to shorter-distance efforts at both temporary exploitation and more permanent agricultural settlement in the Final Neolithic–EB I. By EB II, permanent agricultural exploitation is undeniable, in the form of a series of small sites in the better agricultural zones of the island exhibiting a full functional range of pottery, including larger storage vessels. The following late Pre-palatial and First Palace periods are hard to unpick at present, but by the Second Palace (Cretan Neopalatial) period, we find both imported and possibly local pottery styles familiar from the well-published sequence at Kastri on Kythera and also from western/central Crete. There is now also a very clear series of farmsteads scattered across the island, but remarkably little sign of a nucleated centre of any kind. One possible point of on-island focus may have been a cemetery of multi-lobe, rock-cut tombs in the centre of the island, although the heavily disturbed remains are dated by only a few surface shards, as well as by their broad similarity with better-dated Bronze Age tombs on neighbouring Kythera.
For the succeeding Third Palace (Mycenaean) period, we have very few clear diagnostics (except for kylikes that exhibit an interesting mixture of Cretan and mainland affiliations), but further circumstantial pottery evidence does suggest that a dispersed landscape of farms continued in this phase.
Thereafter, we have no identified Post-palatial material culture or any evidence for activity in subsequent periods before the fourth century BC.

(*) The Antikythera Survey Project (ASP) was carried out under the auspices of the Canadian Institute in Greece, with a permit from the Greek Ministry of Culture and Tourism. It involved co-operation between researchers at University College London, Trent University Canada, and the Greek Archaeological Service. We would also like to thank the Social Science and Humanities Research Council of Canada, the UK Arts and Humanities Research Council, the Institute for Aegean Prehistory, and the Mediterranean Archaeological Trust. The project has been published as ten journal articles, a major open data archive (doi: 10.5284/1012484) and a book (Mediterranean islands, fragile communities and persistent landscapes (Cambridge: Cambridge University Press, 2013).

ΠΗΓΗ: THE MYCENAEAN SEMINAR 2012-13, 17.10.2012.
BICS-57-1 – 2014 

© 2014 Institute of Classical Studies University of London

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, του Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με κοινή επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την εξάρθρωση διεθνικού κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών με χρήση ταχύπλοων σκαφών

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη:

«Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.
Η σημερινή παρουσίαση άφορα σε ένα καίριο χτύπημα στα διεθνικά κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, που επετεύχθη με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στο εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέσω της θαλάσσιας μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και ηρωίνης.
Θα ήθελα εξαρχής να τονίσω ότι η εξάρθρωση αυτή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η στενή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσουμε με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή άλλα και όλες τις Αρχές επιβολής του νομού της χώρας μας, αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα του σχεδιασμού κοινών δράσεων, όσο και στον τομέα της επιχειρησιακής στρατηγικής.

Ο απολογισμός της κοινής επιχείρησης που εκτυλίχτηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας είναι η σύλληψη (4) μελών του κυκλώματος και η κατάσχεση 1.172 κιλών ακατέργαστης κάνναβης .
Η επιχειρησιακή δράση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα αναλυθει από τον Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλοίαρχο Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη, ενώ λεπτομέρειες για την υπόθεση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλο το προσωπικό των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που συμμετείχε στη κοινή αυτή επιχείρηση.
Σας ευχαριστώ.»
Δηλώσεις του Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλοίαρχου Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη:
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ευρύτατη επιχείρηση εντοπισμού ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, με τη σύλληψη των εμπλεκομένων.
Συγκεκριμένα, την 25-9-2019, και αφού ενημερωθήκαμε για την πιθανή ύπαρξη δύο (2) ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας, άμεσα οργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μεγάλου εύρους επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα (10) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο (2) εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η κινητοποίηση αυτή, είχε ως αρχικό αποτέλεσμα, τον εντοπισμό και μετά από καταδίωξη τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του ενός ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των τριών (03) αλλοδαπών επιβαινόντων του.
Ακολούθως, την 29-9-2019, εντοπίστηκε έτερο φουσκωτό σκάφος με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Αγκιστρίου ν. Αίγινας. Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, από μεικτό κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – ΕλληνικήςΑκτοφυλακής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, προέκυψε αφενός ότι επρόκειτο για το έτερο ταχύπλοο σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου, και αφετέρου ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.
Με βάση αυτό το δεδομένο πλωτά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των όμορων Λιμενικών Αρχών ξεκίνησαν μια ευρεία αναζήτηση της ακριβούς τοποθεσίας απόκρυψης των ναρκωτικών. Τελικά, μεσημβρινές ώρες της 30-09-2019, εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σπηλιά στη νησίδα ”ΠΙΠΕΡΙ” στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.
Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου και παραδόθηκαν σε κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα περαιτέρω.
Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, πρόκειται για μια υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο των ναρκωτικών και ειδικότερα στη θαλάσσια μεταφορά ακατέργαστης κάνναβης μέσω της Χώρας μας από Αλβανία στην Τουρκία και την μεταφορά ποσοτήτων ηρωίνης μέσω της Χώρας μας από την Τουρκία στην Αλβανία, με την χρήση ταχύπλοων σκαφών.
Η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τη FRONTEX, την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Μαγνησίας.
Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, συνελήφθησαν αρχικά την Τετάρτη 25-09-2019 στην θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ψαρών, τρείς αλλοδαποί ηλικίας (42, 42 και 25) ετών και την Κυριακή 29-09-2019 στην θαλάσσια περιοχή του Αγκιστρίου Αττικής, άλλος ένας αλλοδαπός συνεργάτης τους, ηλικίας 35 ετών. Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί τους.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από αστυνομικές ενέργειες εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση καθώς και ο ρόλος των μελών του κυκλώματος, αλλά και ο τρόπος δράσης τους (modus operandi) ως ακολούθως:
Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.
Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.
Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. (Σημειώνεται ότι για την ημέρα Τρίτη 24/09/2019: από την Ε.Μ.Υ. προβλέπονταν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις απογευματινές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι Άνεμοι, τις πρωινές ώρες Νοτιάδες 5-7, από το απόγευμα Βοριάδες 4-6, στο Αιγαίο 5-7 Μποφόρ).
Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.
Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.
Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.
Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Την 30/09/2019, ύστερα από επισταμένες έρευνες κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι Σποράδων, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, εκατόν έξι (106) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) τόνου και εκατό, εβδομήντα δύο (172) κιλών περίπου. Επισημαίνεται ότι η βραχονησίδα Πιπέρι Σποράδων, είναι ακατοίκητη και η εγγύτερα ευρισκόμενη βραχονησίδα, δυτικά της θαλάσσιας περιοχής του Σιγρίου Λέσβου, όπου είχε εντοπισθεί αρχικά το πρώτο σκάφος, την 12:30΄ ώρα της 25/09/2019,
δύο (2) ταχύπλοα σκάφη.
Οι τρείς πρώτοι συλληφθέντες έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με σχετική Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς οδηγείται σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου.»
Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στο www.hcg.gr
Διαθέσιμο οπτικόακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί στο https://youtu.be/TxdTM-l-2yg

 .piraeus365.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΑΠΛΗ ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΗΝΟΣ.ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1.200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ. Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη - Κατσαφάδου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ


Πέμπτη, 3 Οκτώβρη 2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κατσαφάδος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για ζητήματα που αφορούν την πόλη του Πειραιά και των νησιών και είναι αρμοδιότητάς του.
Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Κατσαφάδος έθεσε στον Υπουργό τα θέματα Ασφάλειας του πολίτη, του παραεμπορίου, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Κατσαφάδος συμφώνησαν ότι τα ζητήματα που αφορούν την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας, αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης για αυτό και η στήριξη της ΕΛΑΣ, τόσο από πλευράς στελέχωσης, όσο και υλικοτεχνικής υποδομής, αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής που ήδη υλοποιείται.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά με την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά και της ομάδας ΟΠΚΕ. Παράλληλα ο Υπουργός τόνισε ότι θα καλυφθούν τα κενά σε στελεχιακό δυναμικό της τροχαίας Πειραιά για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη,
Σε ότι έχει να κάνει με το τεράστιο χωροταξικό πρόβλημα της υπηρεσίας ΔΙΑΣ Πειραιά ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Κατσαφάδο ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, σε χώρο που θα πληρεί τις συνθήκες ασφάλειας αλλά και αξιοπρέπειας, ώστε απρόσκοπτα να συνεχισθεί η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Η σύνδεση του Αξονικού Τομογράφου έγινε. Συνεχίζουμε με τις απαραίτητες ρυθμίσεις.
Έπεται η εκπαίδευση του προσωπικού.