Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ.Θα αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες το Υπουργείο ΑΑ&Τ για τις τιμές λαδιού και ελιάς;

Θα αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες το Υπουργείο ΑΑ&Τ για τις τιμές λαδιού και ελιάς;

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσα σήμερα σχετικά με τις τιμές στο ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Η νέα ελαιοκομική περίοδος που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ διαφαινόταν ότι θα είναι μια καλή περίοδος, τελικά τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν το επιβεβαιώνουν. Αντίθετα, οι τιμές τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αλλά και σε άλλες αγορές (ισπανική, πορτογαλική) είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Για παράδειγμα, η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 33% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο. Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.
Ένας από τους παράγοντες στον οποίο αποδίδονται οι μειωμένες τιμές είναι τα εξαιρετικά υψηλά αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΕ, τον συντριπτικό όγκο των οποίων κατέχει η Ισπανία. Η διαφαινόμενη μείωση των τιμών οδήγησε την Επιτροπή με απόφασή της (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1882 της 8/11/2019), να ενισχύσει την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου. Όμως, τα αποθέματα στη χώρας μας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά λόγω της κακής περσινής χρονιάς. Υπάρχει δε η ανησυχία, ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, με νέες χώρες να μπαίνουν δυναμικά στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, με χαμηλό κόστος και τιμές στις εξαγωγές, ενδέχεται να μην ακολουθηθεί από αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης. Σε τέτοια περίπτωση, μέτρα σαν αυτό της αποθεματοποίησης έχουν μόνο παροδικά αποτελέσματα.

Επειδή το Ελαιόλαδο και οι Βρώσιμες Ελιές είναι από τα βασικά μας εθνικά προϊόντα με απαράμιλλη ποιότητα, με εξαγωγική κατεύθυνση, σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση και τελικά στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και την κοινωνική συνοχή.
Επειδή η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι πιθανόν να μην αφορά καθόλου το ελληνικό ελαιόλαδο, λόγω του υψηλού πλαφόν ανά προσφορά, ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα και προσωρινά τη τιμή στη χώρα μας
Επειδή η πρόσφατη επιβολή δασμών στο τυποποιημένο Ισπανικό ελαιόλαδο και ελιά πιέζουν συνολικά τη τιμή του ελαιολάδου προς τα κάτω
Επειδή το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας εξαρτάται πολύ περισσότερο από ότι των γειτονικών Κρατών -Μελών από την τιμή παραγωγού, λόγω του μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων και του αυξημένου κόστους εισροών
Επειδή η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει και άλλους κινδύνους να αντιμετωπίσει που έχουν επίπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα
Επειδή εντέλει το ελαιόλαδο και η βρώσιμη ελιά θα πρέπει να τύχουν μιας εθνικής συνεννόησης και αντιμετώπισης
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Ποια στρατηγική προτίθεται να ακολουθήσει στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου;
• Ποια επιπλέον αυτών της ΕΕ άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την στήριξη της τιμής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας

ΕΦΚΑ αγροτών: Από 114,67 ευρώ το μήνα πάει στα 220 η κατώτατη εισφορά

 
Ασφαλιστικές εισφορές επτά κατηγοριών θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.
Ασφαλιστικές εισφορές επτά κατηγοριών θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.
Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος, θα έχουμε αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά ΕΦΚΑ από τα 114,67 ευρώ ανά μήνα που είναι σήμερα στα 220 ευρώ. Επίσης για τους νέους ασφαλισμένους θα υπάρξει μια μειωμένη εισφορά για πέντε χρόνια στα 130 ευρώ το μήνα.
Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο πάντως μέλη των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, αν περάσει αυτό το σχέδιο αναμένεται ένας "θερμός" χειμώνας από πλευράς κινητοποιήσεων. Το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι αν με τις σημερινές εισφορές του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς αναμένεται να έχουμε στάση πληρωμών.  
 
Αναλυτικότερα τα ποσά που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση μετά από πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι τα εξής:

1. Εισφορά 130 ευρώ τον μήνα για την πρώτη 5ετία των νέων ασφαλισμένων, που επιμερίζεται σε 96 ευρώ για σύνταξη και 34 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
2. Εισφορά 1ου επιπέδου 220 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 163 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 57 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
3. Εισφορά 2ου επιπέδου στα 252 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 186 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 66 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
4. Εισφορά 3ου επιπέδου στα 302 ευρώ τον μήνα,που επιμερίζεται σε 223 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 79 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
5. Εισφορά 4ου επιπέδου στα 362 ευρώ τον μήνα, που επιμερίζεται σε 268 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 94 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
6. Εισφορά 5ου επιπέδου στα 435 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 321 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 114 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
7. Εισφορά 6ου επιπέδου στα 522 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 386 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 136 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
Οι ασφαλισμένοι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα μπορούν να επιλέγουν όποια εισφορά επιθυμούν να πληρώνουν, για τον επόμενο χρόνο. 
Οι εισφορές δεν συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία ενώ η επιλογή τους θα είναι και ανεξάρτητη από τα έτη ασφάλισης που έχουν ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επιβεβαιώνουν την πενταετία προσαρμογής από το υπουργείο Εργασίας
Εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο υπουργείο, από το οποίοι και μας επιβεβαίωσαν ότι οι νεοεισερχόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ αυτών και οι αγρότες το πιθανότερο σενάριο είναι για μια πενταετία να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους. Η δε μηνιαία τους εισφορά σε αυτήν την περίπτωση θα κυμαίνεται γύρω στα 120-150 ευρώ το μήνα. Για τους αγρότες πάντως σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση θα υπάρξουν νεότερα τις επόμενες ημέρες.  
 agrotypos.gr

Σε αποχή προχώρησαν σήμερα οι μαθητές και μαθήτριες του Γενικό Λύκειο Κυθήρων


Σε αποχή προχώρησαν σήμερα οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας μετά από απόφαση της ολομέλειας της μαθητικής τους κοινότητας προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ακολουθεί το κείμενο με τα αιτήματά τους:
1. Διευθέτηση θεμάτων υγιεινής: επισκευή σε χαλασμένα καζανάκια, πόρτες τουαλετών.
2. Επισκευή παράθυρου Α΄ τάξης ώστε να μην μπαίνουν νερά στην αίθουσα.
3. Αντιμετώπιση υγρασίας τάξεων (αίθουσες Γ1, Γ2) και ελαιοχρωματισμός.
4. Επισκευή δαπέδου Β2 (κατηφορική κλίση).
5. Σκάρα για κάλυψη του αποστραγγιστικού στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
6. Ρωγμή στο κάτω μέρος των κερκίδων του προαυλίου.

Γενικό Λύκειο Κυθήρων

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μέχρι και ισόβια στους μεθυσμένους οδηγούς


Σημαντικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται στις ποινές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας.
 Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ειδικότερα στο άρθρο 4 ορίζεται ότι τροποποιούνται τα άρθρα 272, 290, 290Α και 291, 308 του Ποινικού Κώδικα.
1. Στη διάταξη του άρθρου 272 η παράγραφος 2 αναριθµείται σε 3 και προστίθεται νέα παράγραφος 2 που έχει ως εξής:
«2. Η πράξη της προηγούµενης παραγράφου τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ διαπράττει διατάραξη κοινής ειρήνης (άρθρο 189 παρ. 1-3).»
2. H διάταξη του άρθρου 290 παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόµους:
α) µε καταστροφή, βλάβη ή µετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχηµάτων,
β) µε τοποθέτηση ή διατήρηση εµποδίων,
γ) µε αλλοίωση σηµείων ή σηµάτων ή µε τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλµένων σηµείων ή σηµάτων, ή
δ) µε άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιµωρείται:
αα) µε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηµατική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγµατα,
ββ) µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) µε κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος µεγάλου αριθµού ανθρώπων, το δικαστήριο µπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.»
3. H διάταξη του άρθρου 290Α παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόµους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχηµα µολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει µε ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύµατος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωµατικής ή πνευµατικής εξάντλησης, ή
β) οδηγεί όχηµα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύµα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόµους, πεζοδρόµια ή πλατείες, ή οδηγεί όχηµα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή µε ανασφαλή τρόπο φορτωµένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγµούς ή µετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιµωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) µε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηµατική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγµατα,
ββ) µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) µε κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα το θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος µεγάλου αριθµού ανθρώπων, το δικαστήριο µπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.»
4. H διάταξη του άρθρου 291 παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας µέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών
α) µε καταστροφή, βλάβη ή µετακίνηση εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών µέσων,
β) µε τοποθέτηση ή διατήρηση εµποδίων,
γ) µε αλλοίωση σηµείων ή σηµάτων ή µε τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλµένων σηµείων ή σηµάτων, ή
δ) µε παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών µέσων,
ε) µε άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις τιµωρείται:
αα) µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγµατα,
ββ) µε κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) µε κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας,
δδ) µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος µεγάλου αριθµού ανθρώπων, το δικαστήριο µπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.»
5. Στη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 308 µετά τις λέξεις «µε την εκτέλεσή της» και πριν από το κόµµα, προστίθεται η φράση «ή υπάλληλος του πλειστηριασµού κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέσθηκε µε αφορµή τον πλειστηριασµό».
 dikaiologitika.gr

Αντικαπνιστικός νόμος: Από 100 έως 10.000 τα πρόστιμα

Εως τα 10.000 ευρώ μπορούν να φθάσουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Το κατώτερο πρόστιμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ, των 50 ευρώ για τον καπνιστή που προβλέπονταν με τον προηγούμενο νόμο, διπλασιάζεται και και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.
Για την κατηγορία αυτή των κέντρων εμβαδού άνω των 100τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.
Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.
Όσον αφορά τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.
Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης μέσα στην εβδομάδα καθώς και την ενεργοποίηση του αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες για κρούσματα παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.
in.gr

Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τροποποίηση Προγράμματος
-Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
Διοργανώνεται ομαδική επίσκεψη στο «Museum of illusions Athens» Μουσείο Ψευδαισθήσεων. Ώρα συνάντησης 11:00 στην είσοδο του μουσείου, Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), Μοναστηράκι. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία του συλλόγου κατά τις ώρες 9-12π.μ. καθημερινά.

-Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
Το τμήμα Γυναικών, σας περιμένει σε μια ζεστή Τσιριγώτικη βραδιά με φαγητό, χορό και πολύ κέφι. Ώρα προσέλευσης 9:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Τιμή εισόδου 10 ευρώ.

-Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
Το Τμήμα Γυναικών της Κυθηραϊκής Αδελφότητας διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά Τσιριγώτικο Bazaar. Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά τα τοπικά μας προϊόντα που ετοιμάστηκαν από τις κυρίες και τους χορηγούς μας. Το bazaar θα λειτουργεί κατά τις ώρες 11:00-17:00.

-Σάββατο 21 Δεκεμβρίου
Θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Ώρα προσέλευσης
6:00 μ.μ

-Παρασκευή 10 Ιανουαρίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο υποδέχεται τους νεοεισαχθέντες νέους και νέες κατά την πρόσφατη Ακαδημαϊκή χρονιά τους οποίους θα τιμήσει για την επιτυχία τους αυτή σε ιδιαίτερη εκδήλωση.
Παρακαλούνται όσοι νεοεισαχθέντες δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γραμματεία του συλλόγου, να επικοινωνήσουν κατά τις ώρες 9-12π.μ και να δηλώσουν τα στοιχεία τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σεισμός στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κυθήρων


Σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα 18/11 τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πελοποννήσου και των Κυθήρων.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο 8 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Νεάπολης Βοιών.
Το εστιακό βάθος ήταν στα 11,1 χλμ..
Ο σεισμός έγινες αισθητός τόσο στο νησί των Κυθήρων, όσο και σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Αναφορές για ζημιές ή προβλήματα δεν υπάρχουν.