Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Το Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδων Κυθήρων και ο μεγάλος ευεργέτης του.

Το Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδων Κυθήρων και ο μεγάλος ευεργέτης του.
Οι φωτογραφίες είναι από το θεμέλιο λίθο και τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Καρβουνάδων. Χτίστηκε με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Νικολάου Π Λουράντου, ομογενούς από την Αυστραλία και εγκαινιάστηκε το 1955. Ο ίδιος προσέφερε σημαντικά ποσά για τον λιμενοβραχίονα Καψαλίου και για άλλα κοινωφελή έργα.
Στην Αυστραλία έχτισε το Γηροκομείο "lourantos Village" στο οποίο πολλοί συμπατριώτες μας βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στα γηρατειά τους. Έδρα δε Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ φέρει το όνομά του. Ο άνθρωπος αυτός παρά τα παράσημα και τους τίτλους που του απένειμε η βασίλισσα της Αγγλίας, η Ελληνική και Αυστραλιανή κυβέρνηση, η Ακαδημία Αθηνών, η Εκκλησία της Ελλάδος και τα Κυθηραϊκά Σωματεία, παρέμεινε πάντοτε ένας άνθρωπος απλός, προσιτός, ταπεινός και προσγειωμένος, όπως όλοι οι μεγάλοι Ευεργέτες του τόπου μας. Του οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ".

Γιώργος Λουράντος


Ανακοίνωση ΕΕΠΦ και ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Αθήνα/ Κύθηρα, 27 Νοεμβρίου 2019 
 Στα Κύθηρα - πάντα έτοιμοι για δράση! 

Κινητοποίηση γιακαθαρισμόστη ρεματιάΜυλοποτάμου,κομποστοποίηση οργανικών κατάλοιπων στην Μυρτιδιώτισσα, σεμινάριογια εκπαιδευτικούς, σημειακ έςδενδροφυτεύσεις. Το πρόγραμμα «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων» ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, το σημαντικό όμως είναι ότι συνεχίζεται. Άλλη μια επίσκεψη της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος στα Κύθηρα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης(ΕΕΠΦ) , συντονιστής του προγράμματος, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρακαι από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ομάδα περιπατητών του Frank (Pyrgos House), μαθητές και καθη γητές του Γυμνασίου Κυθήρων υπό την καθοδήγηση της Γυμνασιάρχου τους, ο Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου με τον Πρόεδρό του,ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας και ο πάντα δραστήριος γεωτέχνης Θανάσης Σάμιος, που βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος.Οι δράσεις οργανώθηκαν, έγινε καταμερισμός της δουλειάς κι έτσι μέσα σε δύο μέρες τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά.-Έγινε η υποδομή για τη λειτουργία χώρου κομποστοποίησης μέσα στονΒοτανικό Κήπο, δίπλα στην Μονή Μυρτιδιώτισσας, για την κάλυψη των αναγκών του κήπου σε οργανικό λίπασμα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι έγινε κινητοποίηση από την ΕΕΠΦ των μαθητών όλων των σχολείων του νησιού, ώστε να συγκεντρώσουν οργανικά κατάλοιπα από τα σπίτια τους, που είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό των άλλων υλικών του κομπόστ. Επιπλέον, προσφέρθηκε ειδικός θρυμματιστής για το θρυμματισμό των κλαδιών απότις ελιές, επίσης απαραίτητο υλικό για το κομπόστ. Πάνω από 15 άτομα δούλεψαν ασταμάτητα, άφησαν όμως πίσω τους μετά από 2 ώρες, κάτι χειροπιαστό.
 
-Άλλη ομάδα ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα της ρύπανσης της Ρεματιάς της «Νεράιδας» ή «Φόνισσας» στο Μυλοπόταμο και τις δυνατότητες αντιμετώπισης αυτού του κρίσιμου αλλά και επί δεκαετίες χρονίζοντος προβλήματος. Αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕΠΦ, του Συλλόγου Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου, του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστ ημίου Αθηνών και άλλων ειδικών επιστημόνων ώστε να ακολουθήσει παρέμβαση προς το Δήμο ή και την Περιφέρεια.-Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, των σχολείων του νησιού όπου παρο υσιάστηκαν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διαχειρίζεται η ΕΕΠΦ. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις σχετικά με την απαραίτητη διαδικασία εγγραφής των σχολείων σταπρογράμματα και δίκτυα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο με πρωτοβουλία τηςΓυμνασιάρχου κας Σταυρούλας Φατσέα, εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον.-Την Κυριακή το πρωί βρέθηκαν όλοι (περίπου 40 άτομα) στο πεδίο, σε προεπιλεγμένες περιοχές για να πραγματοποιήσουν μία ακόμη σημειακή αναδάσωση. ΗΕΕΠΦ, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βιολογίας), ο Frank με τους περιπατητές του αλλά κυρίως τα παιδιά της Γ ́ Γυμνασίου με τέσσερις καθηγητές τους και τη γυμνασιάρχη τους. Και ήταν αυτά που με τη δουλειά που έκαναν και το ζήλο που επέδειξαν, θα λέγαμε ότι έκλεψαν την παράσταση.Είναι σ ́ αυτά που επενδύουμε για να δημιουργήσουμε τους αυριανούς υπεύθυνους αλλά και εμπνευσμένους πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες: Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΠΦ (Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης) τηλ. 210-3224944 Γιώργος Μάντακας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τηλ. 210-7787535

Δήλωση Σ. Σπυρίδων για την ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ

Δήλωση του Σπύρου Σπυρίδωνα για την ανάληψη της θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ



«Στην Γενική Συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης κ´ Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) είχα την τιμή μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), να εκλεγώ στην νέα διοίκηση και στην συνέχεια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της σημαντικής για την Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια διοίκηση, Α.Ε. του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών και τους εκπροσώπους των Συλλογικών φορέων της Αυτοδιοίκησης για την εμπιστοσύνη τους και να τους διαβεβαιώσω ότι συμπαραταχθώ μαζί τους με όλες μου τις δυνάμεις στην Εθνική προσπάθεια που όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε και αφορά την επόμενη μέρα για την χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες.

Στον επίσης νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Ηλία Γιάτσιο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΑΑ, εύχομαι καλή δύναμη, και καλά μετρήσιμα αποτελέσματα στην κοινή προσπάθεια και τις ευθύνες που σε πλήρη συνεργασία αναλαμβάνουμε.»

 

Το βιογραφικό του Σ. Σπυρίδων

Ο Σπύρος Σπυρίδων γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου και διαμένει. Μεγάλωσε στον Πόρο. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Πολλάλη και έχουν 3 παιδιά.
Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική, και Διδάκτωρ της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν ΄΄H πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σε σχέση με το πολιτικό σύστημα και την ευρωπαϊκή του προοπτική΄΄.
Ανέπτυξε αξιόλογη επιχειρηματική δράση στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού.  Στον τομέα της Πολιτικής ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την  Ανάπτυξη σε Τοπικό, Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έχει αναλάβει θέσεις υψηλής ευθύνης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων:
              Ελλάδα:
  • Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
  • Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος
  • Δήμαρχος Πόρου επί 16 χρόνια
  • Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Εθνικής Άμυνας
  • Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς
  • Μέλος των Εθνικών Συμβουλίων: Τουρισμού – Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των αυτοδιοικητικών οργάνων ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ & ΕΝΠΕ
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)
  • Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας
  • Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων Αργοσαρωνικού
  Ευρώπη:
  • Μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών
  • Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER αρμόδιας για θέματα ΕΣΠΑ, Μεταφορών & Προϋπολογισμού της Ε.Ε. κ.λπ.
  • Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας στο Γραφείο της Ελλάδας
  • Μέλος της Επιτροπής CIVEX με αρμοδιότητα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μεταναστευτικό, Ιθαγένεια, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη κ.ά.
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης
  • Μέλος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Μέλος της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου
  • Αντιπρόεδρος του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
  • Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Εύξεινη Πόλη με μέλη 35 Δήμους και Περιφέρειες από την Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο και την Βουλγαρία.
      Στοιχεία επικοινωνίας: Ακτή Μουτσοπούλου 18, Τ.Κ. 18535, Πειραιάς
            website: www.spyridon.gr

Το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΕΤΑΑ

Νέο Δ.Σ. στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Μετά τις εκλογές που έγιναν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στις 27 Νοεμβρίου 2019, αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής : 
  • Νέος Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ ανέλαβε ο κ. Ηλίας Γιάτσιος, Δικηγόρος.
  • Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ανέλαβε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – τ. Περιφερειάρχης & τ. Δήμαρχος.

Τα υπόλοιπα Μέλη του Δ.Σ. είναι :
  • Ιωάννης Σκάλκος, Αντιπρόεδρος, Διευθυντής ΥΠ.ΕΣ.,
  • Χρήστος Μιχαλάκης, Γραμματέας, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας.
  • Δημήτρης Καρακώνης, Μέλος, Συνταξιούχος.
  • Γεώργιος Ζαφείρης, Μέλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
  • Άδωνις Ιορδανίδης, Μέλος, Πολιτικός Μηχανικός
  • Κωνσταντίνος Δεντάκος, Μέλος, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ.
  • Νικόλαος Ζενέτος, Μέλος, Δήμαρχος Ιλίου.
  • Ανδρέας Ευθυμίου, Μέλος, Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου.
  • Σταματία Καφατσάκη, Μέλος, Οικονομολόγος, πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου, Δημοτικός Σύμβουλος.
Αναπληρωματικά Μέλη, μεταξύ των άλλων, εκλέχθηκαν :
  • Μιχάλης Πλιάκος, Δήμαρχος Ζίτσας.
  • Ιωάννης Ηλίας, Φυσικός.
  • Γεώργιος Αρλέτος, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων.
  • Κωνσταντίνος Παπαλός, Χημικός.

Από το γραφείο Τύπου της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Εκκλησία για αποτέφρωση: Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα ή άχρηστα αντικείμενα



Φυλλάδιο για την ενημέρωση των πιστών σχετικά με το ζήτημα της αποτέφρωσης, το οποίο αναμένεται να μοιραστεί στις κατά τόπους εκκλησίες, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος. Σε αυτό αναπτύσσει την αρνητική θέση της Εκκλησίας, και παραθέτει τα επιχειρήματα των υπέρμαχων της καύσης των νεκρών επιχειρώντας να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά.
Στο φυλλάδιο, η Ιερά Σύνοδος περιγράφει επίσης τα στάδια της αποτέφρωσης με την καύση του νεκρού και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού αναφέροντας ότι «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμμάτων». «Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ», αναφέρει σε άλλο σημείο το φυλλάδιο.
Συμπερασματικά, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό».
Σημειώνεται, ότι στο φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται επίσης ότι η Εκκλησία  δεν καταναγκάζει κανέναν να τηρεί τις παραδόσεις της, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα τελεί κηδεία σε όσους επιλέξουν την αποτέφρωση. «Προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το φυλλάδιο 
 www.zougla.gr/

1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 Εορτή του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονος,Προστάτη της Μελισσοκομίας,θα τελεστή αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μόνης.
Παρακαλούμε όλους τους μελισσοκόμους και όλους τους ευλαβείς χριστιανούς όπως παραβρεθούν.
                                                               
                                                                π.Γεώργιος Αδικημενάκης.

 

Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων – O προστάτης της μελισσοκομίας

 

Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 – 797 μ.Χ.).Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.
Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.
Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος (βλέπε 25 Φεβρουαρίου) τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.
Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά σου».
Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας. Η Εκκλησία τον τίμησε με την αγιοποίησή του και γιορτάζει τη μνήμη του την 1η Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φιλάρετος και Φιλαρέτη.
Πηγή: saint.gr

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Μονεμβασίας



Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Μονεμβασίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Μονεμβασίας στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.
Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Μονεμβασίας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:
ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ
1 Βασικά Αγγλικά Α1 –  50
2 Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι) – 50
3 Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ) – 50
4 Δημιουργία Ιστοσελίδας – 50
5 Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή – 25
6 Σύγχρονη οικογένεια – 50
7 Σύνδεση σχολείου – οικογένειας – 50
8 Διαδικτυακή προβολή και διαχείριση επιχείρησης τουριστικών υπηρεσιών – 25

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης:
Τηλ. : 2732360576
Ταχ. Διεύθυνση: Δημαρχείο Μονεμβασίας, Τ.Κ. 23052, Μολάοι Λακωνίας
Email:  maganaris@monemvasia.gr

Οι αιτήσεις για την δημιουργία των πρώτων τμημάτων θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Την 19η Δεκεμβρίου 2019 η λήξη προθεσμίας για την χορήγηση δωρεάν εξοπλισμού δορυφορικής ή επίγειας λήψης σήματος για περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης.



Ο Δήμος Μονεμβασίας υπενθυμίζει τους Δημότες, ότι πλησιάζει στη λήξη της η διαδικασία πιστοποίησης και ένταξης των δικαιούχων στο έργο «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς λήψης εθνικής εμβέλειας» (Ν. 4563/2018).
Η διαδικασία παρατάθηκε (για δεύτερη φορά) έως την 19η Δεκεμβρίου 2019 με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με αρ. Φ.Ε.Κ. 2866 της 5ης Ιουλίου 2019, τεύχος δεύτερο
Οι δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) και μπορούν να υποβάλουν τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ του Δήμου Μονεμβασίας προκειμένου να πιστοποιηθούν, να ενταχθούν στο έργο και να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες τηλεοπτικής πρόσβασης και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της δράσης αυτής, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, προσωρινοί αναμεταδότες επίγειου ψηφιακού σήματος να πάψουν την λειτουργία τους με πρωτοβουλία κεντρικών αρχών και υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό ο Δήμος προτρέπει τους κατοίκους των οικισμών που εντάχθηκαν στο μέτρο, να ωφεληθούν ώστε να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα.
Αφορά κατοίκους των παρακάτω οικισμών του Δήμου Μονεμβασίας:
Από τη Δ.Ε. Βοιών :
  • Άγιος Ελισσαίος
  • Άγιος Μάμας
  • Αδιάκοπος
  • Βαρκό
  • Βελανίδια
  • Κάτω Καστανέα
  • Κρυόβρυση
  • Λίμνες, (Τ.Κ.Ελίκας)
  • Λίμνες, (Τ.Κ. Παντανάσσης)
  • Παναγία
  • Παντάνασσα
  • Παραδείσιον
  • Πλατανιάς
Από τη Δ.Ε. Ζάρακα :
  • Αριάνα
  • Ιέραξ
  • Κυπαρίσσιον
  • Λογγάριον
  • Μητρόπολις
  • Παραλία
  • Πιστάματα
Από τη Δ.Ε. Μολάων :
  • Μεταμόρφωσις
Από τη Δ.Ε. Μονεμβασίας :
  • Αγία Παρασκευή
  • Άγιος Δημήτριος
  • Άγιος Στέφανος
  • Καλύβαι
  • Κληρονομαίικα
  • Κρεμμύδι
  • Νόμια
  • Ξιφίας
  • Παλιά Μονεμβασία
  • Παναγίτσα
  • Τάλαντα
  • Τέρια
  • Τροχαλία
Η παροχή των υπηρεσιών του έργου πραγματοποιείται ανά νοικοκυριό. Εάν περισσότεροι δικαιούχοι διαμένουν μαζί, απαρτίζοντας ένα πολυπρόσωπο νοικοκυριό, ένας μόνο από αυτούς, μπορεί να κάνει χρήση, για μία μόνο φορά, της παρεχόμενης δημόσιας επιχορήγησης για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του έργου στο συγκεκριμένο νοικοκυριό.
Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο είναι η COSMOTE TV (με το πακέτο υπηρεσιών «COSMOTE TV PACK») και η DIGEA (με το πακέτο υπηρεσιών «DIGEA PACK»). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επιλέγουν την εταιρία από την οποία θα λάβουν τις υπηρεσίες τηλεοπτικής πρόσβασης κατά την υποβολή των δικαιολογητικών εγγράφων.
Μετά την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών εγγράφων, το προσωπικό των ΚΕΠ Δήμου Μονεμβασίας, πραγματοποιεί τον έλεγχο του Παραρτήματος VI της υπ’ αριθ. 3269/2018 ΚΥΑ (Β΄ 5022) και εφόσον διαπιστώσει την ιδιότητα του αιτούντος ως μόνιμου κατοίκου συγκεκριμένης ΠΕΤΚ, καταχωρεί την αίτηση του στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΤΤ που λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης του παρόντος έργου (βλ. άρθρο 7 της υπ’ αριθ. 3269/2018 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β΄ 5022).
Απαραίτητα δικαιολογητικά ανά περίπτωση
  1. Ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος εκδίδεται στα στοιχεία του ίδιου
  • Αίτηση Υπαγωγής στο Έργο-Υπεύθυνη Δήλωση ΠαράρτημαΙΙ-ΚΥΑ-Β5022
  • Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.)
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους
  • Αντίγραφο πρόσφατου Λογαριασμού ΔΕΚΟ ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος (π.χ. μισθωτήριο βεβαιωμένο από την οικεία Δ.Ο.Υ, απόδειξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α.)
  • Αντίγραφο πρόσφατου (μέχρι και 6 μήνες πριν) Λογαριασμού Ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος
  1. Ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος εκδίδεται στα στοιχεία άλλου προσώπου, το οποίο ζει
  1. Ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος εκδίδεται στα στοιχεία θανόντα
  • Αίτηση Υπαγωγής στο Έργο-Υπεύθυνη Δήλωση ΠαράρτημαΙΙ-ΚΥΑ-Β5022
  • Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.)
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους
  • Αντίγραφο πρόσφατου Λογαριασμού ΔΕΚΟ ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος (π.χ. μισθωτήριο βεβαιωμένο από την οικεία Δ.Ο.Υ, απόδειξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α.)
  • Αντίγραφο πρόσφατου (μέχρι και 6 μήνες πριν) Λογαριασμού Ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος
  • Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου του αποβιώσαντος προσώπου
  1. Τα στοιχεία του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος δεν ταυτίζονται με τα δικά του λόγω μεταβολής τους
  1. Ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος εκδίδεται στα στοιχεία φορέα του Δημόσιου ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (π.χ. Ναού, ΟΤΑ, Αστυνομικού Τμήματος κ.α.)
  • Αίτηση Υπαγωγής στο Έργο-Υπεύθυνη Δήλωση ΠαράρτημαΙΙ-ΚΥΑ-Β5022
  • Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.)
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους
  • Αντίγραφο πρόσφατου Λογαριασμού ΔΕΚΟ ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος (π.χ. μισθωτήριο βεβαιωμένο από την οικεία Δ.Ο.Υ, απόδειξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α.)
  • Αντίγραφο πρόσφατου (μέχρι και 6 μήνες πριν) Λογαριασμού Ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος
  • Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα του Δημόσιου ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα στοιχεία του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος.
Στην περίπτωση αδυναμίας του αιτούντος ενδιαφερομένου να υποβάλει αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά έγγραφα για την πιστοποίησή του (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.α.) απαραίτητη είναι η παρακάτω εξουσιοδότηση (Παράρτημα V της ΚΥΑ Β΄5022) ή σχετική έγγραφη δήλωση του ενδιαφερομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο πρόσωπο να διενεργήσει στο όνομα και για λογαριασμό του πρώτου (αιτούντος ενδιαφερομένου) τις απαραίτητες ενέργειες πιστοποίησής του ως δικαιούχου του έργου. Η σχετική εξουσιοδότηση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
Εξουσιοδότηση για κατάθεση δικαιολογητικών από άλλο πρόσωπο-ΚΥΑ-Β5022
Πληροφορίες για το τεχνικό σκέλος της δράσης: 2732 360 575 Ζερβάκος Λεωνίδας (Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής)
Για την επικοινωνία σας με τα Κ.Ε.Π. Δήμου Μονεμβασίας (κατάθεση δικαιολογητικών κλπ) «πατήστε» εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο:
Παρεχόμενες Υπηρεσίες του Έργου Total TV Coverage
Ν. 4563/2018 ΦΕΚ Α 169 Τotal Tv Coverage
ΦΕΚ Β 5022 2018 Total Tv Coverage

ΒΑΤΙΚΑ.Εκδημία του ιερέα π. Παναγιώτη Λιάρου



Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου  ο συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και πρώην εφημέριος Ελαφονήσου π. Παναγιώτης Λιάρος. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26/11 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελαφονήσου.
Ο αοίδιμος π. Παναγιώτης Λιάρος γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1932 στην Ελαφόνησο. Το 1962 παντρεύτηκε την Αναστασία Παρασκευά με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 22 Δεκεμβρίου του 1968 στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη και πρεσβύτερος λίγες μέρες αργότερα στην ίδια εκκλησία. Από το 1972 ως τη συνταξιοδότησή του διακόνησε στην ενορία Ελαφονήσου.
Στις 13 Ιουνίου 1982, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης τον χειροθέτησε πνευματικό, ενώ στις 9 Ιουλίου 2000 του απένειμε το οφίκκιο του πρωτοπρεσβύτερου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον τιμήσει για την πολυετή προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια και ταπεινότητα.
«Ο Αναστάς Κύριος της ζωής και του θανάτου, ας αναπαύει την ψυχή του και ας τον κατατάξει μεταξύ των δικαίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.
 lakonikos.gr

Πράσινο Ταμείο: 56 εκατ ευρώ για αστικές αναπλάσεις σε όλους τους Δήμους


Πράσινο Ταμείο: 56 εκατ  ευρώ για αστικές αναπλάσεις σε όλους τους Δήμους  -  Περιβαλλοντικές Δράσεις
 Έως 10 εκατ ευρώ για τον Βόρειο Ποδηλατικό Άξονα
 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα  55 εκ. ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας αποφάσισε το Πράσινο Ταμείο.
Το Ταμείο εκδίδει πρόσκληση στους Δήμους όλης της Επικράτειας για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη, ώριμων έργων  αστικών αναπλάσεων όπως:
·         Αναβαθμίσεις,  παρεμβάσεις κοινοχρήστων χώρων με πάρκα –πλατείες – πεζοδρόμους - παιδικές χαρές
·         Έργα ποδηλατοδρόμων
·         Παρεμβάσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων,
·         Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων
·         Χώροι στάθμευσης
·         Ανακαίνιση ή αποκατάσταση όψης  κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ
·        Απομάκρυνση αμιάντου κλπ.
Το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι από 2 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 8 Μαΐου 2020. Σημειωτέον ότι  σε ορισμένες περιπτώσεις η χρηματοδότηση δύναται να φθάσει το 100% των έργων.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση της πρόσκλησης ένταξης των προαναφερόμενων έργων, ύψους 55 εκατ ευρώ, ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από τη συγκρότησή του.
Η δεύτερη πρόσκληση  αφορά στο πρόγραμμα Καινοτόμων Δράσεων με τους Πολίτες, με δικαιούχους ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Κοινωφελή Ιδρύματα ή συμπράξεις τους με Ο.Τ.Α., Πανεπιστήμια κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω Προγράμματος είναι 1 εκατ ευρω και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι η 14η Φεβρουαρίου 2020. Σε αυτό το Πρόγραμμα θα εντάσσονται ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπτυξης δράσεων για την:
·       Κλιματική αλλαγή
·       Απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης
·       Κυκλική οικονομία
·       Ηλεκτροκίνηση
·       Αναβάθμιση οικιστικού περιβάλλοντος
·       Προστασία φυσικού περιβάλλοντος
·       Προστασία και διατήρηση βιοποικιλότητας κλπ.
Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας – Διαδρομές Eurovelo
Το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε τη δέσμευση ποσού έως 10 εκ. ευρώ για την εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης, καθώς και  την εκτέλεση του έργου του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα «Γκάζι - Κηφισιά», που θα ολοκληρώσει τον ενιαίο - πλέον - ποδηλατόδρομο «Φαληρικός Όρμος - Κηφισιά».
Το βόρειο τμήμα θα έχει μήκος 16,5 χιλιόμετρα και η υφιστάμενη μελέτη προβλέπει τη διέλευσή του από τους σταθμούς ΗΣΑΠ Μοναστηράκι, Ομόνοια, Βικτώρια (μέσω των οδών Αθηνάς και Γ΄ Σεπτεμβρίου), Περισσός, Πευκάκια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Ειρήνη, Μαρούσι, ΚΑΤ, Κηφισιά.
Η εκτέλεσή του έργου είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και με την απόφαση αυτή το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίζει οριστικά τη χρηματοδότησή του.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν διεξοδικά κατατεθειμένες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δικτύων ποδηλατοδρόμων στη χώρα, που αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η εξασφάλιση  χρηματοδοτικού εργαλείου μελετών για 2 Διαδρομές στην Ελλάδα που θα διέρχονται από 7 Περιφέρειες της χώρας:
Διαδρομή 1η : θα διέρχεται από την περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (βόρεια) και θα καταλήγει στην Αθήνα.
Διαδρομή 2η: θα εισέρχεται από την  Κεντρική Μακεδονία και θα διέρχεται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα με κατάληξη πάλι την Αθήνα.
Η συγκεκριμένη απόφαση για τις 2 διαδρομές,  συνδέεται με το ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο που διατρέχει την Ευρώπη, το  Eurovelo. Περιλαμβάνει 15 διαδρομές φιλικές στο ποδήλατο, συνολικού μήκους 70.000 χλμ. Από αυτό έχουν ήδη κατασκευαστεί περί τα  από 45.000 χλμ.
Μελέτη ανάδειξης Κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής
Τέλος, από το Πράσινο Ταμείο αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση της  μελέτης ανάδειξης της Κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής. Στόχος του τελικού έργου θα είναι η εξασφάλιση της άρτιας διεξαγωγής του Μαραθωνίου και παράλληλα της ομαλής, οδικής λειτουργίας του άξονα. Γνώμονας, η ανάδειξη του ισχυρού συμβολισμού της διαδρομής του Κλασσικού Μαραθωνίου και η παροχή ιστορικής και πολιτιστικής ενημέρωσης στους επισκέπτες του χώρου κατά μήκος της.
 dimotikiagoratislakonias.gr