Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Με τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο και τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Αντιστράτηγο κ. Στέφανο Κολοκούρη, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας 2/12 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση επί προτάσεων για την πολιτική προστασία και κυρίως την πυρασφάλεια, που υπέβαλε πρόσφατα ο Δήμος Κυθήρων προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Π.Σ.
Συμφωνήθηκε να προωθηθεί η διαδικασία αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων σε Πυροσβεστική Υπηρεσία 4ης Τάξεως, δηλαδή σε πλήρως αυτόνομη υπηρεσιακή μονάδα, που θα διαθέτει περισσότερο προσωπικό και μέσα σε σχέση με σήμερα, καθώς και τοπικό γραφείο πυρασφάλειας, το οποίο είναι αρμόδιο για τις άδειες πυροπροστασίας όλων των καταστημάτων, ξενοδοχείων κ.λπ.
Επιπλέον εξετάστηκε σειρά προτάσεων για την θωράκιση του νησιού από τις πυρκαγιές και θα υπάρχει διαρκής συνεργασία του Δήμου με την ηγεσία του Π.Σ. και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Αρχηγός και ο κ. Υπαρχηγός, εξήραν την μεγάλη ευαισθητοποίηση του Δήμου και των πολιτών των Κυθήρων στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, που μεταξύ άλλων αντανακλάται στην άρτια εκπαιδευμένη τοπική ομάδα των πιστοποιημένων εθελοντών πυροσβεστών αλλά και στο τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που ο Δήμος μας διαρκώς ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα μέσα με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Ομιλία Χρ. Μπουτσικάκη στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ για την Ασφάλεια των Πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Πειραιάς, 2 Δεκεμβρίου 2019


Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης μίλησε στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για την ασφάλεια των πολιτών. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:

· Για να ανακάμψει η Ελλάδα, πρέπει επιτέλους να γίνουμε ένα σύγχρονο Κράτος. Πρέπει να εμπεδωθεί η νομιμότητα και η ομαλότητα.
· Πρέπει να εμπεδωθεί η ασφάλεια των πολιτών: 1) Για να μπορούν όλοι οι πολίτες να ζουν, όχι υπό καθεστώς φόβου, αλλά υπό συνθήκες ελευθερίας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή, η σωματική τους ακεραιότητα και η περιουσία τους. 2) Για να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι αξίζει να επενδύσουν τα χρήματά τους στη Χώρα μας και ότι η επένδυσή τους δεν κινδυνεύει να καταστραφεί από λοστούς, πέτρες και βόμβες μολότοφ. 3) Για να εμπεδωθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, που σημαίνει ελεύθερη διάδοση των ιδεών στα πανεπιστήμια και όχι παρεμπόδιση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού από βίαιες μειοψηφίες, που καταλαμβάνουν χώρους με το «έτσι θέλω», μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε «γιάφκες», με όπλα και πολεμοφόδια, με ναρκωτικά, για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων.
· Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας δεν είναι ζήτημα ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβγαλε τους αστυνομικούς από τα γραφεία ξανά στο δρόμο, αντικατέστησε τις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ενισχύει την ομάδα «ΔΙΑΣ», επανασύστησε την ομάδα «ΔΕΛΤΑ», προχώρησε σε πρόσληψη χιλίων πεντακοσίων νέων αστυνομικών καθώς και σε αντικατάσταση του παλιού
εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ., εντατικοποιεί τους ελέγχους παράνομης μετανάστευσης, επιτάχυνε τις διαδικασίες ασύλου, ώστε όποιος δεν το δικαιούται, να επιστρέφει άμεσα στη Χώρα προέλευσής του.
Ο κ. Μπουτσικάκης τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημοκρατία, την ευημερία και την ανάπτυξη και προϋπόθεση για να ασκηθούν όλα τα επιμέρους συνταγματικά δικαιώματα.

Με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, κάνουμε πράξη τη νέα κανονικότητα. Για να μπορούμε και στο τέλος της θητείας μας, να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια, όπως τους κοιτάμε και τώρα! 

Επισυνάπτεται το βίντεο της ομιλίας: https://boutsikakis.gr/2019/11/30/η-ομιλία-μου-στο-13ο-συνέδριο-της-νέας-δη/

"Το λιτριβιδείο"


"Το λιτριβιδείο"
Τους χειμερινούς μήνες που λειτουργεί το γειτονικό στο πατρικό μου σπίτι ελαιοτριβείο (λιτριβιδείο στην Κυθηραϊκή διάλεκτο) - ένα εμβληματικό για το χωριό μου κτηριακό συγκρότημα- συχνά ανασύρω από το τη μνήμη μου πρόσωπα αγαπημένα, ήχους, εικόνες, γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής. Μου έρχονται στο νου τα παιχνίδια μας στις λαβυρινθώδεις αποθήκες του, η μυρωδιά της πυρήνας και η ασυναγώνιστη γεύση της βουτηγμένης στο αγγουρόλαδο "καυτής".
Πρόκειται για το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στα Κύθηρα το οποίο έστησε ο πρωτοπόρος και φιλοπρόοδος εργοστασιάρχης Γαβριήλ Χάρος στο Λειβάδι των Κυθήρων το 1911 και το οποίο κάποτε απασχολούσε 30 εργάτες.
Μέχρι το 1911 η έκθλιψη του ελαιοκάρπου γινόταν με μυλόπετρες που τις γυρνούσαν ζώα.
Τα ελαιοτριβεία συνδέθηκαν στενά με τη ζωή του νησιού αλλά και με μια υπέροχη Λαογραφία που αξίζει να μελετήσει κανείς.
Για το τελευταίο συστήνω ανεπιφύλακτα την εξαιρετική μελέτη του κ. Μανόλη Δαπόντε: "Η ελιά και τα λιοτρίβια στα Κύθηρα".

ΠΗΓΗΓιώργος Λουράντος




ΛΑΚΩΝΙΑ.Θάνατος λουόμενου στην Ανατολική Μάνη


Δελτίο Τύπου Λιμενικού Σώματος
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, βραδινές ώρες του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Αλμυρού Οικισμού Δ.Ανατολικής Μάνης, 67χρονος.
 
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
 
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

ΕΟΡΤΗ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ.ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ

 
Ἐν Κυθήροις τῇ 2ᾳ Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
 
      Τήν Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, μνήμη τῆς Ἁγίας Βαρβάρας καί τοῦ ἁγίου Ἱερομάρτυρος Σεραφείμ Ἀρχιεπισκόπου Φαναρίου τοῦ Θαυματουργοῦ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ ἄγει τά Ὀνομαστήρια του.
       Τήν Τρίτη τό ἀπόγευμα 3-12-2019, ὥρα 6 μ.μ. θά τελεσθῇ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας Κυθήρων μέ Ἀρτοκλασία καί Θεῖο Κήρυγμα.
       Τήν Τετάρτη τό πρωΐ 4-12-2019 καί ὥρα 7-10.30 θά τελεσθῇ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Μεταμορφώσεως τοῦ Χριστοῦ Κεραμωτοῦ.
          Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας ἡμέρας ὁ Σεβασμιώτατος θά δεχθῆ ἐπισκέψεις εἰς τό Ἐπισκοπεῖο τῆς Χώρας ἀπό ὥρα 5.30 μ.μ.
 
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)
ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ' ΛΟΥΚΑ
(1-12-2019)

ΒΑΤΙΚΑ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.


Όσοι θέλουν και μπορούν, να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Δημαρχείο Μολάων την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 με πρώτο θέμα που καεί τον τόπο μας: Τις 8 αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ Ανεμογεννητριών στον Κάβο Μαλέα.

ΒΑΤΙΚΑ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.25η Συνεδρίαση του Δ.Σ. για το έτος 2019


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το απόγευμα της Παρασκευής 29/11 υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα.
Το Δ.Σ. ενέκρινε τις προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2020 (προαπαιτούμενο για την σύνταξη του νέου προϋπολογισμού), που για ακόμα μία χρονιά παραμένουν αμετάβλητα χωρίς καμία αύξηση. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή επεξεργάζεται ήδη τη ριζική αναμόρφωση των Κανονισμών Καθαριότητας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αλλά και την ψήφιση Κανονισμού Διαφήμισης, όπως προβλέπεται στο νόμο, προκειμένου εντός του 2020 να υπάρξει νέα προσέγγιση στο σύνολο των δημοτικών τελών που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και ταυτόχρονα στις αντικειμενικές δυνατότητες των δημοτών.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη δωρεά κατά κυριότητα των δύο νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων από την Περιφέρεια Αττικής προς το Δήμο, τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία στις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον, προχώρησε σε τροποποιήσεις των συστατικών πράξεων των Σχολικών Επιτροπών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να οριστούν οι νέες διοικήσεις.
Τέλος, ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.