Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΕΟΔ ΣΠΑΡΤΗΣ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας, ως εγγεγραμμένο και πιστοποιημένο σωματείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει στις τακτικές και έκτακτες συγκλήσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. 
Έτσι και σήμερα Σάββατο 4 Ιανουαρίου ήταν παρούσα στο έκτακτο Σ.Ο.Π.Π. που συγκλήθηκε με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων εν όψη της αναμονής επιδείνωσης του καιρού.
Ο λόγος είναι η σύγκλιση των περισσότερων προγνωστικών μοντέλων τόσο στην ένταση εκδήλωσης των φαινομένων όσο και στις περιοχές που θα πληγούν. Για την Λακωνία τα έντονα φαινόμενα αφορούν το Ανατολικό και Νότιο τμήμα ενώ σε όλο τον νομό αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού.
Εκδόθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου από ώρα 06:00 Κυριακής 5/1/2020 έως ώρα 23:59 Δευτέρας 6/1/2020.
Επίσης θα απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων χωρίς χιονολάστιχα ή αλυσίδες σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όπου υπάρχει πρόβλημα.

Προσοχή στις παρακάτω ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:
Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Μόλις περάσει η κακοκαιρία:
Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:
Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

Μεταβάλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.
Δείτε το παρακάτω βίντεο "Οδηγώντας με ασφάλεια στο χιόνι" από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ:
https://www.youtube.com/watch?v=GdTLOA0KPiQ
Καλή και Ασφαλή Χρονιά σε όλους και όλες!
ΕΟΔ Λακωνίας

Οικονομικά στοιχεία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έτους 2018


Με την αριθ. 83/2019 Α.Δ.Σ. ψηφίστηκε ο Απολογισμός οικ. έτους 2018 και με την αριθ. 84/2019 Α.Δ.Σ. ψηφίστηκε ο ισολογισμός (οικον. καταστάσεις) οικ. έτους 2018, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας.

Οικονομικά στοιχεία Δήμου Μονεμβασίας έτους 2018


Με την υπ΄αριθ. 252/19 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίσθηκε ο Απολογισμός και οι Οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός ) του οικονομικού έτους 2018.

Πλοία: Έρχονται αυξήσεις στα εισιτήρια


Προβληματισμό στις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών έχει προκαλέσει η νέα επιβάρυνση στο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, μειωμένη περιεκτικότητας σε θείο (από το 3,5% στο 0,5%) από 1/1/20 κατά εφαρμογή σχετικού κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ.
Σύμφωνα με τους ακτοπλόους η επιβάρυνση αυτή αγγίζει περίπου το 25%. Στόχος του νέου Κανονισμού του ΙΜΟ είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία της ανθρώπινης υγείας μέσω της χρήσης, από όλα τα πλοία, του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου.
Δεν αποκλείεται αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων από 7 έως 10%
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες στα περισσότερα πλοία τους ήδη χρησιμοποιούν το νέο καύσιμο πριν από τη νέα χρονιά, δεν αποκλείουν μία πιθανή αύξηση της τιμής τού ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από 7 έως 10% το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ωσόσο, παράγοντες του κλάδου τόνιζαν -από την άλλη πλευρά- ότι οι ακτοπλοϊκές δεν θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και όλο το κόστος από την επιβάρυνση του νέου καυσίμου στον επιβάτη ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο που η κίνηση είναι μειωμένη. Ως εκ τούτου μία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, κατά περίπτωση, από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μπορεί να κριθεί αναγκαία από τις διοικήσεις των εταιρειών προκειμένου να περιορισθεί η ζημιά, από τη χρήση του νέου καυσίμου.
Στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωναν ότι η τιμή ανά τόνο του νέου καυσίμου 0,5% περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, ήταν κοντά στα 575 ευρώ ο τόνος όταν το αντίστοιχο καύσιμο που έκαιγαν μέχρι την 31/12/2019 τα πλοία (3,5% σε θείο) ήταν στα 450 ευρώ ο τόνος.
Καταγράφηκε μία αύξηση πάνω από 25%. Οι ακτοπλόοι προκειμένου να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος από τη νέα χρήση του ναυτιλιακού καυσίμου χωρίς μία πιθανή αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, είχαν ζητήσει παλαιότερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Στο ΥΠΟΙΚ έθεσε τη ζήτημα ο Πλακιωτάκης
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει θέσει το θέμα της επιβάρυνσης του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων στο υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι υπό εξέταση καθώς υπάρχει ενδοιασμός ως προς το γεγονός ότι αν παρθεί μία απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα θα πρέπει να υπάρξει συνολικά για όλες τις μεταφορές κάτι που θα αυξήσει το συγκεκριμένο κόστος.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες με τη εφαρμογή του νέου κανονισμού στα ναυτιλιακά καύσιμα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και παλαιού τύπου καύσιμα (3,5%, η 1,5% σε θείο) αρκεί να έχουν εγκαταστήσει συστήματα που θα τα καθαρίζουν (scrubbers).
Η τοποθέτηση Scrubbers,θα επιτρέψει στο πλοίο μίας ναυτιλιακής εταιρείας να συνεχίσει να καίει καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ παράλληλα θα συμμορφώνεται με το νέο όριο του 0,5% που έχει θέσει ο ΙΜΟ. Ωστόσο, η τοποθέτησή του έχει υψηλό και απαγορευτικό κόστος για πολλούς καθώς αγγίζει για το κάθε πλοίο τα 5 εκατ. ευρώ περίπου.
Η πρώτη ακτοπλοϊκή εταιρεία η οποία σε όλα τα πλοία της έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (SCRUBBERS)και συμμορφώνεται στο νέο κανονισμό καυσίμων είναι οι Μινωικές Γραμμές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα πλοία KNOSSOSPALACE, FESTOS PALACE και MYKONOS PALACE.
Σύντομα και η Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συνολικά 31 πλοία αναμένεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση (SCRUBBERS) σε κάποια από αυτά.
Η αρχή με οκτώ πλοία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει για οκτώ πλοία της εταιρείας που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Ιταλίας και των Κυκλάδων και κάνουν τα περισσότερα μίλια καταναλώνοντας περισσότερο πετρέλαιο. Τα πλοία αυτά αναμένεται να οδηγηθούν σταδιακά σε ναυπηγείο στη Μάλτα.
Σύμφωνα με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, δεν είναι σίγουρη η απόσβεση για τοποθέτηση SCRUBBERS σε πλοία προχωρημένης ηλικίας. Γι αυτό και πολλές εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, εκτεθειμένες στις πιο ενεργοβόρες γραμμές, αξιολογούν την προοπτική υλοποίησης προγραμμάτων αντικατάστασης των πλοίων με χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά και την υπογραφή πολυετών συμβάσεων για τις άγονες γραμμές.
Αναφορικά με την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία πολλές εταιρείες από τη χρήση του νέου τύπου καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος χρήσης, κάτι που αναμένεται και εδώ το κόστος να μετακυλιστεί μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας.
 dimotikiagoratislakonias.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΦΩΤΩΝ 05.01.2020 & ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ




ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (ὑπ’ ἀριθ. 185/2020)
Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων
«Τό ἀληθινόν φῶς ἐπεφάνη καί πᾶσι τόν φωτισμόν δωρεῖται…»
                                                                 (Στιχηρόν τῶν Αἴνων τῶν Θεοφανίων)
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά·
«Χριστός ἐφάνη ἐν Ἰορδάνῃ καί τόν κόσμον ἐφώτισεν».
Μέσα εἰς τό Ἅγιο Δωδεκαήμερο, ἡ ἀκροτελεύτια ἑορτή, εἶναι ἡ Δεσποτική Ἑορτή τῶν Θεοφανείων ἤ τῶν Φώτων, ὅπως μᾶς εἶναι γνωστή.
«Φαιδρά μέν ἡ παρελθοῦσα ἑορτή (τῶν Χριστουγέννων), ἔνδοξος ἡ παροῦσα ἡμέρα (τῶν Θεοφανείων). Ἐν ἐκείνῃ, τῷ Σωτῆρι Μάγοι προσεκύνησαν˙ ἐν ταύτῃ δέ τόν Δεσπότην, δοῦλος κλητός ἐβάπτισεν (ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Βαπτιστής). Ἐκεῖ Ποιμένες ἀγραυλοῦντες, εἶδον καί ἐθαύμαζον˙ ὧδε φωνή τοῦ Πατρός, τόν μονογενῆ Υἱόν ἐκήρυττεν» (ΠροεόρτιονἸδιόμελον).
Ἀφοῦ ἔζησε μέ ταπείνωσιν, ἁπλότητα καί εἰς τήν ἀφάνειαν ὁ Θεῖος Λυτρωτής μας διά 30 ὁλόκληρα χρόνια εἰς τόν πλανήτη μας, καί συγκεκριμένα εἰς τήν Ναζαρέτ τῆς Γαλιλαίας, ἐργαζόμενος ταπεινά εἰς τό ἐργαστήριο τοῦ τέκτονος (ξυλουργοῦ) Ἰωσήφ τοῦ Μνήστορος τῆς Παναγίας Παρθένου Μαρίας, ἐβαπτίσθη εἰς τόν Ἰορδάνη Ποταμό ὑπό τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ καί ἔλαβε «τό τοῦ Ἰωάννου βάπτισμα». Καί τήν ὥραν, κατά τήν ὁποίαν ἐβαπτίζετο εἰς τόν Ἰορδάνην «ἡ τῆς Ἁγίας Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις». Ἰησοῦς Χριστός ὁ βαπτιζόμενος, ὁ Οὐράνιος Πατήρ προσεπιμαρτυροῦσε ὅτι ἐκεῖνος ἦτο ὁ σαρκωθείς ἀγαπητός Του Υἱός, καί τό «Ἅγιον Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές».
Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἐρωτᾶ καί ἀπαντᾶ ὁ ἴδιος: «Διά ποῖον λόγον εἰς τήν Βάπτισιν τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ ἄνοιξαν οἱ οῦρανοί; Διά νά μάθῃς, ὅτι κάτι τέτοιο ἔγινε καί κατά τό βάπτισμά σου. Ὁ Θεός σέ καλεῖ πρός τήν ἄνω πατρίδα. Σέ πείθει, ὅτι τίποτε κοινό δεν ἔχεις μέ τήν γῆν … Ἡ περιστερά δι΄αὐτό ἐφάνη τότε εἰς τόν Ἰορδάνην, διά νά δείξη ὡς οὐράνιος δάκτυλος εἰς ὅσους ἦσαν παρόντες καί εἰς τόν Ἰωάννην (τόν Βαπτιστήν) τόν Υἰόν τοῦ Θεοῦ» (Ε.Π.Ε. 9,390-392).
Καί εἰς ἄλλο σημεῖο παρατηρεῖ ὁ ἱερός Χρυσόστομος : «Ἡ ἀναγέννησίς μας γίνεται ἄνωθεν, μέ τό ἅγιο Πνεῦμα καί τό ἁγιασμένο νερό (τοῦ Βαπτίσματος). Καί τό νερό χρησιμοποιεῖται , προκειμένου νά τελεσθῇ (πνευματικός) τοκετός, εἰς αὐτόν, ὁ ὁποῖος ἀναγεννᾶται. Διότι ὅ,τι διά τό ἔμβρυον εἶναι ἡ μήτρα, αὐτό διά τόν πιστόν εἶναι τό νερό τοῦ ἁγίου Βαπτίσματος» (Ε.Π.Ε. 13,130). «Ὅταν ἀπέθανε ὁ Χριστός καί ἦτο ἀκόμη ἐπάνω εἰς τόν Σταυρόν, ἕνας στρατιώτης τόν ἐπλησίασε καί ἐτρύπησε μέ τήν λόγχη τήν πλευρά του, καί ἔτρεξε νερό καί αἷμα. Καί βέβαια τό νερό συμβολίζει τό ἅγιο Βάπτισμα, τό δέ αἷμα τά φρικτά καί ἅγια Μυστήρια … Ἡ Ἐκκλησία ἐγεννήθη καί ἀπό τά δύο αὐτά, «μέ τό λουτρό τῆς παλιγγενεσίας καί τῆς ἀνακαινίσεως μέ τό ἅγιο Πνεῦμα», μέ τό ἅγιο Βάπτισμα καί τά ἱερά Μυστήρια. Ἀπό τήν πλευρά Του ὁ Χριστός ἐδημιούργησε τήν Ἐκκλησία, ὅπως κάποτε ἀπό τήν πλευρά τοῦ Ἀδάμ ἐδημιούργησε τήν Εὔα» (Ε.Π.Ε. 30, 392-394).
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,
«Φῶς ἐκ φωτός, ἔλαμψε τῷ κόσμῳ Χριστός ὁ Θεός ἡμῶν, ὁ ἐπιφανείς Θεός˙ τοῦτον λαοί προσκυνήσωμεν» (Στιχηρόν τῶν Αἴνων τῶν Θεοφανείων).
Κατ΄ αὐτήν τήν μεγάλη ἁγία ἡμέρα καί ἑορτή τῶν Θεοφανείων ἀνατείνομεν εὐγνωμόνως, ἡμεῖς οἱ Κυθήριοι καί οἱ Ἀντικυθήριοι ἰδιαιτέρως, πρός τόν Πανάγαθο Κύριο καί Θεό μας τόν νοῦν καί τήν καρδίαν μας, ἀναλογιζόμενοι τήν μεγάλην εὐεργεσίαν Του πρός ἡμᾶς, καθότι πρό 14 ἐτῶν ἔσωσε θαυμαστῶς τάς νήσους μας, τά Κύθηρα καί τά Ἀντικύθηρα, ἀπό βεβαίαν καταστροφήν ἀπό τόν συνταρακτικόν σεισμόν τῆς 8ης Ἰανουαρίου τοῦ ἔτους 2006. Δέν πρέπει ποτέ νά τό λησμονήσωμε αὐτό , διότι, ἐάν τό ἐπίκεντρο τοῦ σεισμοῦ δέν ἦτο εἰς τήν θαλάσσια περιοχή, οἱ συνέπειες θά ἦσαν θλιβερές καί ἀνυπολόγιστες . Ἀλλά τήν ὥρα τοῦ σεισμοῦ, ὅπως θά ἐνθυμῆσθε τό τότε περιφερειακό πλοῖο «Μυρτιδιώτισσα», μέ τήν ἱερή εἰκόνα τῆς Παναγίας μας τῆς Μυρτιδιώτισσας, διέσχιζε τήν θάλασσα τῶν Κυθήρων καί ἀπέτρεψε τήν δεινή συμφορά.
Ἔχουμε καί πρόσφατο γεγονός διασώσεως τῶν νησιῶν μας ἀπό τήν φοβερή ἀπειλή τοῦ σεισμοῦ . Τήν 27ην Νοεμβρίου τοῦ περασμένου ἔτους ἔγινε ξανά ἰσχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ, ἀλλά καί πάλιν τό ἐπίκεντρο ἦταν εἰς τήν θαλάσσια περιοχή μας, χωρίς καμμία θλιβερή συνέπεια διά τά νησιά μας. Καί τήν ἡμέρα καί ὥρα αὐτή διέπλεε τήν θάλασσά μας τό σημερινό περιφερειακό πλοῖο «ΙΟΝΙΣ», τό ὁποῖο εἰς τήν εἴσοδό του ἔχει μεγάλη εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου. Καί αὐτό τό γεγονός δέν ἦταν τυχαῖο, ἀλλά ἔργο τῆς Θείας Πρόνοιας.
Ἀδελφοί μου,
Καί ἐφέτος, 8 Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., θά τελεσθῆ εὐχαριστήριος Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. Τήν 12η μεσημβρινή θά ψαλῆ Δοξολογία ἐντός τοῦ σεισμοπλήκτου Ἐνοριακοῦ Ναοῦ Ἁγίας Τριάδος Μητάτων, ὁ ὁποῖος ὑποστηρίχθηκε πρόσφατα περιμετρικά εἰς τά θεμέλιά του εἰς βάθος ἑνάμισυ μέτρου καί ἀναμένεται σύντομα ἡ στερέωσις καί ἡ πλήρης ἀποκατάστασίς του μέ τήν σύμπραξι τῆς Περιφερείας Ἀττικῆς. Καί τό ἀπόγευμα στίς 5 μ.μ. θά ψαλῆ ἡ ἱερά Παράκλησις στήν Παναγία μας τήν Μυρτιδιώτισσα στή Μονή Μυρτιδίων.
Εὐχόμενος ἀπό καρδίας καί πάλιν καλή καί εὐλογημένη χρονιά καί τήν παρά Θεοῦ χορηγία τῶν βιοτικῶν καί τῶν πνευματικῶν ἀγαθῶν, διατελῶ,
Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης σας
Ὁ Μητροπολίτης
† Ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ