Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΔΤ Συνάντηση του Σ. Σπυρίδων με την Αντιπεριφερειάρχη Β. Μπόγρη

 

Με την αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Β. Μπόγρη, συναντήθηκε ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σ. Σπυρίδων

Σημαντική και εποικοδομητική συνάντηση είχε την Τρίτη (21/1) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ( ΕΕΤΑΑ) κ. Σπύρος Σπυρίδων και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Βασιλική Μπόγρη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της ΕΕΤΑΑ και αφορούν την Νησιωτική γεωγραφική Ενότητα της Αττικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον νέο ρόλο της ΕΕΤΑΑ σε σχέση με την διευκόλυνση της υλοποίησής τους στους νησιωτικούς Δήμους που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ότι η πρόθεση του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου είναι πολύ σύντομα να νομοθετηθεί η δυνατότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΑΑ με στόχο την αρωγή των Δήμων, ιδιαίτερα των νησιωτικών και των ορεινών, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα του αναπτυξιακού προγράμματός τους που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος και δεν χρηματοδοτήθηκαν ή θα ενταχθούν στο νέο 4-ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που θα διασφαλίσει πλήρως το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Έλληνες εφοπλιστές ανακαινίζουν χώρους υγιεινής και αγοράζουν εξοπλισμό για τα νοσοκομεία


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή μνημονίου με το Υπουργείο Υγείας για χορηγίες σε νοσοκομεία

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός για την υπογραφή μνημονίου χορηγίας μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη όλων των εξόδων με σκοπό την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των δημόσιων νοσοκομείων της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Ανοίγοντας τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται «για μια παρέμβαση η οποία, όχι απλά θα αλλάξει την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, αλλά θα ξαναδώσει και στους ασθενείς ένα αίσθημα αξιοπρέπειας».
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:
«Σήμερα θέλω να μιλήσω πάρα πολύ λίγο. Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω, για ακόμα μια πολύ σημαντική προσφορά της Ένωσης, αλλά θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε εσάς και στον Υπουργό να μας πείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνετε, γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για τα νοσοκομεία μας και να σας συγχαρώ και για την ευρηματικότητα της ιδέας. Πιστεύω ότι είναι μια παρέμβαση η οποία, όχι απλά θα αλλάξει την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, αλλά θα ξαναδώσει και στους ασθενείς ένα αίσθημα αξιοπρέπειας, το οποίο σήμερα στερούνται διότι δυστυχώς οι χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία είναι σε άθλια κατάσταση και τα κλινοσκεπάσματα, απ’ ότι καταλαβαίνω, είναι πολλών δεκαετιών.
Έχετε επιδείξει ένα σπουδαίο έργο και ως Ένωση και η καθεμία και ο καθένας από εσάς ατομικά πολλές φορές με μεγάλη διακριτικότητα, όπως αρμόζει σε τέτοιες δράσεις. Ξέρω ότι έχετε ένα έργο πολύ πιο πλούσιο από αυτό το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό, θέλω να σταθώ, όμως, στην έννοια της ανάληψης συλλογικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ένωσης, πρωτοβουλίες που είναι μεγάλης εμβέλειας και κλίμακας, όπως η πρωτοβουλία την οποία ανακοινώνουμε σήμερα, όπως ήταν εξάλλου και η πρωτοβουλία για την αγορά των νέων σκαφών του Λιμενικού, τα οποία το Λιμενικό τα αναμένει με πολύ μεγάλη προσμονή. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό αποτύπωμα της Ένωσης, με τη συλλογική της ιδιότητα πάνω και πέρα από τις ατομικές σας πρωτοβουλίες το οποίο οφείλουμε και να το χαιρετίσουμε και να το αναδείξουμε. Και, βέβαια, μεγάλοι ωφελούμενοι θα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς οι οποίοι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους υγιεινής σύγχρονους, αξιοπρεπείς, καθαρούς και θα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών μας και σε κτίρια τα οποία, ενδεχομένως, είναι πιο παλιά. Για μένα έχει μεγάλη σημασία, το γνωρίζει και η ηγεσία του Υπουργείου, αυτή η παρέμβαση να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος να είναι λειτουργικός. Φαντάζομαι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αλληλουχία των παρεμβάσεων που και πως αυτές θα πρέπει να γίνουν. Είναι και μια σημαντική προστιθέμενη αξία και στον εγχώριο κλάδο ο οποίος θα υποστηρίξει αυτές τις κατασκευαστικές εργασίες. Νομίζω ότι με ένα κόστος το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά δεν είναι και τεράστιο, αφήνουμε ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα του ασθενή, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Νομίζω είναι μια πολύ έξυπνη σκέψη και χαίρομαι που ανταποκριθήκατε τόσο γρήγορα στο αίτημα του Υπουργείου».
O Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω και εγώ την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Κύριε Πρόεδρε στο πρόσωπό σας και σε όλους αυτούς οι οποίοι συνεισέφεραν, είμαστε υπόχρεοι. Τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. έχουν να ανακαινιστουν κατά οποιονδήποτε τρόπο, δυστυχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Και κυρίως στα χρόνια της κρίσης δεν έχει γίνει το παραμικρό. Η τελευταία προσπάθεια που έγινε, έγινε επί Υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου. Οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες και εμείς ψάχνουμε να βρούμε μια εμβληματική παρέμβαση, τέτοια που θα είναι οριζόντια, θα έχει απήχηση στον μέσο Έλληνα, στον μέσο πολίτη και θα είναι και άμεση. Γιατί, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον Προϋπολογισμό στην Βουλή, το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Οπότε μας δώσατε το δικαίωμα να σας παρουσιάσουμε, κι εσείς μετά στο Συμβούλιό σας, αυτή τη δράση που αφορά τις δύο υγειονομικές περιφέρειες τις μεγαλύτερες, την πρώτη και την δεύτερη. Δηλαδή τα νοσοκομεία όλης της Αττικής στα οποία μετά από παρέμβασή σας η οποία θα ξεκινήσει σε μάξιμουμ χρόνο 3 μηνών και θα ανακατασκευαστούν και ανακαινιστούν πλήρως όλοι οι χώροι υγιεινής, όλοι. Που σημαίνει τα WC σε δημόσιους χώρους, εντός των κλινών και σε όλες τις μονάδες της χώρας, δηλαδή σε όλη τη χώρα, σε όλα τα νοσοκομεία πάνω από 30.000 κλίνες όπου θα μας προμηθεύσετε κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, μαξιλάρια κλπ. Είναι μια τεράστια παρέμβαση. Θέλω να πω ότι ήταν απομείωση του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας του μέσου Έλληνα, το να πηγαίνει στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και οι χώροι υγιεινής, οι τουαλέτες, να είναι σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό θα το δεί άμεσα ο κόσμος. Στους δύο μήνες θα έχουμε κύριε Πρόεδρε κλινοσκεπάσματα για τα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους τρεις μήνες θα ξεκινήσει η παρέμβαση αυτή σε όλους τους χώρους υγιεινής των νοσοκομείων των δύο ΥΠΕ.που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, ενδεχομένως εντός και του πρώτου εξαμήνου μετά την έναρξή του. Υπάρχει η σχετική ανακοίνωση, για να μην κουράζω, που απαριθμεί ένα-ένα τα νοσοκομεία στα οποία θα παρέμβει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και κατόπιν αυτού θα υπογραφεί σήμερα και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε:
«Εγώ ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς για τη σημερινή μας συνάντηση. Εμείς κάναμε κάτι πολύ απλό μετά την επιθυμία και την πρόσκληση που είχα εγώ προσωπικά από τον Υπουργό τον κ. Κικίλια, να με ενημερώσει για ένα θέμα το οποίο -ένα από τα πολλά θέματα τα οποία έχει το υπουργείο Υγείας- και είχαμε την αναφορά για τις τουαλέτες, τα WC, όλων των νοσοκομείων την ευρύτερης Αττικής και για τα κλινοσκεπάσματα. Ήταν συγκινητικό ότι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, δέχτηκε να αναλάβουμε αυτήν την παρέμβαση. Προφανώς, θα προσπαθήσουμε να το τελειώσουμε πάρα πολύ σύντομα, είναι και λίγο δύσκολο να εναρμονήσουμε τους κατασκευαστές με το να μην κλείσουμε και τα νοσοκομεία, αλλά θεωρώ ότι με μια αρμονική συνεργασία μέσα στο έτος το 2020 θα έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή την προσπάθεια. Και νομίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε την κοινωνική προσφορά την οποία τελευταίως την έχετε ζήσει. Υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία δεν τα ανακοινώνουμε, θεωρώντας πως σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, τον ανθρώπινο πόνο είναι κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να δώσουμε δημοσιότητα. Το έργο της «Συν-ένωσις» είναι ευρύτατο, καλύπτει όλη την Ελλάδα σε πάρα πολλές δράσεις».
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα συμβάλει:
«Στην πλήρη ανακαίνιση και κατασκευή των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων στην Αττική»
Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση και κατασκευή των χώρων υγιεινής (τουαλέτες) στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους, όλων των δημόσιων νοσοκομείων για την 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και πιο συγκεκριμένα την πλήρη ανακαίνιση 2.761 χώρων Υγιεινής αλλά και την κατασκευή 96 νέων χώρων Υγιεινής.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος το οποίο υπολογίζεται σε έξι μήνες από την έναρξη υλοποίησης, για την οποία απαιτούνται τρεις μήνες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής νοσοκομεία:
1η Υγειονομική Περιφέρεια
«Ευαγγελισμός» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Οφθαλμιατρείο Αθηνών», «Πολυκλινική» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Αγία Ελένη – Σπηλιοπούλειο» Παθολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, «Παίδων Αγία Σοφία» Νοσοκομείο Παίδων, «Άγιος Σάββας» Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Ανδρέας Συγγρός» Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων, «Έλενα Βενιζέλου» Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο, «Αλεξάνδρα» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Η Ελπίς» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Λαϊκό» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Παμμακάριστος» Νοσοκομείο Θείας Πρόνοια, «Γ. Γεννηματάς» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «ΚΑΤ» Κέντρο Αποκατάστασης Τραυματιών – Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «ΕΚΑ» Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Αμαλία Φλέμιγκ» Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, «Σωτηρία» Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, «Κωνσταντοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, «Άγιοι Ανάργυροι» Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, «Παίδων Πεντέλης» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων
2η Υγειονομική Περιφέρεια
Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Λαϊκό Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά Μεταξά, Γενικό Νοσοκομείο Βούλας Ασκληπιείο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Αγ. Παντελεήμων και συνδεδεμένο νοσοκομείο η Αγ. Βαρβάρα.
«Κλινοσκεπάσματα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας»
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχωρά άμεσα στην αγορά όλων των απαραίτητων κλινοσκεπασμάτων για τα δημόσια νοσοκομεία και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, 100.000 σεντόνια, 25.000 μαξιλάρια και 25.000 κουβέρτες θα ανανεώσουν και θα προστεθούν στον εξοπλισμό των 120 νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Όσον αφορά δε την ολοκλήρωση του έργου, υπογραμμίζεται πως και αυτό θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και είναι η παράδοση όλων των παραπάνω υλικών σε δύο μήνες. Το σύνολο της χορηγίας κυμαίνεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Από την πλευρά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Θεόδωρος Βενιάμης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Μελίνα Τραυλού.
 primeminister.gr

Καταργούνται Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης και τεκμήρια σε σκάφη

Τελειώνει η «οδύσσεια» των φορολογούμενων με τα τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκτήτες σκαφών και αυτοκινήτων καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τα καταργήσει σταδιακά από το 2020 και μετά.

 

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας γεγονός που πραγματικά θα αποτελέσει πνοή ζωής για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω αλλά και των ιδιοκτητών βαρκών και μικρών σκαφών. Η κατάργηση των τεκμηρίων σε σκάφη και αυτοκίνητα αυτομάτως θα επιφέρει και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα σκάφη αναψυχής με μήκος πάνω από 5 μέτρα.
Η υπερφορολόγηση στα σκάφη αναψυχής έχει λειτουργήσει αρνητικά στην αγορά τόσο στους κατασκευαστές σκαφών όσο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο. Σε ένα κλάδο που παράγει, καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγικής δραστηριότητας, η οποιαδήποτε φορολόγηση έχει πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, γι’ αυτό και τόσο ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης όσο και τα υψηλά τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από ότι ήθελαν να πετύχουν.
Ο ιδιοκτήτης ενός μικρού σκάφους, μιας βαρκούλας με άλλα λόγια, θεωρείται «σκαφάτος», οικονομικά εύρωστος, ενδεχομένως δε και φοροφυγάς. Η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής με ολικό μήκος πάνω από πέντε (5) μέτρα, φόρου που ήλθε στη συνέχεια άλλων παρεμφερών, επιβαρυντικών και δυσβάσταχτων μέτρων, λειτουργούσε καταστροφικά στο κλάδο των κατασκευών σκαφών και σχεδόν οδήγησε στη πλήρη και οριστική εξαφάνιση όλων των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια και του μικρού σκάφους του Έλληνα βιοπαλαιστή από τις ελληνικές θάλασσες. Η λήψη ανακουφιστικών μέτρων σχετικών με το σκάφος είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναμένουν αντιστάθμιση των εσόδων από την αυξημένη κατανάλωση
Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που επιφέρει και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα προκαλέσει υστέρηση στα έσοδα τα οποία αναμένεται να αντισταθμιστούν από την άρση ακινησίας που θα πραγματοποιήσουν πάρα πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω όπως επίσης και σκαφών αναψυχής με μήκος από 5 έως και 9 μέτρα.
Παράλληλα οι καταναλωτές δεν θα προσανατολίζουν τις αγορές τους σε αυτοκίνητα με κινητήρες κάτω των 1.929 κ.εκ. με αποτέλεσμα να αναβιώσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα για το κράτος εξαιτίας του αυξημένου Τέλους Ταξινόμησης αλλά και του ΦΠΑ.
Επίσης οι πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσεις τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καθώς δεν θα υπάρχουν τα υπέρογκα τεκμήρια που θα πρέπει να καλύψουν αλλά ούτε και ο υπερβολικός Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης που θα πρέπει να πληρώσουν!
Όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν σε ένα πραγματικό restart της αγοράς που την τελευταία 10ετία είχε καταρρεύσει και το κράτος αναμένεται να εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ από την επανακυκλοφορία αυτοκινήτων αλλά και σκαφών αναψυχής.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να υπενθυμίσουμε πως θα σταματήσει επιτέλους και η κατάθεση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων για τα σκάφη γλιτώνοντας τους πολίτες αλλά και τους υπαλλήλους των εφοριών αλλά και των Λιμενικών σταθμών από τρομερά γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να υπενθυμίσουμε πως τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 και σκοπό είχαν να καλύψουν την αδυναμία των φορολογικών Αρχών να διαπιστώσουν την φοροδιαφυγή. Μετά από 40 και πλέον χρόνια η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάργησή τους και την σταδιακή αντικατάστασή τους από νέες τεχνικές και εργαλεία.

Στα σκάφη αναψυχής τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» κλιμακώνονται ως εξής:
* Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

* Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Για τα ίδια σκάφη με μήκος πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 10 μέτρων και μέχρι 12 μέτρα, προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 12 μέτρων και μέχρι 15 μέτρα, προστίθενται 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 15 μέτρων και μέχρι 18 μέτρα, προστίθενται 22.500 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 18 και μέχρι 22 μέτρα, προστίθενται 30.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Τέλος, για σκάφη πάνω από 22 μέτρα, προστίθενται 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.
Τα ποσά της περίπτωσης αυτής μειώνονται 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
Η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» κάθε σκάφους μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι δέκα 10 έτη από τη χρονιά που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. Τα παραπάνω ποσά του πίνακα μειώνονται κατά 50% για τα ιστιοφόρα σκάφη.
Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα Σκάφη
Με ποσοστό 13% υπολογίζεται και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους σκαφών, πάνω από 5 μέτρα.
 .boatfishing.gr

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.Προθεσμία έως 31.3.2020 στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που δηλώνουν


Ελαφόνησος, 17/01/2020
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα : Προθεσμία έως 31.3.2020 στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που δηλώνουν στους Δήμους, προκειμένου να απαλλαγούν από την επιβολή προστίμων και αναδρομικών επιβαρύνσεων (Άρθρο 51 παράγραφος 2 του Ν.4647/2019).

Ο Δήμος Ελαφονήσου σας ενημερώνει ότι στο άρθρο 51 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/16-12-2019 τεύχος Α’) «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στη παρ. 2 αυτού αναφέρεται:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Με την νομοθεσία που ίσχυε μέχρι και την ψήφιση του ως άνω νόμου,  σε περίπτωση διασταύρωσης των τ.μ. που δηλώνονταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με τα δηλωμένα στο Ε9 διαπιστωνόταν ανακολουθία, οι δημότες αντιμετώπιζαν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους καθώς επίσης και πρόστιμα με προσαυξήσεις.

Σας καλούμε λοιπόν να αξιοποιήσετε την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2020, με την οποία ουσιαστικά τακτοποιείτε τις τυχόν εκκρεμότητες των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας σας με τον Δήμο, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζονται σε φωτοαντίγραφα είναι:

  1. Αίτηση (παρέχεται από την Υπηρεσία μας)  [κατεβάστε τη σε μορφή doc ή pdf ]
  2. Λογαριασμός ρεύματος (και οι δύο όψεις)
  3. Ε9
  4. ΑΔΤ (και οι δύο όψεις)
  5. Τυχόν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ή ημιυπαίθριων χώρων

Δήλωση – Διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων για τον υπολογισμό των τελών ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ)



Σύμφωνα με τον Ν.4647 / 2019 άρθρο 51 παρ. 2 : «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α.Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1.1.2020».
Η παραπάνω διάταξη νόμου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου οι υπόχρεοι να δηλώσουν στον Δήμο όλα τα ακίνητά τους με τα σωστά τετραγωνικά χωρίς πρόστιμα και χρέωση διαφορών!
Ο Δήμος μας με την παρούσα ανακοίνωση-πρόσκληση, ΚΑΛΕΙ
Τους υπόχρεους στο Δήμο μας δήλωσης ακινήτων και καταβολής, τελών ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τελών καθαριότητας και φωτισμού, που: α) έχουν διαφορές στην επιφάνεια των δηλωμένων ακινήτων τους και β) δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ακινήτων, όπως το αργότερο μέχρι 31-3-2020 προσέλθουν στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας προκειμένου να υποβάλλουν:
– Δήλωση με τα ορθά τ.μ. της επιφάνειας της πάσης φύσεως δηλωμένων ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους.
– Δήλωση με τα ορθά τ.μ. της επιφάνειας των δηλωμένων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, (πάσης φύσεως κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμών).
– Αρχική δήλωση, για τα αδήλωτα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, (πάσης φύσεως κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών) για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π. από 1-1-2020.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται είναι:
  1. Αίτηση προς την Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Κυθήρων, τμήμα Εσόδων και Περιουσίας, στην οποία να αναγράφουν: ότι σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 παρ. 2 του 4647/2019 επιθυμούν την δήλωση ή την διόρθωση των τ.μ. των ακινήτων τους με τα ορθά τ.μ., σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο Ε9 και εκτός των άλλων στοιχείων, στην αίτηση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφουν το Α.Φ.Μ. τους, την Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται, το e-mail τους που έχουν δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, (Α.Α.Δ.Ε.) και τα τηλέφωνά τους σταθερό και κινητό. Υπόδειγμα της αίτησης μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ
  2. Πρόσφατος λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή άλλου παρόχου, για τη διορθωτική δήλωση
  3. Ε9, επικαιροποιημένο, για όλες τις περιπτώσεις
  4. Δήλωση ένταξης αυθαιρέτου, ( σε περίπτωση που έχει γίνει υπαγωγή)
  5. Φωτ/φο Α.Δ.Τ., (όταν υποβάλλεται αρχική δήλωση)
  6. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 ότι δεν ηλεκτροδοτούνται ούτε χρησιμοποιούνται.
Όσοι αδυνατούν να προσέλθουν στην Υπηρεσία μπορούν να αποστέλλουν την αίτησή τους και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από το e-mail τους που έχουν δηλώσει στην Α.Α.Δ.Ε, στο e-mail του Δήμου Κυθήρων (kythira@otenet.gr)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 27360 31213 του Τμήματος Εσόδων & Περιουσίας του Δήμου Κυθήρων.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση εδώ

Αρχεία

Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ»Ετήσια Γενική Συνέλευση&κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, πραγματοποίησε η Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ», το πρωί της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα Γεώργιος Κασιμάτης του Ε.Β.Ε.Π στον Πειραιά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Πειραιά κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Μανωλάκος και Θοδωρής Δρίτσας, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και διάβασε τον χαιρετισμό του στα μέλη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Ιερέας Πατήρ Διονύσιος Μάλλιος που εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ Σεραφείμ και μετέφερε τις ευχές του, ο Ιερέας Πατήρ Αντώνιος Λιγοψυχάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Γ.Γ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γεώργιος Βίτσας, ο Καθηγητής κ. Ξενοφών Μουσάς, ο Αντιπρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιά – Αθηνών κ. Δημήτρης Παρίσης με πολλά μέλη της Αδελφότητας, ο Ταμίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Πέτρος Κυριακάκης και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Ιωάννης Γλυτσός, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεωργίου Χαρχαλάκη.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς - Αθηνών για την καλή συνεργασία και υποστήριξη προς την Ενωση καθώς και τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που προσέφεραν στα Αντικύθηρα και στην Ένωση για την προσφορά τους.
Στη συνέχεια ο Πατήρ Αντώνιος Λιγοψυχάκης ευλόγησε την βασιλόπιτα και ακολούθησε η βράβευση των αριστευσάντων και εισαχθέντων μαθητών μελών του συλλόγου, ενώ υπήρξε και ζωντανή σύνδεση με τα Αντικύθηρα κα-τά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ Σεραφείμ και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Χαρχαλάκης έστειλαν στους παρευρισκόμενους τις ευχές τους για τη Νέα Χρονιά και ζωντανά.
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το προσωπικό του Ε.Β.Ε.Π για την παραχώρηση της αίθουσας και τη συνδρομή στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ευχήθηκε στα μέλη Καλή Χρονιά και ανέπτυξε τα πεπραγμένα και τις δράσεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ., το μοίρασμα της πίτας και κεράσματα προσφορά της Ένωσης.

photo by Σαββας Παλαιολογος
Διονυσιος Ανδρονικος 




ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. « Πολιτική εκδήλωση »



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σπάρτη, 20 Ιανουαρίου 2020
ΣΠΑΡΤΗ
Πληρ. : Νίκος Ι. Κουφός
ΤΗΛ : 6932370777 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ
Τα Τοπικά ΜΜΕ 

Θέμα : « Πολιτική εκδήλωση »
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής, διοργανώνει την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου στις 7μ.μ, πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σπάρτης, ( οδός Αγίου Νίκωνος 124 ), με ομιλητή το Βουλευτή Ηλείας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη.
Καλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής της Λακωνίας, να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν ενεργά, στην παραπάνω εκδήλωση. 






Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ


ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟ