Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ευχαριστήριο προς την Ένωση Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων»

Ευχαριστήριο προς την Ένωση Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων» 


Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς – Αθηνών, παρευρέθηκε στη κοπή της πίτας της Ένωσης Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων» που έλαβε χώρα στο ΕΒΕΠ.
Η εκδήλωση αυτή ήταν ξεχωριστή για εμάς διότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απανταχού Αντικυθηρίων αποφασίσθηκε, να τιμηθεί η Κυθηραϊκή Αδελφότητα για την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο σωματείων και προς τούτο της απονεμήθηκε ειδική τιμητική πλακέτα, την οποία και παρέλαβε εκ μέρους του Δ.Σ., ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Παρίσης. Στην ομιλία του εξήρε το έργο της Ένωσης και στάθηκε στην παράλληλη πορεία των δυο σωματείων που έχουν κοινό στόχο, τη σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων, τη διάδοση της παράδοσης και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών.
Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς Αθηνών είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την κίνηση αυτή και ευχαριστεί θερμά το Δ.Σ. της Ένωσης Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων» και θα είναι πάντα παρούσα σε κάθε γόνιμη και πατριωτική συνεργασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» με το δελτίο τύπου της για τον Προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαιώνει με τον καλλίτερο τρόπο αυτό που είχαμε πει εξαρχής: πως ΔΕΝ διαθέτει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις για τον τόπο μας. Εξάλλου, αν διέθετε, θα είχε καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες εκλογές. Με ευχολόγια «κάντε έργα για τον τουρισμό» ή «που είναι τα έργα σας για τα τουριστικά χωριά» δεν γίνονται προϋπολογισμοί. 

Η μείζων μειοψηφία παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα ενοχλημένη από την διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού που ορίζει ο Νόμος χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά αντιδημοκρατική. Ορθόν. Συμφωνούμε. Θα έπρεπε όμως τις δημοκρατικές της ευαισθησίες να τις δείξει και στις ακόλουθες περιπτώσεις και να έχει εκφραστεί δημόσια, γιατί καλό είναι τη Δημοκρατία να μην την επικαλούμαστε επιλεκτικά:

1. Είναι δημοκρατικό να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στη μονοεδρική των Αντικυθήρων ο υποψήφιος που έλαβε 302 σταυρούς και να μην εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε 530; Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό;

2. Είναι δημοκρατικό να μην έχει πλειοψηφία στο Δ.Σ. ο συνδυασμός που έλαβε 63%; Αν ο κ. Παναγόπουλος είχε εκλεγεί Δήμαρχος με 63% και δεν είχε πλειοψηφία για να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα του, δηλαδή το πρόγραμμα που θα του έδιναν ΕΝΤΟΛΗ οι πολίτες να υλοποιήσει, θα είχε να πει κάτι; 

3. Είναι δημοκρατικό να καταλαμβάνεις μια θέση με αγώνα και να μην καταδέχεσαι να έρθεις ούτε σε ένα δημοτικό συμβούλιο πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια την ψήφο των πολιτών; Αλήθεια, για την απαράδεκτη συμπεριφορά του στελέχους τους κ. Αλεβιζόπουλου δεν έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες;

4. Είναι δημοκρατικό να κοπανάς τα χέρια στο τραπέζι του Δ.Σ. και να φωνασκείς λόγω ένδειας επιχειρημάτων; Αναφέρομαι στην πρόσφατη συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου της εν λόγω παράταξης και τον προτρέπω να μην την επαναλάβει γιατί υπάρχουν σχετικές διαδικασίες στον Κανονισμό του Δ.Σ. που θα ενεργοποιηθούν. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι αρένες ούτε γήπεδα. Όποιος θέλει να συμμετέχει θα τηρεί απόλυτα τις διαδικασίες και τον κανονισμό, δεν θα φωνάζει, δεν θα κοπανάει τα χέρια του στο τραπέζι, δεν θα ειρωνεύεται, δεν θα εξαγριώνεται. Αν δεν μπορεί να τα τηρήσει αυτά, ας πάει σπίτι του!
Επί της ουσίας:

1. Η διαδικασία ψήφισης των προϋπολογισμών των Δήμων είναι γνωστή και δημοσιοποιημένη από τις 9 Αυγούστου 2019 με το Νόμο 4623/2019. Είναι ατομική υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων να ενημερώνονται για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και να παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση που οι ίδιοι επέλεξαν να υπηρετήσουν. Δε συνιστά υποχρέωση των υπαλλήλων ή των Δημάρχων να στέλνουν καθημερινά στους αιρετούς ενημερώσεις για την τρέχουσα νομοθεσία. Μπορούν επίσης να γίνουν συνδρομητές σε κάποια ειδική αυτοδιοικητική πλατφόρμα και από εκεί να έχουν πλήρη ενημέρωση. 

2. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 30 Δεκεμβρίου ενημέρωσα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ όλα τα μέλη της Επιτροπής, όπου Αντιπρόεδρος είναι ο Δημ. Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαγουλάς, για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού. Ο κ. Μαγουλάς, αφού είπε ότι δεν είχε προλάβει να διαβάσει τον Προϋπολογισμό λόγω των εορτών και αφού ρώτησε τον Διευθυντή του Δήμου κάποιες καθαρά λογιστικές-τεχνικές ερωτήσεις, ρώτησε αν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές επί συγκεκριμένων κωδικών. Πρότεινε μάλιστα να εντάξουμε την χρηματοδότηση της ανάπλασης στον χώρο του «Οδοστρωτήρα» στην είσοδο της Χώρας όπου υπάρχει μια παλιά μελέτη. Του απάντησα ότι θα συνεννοηθώ με την Εγχώριο για το αν μπορεί να την χρηματοδοτήσει εκείνη και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα το εντάξουμε στην πρώτη αναμόρφωση που θα γίνει άμεσα. Ο κ. Μαγουλάς έκανε μια εξαιρετικά σοβαρή ερώτηση: ποια στόχευση υπηρετεί ο Προϋπολογισμός. Του απάντησα πολύ αναλυτικά με βάση όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου με ημερομηνία 22/01/2020 (ύδρευση, οδοποιία, καθαριότητα, λύματα, τοπικά έργα, ωριμάνσεις μεγάλων υποδομών, εξωστρέφεια, προβολή, πολιτισμό). Είπα μάλιστα ότι προφανώς οι ανάγκες είναι τεράστιες, ειδικά σε ένα νησί όπου οι μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της τελευταίας 15ετίας δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε, αλλά ότι είναι πρακτικά αδύνατον ένας Δήμος να τα λύσει όλα μονομιάς. Μετά την απάντησή μου ο κ. Μαγουλάς δήλωσε «πλήρως καλυμμένος» και ΥΠΕΡψήφισε τον Προϋπολογισμό χωρίς να θέσει κανένα άλλο ζήτημα. 

3. Το αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 17/01/2020, δηλαδή 5 μόλις μέρες πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού στο Δ.Σ.! Και στη συνεδρίαση αυτή, όπου ψηφίστηκε εκ νέου το σχέδιο του Προϋπολογισμού μετά τη γνώμη του Υπ.Εσωτερικών, ΚΑΝΕΝΑΣ από τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν έθεσε ενστάσεις για τα έργα ή τις εγγραφές ή μία έστω μόνο εγγραφή του Προϋπολογισμού.
Καλείται λοιπόν η Αντιπολίτευση να απαντήσει ξεκάθαρα προς τον Κυθηραϊκό Λαό: ΤΙ μεσολάβησε μέσα σε 5 μόλις ημέρες; Ξεκάθαρο ερώτημα που από προχτές πλανάται σε όλο το νησί. Διότι οι θεωρίες δεν πιάνουν. Δεν πείθουν. Δεν αρκούν. Οι αιτιάσεις του τύπου «κάντε κάτι για τον τουρισμό» είναι αστείες. Κάνουμε ΠΑΡΑ πολλά για τον τουρισμό και κυρίως υποδομές που πρέπει να προηγούνται της τουριστικής ανάπτυξης για να μη γίνουμε Ζάκυνθος και Κέρκυρα όπου ακυρώνονται μαζικά πτήσεις charter λόγω των σκουπιδιών. 


Οι τοπικοί Πρόεδροι και όλοι οι δημότες, που αναμένουν την εκτέλεση των έργων του Προϋπολογισμού τα οποία χρηματοδότησε η Δημοτική Αρχή με πολύ αγώνα και κόπο, αξιώνουν απαντήσεις. Οι Μητατιώτες θέλουν να μάθουν γιατί καταψηφίστηκε η ανάπλαση της Βρύσης, οι Αβλεμωνιάτες γιατί καταψηφίστηκε η ανάπλαση του Αβλέμωνα, οι κάτοικοι της Πλ. Άμμου γιατί καταψηφίστηκε η νέα δεξαμενή ύδρευσης, των Αντικυθήρων γιατί καταψηφίστηκαν ο δρόμος της Καμαρέλας και οι γεωτρήσεις, του Ποταμού γιατί καταψηφίστηκαν το Αστικό Σχολείο και το Θέατρο. Εγώ ο ίδιος αξιώνω να μάθω γιατί καταψηφίστηκαν τα έργα διαχείρισης λυμάτων (μελέτες ΒΙΟΚΑ Αγ. Πελαγίας, φρεάτιο ΕΕΛ Καψαλίου, Master Plan) για τα οποία η εν λόγω παράταξη αφιέρωσε χρυσές σελίδες προεκλογικά.
Θεωρώ δεδομένο, τέλος, ότι εφόσον η αντιπολίτευση (συνολικά) καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, ούσα συνεπής στην απόφασή της, θα καταψηφίσει καθόλη τη διάρκεια του έτους και ΟΛΕΣ τις αποφάσεις που θα σχετίζονται με τα έργα και τις εγγραφές που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό: διακηρύξεις έργων, εγκρίσεις πρακτικών κ.λπ. Αυτό απαιτεί η συνέπεια λόγων και πράξεων… 

Προσωπικά ως Δήμαρχος αλλά και συνολικά ως δημοτική παράταξη θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα και ακώλυτα το πρόγραμμα που ΕΝΕΚΡΙΝΕ ο Κυθηραϊκός Λαός δια της ψήφου του. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και η δημοκρατική μας συνείδηση…
Stratos Charchalakis

Δελτίο τύπου του Δημοτικού συνδυασμού "πρώτα ο άνθρωπος"

Δελτίο τύπου του Δημοτικού συνδυασμού "πρώτα ο άνθρωπος"

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ λάβαμε τις εισηγήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε χθες 21/01/2020 .
Μεταξύ των άλλων εισηγήσεων λάβαμε την κάτωθι εισήγηση που αφορούσε την διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ αξίζει τον κόπο.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν από τις παρατάξεις ή από μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους.
Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, που
κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9.

Οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη!!!!!!! για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας (παρ 8 άρθρο 77 Ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 189 του Ν.4555/18 και τροποποιήθηκε με την περίπτ. α' της παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 4623/19).
ΣΥΝΕΠΩΣ: η αρνητική ψήφος επί του Προϋπολογισμού δεν θεωρείται έγκυρη!!!!!!!
όπως ρητά διευκρινίζεται και στο υπ΄ αριθμόν. 84227/27-11-2019 έγγραφο του Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«… απουσών εναλλακτικών προτάσεων, έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ της μιας πρότασης που κατατέθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Τούτο ισχύει ανεξάρτητα από τον αριθμό αυτών. Κατά συνέπεια, η μία μοναδική πρόταση που θα ψηφιστεί κατά τα ανωτέρω, είναι ο προϋπολογισμός του δήμου που θα αποσταλεί στην
Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας. Όποια τυχόν επίκληση του γεγονότος ότι οι έγκυρες ψήφοι είναι λιγότερες από τις «αρνητικές» ψήφους είναι άνευ
αντικειμένου καθώς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όπως έχει διαμορφωθεί,όσοι διαφωνούν με την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής έχουν τη δυνατότητα
να καταθέσουν και να υπερψηφίσουν τη δική τους πρόταση, ενώ έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανέστατη η
βούληση του νομοθέτη να εξαλειφθεί το φαινόμενο δήμων όπου υπαιτίως το Δ.Σ. κωλυσιεργεί στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο
την ομαλή λειτουργία του φορέα και την άσκηση των αρμοδιοτήτων και δράσεών του».

Δεν είναι αυτή η Δημοκρατία που ονειρευόμασταν.

ΛΑΚΩΝΙΑ:87χρονος έχασε τη ζωή του από πτώση σε πηγάδι στο Γεράκι

 

¨Ο 87χρονος έπεσε μέσα σε πηγάδι κι έπειτα από επιχείρηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, ανασύρθηκε νεκρός

Τραγικό τέλος βρήκε ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην περιοχή Γεράκι στους Μολάους Λακωνίας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο 87χρονος έπεσε - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- μέσα σε πηγάδι κι έπειτα από επιχείρηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανασύρθηκε νεκρός.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας, από φρέαρ, στην περιοχή Γεράκι του δήμου Ευρώτα, Λακωνίας.
🚒Στην επιχείρηση ανάσυρσής του, συμμετείχαν 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα



Οι οδηγίες προς τα σχολεία για τη γρίπη


Εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές μονάδες απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος προς το υπουργείο Παιδείας.
Αναφέρεται πως με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.
Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης
- Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Μυαλγίες
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Ρίγος
- Αίσθημα κόπωσης
- Διάρροια και εμέτους
*Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
Περιγραφή προληπτικών δράσεων
- Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
- Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
- Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κα).
- Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:
Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.
Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.
Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (πχ καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
- Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
- Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πχ πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Πηγή: KATHIMERINI.GR

"New Drivers"Η σχολή οδηγών θα είναι ανοιχτή στα #Κύθηρα (πλατεια Καρβουναδων) 24/1 μέχρι και 26/1.


🚘Η σχολή οδηγών "New Drivers" σας ενημερώνει ότι θα είναι ανοιχτή στα #Κύθηρα (πλατεια Καρβουναδων)
🗓 24/1 μέχρι και 26/1.
Πρακτικά μαθήματα, νέες εγγραφές όλων των κατηγοριών, ανανεώσεις - επεκτάσεις διπλωμάτων.
☎️ 6983858822

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/01


Άλλη μια ωραία ταινία θα προβληθεί το Σάββατο στην αίθουσα της Φιλαρμονικής στα πλαίσια του φεστιβάλ CineDoc Island!

 Grethe Bøe-Waal| 87′| Νορβηγία
Τρία αδέρφια- η 13χρονη Τζούλια και τα 8χρονα δίδυμα Ίντα και Σίντρε- από ένα τραγικό λάθος καταλήγουν στον Βόρειο Πόλο, χωρίς κανείς να ξέρει πού βρίσκονται και αντιμετωπίζουν με θάρρος και ευρηματικότητα επικίνδυνες καταστάσεις: άγρια ζώα, κρύο, χιονοθύελλες, έλλειψη τροφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Αγγίζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, και διαπροσωπικά, όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η θεματική της ταινίας αφορά το κουράγιο, την ευελιξία και την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίζουν άφοβα τον κόσμο και να ξεπερνούν τις δυσκολίες

Με την υποστήριξη των: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Greek Film Centre, The Norwegian Embassy in Athens, Greece και του Νορβηγικού Ινστιτούτου.

ΛΑΚΩΝΙΑ:«Έφυγε» 38χρονος αρχιφύλακας του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας


Στο πένθος βυθίστηκε η Αστυνομία στη Λακωνία, καθώς απεβίωσε μετά από μάχη με ασθένεια, ο 38χρονος αρχιφύλακας Αριστείδης Τσαγκλής, ο οποίος υπηρετούσε στον Αστυνομικό Σταθμό Μονεμβασίας / ΑΤ Μολάων.
Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στη Σπάρτη, ωστόσο διέμενε μόνιμα στα Παπαδιάνικα Λακωνίας, λόγω των υπηρεσιακών καθηκόντων του στη Μονεμβασιά.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 24/1 και ώρα  3:00 μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα Παπαδιάνικα Λακωνίας, παρουσία αντιπροσωπείας της Ελληνικής Αστυνομίας και τιμητικού αποσπάσματος.
Ο «Λακωνικός Τύπος» συλλυπείται τους οικείους του εκλιπόντος.
ΠΗΓΗ  lakonikos.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Έναρξη της διαδικασίας επιβολής πειθαρχικής τιμωρίας σε Δημοτικό Σύμβουλο


Όταν κάποιος διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο, ΟΦΕΙΛΕΙ να τιμά τους δημότες που τον εξέλεξαν! Αν δεν το κάνει πρέπει να παραιτηθεί! Αν δεν παραιτηθεί και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους Νόμους και τις διαδικασίες, υπάρχουν και άλλες νόμιμες οδοί...
Προεκλογικά ο κ. Αλεβιζόπουλος ήταν λαλίστατος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα καφενεία. Είχε άποψη για όλα, πήγε στα Αντικύθηρα και ζήτησε την στήριξη των δημοτών, ασκούσε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή (χωρίς βέβαια να προτείνει κάτι συγκεκριμένο). Έλαβε συνολικά 302 ψήφους και κατέλαβε την μοναδική έδρα των Αντικυθήρων, υποχρεούμενος να είναι διαρκώς παρών στις συνεδριάσεις του ΔΣ και να συνεργάζεται καθημερινά με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας για τα θέματα του νησιού που εκπροσωπεί.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί σε ΚΑΜΙΑ από τις 7 συνεδριάσεις του ΔΣ που έχουν γίνει στη νέα δημοτική περίοδο, δηλαδή μετά την 01/09/2019. Δεν έχει αιτιολογήσει καμία απουσία, δεν έχει ζητήσει να λάβει σχετική άδεια από το Δ.Σ. Εκθέτει τον εαυτό του και την παράταξη που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό της.
Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, όχι μόνο από τον Πρόεδρο του ΔΣ που υποχρεούται να εφαρμόσει τη νομοθεσία, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες.
Stratos Charchalakis
Με επείγον έγγραφό του προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων κ. Εμμανουήλ Π.Στάθης, ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής πειθαρχικής τιμωρίας στον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης “Πρώτα ο Άνθρωπος” κ. Παναγιώτη Αλεβιζόπουλο, ο οποίος απέχει πλήρως και αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του από την αρχή της δημοτικής θητείας και δεν έχει λάβει μέρος σε καμία από τις 7 έως σήμερα πραγματοποιηθείσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να έχει αιτηθεί και λάβει σχετική άδεια απουσίας από το Δ.Σ.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

4 νέες συμβάσεις έργων υπέγραψε ο δήμαρχος Κυθήρων


Ο Δήμος μας συνεχίζει να υλοποιεί απρόσκοπτα το τεχνικό του πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης υπέγραψε τις συμβάσεις εκτέλεσης των παρακάτω έργων, συνολικού προϋπολογισμού (προ δημοπράτησης) 224.000€, που δημοπρατήθηκαν το 2019:
1.«Ανάπλαση Πλατείας Αβλέμωνα» με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 28.000€ που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου (πιστώσεις ΣΑΤΑ). Το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 18.624,63€ με το Φ.Π.Α. και η προθεσμία περάτωσης 4 μήνες. Θα γίνει ανάπλαση της Πλατείας του Αβλέμωνα μετά από αίτημα της τοπικής κοινότητας που θα περιλαμβάνει και νέο δίκτυο χαμηλού φωτισμού. Ανάδοχος: Ανδρέας Τραβασάρος ΕΔΕ.
2.«Συντήρηση Σχολικών Μονάδων και Αυλείων Χώρων» με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 74.000€ που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου (πιστώσεις ΣΑΤΑ). Το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 53.789,38€ και η προθεσμία περάτωσης 4 μήνες. Θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στα σχολεία με έμφαση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ανάδοχος: Θεανώ Χρήστου ΕΔΕ.
3.«Αντιμετώπιση Καθιζήσεων και Εκτάκτων Βλαβών Οδικού Δικτύου» με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 60.000€ που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου. Το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 52.305,86€ και η προθεσμία περάτωσης 2 μήνες. Πρόκειται για την επιδιόρθωση του οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Χώρας – Καψαλίου στη θέση «Κούκος» όπου έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Ανάδοχος: Ανδρέας Τραβασάρος ΕΔΕ.
4.«Νέα Δεξαμενή Ύδρευσης Πλατειάς Άμμου Τ.Κ. Καραβά» με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 62.000€ που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου. Το ποσό της σύμβασης μετά την επιτευχθείσα έκπτωση είναι 44.227,68€ με το Φ.Π.Α. και η προθεσμία περάτωσης 5 μήνες. Θα κατασκευαστεί νέα δεξαμενή ύδρευσης 100 κυβικών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του οικισμού, εφαπτόμενο βανοστάσιο καθώς και όλες οι απαραίτητες τεχνικές και υδραυλικές εργασίες. Με το έργο αυτό, που η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευθεί στους κατοίκους της περιοχής για την υλοποίησή του, αναβαθμίζεται η παροχή πόσιμου ύδατος στην Πλ. Άμμο η οποία επί σειρά ετών αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, καθώς η υπάρχουσα δεξαμενή δεν επαρκεί λόγω εξαιρετικά μικρής χωρητικότητας. Ανάδοχος: Ανδρέας Τραβασάρος Ε.Δ.Ε.

 kythira.gr

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ


Ο κύριος Αλεβιζόπουλος είναι ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας των Αντικυθήρων που προεκλογικά είχε έρθει εδώ προσπαθώντας να μας πείσει για το όραμα του για το νησί μας και έδωσε μεγάλο αγώνα για να εκλεγεί. Με το χθεσινό δημοσίευμα του Παναγιώτη Μπαχτή βλέπε εδώ: https://tsirigofm.blogspot.com/2020/01/blog-post_22.html?fbclid=IwAR1ph9ThCHu5Mu-y-LvPJMkjS1ad4HUfsrI0n_DprHzAVr7N0BNH3QX4hAM 

πληροφορήθηκα ότι δεν έχει έρθει σε κανένα δημοτικό συμβούλιο από την αρχή της θητείας!!!!!!!!! Αυτό είναι απαράδεκτο και προσβάλει όλους τους Αντικυθήριους και όλους που τον ψήφισαν!!!!!!!!!!!!!! Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. οφείλει να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη την πειθαρχική του τιμωρία και αν ο κύριος Αλεβιζόπουλος έχει την παραμικρή αίσθηση ευθύνης να παραιτηθεί εφόσον δεν επιθυμεί να ασκεί τα καθήκοντα του. Το νησί μας θέλει πραγματική υποστήριξη στα προβλήματα του και όχι να καλύπτεται η θέση του δημοτικού συμβούλου από «κομήτες» που μας θυμούνται μόνο στις εκλογές και εξαφανίζονται αμέσως μετά. Ευτυχώς προχτές ο συμπατριώτης δήμαρχος μας Στρατής Χαρχαλάκης πέρασε από το Δ.Σ. τον Προϋπολογισμό του 2020 που τον καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση και έχει σημαντικά έργα για το νησί μας. Να αναλάβει ο κύριος Αλεβιζόπουλος τις ευθύνες του εδώ και τώρα αλλιώς να παραιτηθεί.
ΠΗΓΗ  Ανδρέας Χαρχαλάκης

ΝΟΔΕ Α' Πειραιά & Νήσων‎Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας


Πρόστιμα για όσους αψηφούν τον καιρό και χρειάζονται διάσωση από το Λιμενικό


ΘΕΜΑ: “Καταβολή αποζημιώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης λόγω υπαιτιότητας πολιτών ”.
ΣΧΕΤ:(α)Ν. 1844/1989 “Κύρωση της σύμβασης για την ναυτική έρευνα και διάσωση και άλλες διατάξεις” (Α ́110), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
(β) Ο αρίθμ. 20 Γενικός Κανονισμός Λιμένα «Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής » ( Β ́444/1999), όπως ισχύει.
(γ)Η Αρίθμ. 1329.1/53/02/14-11-2002 Απόφαση Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση Κανονισμού Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, που αφορά τους όρους διάθεσης των μέσων και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Λ.Σ σε τρίτους»(Β ́ 1482), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
(δ) Η αριθμ. 2903.5/92965/2019/31-12-2019 απόφαση κ.ΥΝΑΝΠ «Υπαγωγή Υπηρεσιών και Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Γενικούς Γραμματείς, Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε υπηρεσιακά όργανα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» ( Β ́5056).
1. Ως γνωστόν το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), ως πολιτειακός φορέας αρμόδιος για το συντονισμό της ναυτικής έρευνας και διάσωσης,ασκεί υπεύθυνα και επί καθημερινής βάσης τα καθήκοντά του θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα για τα στελέχη του τη διαφύλαξη του υπέρτατου θεμελιώδους αγαθού, αυτού της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
2. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. [άρθρο5 του ν. 1844/1989 (Α ́110)], ενεργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, τις Διεθνείς Συμβάσεις και Εγχειρίδια και επιλαμβάνεται επί παντός περιστατικού που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το οποίο γίνεται κοινωνός, εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για παροχή υπηρεσιών ναυτικής και αεροπορικής έρευνας και διάσωσης, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο2 του ιδίου ως άνω νόμου.
3. Επιπρόσθετα, οι περιπτώσεις διάθεσης προσωπικού και μέσων προς παροχή υπηρεσιών σε τρίτους προβλέπονται από τις διατάξεις της (γ) σχετικής. Αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης παρέχονται για κοινωφελείς σκοπούς και αδαπάνως για τον πολίτη, ενίοτε εξετάζεται, με μέριμνα του επιχειρησιακού βραχίονα του φορέα, σε συνεργασία με τις οικονομικές Υπηρεσίες αυτού, η κατά περίπτωση διάθεση του προσωπικού και των μέσων με καταβολή ανταλλάγματος, στο πλαίσιο της άσκοπης κινητοποίησής τους με δόλο ή ευήθεια για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας σε βάρος εκείνου που την προκάλεσε.
4. Κατόπιν των ανωτέρω, με αφορμή την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στα οποία εμπλέκονται άτομα τα οποία κάνουν χρήση των μέσων που υπάγονται στις διατάξεις (β) σχετικού και σκοπό την αποφυγή, κατά το δυνατόν και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ύπαρξης συμβάντων εις το μέλλον, τα οποία προσδίδουν περίσσιο και αχρείαστο άχθος στο ενασχολούμενο με αυτά προσωπικό, ως και αβεβαιότητα ως προς την επιτυχή έκβασή τους, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο, με υπαιτιότητα των ιδιωτών, ειδικότερα όταν αυτά λαμβάνουν χώρα υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, γνωστές ποικιλοτρόπως σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο(τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 21ου αιώνα), εντελλόμεθα όπως:
4.1 Εντείνετε αστυνομικούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του άρθρου 33 του (β) σχετικού, για τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης εν λόγω διάταξης, να προβαίνετε στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
4.2 Ενημερώσετε κατάλληλα το προσωπικό των Υπηρεσιών και Λιμενικών Αρχών υπαγωγής σας επί των ανωτέρω, καθώς και ναυταθλητικούς συλλόγους, εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής και ιδιοκτήτες ταχυπλόων σκαφών που δραστηριοποιούνται σε περιοχή αρμοδιότητάς σας, για την πιστή τήρηση των διατάξεων του Γ.Κ.Λ 20.
5. Προϊστάμενοι ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ που κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται όπως συντονίσουν και εποπτεύσουν Λιμενικές Αρχές υπαγωγής τους παρέχοντας τυχόν επιπρόσθετες εντολές οδηγίες.
6. Αναφέρατε σηματικά λήψη – κατανόηση, μόνο προς τις εκδίδουσες την παρούσα μονίμου φύσεως εγκύκλιο Υπηρεσίες.-
 fonils.gr

Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή των περιφερειών ο δήμαρχος Κυθήρων


Μετά από πρόταση της Κυβέρνησης, διά του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμπεριλήφθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2020-2025. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν συνολικά 24 αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων 12 τακτικά μέλη και 12 αναπληρωματικά. Ο επίσημος διορισμός έγινε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Ιανουαρίου 2020.
Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο της ΕΕ για την εκπροσώπηση των τοπικών αρχών των κρατών μελών και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών εκ περιτροπής κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας με στόχο την αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή στο όργανο αλλά και με βάση την διαθεσιμότητά τους.
Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διαβουλευθούν με την Επιτροπή των Περιφερειών όποτε υποβάλλονται νέες προτάσεις σε πεδία που έχουν επιπτώσεις στο περιφερειακό ή στο τοπικό επίπεδο. Πέραν των πεδίων αυτών, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να διαβουλευθούν προαιρετικά με την ΕτΠ για συγκεκριμένα θέματα, όταν κρίνουν ότι μία πρόταση έχει σημαντικές περιφερειακές ή τοπικές επιπτώσεις. Η ΕτΠ μπορεί επίσης να καταρτίζει γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία, πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να εντάξει συγκεκριμένα θέματα στο πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ.
Με την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβώνας μετά την επικύρωσή της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η ΕτΠ απέκτησε το (προνομιακό) δικαίωμα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρωτόκολλο αριθ. 2 σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, άρθρο 8).
Η νέα ελληνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών για την περίοδο 2020 – 2025 έχει ως εξής:
Τακτικά Μέλη:
  1. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής
  2. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  3. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
  4. Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
  5. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
  6. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  7. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
  8. Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου
  9. Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων
  10. Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας
  11. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη
  12. Συμεών Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου
Αναπληρωματικά Μέλη:
  1. Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης
  2. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
  3. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
  4. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
  5. Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
  6. Δήμητρα Αγγελάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
  7. Δημήτρης Καλογερόπουλος, π. Δήμαρχος Αιγάλεω
  8. Νικόλαος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
  9. Κωνσταντίνος Τζιούμης, Δήμαρχος Τρίπολης
  10. Κατερίνα Χρυσοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος Βριλησσίων
  11. Νίκος Χιωτάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισίας
  12. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, μετά τον επίσημο διορισμό των μελών της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για την μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβουν στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Ελπίζω να συμβάλω και εγώ, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής – εξαιρετικά στελέχη της ελληνικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών – στην προώθηση των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ένωσης».