Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κατανομή 28 εκατ. ευρώ στους δήμους για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων


Το ποσό των 28.000.000 ευρώ κατανέμεται, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε όλους τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες δόσεις που θα καταβληθούν το 2020.
Για την κατανομή του ποσού ελήφθησαν υπ' όψιν δεδομένα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη σχολική χρονιά 2018-2019 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.
Τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους δήμους με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ

Στην Εγχώριο Περιουσία η λειτουργία του Σπηλαίου Μυλοποτάμου

ΒΙΝΤΕΟ | Το ιστορικό πλοίο «ΜΑΡΘΑ» στο λιμάνι της Ζακύνθου τον Μάρτιο του 1978

 Δείτε το ιστορικό βίντεο απο την ταινία ¨Η Χρυσομαλλούσα» του Τώνη Λυκουρέση το 1978

Το F/B «ΜΑΡΘΑ» ναυπηγήθηκε από τον Μοίρα το 1968 στο Πέραμα με σκοπό να αποτελέσει ανοιχτό Ε/Γ-Ο/Γ για τη γραμμή του Αργοσαρωνικού.
Στην πορεία αποφασίστηκε το πλοίο να γίνει κλειστό Ε/Γ-Ο/Γ για να μπορεί να ταξιδεύει με μεγαλύτερη ευελιξία.
Δρομολογήθηκε στην γραμμή Κυλλήνη Ζάκυνθο στα μέσα του 1968. Ήταν το πρώτο πλοίο κλειστού τύπου στην γραμμή για την Ζάκυνθο.
Το 1969 μεταφέρθηκε στον Αργοσαρωνικό στο δρομολόγιο Πειραιά-Αίγινα-Μέθανα-Πόρο-Ύδρα-Ερμιόνη-Σπέτσες-Λεωνίδιο και επιστροφή, αλλα σύντομα επαναφέρεται στην γραμμή Κυλλήνη Ζάκυνθος.
Το 1973 δρομολογήθηκε ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» και ο τότε υπουργός έβγαλε από το δρομολόγιο το «ΜΑΡΘΑ» για λόγους ανταγωνιστικους. Έτσι το «ΜΑΡΘΑ» βρέθηκε να κάνει δρομολόγια Ραφήνα-Στύρα, Ραφήνα-Μαρμάρι και Ραφήνα-Κάρυστο , μόνο όμως για λίγο, γιατί σύντομα ξαναγύρισε στην γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος. Παρέμεινε στη γραμμή μέχρι το 1989 που αντικαταστάθηκε από το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ»
Το 1981 μετασκευαζεται στη τελική μορφή του μεγαλώνοντας κατά αρκετά μέτρα το σκαρί.
Το 1989 μεταπηδά στην γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα-Αντικύθηρα και Γύθειο-Κύθηρα, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία γραμμή που εξυπηρέτησε,.
Το 1996 παροπλίζεται οριστικά στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, μετά από κατάσχεση του ΟΛΠ.
Το 2014 μεταφέρθηκε σε διαλυτήριο πλοίων στα παράλια της Αλιάγας στην Τουρκία, με την βοήθεια του ρυμουλκού.

πηγές: www.ellinikiaktoploia.net, www.arxipelagos.com/, vertzak.blogspot.gr, www.shipfriends.gr
Η Τελευταία φωτογραφία του «Μάρθα» πριν διαλυθεί, το 2014 στην Τουρκία

πηγή: captainselim

Ταΰγετος: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Τόριζας


Η φωτιά φέρεται να λαμβάνει μεγάλη έκταση, καίει δασική έκταση ανάμεσα στο χωριό Τόριζα και το καταφύγιο στον Ταϋγετο.
Για το περιορισμό της συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του FLY από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάνω από 10 οχήματα, από τη Λακωνία, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και το σταθμό του Μελιγαλά, με δύναμη περίπου 20 Πυροσβεστών. Την κατάσβεση δυσχεραίνει ο δυνατός αέρας που πνέει αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Πηγή: flynews

ΒΑΤΙΚΑ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΙΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ. «Η Τουρκία προσπαθεί να μας λυγίσει για να μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους δικούς της όρους»


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πειραιάς, 29/01/2020

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Τουρκία προσπαθεί να μας λυγίσει για να μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους δικούς της όρους»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. και Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ, σχολίασε τις τελευταίες προκλήσεις του Ερντογάν και τη νέα ένταση που προκαλούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Η Τουρκία προσπαθεί με τη συμπεριφορά της να μας λυγίσει για να μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύει, ότι όσο περισσότερο μας εξαντλεί, μας δημιουργεί ψυχολογικό πλήγμα. Κουράζει την πολιτική ηγεσία και το λαό-και θα πούμε στο τέλος- ας κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχολιάζοντας την τακτική αυτή της Τουρκίας, προσέθεσε, ότι η αναιδής προκλητικότητα του Ερντογάν, έχει καταφέρει τελικά να ενώσει τους Έλληνες, αναπτύσσοντας ομοψυχία. «Στα δύσκολα οι Έλληνες έχουμε ενότητα και γινόμαστε αποφασιστικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν είναι υπέρ του διαλόγου υπό προϋποθέσεις, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων απάντησε: «Όλη μου τη ζωή συζητούσα, ειδικά με εκείνον που είχα αντίθετες απόψεις. Διότι όταν συζητάς μαζί του, του λειαίνεις τις αντιθέσεις του και του δίνεις να καταλάβει γιατί δεν συμφωνείς μαζί του».

Συνέχισε, λέγοντας ότι παρατηρείται μια διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, καθότι ολόκληρο το αφήγημά της, στηρίζεται στο ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και κανείς δεν συμφωνεί μαζί της. Για τη στάση των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Αμερική, επιθυμεί ηρεμία στη Μεσόγειο. Παρόλο που ο Τραμπ, κράτησε πολιτική ίσων αποστάσεων, η διπλωματία έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά πως η Τουρκία τελικά θα στείλει ερευνητικό σε Κρήτη και Καστελόριζο, τόνισε ότι «παρότι μέχρι τώρα η Τουρκία μας έχει πείσει πως ό,τι λέει το κάνει, η Κρήτη είναι-από στρατιωτικής πλευράς-πολύ μακριά για την Τουρκία, καθώς χάνει το μεγάλο πλεονέκτημά της, του ανεφοδιασμού δηλαδή και της υποστήριξης». Υπογράμμισε δε, πως ακριβώς το αντίθετο, ισχύει στην περίπτωση των ελληνικών νήσων που είναι κοντά στην Τουρκία: «Το Καστελόριζο μας ανησυχεί. Εκτιμώ πως, αν πάει στο Καστελόριζο, δεν θα πάει με σημαίες πολεμικές. Θα προσπαθήσει να μας δοκιμάσει, όπως κάνει πάντα και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

ΛΑΚΩΝΙΑΠακιστανός εργάτης ο αυτόχειρας στο Λεήμονα Σκάλας


ΣΚΑΛΑ. Από το βράδυ της Τρίτης 28 Ιανουαρίου οι ομοεθνείς του αναζητούσαν τον 25χρονο εργάτη από το Πακιστάν, στον οικισμό Άγιοι Ταξιάρχες  Λεήμονα Σκάλας. 
Ο φερόμενος ως αυτόχειρας, σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr,  είχε εξαφανιστεί και παρά τις ολονύκτιες αναζητήσεις,  βρέθηκε σήμερα με το φως της ημέρας απαγχονισμένος,  σε σημείο πλησίον δημοτικής οδού. Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και ερευνά την υπόθεση.

Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κυθήρων.Διανομή Αγαθών του Ιανουαρίου, την Παρασκευή 31/01/2020 από τις 10:00 έως τις 16:00.



Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κυθήρων θα πραγματοποιήσει την Διανομή Αγαθών του Ιανουαρίου, την Παρασκευή 31/01/2020 από τις 10:00 έως τις 16:00.
Οι ωφελούμενες οικογένειες της δομής μας ανήλθαν στις 62, οι οποίες θα παραλάβουν τα τρόφιμα που τους αναλογούν από χορηγίες και δωρεές κατοίκων του νησιού και επιχειρήσεων. Επίσης, θα διανεμηθούν τα προϊόντα που συλλέξαμε από τα Καλάθια Συγκέντρωσης Τροφίμων στα Σούπερ Μάρκετ των Κυθήρων και από την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο ΄ΒΙΒΛΙΟΓΑΤΟΣ' στο Λιβάδι Κυθήρων.
Οι επιχειρήσεις- εταιρείες που χορήγησαν τα προϊόντα αυτής της διανομής είναι οι εξής:
- MISCO-BARILLA A.E.
- Ναυτική Εταιρεία 'ΑΒΛΕΜΟΝ - TRITON FERRIES'
- Αρτοποιείο - Φούρνος 'ΑΦΟΙ ΧΡΥΣΑΦΙΤΟΙ & ΥΙΟΙ'
- ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ - Υπεραγορά Τροφίμων
- Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φρατσιωτών 'ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ'
- Κρεαταγορά Κυθήρων 'ΑΦΟΙ ΧΛΑΜΠΕΑ Ο.Ε.'

Για τον Ε.Π.Ε.Κ.Α.
Κανελλοπούλου Θεώνη - Κοινωνική Λειτουργός/Συντονίστρια
Γερακίτη Βασιλική - Βοηθητικό Προσωπικό

Προβληματισμός....



Προβληματισμός....
Πριν από δυο χρόνια είχαμε την αβεβαιότητα τέτοιες εποχές και όχι μόνο, για το αν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες που είχαν κατοχυρώσει την γραμμή από Πειραιά, θα κάνουν κάθε φορά το δρομολόγιο, ή αν θα βγάλουν νέα δρομολόγια, ή αν θα συνεχίσουν, ή θα έχουν ακύρωση στα δρομολόγια για διάφορους λόγους. Τότε το υπεύθυνο υπουργείο τους είχε κατοχυρώσει τη γραμμή και απλά αν οι εταιρίες μπορούσαν έκαναν τα δρομολόγια ή τα ακύρωναν.
Ερχόμαστε στο σήμερα μετά από 2 χρόνια κατοχύρωσης της γραμμής στο ΙΟΝΙΣ και μέχρι και σήμερα βλέπουμε από πλευράς εταιρίας συνέπεια, σωστά δρομολόγια, ενημέρωση σωστή, σε περίπτωση απαγορευτικού, μεταφορά και όχι ακύρωση του δρομολογίου για το επόμενο όπως είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοι! Σήμερα λοιπόν στις 29 Ιανουαρίου 2020 ρωτώντας για το τι γίνεται και αν θα έχουμε δρομολόγια μετά τις 2 Φεβρουαρίου 2020 κανείς δεν ξέρει να απαντήσει.... Ο λόγος; Προσέξτε όχι η πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά το υπουργείο που κρατά σιγή για το θέμα της επιδοτούμενης γραμμής των Κυθήρων και Αντικυθήρων και μας αφήνει σε αυτή την αβεβαιότητα εδώ και καιρό χωρίς να προχωρά στην ανακοίνωση του τι έχει γίνει με τη γραμμή αυτή! Έχει εγκρίνει δρομολόγια στο Ιονις μέχρι την Κυριακή 2/2/2020. Δηλαδή ακόμα για 4 ημέρες!!!! Από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου τι γίνεται;;;; Τι γίνεται για μετά; Πότε θα μας πουν;
Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να μας πει τι ακριβώς γίνεται;
Πλάκα μας κάνουν;
Βαλέριος Καλοκαιρινός, επαγγελματιας & μόνιμος κάτοικος Κυθήρων.

Βαλέριος Καλοκαιρινός

Ανακατανομή Αρμοδιοτήτων Αντιδημάρχων Δήμου Κυθήρων


Μετά την κάλυψη της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας των Αντικυθήρων από τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Κατσανεβάκη Ιωάννη, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν.4555/2018 (Κλεισθένης) και την απόφαση 1714/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Γ΄), ο Δήμαρχος προέβη σε επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων των Αντιδημάρχων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί η κείμενη νομοθεσία, ο Δήμος μας δικαιούται συνολικά 4 Αντιδημάρχους (3 έμμισθους και 1 άμισθο), προκειμένου οι πολλαπλές αρμοδιότητες της υπηρεσίας να μην υπερσυγκεντρώνονται σε 2 μόνο αιρετούς όπως συνέβαινε στην προηγούμενη δημοτική θητεία, αλλά να διαμοιράζονται σε περισσότερα άτομα με στόχο να εκτελούνται ορθότερα και αποδοτικότερα. Η νέα κατανομή των Αντιδημάρχων έχει ως εξής:
  1. Χαράλαμπος Σούγιαννης: Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος α) Τεχνικών Έργων και Εργασιών, β) Καταστημάτων, Επιχειρήσεων, Εμπορίου, Πρωτογενούς Τομέα, γ) Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Αιγιαλών, δ) Συγκοινωνίας, Κυκλοφοριακού και ε) κατά τόπον στη Δ.Ε. Κυθήρων
  2. Παναγιώτης Ζαντιώτης: Αντιδήμαρχος α) Ύδρευσης, Αποχέτευσης, β) Οικονομικών, γ) Δημοτικών Ακινήτων και Κληροδοτημάτων
  3. Γεώργιος Κομηνός: Αντιδήμαρχος α) Καθαριότητας και Δημοτικού Φωτισμού, β) Παιδείας, Εκπαιδευτηρίων και Αθλητισμού, γ) Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Μέριμνας
  4. Ιωάννης Κατσανεβάκης: Αντιδήμαρχος α) Πολιτικής Προστασίας, β) Δημοτικών Κοιμητηρίων και γ) κατά τόπον στη Δ.Ε. Αντικυθήρων

Αρχεία