Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΧΑΘΗΚΕ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Χάσαμε το Σάββατο 8/2 το απόγευμα το μικρόσωμο λευκό σκυλάκι της φωτογραφίας στην περιοχή της Παλαιόπολης, κοντά στην παραλία Λίμνη. Ακούει στο όνομα Ντόρα, είναι ράτσα γριφόν και φιλική. Φορούσε ένα ροζ μάλλινο ρούχο. Παρακαλώ όποιος την είδε να με ενημερώσει (Τηλ: 6980922100)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟΧΟΡΤΟ (Datura stramonium)

Εκτός από τα φαγώσιμα χόρτα, καλό είναι να αναγνωρίζουμε και ποια είναι επικίνδυνα/δηλητηριώδη. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο γνωστά, είναι το διαβολόχορτο.
Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Datura
Είδος: Datura stramonium ή δατούρα το στραμμώνιο ή τάτουλας ή βρωμόχορτο ή διαολόχορτο.

 
Είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων. Περιέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκοπολαμίνη.

Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει. Λίγα φυτά σε στέλνουν στον Άδη.
Κάποιοι λαοί το χρησιμοποιούν ως αφροδισιακό ενώ σε άλλους λαούς είχε εξέχουσα θέση σε τελετές μαγείας. Στη αρχαία Ελλάδα, στο μαντείο των Δελφών, οι ιέρειες το μασούσαν και βέβαια μετά άρχιζαν να λένε άλλα αντ’ άλλων.

ΠΗΓΗ  paraxeno.com





Τα Κύθηρα στο «μάτι» των αιολικών


Στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στα Κύθηρα προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εξάπλωση των βιομηχανικών αιολικών απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα γίνεται άνευ όρων και προϋποθέσεων και, κυρίως, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό.
Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, η αδειοδότηση για τα δύο αιολικά πάρκα στα Κύθηρα της εταιρείας «PIRITIUM A.E.» με συνολικά 30 ανεμογεννήτριες, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στη θέση «Φοινικιές» και «Μερμηγκάρης», έγινε εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, που πληροφορήθηκε το γεγονός από τη «Διαύγεια» και απέστειλε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στη ΡΑΕ.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Κυθήρων εκφράζει την έκπληξή του για την αδειοδότηση που χορηγήθηκε για την εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων στις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς, όπως αναφέρει, σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις, αλλά εκτάσεις ανήκουσες κατά πλήρη κυριότητα στον δήμο, τις οποίες διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων», ενώ και το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει απολύτως κανένα ακίνητο στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η εγκατάσταση στις ως άνω θέσεις αιολικών πάρκων, πέραν της πιθανής προσβολής νομικώς και δικαστικώς κατοχυρωμένων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου, θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση τα περιβαλλοντικά, τουριστικά, οικιστικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά των Κυθήρων, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προοπτική ανάπτυξης του τόπου, τα οποία, όπως αναφέρει, «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε, αξιοποιήσουμε και προβάλουμε, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας για τις ως άνω αδειοδοτήσεις και ζητάμε να λάβουμε πλήρη γνώση κάθε σχετικού στοιχείου, ώστε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».
Εξάλλου, ζητά από τη ΡΑΕ να γνωστοποιήσει άμεσα στον Δήμο Κυθήρων από ποιον και βάσει ποιας διαδικασίας εξασφαλίστηκε από την εταιρεία η δυνατότητα εγκατάστασης στις συγκεκριμένες θέσεις αιολικών σταθμών και, δεδομένου ότι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και οι πέριξ αυτών βραχονησίδες, λόγω της ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων που βρίσκονται σε αυτά, χαρακτηρίζονται περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, εντασσόμενες μάλιστα στο δίκτυο NATURA 2000 και το δίκτυο Ζωνών Ειδικής Προστασίας, ζητά να μάθει εάν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα (προεγκρίσεις χωροθέτησης και επέμβασης κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται η μη διατάραξη ή βλάβη αυτών των συστημάτων. Και ακόμη, εάν για αυτή την εγκατάσταση έχει προηγουμένως ελεγχθεί κατά πόσον οι περιοχές αυτές τυγχάνουν ειδικής προστασίας υπαγόμενες σε ειδικό νομικό καθεστώς για την προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (δάση, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.) και εάν έχουν ληφθεί οι αναγκαίες προεγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση για την αδειοδότηση των δύο αιολικών πάρκων στα Κύθηρα είχε κατατεθεί από την εταιρεία «PIRITIUM A.E.» το... 2007, ενώ τα συμπληρωματικά στοιχεία προσκομίστηκαν το 2020!
ΠΗΓΗ  efsyn.gr

ΤΟ (VIDEO) ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ.6/2/2020

Παρακολουθήστε το ΒΙΝΤΕΟ από την συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού για τον συντονισμό ενεργειών κατά της απόφασης της (ΡΑΕ) για αδειοδότηση 30 ανεμογεννητριών στα Κύθηρα. Η συνάντηση έγινε μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Παράταξης ¨Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ¨ Στο video θα ακούσετε μόνο τις βασικές εισηγήσεις των διοργανωτών. Ολόκληρο το ρεπορτάζ με το τι ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ των διοργανωτών και του κοινού, μπορείτε να το ακούσετε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή ¨ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ¨ την ερχόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 20:30 από την συχνότητα του ADELIN 107,3 FM και διαδικτυακά στον σύνδεσμο http://live24.gr/radio/generic.jsp?si...

ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/2


Χάσαμε στης 2/2 ημέρα Κυριακή από τα Αρωνιάδικα τον Βάη Λαμπραντόρ αρσενικό.Επειδή έχει ξανά φύγει περίμενα πως θα γυρίσει πίσω. 
Αν ξέρει κανείς κάτι η τον έχει δει ας επικοινωνήσει με το τηλ.6972810958 Βαγγέλης

ΔΗMΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ: Φυτοφάρμακα: Προσοχή στη χρήση τους!


Με αφορμή τα δύο σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης τα οποία συνέβησαν πρόσφατα στα Κύθηρα, παρακαλούνται οι κάτοικοι του νησιού:
  1. να αποφεύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων στις ιδιοκτησίες τους
  2. να μην κόβουν και καταναλώνουν χόρτα από αγρούς αν δεν είναι σίγουροι ότι αυτοί δεν έχουν ψεκαστεί από φυτοφάρμακα.

Υπ. Εσωτερικών: Στους δημότες ο λογαριασμός των δήμων που δεν ανακυκλώνουν.

Κυρίαρχη πολιτική η ανταποδοτική ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία.
 

Από τον  Ιανουάριο 2020 διπλασιάζεται το κόστος της ταφής των δημοτικών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, ενώ αρχίζει παράλληλα η επιβολή τέλους κυκλικής οικονομίας στους δημότες των δήμων που δεν κάνουν ανακύκλωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος τονίζει «οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες….’’
Το εγχείρημα συναντά δυσκολίες καθώς η ανακύκλωση στο σύνολο των δήμων σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Στην Ελλάδα σήμερα το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα
-Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη κατέχοντας την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%.
–  Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μας, ως Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.
–   Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανέλθει στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.
–    Ειδικότερα για τα πλαστικά μπουκάλια (που ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών μίας χρήσης) το ποσοστό ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθει σε 77% το 2025 και σε 90% το 2029.
 .dimotikiagoratislakonias.gr

Αεροδιακομιδή ζευγαριού τα ξημερώματα από τα Κύθηρα στο νοσοκομείο των Χανίων

 
φωτο αρχείου

Με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα από τα Κύθηρα στο νοσοκομείο των Χανίων ένα ζευγάρι που σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είχε υποστεί τροφική δηλητηρίαση.
Ο άνδρας, ηλικίας περίπου 40 χρόνων ήταν διασωληνομένος.
Η αεροδιακομιδή τους στα Χανιά κρίθηκε αναγκαία καθώς η κατάσταση τους δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο των Κυθήρων.
Zarpanews.gr