Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΛΑΚΩΝΙΑ: Βελτίωση αγροτικών δρόμων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μονεμβασίας


Ο Δήμος Μονεμβασίας πληροφορεί τους δημότες του, ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου Βελτίωση των Αγροτικών Δρόμων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μονεμβασίας, συνολικού προϋπολογισμού 375.215,66 €.
Η Δημοτική Αρχή ύστερα από μεθοδευμένες ενέργειές της, εκπόνησε τη μελέτη του έργου και εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου ο φάκελος να είναι πλήρης για να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
Στη συνέχεια υπέβαλε πρόταση στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και ύστερα από την αξιολόγησή της, ο Υπουργός Εσωτερικών με την αριθ. 41727/2019 απόφασή του, αποφάσισε την ένταξη του έργου.
Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αφορά εργασίες συντήρησης και βελτίωσης αγροτικών οδών (τσιμεντοστρώσεις – ασφαλτοστρώσεις) σε μήκος 5.000 μέτρων περίπου, στις κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και σε τμήματα δύσκολα στην προσπέλαση προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τα οποία ο Δήμος αναγκάζεται κάθε έτος να συντηρεί με δυσβάστακτο κόστος.
Το εν λόγω έργο θα συμβάλει αφενός στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων της παραγωγής, διευκολύνοντας την ασφαλή πρόσβασή τους στον τόπο εργασίας τους και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (εύκολη πρόσβαση μηχανών και διακίνηση της παραγωγής) και αφετέρου στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 25/2.Ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα στα Κύθηρα.



Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87/7-6-2010), του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α΄133/19-7-2018), του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ Α΄134/9-8-2019) όπως ισχύουν και του άρθρου 3 παρ. 3δ του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. καθώς και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από το Δήμαρχο και τους συμβούλους της μειοψηφίας, σας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος» στη Χώρα Κυθήρων, στις 25/02/2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00’ με το ακόλουθο θέμα ημερήσιας διάταξης:
  1. Συζήτηση – Ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα στα Κύθηρα.

Φθηνότερο το extra παρθένο ελαιόλαδο από το εμφιαλωμένο νερό…» (video)

Πολίτες από 13 πόλεις και χωριά της ν. Πελοποννήσου περιγράφουν την κατάρρευση του Εθνικού προϊόντος!

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. To notospress.gr στα πλαίσια της εκπροσώπησης κάθε περιοχής και όλων των πολιτών της Νότιας Πελοποννήσου κι εκτιμώντας ότι το ελαιόλαδο και η ελιά, χαρακτηρισμένα ως εθνικά προϊόντα, είναι η βασική πηγή πλούτου και το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μέχρι πρότινος, κατέγραψε σε ένα ρεπορτάζ - μαραθώνιο, τις απόψεις πολιτών από πόλεις και χωριά.
Η κάμερα αποτύπωσε την γνώμη και την πρόταση πολιτών διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Συγκεκριμένα σε Σπάρτη, Πετρίνα, Γύθειο, Σκάλα, Μολάους, Γεράκι, Γκοριτσά, Σελλασία, Καστόρι, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, κ.α.
Οι πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν άμεση σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο, εκφράζουν απαισιοδοξία, αγωνία και δυσαρέσκεια αφού δύο από πιο ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο, μένουν στα αζήτητα και χάνουν την αξία και την τιμή τους.
Απευθύνονται στους φορείς που ελέγχουν την παραγωγή και την αγορά και κυρίως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και προειδοποιούν ότι ο μαρασμός είναι ήδη μέσα στους ελαιώνες και στα σπίτια των παραγωγών. Θεωρούν, αρκετοί Πελοποννήσιοι,  ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα της σκληρής αγοράς και της αισχροκέρδειας των εμπόρων σε βάρος της τιμής και της επιβίωσης των ελαιοπαραγωγών με την ανοχή μάλιστα, ή την αδυναμία της Κυβέρνησης.
Κάνουν λόγο για Καρτέλ, για εκμετάλλευση από Ιταλούς και Ισπανούς, για φτώχεια και κατάρρευση των αγροτών, για «παιχνίδια» εμπόρων, και για ευθύνες του Κράτους.
Η ελιά καλαμών του 2019 μένει στις αποθήκες σχεδόν άχρηστη  ενώ η άριστη παραγωγή του 2020 πήγε για λάδι δεύτερης ποιότητας… Το extra παρθένο ελαιόλαδο φέτος, 3 γραμμές,  έχει τιμή 2,10€ το κιλό, όσο δηλαδή και το εμφιαλωμένο νερό…
Η χρεοκοπία του αγροτικού κόσμου είναι προ των πυλών και δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν στο κράτος και την Κυβέρνηση το κακό που έγινε και έχει υποθηκεύσει τα νοικοκυριά και τις περιουσίες των ελαιοπαραγωγών.

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ ανάμεσα στις απόψεις ήταν κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις οποίες και θα παρουσιάσει αυτούσιες το notospress.gr τις επόμενες ημέρες.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ


Μανδραγόρας (Mandragora autumnalis) ένα ανθρωπόμορφο δηλητήριο

Μανδραγόρας (Mandragora autumnalis) ένα ανθρωπόμορφο δηλητήριο


Κάστρο Ρεθύμνου 31/01/2011 Castle of Rethymnon
Ο μανδραγόρας είναι ένα ισχυρά δηλητηριώδες φυτό με πολλές ιστορίες στην μαγεία, την μυθολογία, την φαρμακευτική, την ιατρική και την γλωσσολογία. Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα βοτανικά του χαρακτηριστικά. 

Ο Μανδραγόρας ο φθινοπωρινός [ Mandragora autumnalis Bertol., 1820 και συνώνυμο Mandragora officinarum (=φαρμακευτικός) ] είναι ένα φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα. Το βρίσκουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά και την Κρήτη
Φυτρώνει σε πετρώδεις θέσεις (όπως αυτή της φωτογραφίας από το κάστρο του Ρέθυμνου) και χέρσα χωράφια. Τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα και σχηματίζουν ρόδακα. Από το κέντρο του ρόδακα αναπτύσσονται τα μικρά κυανά-ιώδη άνθη με εμφανείς νευρώσεις σαν φλέβες.
Οι καρποί του είναι κίτρινες ράγες σε σχήμα μικρού μήλου, ένα χαρακτηριστικό που οδήγησε τον Διοσκουρίδη να ονομάσει το φυτό «αντίμηλον». (Δεξιά στην εικόνα φαίνονται όλα τα μέρη του φυτού με τους καρπούς). Το συναντάμε φυτρωμένο, ανθισμένο ή καρπισμένο στην μεγαλύτερη διάρκεια του έτους με εξαίρεση το καλοκαίρι. Η ρίζα του μανδραγόρα είναι σαρκώδης, μεγάλη, κάθετη, διχαλωτή από ένα σημείο και ανθρωπόμορφη σύμφωνα με την λαϊκή παρατηρητικότητα. Με την χαρακτηριστική ανθρωπόμορφη ρίζα του πέρασε από τα πανάρχαια χρόνια στον χώρο της μαγείας.

Η ρίζα του μανδραγόρα περιέχει ατροπίνη, υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, μανδραγορίνη που είναι ισχυρές κατευναστικές ουσίες. Έτσι θεωρείται από τα περισσότερο τοξικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες (είναι και ομοιοπαθητικό) αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ από την λαϊκή ιατρική (που είναι συνέχεια της αρχαίας) και για την ισχυρή τοξικότητά του αλλά και διότι το ξερίζωμά του έχει συνδεθεί με ένα σωρό δεισιδαιμονίες και μαγικές πρακτικές.
Από την αρχαιότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, πιστευόταν ότι ο μανδραγόρας είχε σχέση με τις σκοτεινές υποχθόνιες δυνάμεις, λόγω της διχαλωτής ρίζας του που της έδιναν ανθρωπόμορφη διάσταση. Έτσι φρόντιζαν να ξεριζώνουν την ρίζα τα μεσάνυχτα κι αφού ακολουθούσαν ορισμένες τελετουργίες. Δεν έπρεπε να έρθει ανθρώπινο χέρι σε επαφή με τον μανδραγόρα, γι΄αυτό και επινοούσαν διάφορες μαγικές πρακτικές για να τον ξεριζώσουν. Ιδιαίτερα στον Μεσαίωνα, από την περίοδο του οποίου έχουμε πολλές εικόνες σε χειρόγραφα με ανθρωπόμορφους μανδραγόρες, το φυτό κυριαρχούσε στις δεισιδαιμονίες και την μαγεία.

Επιστρέφουμε στην χώρα μας. Πολύ σύντομα η λαϊκή γνώση για τις ναρκωτικές και κατευναστικές ιδιότητες του μανδραγόρα πέρασε στην πρακτική και τα φάρμακα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών. Ο Διοσκουρίδης (4. 76) έδινε στους ασθενείς του κρασί με λίγο χυμό από ρίζα μανδραγόρα για να τους ρίξει σε βαθύ ύπνο και να μπορέσει να καυτηριάσει τις πληγές τους ή να κάνει πολυπλοκότερες επεμβάσεις. Χρειαζόταν όμως μεγάλη εμπειρία στην δοσολογία και τις χρήσεις του μανδραγόρα, γιατί η επίδραση του  μπορεί να ήταν ανεπαρκής ή πολύ δυνατή κι άρα επικίνδυνη και θανατηφόρα. Γι' αυτό και οι χειρουργοί έδεναν καλού κακού τους ασθενείς στα κρεβάτια τους. Η πρακτική αυτή δεν άλλαξε μέχρι το 1846, όταν εφαρμόστηκε η νάρκωση με αιθέρα. Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία είχε παλιότερα σαν έμβλημά της τον μανδραγόρα.
Βεβαίως, η ιστορία του μανδραγόρα έχει και το γλωσσολογικό της μέρος. Η αρχαία λέξη μανδραγόρας θεωρείται ότι αναφέρεται στο όνομα κάποιου γιατρού, ο οποίος φαίνεται ότι έκανε εκτεταμένη χρήση του φυτού και είχε επιτυχίες. Κατά μία άλλη εκδοχή πρόερχεται από το περσικό όνομα mardum guis (=φυτό του ανθρώπου), που πέρασε σε άλλες γλώσσες και στην ελληνική. Αυτή η δεύτερη ετυμολογική εκδοχή πάσχει (όπως γίνεται με τα ελληνικά ονόματα άλλων φυτών) από λογική ασυνέπεια. Πως είναι δυνατόν ένα τόσο πολύ κοινό φυτό, όπως είναι ο μανδραγόρας, να ονομάστηκε από ένα γλωσσικό δάνειο και από μια χώρα που βρίσκεται τόσο μακριά; Και σήμερα πάντως η κοινή του ονομασία στην Ελλάδα παραμένει «μανδραγόρας». 

ΠΗΓΗ http://nature-greec.blogspot.com

ΚΡΗΤΗ: Σύλληψη παπά για καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς



Κλήση προς τον 40χρονο ιερέα από τη Μεσσαρά, ο οποίος είχε απασχολήσει στις αρχές Αυγούστου τις αστυνομικές αρχές του νησιού με την παραβατική συμπεριφορά του, απευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.
Η Ιερά Μητρόπολη καλεί τον ιερέα να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στα γραφεία της Μητρόπολης και να απολογηθεί για τις κατηγορίες, που τον βαραίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 40χρονος ιερωμένος είχε συλληφθεί για καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι τα καλλιεργούσε για προσωπική του χρήση.
Μετά την απολογία του και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 49χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενώ ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμού κακουργήματος για κατοχή και καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας αναφέρει:
“ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΛΗΣΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ Πρός Τόν Αἰδεσιμώτατον Ἱερέα Γ. Μ., Ἐφημέριον… (νῦν ἀγνώστου διαμονῆς)
Καλοῦμεν σε ὅπως ἐμφανιστῇς αὐτοπροσώπως ἐνώπιον ἐμοῦ τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Παρθενίου Βουλγαράκη, ἐνεργοῦντος ὡς Ἀνακριτοῦ, συνῳδά τῇ ὑπ᾽ ἀριθμ. 749/473/φ5/21-8-2017, Σεπτῇ Ἐντολῇ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γορτύνης καί Ἀρκαδίας κ. Μακαρίου καί δυνάμει τῶν ἄρθρων 109 καί 110 τοῦ Νόμου 5383/1932 «Περί τῶν ἐκκλησιαστικῶν δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας», ἐν Μοίραις καί ἐν τοῖς Γραφείοις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γορτύνης καί Ἀρκαδίας τῇ 31ῃ Ὀκτωβρίου 2017, ἡμέραν Τρίτην καί ὥραν 11 π.μ., ἵνα ἀπολογηθῇς ἐπί ἀποδιδομένων σοι κατηγοριῶν, αἵτινες κρίνεται σκόπιμον, ὅπως μή ἀναγραφῶσιν εἰς τήν παροῦσαν κλῆσιν. Ἐν Μοίραις τῇ 29ῃ Αὐγούστου 2017 Ὁ Ἀνακριτής Ἀρχιμ. Παρθένιος Βουλγαράκης”
ΠΗΓΗ  goneis.info

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ΣΕ ΔΕΣΜΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ..


Προβλήματα παρατηρούνται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην σταθερή τηλεφωνία και στη σύνδεση του ίντερνετ στα Κύθηρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας έχει υποστεί βλάβη δέσμη οπτικών ινών σε περιοχή της Λακωνίας. 
Συνεργεία εργάζονται αυτή την ώρα για την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος και αναμένονται αποτελέσματα της επόμενες ώρες...
ADELIN 107,3 FM
 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: «Τρεις Αλήθειες για το “τσίπουρο” και “τσικουδιά” και ένα συμπέρασμα»


Δήλωση «Τρεις  Αλήθειες για  το “τσίπουρο” και “τσικουδιά”  και ένα συμπέρασμα»

  1. Το τσίπουρο βγαίνει από την γκρίζα φορολογική ζώνη στο φως
Με την τροποποίηση της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ
α) Για πρώτη φορά το τσίπουρο και η τσικουδιά βγαίνουν από την γκρίζα φορολογική ζώνη και πλέον εντάσσονται σαν εξαίρεση για τη χώρα μας στο μειωμένο κατά 50% συντελεστή όπως ήταν και το ούζο
β) Για πρώτη φορά προστατεύεται το καθεστώς διήμερων ευρωπαϊκά αφού η Οδηγία θα επιτρέπει την μειωμένη έως 85% κατ' αποκοπή φορολόγηση για το προϊόν απόσταξης των διημέρων. 
  1. Το προϊόν των απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) είναι τσίπουρο ή τσικουδιά
Άρθρο 82 του Τελωνειακού Κώδικα, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα:
«Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που παρασκευάζεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και λοιπών επιτρεπόμενων υλών από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), σύμφωνα με την παράγραφο Ε΄ του άρθρου 7 του ν. 2969/2001, υπόκειται σε εφάπαξ και κατ’ αποκοπή φορολόγηση πενήντα εννέα λεπτών (0,59) του ευρώ ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος».
  1. Χύμα τσίπουρο και τσικουδιά δεν μπορεί να πουλάει ο καθένας, παρά μόνο οι διήμεροι. Όλοι οι υπόλοιποι με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να έχουν εμφιαλωμένα τα προϊόντα τους
Άρθρο  7 παρ. Ε’ του Ν. 2969/01 το τσίπουρο και η τσικουδιά των διήμερων επιτρέπεται να διατίθεται μόνο σε μορφή «χύμα» και δεν μπορεί να προσυσκευασθεί/εμφιαλωθεί.
Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την Εγκύκλιο 5648/20-01-2020 εισήγαγε την απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “τσίπουρο” και “τσικουδιά” για τα χύμα προϊόντα των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), που προφανώς δεν είναι σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο και την Υ.Α.91354/2017.
Άρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα  πρέπει να τηρήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και να προστατεύσει το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) αποσύροντας την εγκύκλιο 5648/20-01-2020 σήμερα.

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ - Ο/Γ ΙΟΝΙΣ, Τετάρτη 19/02/2020 και Πέμπτη 20/02/2020.


ΤΟ ¨ΙΟΝΙΣ¨ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Π.Ν.Ο ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ


Πειραιάς, Δευτέρα 17/02/2020 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Η ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το πλήρωμα του Ε/Γ Ο/Γ ΙΟΝΙΣ Ν.Π. 8775 θα συμμετάσχει αύριο,Τρίτη 18/02/2020,στην απεργία τηςΠ.Ν.Ο οπότε το δρομολόγιο από Πειραιά προςΚύθηρα και Κίσσαμο δεν θα εκτελεστεί.  
Θα ενημερωθείτε με νέο δελτίο τύπου για την διαμόρφωση των δρομολογίων. 
Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:First Choice Travel Τηλ. 210 4179444ΚΥΘΗΡΑ:Kithira Travel Τηλ. 27360 31390ΓΥΘΕΙΟ:Rozakis Shipping & Travel Agency Τηλ. 27330 22207ΚΙΣΣΑΜΟΣ:Gelasakis Shipping & Travel Center Τηλ. 28210 75444