Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Τον Οκτώβριο του 2019 και εν όψει 8 νέων αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων στη χερσόνησο του Μαλέα,η Λαϊκή συσπείρωση ζητώντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης έθεσε το θέμα επί τάπητος,ζητώντας επίσης από τη δημοτική αρχή,να δώσει εξηγήσεις για το πώς ο δήμος Μονεμβασιάς εμπλέκεται ως μέτοχος σε αιολικά πάρκα και με ποσοστό 6.4%.
Έπειτα από δύο συνεχόμενα δημ.συμβούλια στις 13 και 17 Δεκέμβρη αντίστοιχα η δημοτική αρχή ανακατασκευάζοντας την αρχική της πρόταση και συμπεριλαμβάνοντας ορισμένες θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφασίζει με μια πρόταση κόλαφος (όπως τη χαρακτηρίζουμε) που κατακρεουργεί τον τόπο, να κατέβει σε κοινό μέτωπο κατά των αιολικών για χάρη των κατοίκων όπως δήλωσε,αλλά και ψευδών εντυπώσεων παίζοντας ένα αισχρό επικοινωνιακό παιχνίδι.

Σε μια πρόταση φαινομενικά αντιαιολική ο Δήμος αφήνει την πόρτα ανοιχτή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτές που σύντομα θα έρθουν και θα οργώσουν την περιοχή μας,σπέρνοντας άναρχα Α/Γ χωρίς κανένα σεβασμό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Ο Δήμος ξεκάθαρα αντιφατικός συμφωνεί με τη μείωση του αριθμού των προς εγκατάσταση α/γ βάσει του νέου και υπό αναθεώρηση χωροταξικού,και όχι με το σταμάτημα τους όπως εμείς προτείναμε.

Πχ αντί για 750 μια χαρά είναι και οι 600.Η δουλειά γίνεται.

Θεωρεί επίσης πως πρέπει να έχει λόγο σε κάθε επένδυση (έτσι τις ονομάζει) ξεχωριστά μεμονωμένα και αθροιστικά.
Αν κρίνει δηλ μια εγκατάσταση επικερδή και πάντα κατά τη δική του κρίση και το συμφέρον κάποιων,το έργο μπορεί να γίνει.

Αρνείται τη νομική κάλυψη στους δημότες οι οποίοι φοβισμένοι για ενδεχόμενες αγωγές στο μέλλον,θα το σκεφτούν πολύ να δράσουν και να κινητοποιηθούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μόνο,ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την πρόταση αυτή και καλεί τους κατοίκους να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν.

Ήδη στις 29/1/2019 εγκρίθηκαν άλλες 4 νέες αδειοδοτήσεις στις περιοχές Κόκκινα,Κρανί,Βάρδια και Κρίθινα.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Ζητάμε στις συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς,να συνοδεύεται ο κ.Δήμαρχος από εκπροσώπους των παρατάξεων,φορέων,
συλλόγων και κατοίκων και όχι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ζητάμε το θέμα να πάει στη Βουλή γιατί είναι καθαρά πολιτικό και με πολιτική λύση.

Και να μας πουν οι κ.κ βουλευτές τι έχουν ψηφίσει στη Βουλή για τις ΑΠΕ αλλά και τι παραμύθια μας έχουν πουλήσει.

Θα είμαστε στο πλευρό των δημοτών μας στηρίζοντας τους με όλες μας τις δυνάμεις.



Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αναγνωστοπούλου Ελένη
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμου Μονεμβασίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ να ανακοινώσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε να αδειοδοτήσει στη ΔΕ Βοιών στις θέσεις Βαβίλα, Κριθίνα, Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, Βίγλα, Ράχες Χουνάρι, Καψολακούσες και Βρυσάκι 8 νέα αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα ισχύος 118mw με 103 ανεμογεννήτριες που η διάμετρός τους φτάνει μέχρι τα 108 m!!!
Σε ένα δίκτυο, που η ίδια η ΡΑΕ δηλώνει ότι είναι κορεσμένο, προστίθενται άλλα 8 αιολικά ισχύος 118mw, που για το Δήμο μας σημαίνει με το καλημέρα αύξηση 50% των αιολικών και της συνολικής ισχύος (έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 17 αιολικά ισχύος 211 mw).
Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τοπία που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει, ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Καλούς Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura, κλπ.
Είναι εύλογα τα ερωτηματικά της τοπικής κοινωνίας, αφού τα 8 καινούρια αιολικά χωροθετούνται σε περιοχές που είχαν καεί το 2015 και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.
Τίποτα δεν τους σταματά, αφού είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα.
Είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο προβλεπόμενος αριθμός ανεμογεννητριών για τη ΔΕ Βοιών ανέρχεται σε 230!!! Είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός σε όλη τη χερσόνησο Μαλέα, στη Μάνη, παντού.
Είναι τόσο σίγουροι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και προχωρούν σε αυτές τις επενδύσεις, γιατί γνωρίζουν ότι, με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με δίκτυο μεταφοράς ενέργειας 150.000 volt και την γραμμή υπερυψηλής τάσης 400.000 volt Μολάοι Μεγαλόπολη, αντιμετωπίζονται θετικά για αυτούς τα όποια προβλήματα στο δίκτυο.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολή όταν λέμε ότι η χερσόνησος του Μαλέα θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο, με ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν δρόμοι για να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, για να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών κλπ.
Είναι ανάγκη να αλλάξει ρότα στο συγκεκριμένο ζήτημα η Δημοτική Αρχή. Να σταματήσει να αναμασά τα επιχειρήματα των ιδιοκτητών των αιολικών πάρκων και των κυβερνήσεων για καθαρή ενέργεια, για πράσινη οικονομία και άλλα τέτοια. Πράσινες μπίζνες είναι με τα λεφτά του λαού, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται, να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.
Για να έχει αποτελεσματικότητα ένας αγώνας, πρέπει να αναδεικνύονται οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, οι υπαίτιοι που χαράσσουν στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
Σε κάθε περίπτωση η εναντίωση στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων να συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα και να μην περιορίζεται σε ένα ευχολόγιο και μάλιστα στους 4 τείχους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης


Ελένη Αναγνωστοπούλου
Δημοτική Σύμβουλο
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨


Πρόταση για απόφαση ΔΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς ομόφωνα εκτιμά ότι, η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.
Μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, που αδυνατούν να πληρώσουν πολλές οικογένειες.
Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων στη χερσόνησο του Μαλέα, που επιταχύνεται με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, για τις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες στον τουρισμό στην εστίαση, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία.
· Γι’ αυτό ξεκαθαρίζει σε κάθε υπεύθυνο ότι θα εναντιωθεί με κάθε μέσο και με όλες τις μορφές πάλης, σε κάθε νέα αδειοδότηση και απόπειρα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή.
· Αποφασίζει να σταλεί σχετικό υπόμνημα σε κάθε αρμόδιο υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος κλπ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη ΔΕΗ, στην Περιφέρεια, παντού και να ζητά συνάντηση μαζί τους.
· Να επιδιώξει συνάντηση με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και να ζητήσει τη στήριξη τους σε αυτά μας τα αιτήματα.
· Αποφασίζει να κινούνται, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να μπλοκαριστούν νέες άδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.
· Να στηρίζονται και με δικηγόρους της προτίμησης τους, όσοι κάτοικοι διώκονται γιατί αντιδρούν και αγωνίζονται για να προασπίσουν την υγεία και το βιός των κατοίκων, το μέλλον και τη προοπτική του τόπου μας.
· Αποφασίζει να προωθηθούν άμεσα για θεσμοθέτηση και έγκριση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βοιών, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα ΣΧΟΟΑΠ, ο χαρακτηρισμός και η ένταξη της χερσονήσου Μαλέα ως περιοχών ειδικής προστασίας, ως
Τοπίο Διεθνούς Αξίας, ως Παραδοσιακοί Οικισμοί, ως Περιφερειακό Πάρκο Εθνικής Εμβέλειας με δύο βασικούς όρους και προϋποθέσεις
-Να απαγορεύουν την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων.
-Να διευκολύνουν την κατοικία και την μικρή και οικογενειακή επαγγελματική δραστηριότητα.
· Αποφασίζει να βγει καλαίσθητη ανακοίνωση του Δήμου που θα ενημερώνει τους κατοίκους για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την περιοχή με την επέκταση αδειοδότησης και εκγατάστασης νέων ΑΠΕ. Με ευθύνη του Δήμου να φτάσει η ανακοίνωση και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και σπίτια της περιοχής. Να κρεμαστούν καλαίσθητα πάνω σε όλα τα χωριά και στους εθνικούς και επαρχιακούς οδούς.
· Να καλέσουμε τους Δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης σε κοινό Αγώνα για να μην γίνει η Νότια Λακωνία ένα απέραντο αιολικό – φωτοβολταϊκό βιομηχανικό συγκρότημα ιδιωτικών συμφερόντων.
· Να συντονιστούμε με τα συντοπίτικα σωματεία στην Αθήνα για κινητοποιήσεις σε Υπουργεία και άλλους αρμόδιους (ΔΕΗ – ΡΑΕ – κλπ)

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς – Τι αλλάζει


Δείτε το νομοσχέδιο
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του νομοσχεδίου «λαμβάνει σάρκα και οστά το πάγιο αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση “Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)”, οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.
«Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα συνεχούς και πολύμηνης διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου και τους εμπλεκόμενους στο συνεταιριστικό κίνημα και διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τέλμα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας: «Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες Συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγει δε το δρόμο στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης για ενίσχυση του “συνεταιρίζεσθαι”».
Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από το προηγούμενο διάστημα, το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών που θα μπορεί να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών θα ανέρθει σε ποσοστό μέχρι 35%. Όπως είχε αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κατά το παρελθόν, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.
Προβλέπεται επίσης, πως τα πλεονάσματα που θα δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός να μη φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, ενώ επί τυχόν μεταγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχει φορολογική απαλλαγή.
Τέλος σημειώνεται, πως η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό ΑΣ, απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος.
Δείτε το νομοσχέδιο
ΠΗΓΗ  /eordaialive.com

Κρίταμο: Το βότανο του γιαλού που δυναμώνει το ανοσοποιητικό και είναι γεμάτο βιταμίνη C!

Το κρίταμο είναι μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες. Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Είναι εξαιρετικό ορεκτικό, τονωτικό και καθαρτικό. Νοστιμίζει τις σαλάτες, δίνει ιδιαίτερη γεύση σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρέατα ή γίνεται τουρσί. Σήμερα εκτός από την διατροφική του αξία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία καλλυντικών.
Η επιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum (κρίθμον το παράλιον), φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν σέλινο, μαϊντανός, καρότο, μάραθο, άνηθος, κύμινο κ.ά.. O βλαστός και τα φύλλα του, όταν τα τρίψετε, αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Σε ορισμένες περιοχές το λένε και αρμύρα.
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι το Κρίθμον του Διοσκουρίδη ο οποίος αναφερόμενος σε αυτό γράφει: «λαχανεύεται εφθόν τε και ωμόν εσθιόμενον, και ταριχεύεται εν άλμη». Οι αρχαίοι έλληνες κατά μία εκδοχή το ονόμασαν έτσι  λόγω της ομοιότητας των σπόρων του φυτού με αυτούς του κριθαριού. Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγικές, αποτοξινωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση ηπατικών, εντερικών και νεφρικών δυσλειτουργιών. Ο Πλίνιος αναφέρει ανάλογες ιδιότητες του φυτού. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς η ρίζα, τα φύλλα και οι καρποί του φυτού. Από τον 16ο αιώνα το κρίταμο μπήκε στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Στη Γαλλία το έλεγαν βότανο του Αγίου Πέτρου. Χαρακτηριστική ήταν η συνήθεια των θαλασσοπόρων να κουβαλούν μαζί τους μεγάλες ποσότητες κρίταμου ως αντίδοτου για το σκορβούτο. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, ενώ οι βλαστοί και τα άνθη του τηγανίζονται στις ομελέτες, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση.
Το φυτό περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά: ιώδιο (απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς), μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, C και Κ. Δρα ως ορεκτικό, διουρητικό, χωνευτικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Το κρίταμο είναι καλό διουρητικό και δραστηριοποιεί την λειτουργία των νεφρών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και δρα κατά του μετεωρισμού. Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του φυτού βοηθούν στη χώνεψη. Σήμερα χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία των καλλυντικών ως βασικό συστατικό για την δημιουργία κρεμών προσώπου, μιας και η δράση του κατά του αντιοξειδωτικού στρες συμβάλλει στην διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας. Ακόμα, σε μορφή γέλης (gel), είναι ιδανικό για μασάζ στο πρόσωπο και τον λαιμό. Βοηθά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και των σκοτεινών κύκλων γύρω από τα μάτια. Σε μορφή εκχυλίσματος έχει βακτηριοκτόνο και αντιπυτιριδική δράση.
Φωτεινή Πουρνάρα
ΠΗΓΗ  www.itrofi.gr

 


ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Πλήρωση μίας θέσης ειδικού συνεργάτη ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών στο Δήμο Μονεμβασίας


Ο Δήμαρχος  Μονεμβασίας  καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν σχετική αίτηση με σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αποδεικτικά των προσόντων τους, σχετικά με την πλήρωση μίας (1) θέσης ειδικού συνεργάτη ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν :
  • αίτηση
  • σύντομο βιογραφικό σημείωμα
  • δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ της ημεδαπής ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ενιαίου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή προγραμμάτων σπουδών επιλογής (Π.Σ.Ε.) της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής (αναγνωρισμένος από τον ΔΟΑΤΑΠ), αντίστοιχης ειδικότητας,
  • πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις που θα αποδεικνύουν την εμπειρία,
  • αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας,
  • υπεύθυνη δήλωση (κατά το άρθρο 8 του ν. 1599/1986) για τα γενικά προσόντα διορισμού, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του Ν. 3584/07 (άρθρα 11 έως 17).
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων με βιογραφικό σημείωμα και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κατατίθενται στο Πρωτόκολλο του Δήμου Μονεμβασίας από  την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.
Πληροφορίες: Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Μονεμβασίας (κ. Ιωάννης Λάγγης, τηλ. 2732360511) και Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας Δήμου Μονεμβασίας (κ. Παναγιώτα Κολλιάκου, τηλ. 2732360524) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: Ανάρτηση Πινάκων Απολογισμού Κληροδοτημάτων έτους 2019


Τα παρακάτω κληροδοτήματα προβαίνουν στην ανάρτηση – δημοσίευση των πινάκων των απολογισμών του, έτους 2019:
Θεοδώρου Μ. Κωστάκου της ΔΚ Πακίων ΔΕ Μολάων
G. Kellis και Δημητρίου Παπαπαύλου της ΤΚ Κυπαρισσίου ΔΕ Ζάρακα
& Νικολάου & Αγγελικής Κοντομηνά της ΔΚ Νεάπολης ΔΕ Βοιών
Οι αναρτήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 59 του Ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις».
Απολογισμός κληροδοτήματος “Θεοδώρου Μ. Κωστάκου”
Απολογισμός κληροδοτήματος “G. Kellis”
Απολογισμός κληροδοτήματος “Δημητρίου Παπαπαύλου”
Απολογισμός κληροδοτήματος “Νικολάου & Αγγελικής Κοντομηνά”

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να γίνει μία προσπάθεια απο όλους για να σταματήσουν οι άσχημες εικόνες καθημερινά στους κάδους απορριμάτων

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

xeirotonia diakonou 15022020 05Χειροτονία τοῦ νέου Διακόνου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων & Ἀντικυθήρων
π.Παναγιώτη Σκλάβου
Μέσα σέ κλῖμα κατάνυξης, ὅπως ἁρμόζει στήν περίοδο τοῦ Τριῳδίου, τελέσθηκε τό Σάββατο 15/2 ἡ εἰς Διάκονον χειροτονία τοῦ Παναγιώτη Σκλάβου, στήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Μόνης στά Κύθηρα ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Ὁ νέος Διάκονος τῆς ἱστορικῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων εἶναι πνευματικό ἀνάστημα τοῦ ἀειμνήστου Ἱερομονάχου Εὐθυμίου Καλλιγέρου, πού διηκόνησε στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Μόνης ἐπί σειράν δεκαετιῶν καί γαλούχησε μέ τά νάματα τῆς ὀρθοδόξου πίστεως γενεές Κυθηρίων καί ἀναπαύεται στόν χῶρο αὐτό.
Στή χειροτονία, παρά τόν βαρύ χειμωνιάτικο καιρό, συμμετεῖχαν σχεδόν ὅλοι οἱ Ἱερεῖς τῆς Μητροπόλεως καί πλῆθος πιστῶν, συγγενῶν καί φίλων τοῦ νέου Διακόνου, καθώς καί ὁ Δήμαρχος τοῦ νησιοῦ μέ τόν Πρόεδρο καί μέλη τοῦ Δ.Σ.
Στό Ἱερό Ἀναλόγιο προέστη ὁ Πρωτοψάλτης τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγ. Ἰωάννου τοῦ Κυνηγοῦ Λ. Βουλιαγμένης Ἀθηνῶν κ. Γεώργιος Κατσούλας, ὁ ὁποῖος ὑπῆρξε δάσκαλος τοῦ νέου Διακόνου στήν ψαλτική τέχνη, ἐπί ἐπτά ἔτη. Ὁ πνευματικός πατέρας τοῦ χειροτονηθέντος, π.Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἀνέγνωσε τήν Κανονική Συμμαρτυρία καί ἀκολούθως ὁ Σεβασμιώτατος νουθέτησε πνευματικά τό νέο Διάκονο, δηλώνοντας παράλληλα τήν ἱκανοποίησή του πού μετά ἀπό ἀρκετά χρόνια, ἕνας ἀκόμη γηγενής Κυθήριος ἐντάσσεται στόν τοπικό Ἱερό Κλῆρο. Ἄς εἶναι ΑΞΙΟΣ!
Εὐστράτιος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων - Ἀντικυθήρων
Τήν εἰς Διάκονον χειροτονία τοῦ π. Παναγιώτη Σκλάβου τέλεσε, σήμερα τό πρωί, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Μόνης. Τό γεγονός ἀποτελεῖ ξεχωριστή εὐλογία γιά τήν τοπική μας Ἐκκλησία. Ἕνας ἄνθρωπος σεμνός, ταπεινός, ἀνιδιοτελής, μέ ἐκκλησιαστικό φρόνημα καί ἀνυπόκριτη ἀγάπη, ἔρχεται νά ὑπηρετήσει τό λαό τοῦ Θεοῦ. Καί μπορεῖ νά ἔχασε τό Ἀναλόγιο ἕναν ἐξαιρετικό ψάλτη καί ἐγώ ἕναν σπουδαῖο συνεργάτη, κέρδισε ὅμως τό Ἱερό Θυσιαστήριο ἕναν κληρικό, πού ἔχω τήν ἀκράδαντη πεποίθηση ὅτι θά φανεῖ πανάξιος τῆς ἀποστολῆς πού ἡ Ἐκκλησία τοῦ ἀνέθεσε.
Στό ἄκρως συγκινητικό μυστήριο συμμετεῖχε σχεδόν ὅλο τό ἱερατεῖο τοῦ νησιοῦ, ἐνῶ τόν χορό τῶν ψαλτῶν διηύθυνε ὁ Πρωτοψάλτης τοῦ Ἱ. Ν Ἁγίου Ἰωάννου-Βουλιαγμένης ἀγαπητός καί σεβαστός Ἱεροψάλτης κ. Γιῶργος Κατσούλας.
Ἐκ βάθους καρδίας εὔχομαι στόν καλό μου φίλο π. Παναγιώτη καλή καί εὐλογημένη διακονία!
Γιῶργος Λουράντος

xeirotonia diakonou 15022020 08Ὁ Λόγος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ.Σεραφείμ 

κατά τήν χειροτονίαν τοῦ Διακόνου π.Παναγιώτη Σκλάβου

Εὐλαβέστατε Ὑποδιάκονε Παναγιώτη,
Διανύσαμε ἤδη μέ τήν Χάρι τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ τήν πρώτη Ἑβδομάδα τῆς κατανυκτικῆς περιόδου τοῦ Ἱεροῦ Τριῳδίου. Καί μέ τό ἄνοιγμα τῆς ἱερῆς αὐτῆς περιόδου τῶν 70 ἡμερῶν, μέ τήν σταδιακή σωματική νηστεία, ἀλλά καί μέ τήν πνευματική, τήν κατάνυξι τῆς ψυχῆς, τήν μετάνοια καί τήν ἐνεργό συμμετοχή στή λατρευτική καί μυστηριακή ζωή τῆς Ἐκκλησίας μας ὁδεύουμε τήν ἀνηφορική καί σταυρική ὁδό τοῦ μαρτυρίου τῆς χριστιανικῆς μας συνειδήσεως, «ἀληθεύοντες ἐν ἀγάπῃ». Μέ τήν ἔναρξι, λοιπόν, τῆς ἁγίας περιόδου τοῦ Τριῳδίου ἀνοίγεται γιά σένα τό στάδιο τῆς ἱερατικῆς σου ζωῆς καί διακονίας.
Εὐλογητός ὁ Θεός! «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν».
(Ἀκολουθεῖ ἡ συνέχεια τοῦ Λόγου τοῦ Σεβ.Μητροπολίτη μας, ἡ ἀντιφώνησις τοῦ νέου Διακόνου καί πλούσιο φωτογραφικό ἄλμπουμ)
Ἀπό τά παιδικά σου χρόνια ἄναψε ὁ φωτοδότης Κύριος καί Θεός μας μέσα στήν καρδιά σου τήν θεϊκή φλόγα καί τόν ἔνθεο ζῆλο τῆς Ἱερωσύνης, τό νά διακονήσης τό ἱερό καί ἅγιο Θυσιαστήριο. Ἡ θεόσδοτη κλίσις σου (μέ γιῶτα) γιά τήν Ἱερωσύνη καί ἡ θετική ἀνταπόκρισίς σου στήν κλῆσι (μέ ήτα), πού σοῦ ἀπηύθυνε κατά καιρούς ὁ Ἐπίσκοπός σου, ἔφεραν τό σημερινό πανευφρόσυνο ἀποτέλεσμα. Ὁ Ἱερός μας Κλῆρος καί ὁ Χριστώνυμος Λαός μας χαιρετίζουν πανηγυρικά τήν εἴσοδό σου καί τήν ἔνταξί σου στόν Ἱερό Κλῆρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας. Καί ἡ παλλαϊκή αὐτή ἀποδοχή σου ἀποτελεῖ μία λαϊκή μαρτυρία καί συμμαρτυρία γιά τήν ἀξιωσύνη σου γιά τήν Ἱερωσύνη. Αὐτή εἶναι ἡ «ἔξωθεν καλή μαρτυρία», πού εἶναι ἀπαραίτητη γιά τόν κάθε Κληρικό.
Αὐτόν τόν θεοφύτευτο πόθο τόν ἐκαλλιέργησε καί τόν δυνάμωσε ὁ ἀείμνηστος Γέροντας καί πνευματικός σου πατέρας, ὁ ἀλησμόνητος π.Εὐθύμιος Καλλίγερος. Ὁ ἁπλοϊκός καί φωτισμένος αὐτός Ἱερομόναχος. Ὁ ἀκούραστος αὐτός Κληρικός, πού μετέβαινε τακτικά στά χωριά γιά νά κάνη Κατηχητικό στά παιδιά, νά τά διδάσκει ἀπό τήν Ἁγία Γραφή καί τό Ἁγιολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας, νά τά μαθαίνη χριστιανικά τραγούδια καί ὕμνους, νά τά ψυχαγωγῆ καί νά τά ὠφελῆ παντοιοτρόπως.
Αὐτός ὁ ἁπλοϊκός καί σεβάσμιος Γέροντας, ὁ π.Εὐθύμιος, σέ παρακινοῦσε γιά τήν Ἱερωσύνη. Γιατί, ὡς θεοφώτιστος Πνευματικός πατέρας φρόντιζε νά ἔχη καλούς ποιμένες ὁ λαός τοῦ Θεοῦ. Καί τήν εὐλαβῆ σύζυγό σου Γρηγορία τήν συμβούλευε νά γίνη πρεσβυτέρα, χωρίς νά γνωρίζη ὅτι μελλοντικά θά ἀποτελούσατε ἕνα εὐλογημένο ἱερατικό ζεῦγος.
Γι’ αὐτούς τούς πνευματικούς λόγους ἐζήτησες νά γίνη ἡ εἰς Διάκονον χειροτονία σου ἐδῶ στό Μοναστῆρι τῆς Ἁγίας Μόνης, ὅπου ἀναπαύεται τό χοϊκό σκῆνος τοῦ μακαριστοῦ π.Εὐθυμίου, τοῦ ὁποίου ἡ μακαρία ψυχή ἀγάλλεται αὐτή τήν ὥρα.
Ὁ Θεῖος Διδάσκαλος Ἰησοῦς Χριστός εἶπε κατά τήν ἐπίγεια παρουσία Του : «Ὁ μέν θερισμός πολύς, οἱ δέ ἐργάται ὀλίγοι· δεήθητε οὖν τοῦ κυρίου τοῦ θερισμοῦ ὅπως ἐκβάλῃ ἐργάτας εἰς τόν θερισμόν αὐτοῦ». Αὐτή ἡ προσευχή ἔγινε καί γίνεται στά 15 χρόνια τῆς Ἀρχιερατείας μου καί ἰδού ἕνας ἀκόμη καρπός τῶν προσευχῶν αὐτῶν σήμερα.
Ἡ χαρά μου εἶναι ἀπερίγραπτη γιά τή σημερινή χειροτονία σου, ἀγαπητέ μου Ὑποδιάκονε Παναγιώτη. Προσέρχεσαι μέ πολλή ἀγάπη στόν Χριστό καί τήν Ἁγία μας Ἐκκλησία γιά νά προσφέρης ταπεινά τήν διακονία σου στό ἁγιαστικό καί σωτηριολογικό ἔργο της.
Ἡ σημερινή μνήμη τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου Ὀνησίμου καί ἡ αὐριανή παραβολή τοῦ Ἀσώτου υἱοῦ σηματοδοτοῦν τό πνευματικό καί ἁγιαστικό ἔργο τῶν ἐργατῶν τοῦ Ἀμπελῶνος τοῦ Χριστοῦ.
Ὁ Ὀνήσιμος ἦταν δοῦλος στό ἀρχοντικό τοῦ εὐπόρου Χριστιανοῦ Φιλήμονα, πού ζοῦσε στίς Κολοσσές τῆς Φρυγίας. Θέλοντας νά ἀποκτήση τήν προσωπική του ἐλευθερία ἐδραπέτευσε καί ἔφθασε στή Ρώμη. Ἐκεῖ ἔπεσε στά δίχτυα τῆς πατρικῆς ἀγάπης τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, ὁ ὁποῖος τόν προσείλκυσε στή χριστιανική πίστι. Ἀναγεννημένος τώρα πνευματικά ὁ Ὀνήσιμος ἐπιστρέφει στόν ἀφέντη του Φιλήμονα, γιά τόν ὁποῖο ἔγραψε εἰδική ἐπιστολή ὁ Θεῖος Παῦλος καί στή συνέχεια, μέ τή Χάρι τοῦ Θεοῦ, ὁ ἄλλοτε δραπέτης δοῦλος Ὀνήσιμος ἀναδεικνύεται πνευματικός ἐργάτης καί Ἀπόστολος τῆς Ἐκκλησίας. Ἰδού τό μέγα αὐτό κατόρθωμα τοῦ Ἀποστόλου Παύλου.
Καί ὁ Ἄσωτος υἱός τῆς παραβολῆς, πού ἐπεδίωξε καί ἐπέτυχε τήν αὐτονόμησι καί τήν ἀπομάκρυνσι ἀπό τόν ἀγαθό Πατέρα του καί τήν στοργική πατρική του ἑστία, «ἀπεδήμησεν εἰς χώραν μακράν, καί ἐκεῖ διεσκόρπισε τήν οὐσίαν αὐτοῦ ζῶν ἀσώτως», ὅταν συνῆλθε καί ἀνένηψε μετά ἀπό τήν βαρειά καί ἀφόρητη πιά ζωή τῆς ἀσωτείας καί τῆς ἠθικῆς παραλυσίας εἶπε τό : «…ἀναστάς πορεύσομαι πρός τόν Πατέρα μου».
Ἔργο, λοιπόν, τοῦ ἐργάτη καί ποιμένα τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας εἶναι τό νά ἀνακαινίζει τόν λαόν τοῦ Θεοῦ εἰς μετάνοιαν καί σωτηρίαν καί νά ἐπανασυνδέει τόν κάθε ἁμαρτωλό μέ τόν Οὐράνιο Πατέρα καί τήν εὐλογημένη πατρική του ἑστία, τήν Ἁγία μας Ἐκκλησία.
Ὡς Διάκονος τῆς Ἐκκλησίας μας νά μιμεῖσαι στήν πίστι καί τήν πνευματική ζωή τόν Ἀρχιδιάκονο καί Πρωτομάρτυρα τῆς Χριστιανικῆς Πίστεώς μας, τόν ἅγιο Στέφανο. Ὁ ἅγιος Στέφανος καί οἱ ἄλλοι ἕξ (6) Διάκονοι τῆς πρωτοχριστιανικῆς Ἐκκλησίας ἦσαν, σύμφωνα μέ τό ἱερό βιβλίο τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων, «πλήρεις Πνεύματος Ἁγίου καί σοφίας»· «πλήρης πίστεως δέ καί δυνάμεως (ὁ Στέφανος) ἐποίει τέρατα καί σημεῖα μεγάλα ἐν τῷ λαῷ».
Τούς ἀνθρώπους τῆς Ἑβραϊκῆς συναγωγῆς τούς ἀντιμετώπιζε μέ σοφία· «καί οὐκ ἴσχυον ἀντιστῆναι τῇ σοφίᾳ καί τῷ πνεύματι ᾧ ἐλάλει (ὁ Στέφανος)». Καί τήν ὥρα ἐκείνη, πού οἱ ἄνθρωποι τῆς συναγωγῆς κατηγοροῦσαν ἄδικα καί συκοφαντικά τόν Στέφανο καί ξεσήκωσαν ἐναντίον του τόν λαό καί τόν ἔφεραν μέ τή βία στό Ἰουδαϊκό συνέδριο, ὅλοι οἱ δικαστές κοίταξαν τόν Στέφανο καί εἶδαν τό πρόσωπό του νά ἀστράφτει σάν νά ἦταν πρόσωπο ἀγγέλου.
Καί μετά τήν ἀπολογία του ἐνώπιον τοῦ συνεδρίου καί τήν ἱστορική διαδρομή ἀπό τόν Πατριάρχη Ἀβραάμ μέχρι τόν βασιλέα Σολομῶντα, ἀφοῦ τούς ἤλεγξε ὡς σκληροτράχηλους καί τούς Πατέρες των ἐχαρακτήρισε ὡς φονιάδες τῶν Προφητῶν, ἐνῶ τούς ἴδιους τούς ὠνόμασε προδότες καί φονεῖς τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ, σημειώνει τό ἱερό κείμενο : «καθώς ἦταν γεμᾶτος ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα, ὅταν ἀτένισε στόν οὐρανό εἶδε τήν δόξα τοῦ Θεοῦ καί τόν Ἰησοῦ Χριστό νά στέκεται στά δεξιά τοῦ Θεοῦ Πατέρα καί εἶπε: Νά, βλέπω καθαρά τούς οὐρανούς νά εἶναι ἀνοιγμένοι καί τόν υἱό τοῦ ἀνθρώπου τόν βλέπω νά στέκεται στά δεξιά τοῦ Θεοῦ».
Ὁ ἅγιος Πρωτομάρτυρας καί Ἀρχιδιάκονος Στέφανος νά εἶναι ὁ προστάτης καί ὁ ἐμπνευστής σου κατά τόν χρόνο τῆς διακονίας σου.
Ἀγαπητέ μου Ὑποδιάκονε Παναγιώτη,
Μέ τίς εὐχές τῆς μητέρας σου καί τῶν γονέων ἀπό τῆς πλευρᾶς τῆς συζύγου σου, καί μέ τήν ἐγκάρδια συγκατάθεσι καί συμπαράστασι τῆς ὁμοζύγου σου Γρηγορίας, ἀλλά καί μέ τήν ἔνθερμη στήριξι καί ἀγάπη τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου καί τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ τῆς νήσου μας κάνεις τόν βηματισμό σου πρός τά Ἅγια τῶν Ἁγίων, τό Ἱερό Βῆμα, ὅπου τελεσιουργεῖται τό Ἱερό Μυστήριο τῶν Μυστηρίων διά νά διακονῆς κατά τήν Θεία Λειτουργία.
Ἀπό τήν λαμπρή σημερινή λειτουργική μας σύναξι ἀπουσιάζει σωματικά ὁ πολυσέβαστος πατέρας σου, ὁ ἀείμνηστος Ἰωάννης. Εἶχε τόν ἱερό πόθο νά προλάβη νά φιλήση τό χέρι σου ὡς Λειτουργοῦ τοῦ Θεοῦ, ἀλλά δέν πραγματοποιήθηκε ἡ ἐπιθυμία του αὐτή. Ὅμως, ἔχουμε τήν βεβαιότητα ὅτι αὐτή τήν ἅγια ὥρα τῆς εἰς Διάκονον χειροτονίας σου ἡ ψυχή του ἀγάλλεται κοντά στόν Θρόνο τοῦ Θεοῦ, μαζί μέ τήν ψυχή τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος π.Εὐθυμίου.
Πατρικῶς σοῦ εὔχομαι νά διακονήσης ὡς Διάκονος καί Ἱερεύς τοῦ Ὑψίστου ἐπί πολλά ἔτη τό Ἱερό Θυσιαστήριο. Ἔχεις καί τό τάλαντο τῆς γνώσεως τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς καί θά καταρτίζεις σύν Θεῷ στελέχη γιά τό Ἱερό Ἀναλόγιο.
Κοντά μας εἶναι ὁ ἐπί ἑπταετία Δάσκαλός σου στή Βυζαντινή Μουσική κ.Γεώργιος Κατσούλας καί οἱ ἀδελφοί Ἱεροψάλτες τοῦ νησιοῦ μας, οἱ ὁποῖοι χαίρουν καί συγχαίρουν γιά τό σημερινό πανευφρόσυνο γεγονός τῆς Χειροτονίας σου.
Μέ αὐτούς τούς θερμούς λόγους πατρικῆς ἀγάπης σέ καλῶ, ἀγαπητέ μου Ὑποδιάκονε Παναγιώτη, ἀφοῦ καί ἐσύ ἐκφράσεις τά ἱερά συναισθήματά σου, πού δονοῦν τήν καρδία σου αὐτή τήν ἅγια ἡμέρα καί ὥρα, νά εἰσέλθης εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου μας καί νά λάβης κατ’ ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ καί φρικτοῦ Θυσιαστηρίου τήν τῆς Διακονίας χάριν.
Χαῖρε ἐν Κυρίῳ πάντοτε, ἀδελφέ.-
xeirotonia diakonou 15022020 09Ἡ ἀντιφώνησις τοῦ Διακόνου εἶχεν ὡς ἑξῆς :
«Σεβασμιώτατε, Ἅγιοι πατέρες, ἀγαπητοί Ἱεροψάλτες καί καλοί μου συμπατριῶτες, ἤρθαμε ἐδῶ σήμερα γιά τήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας, μέσα στήν ὁποία γίνεται πραγματική μεταβολή τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἴνου σέ ἀληθινό σῶμα καί αἷμα Χριστοῦ κι ἔτσι μᾶς ἀνοίγεται ὁ δρόμος τῆς ἐπουρανίου ζωῆς. Ἄλλωστε τό εἶπε ὁ Χριστός μας κατά τήν ὥρα τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου, ὅτι μέ τή συμμετοχή μας στή Θεία Εὐχαριστία βάζουμε μέσα μας Ἐκεῖνον, τόν ἴδιο τό Θεό.
Μέσα σέ αὐτήν τήν χαρά τῆς Θείας Λειτουργίας ἔχω καί ἐγώ σήμερα μιά δεύτερη χαρά πού θά σημαδεύει τή ζωή μου ἀπό ἐδῶ καί στό ἑξῆς, μέχρι νά φύγω ἀπό αὐτό τόν κόσμο, καί αὐτή εἶναι ἡ διακονία στήν Ἱερωσύνη. Πρίν ἀπό ἀρκετά χρόνια, ὅταν ἀκόμα ἤμουν παιδί καί ζοῦσε ὁ ἀγαπητός σέ ὅλους μας πατήρ Εὐθύμιος, μοῦ εἶχε δώσει αὐτή τήν εὐχή μέ τήν καρδιά του καί μάλιστα μοῦ εἶχε πεῖ νά μοῦ δώσει καί τά ράσα του, χαριτολογώντας. Νά τονίσω, ὅμως, ὅτι τό ἔλεγε μέ τήν ψυχή του. Ἀπό τότε ἡ ἰδέα τῆς Ἱερωσύνης ἔμεινε στό μυαλό μου μέχρι καί σήμερα. Ὁ λόγος μάλιστα πού ἐπέλεξα τήν Ἁγία Μόνη γιά τή χειροτονία μου ἦταν ὁ πατήρ Ευθύμιος.
Ὑπῆρξαν πολλές φορές πού ἤθελα νά κάνω αὐτό τό βῆμα ἀλλά μετά ἄλλαζα γνώμη. Σκεφτόμουν πάντα, ὅπως καί τώρα, ὅτι ἡ Ἱερωσύνη δέν εἶναι κάτι ἁπλό σάν ὁτιδήποτε ἄλλο, ἀλλά ὅτι εἶναι Λειτούργημα πού πρέπει νά τό ἐπιτελεῖς μέ φόβο καί πίστη πρός τόν Θεό .Εἶναι ἔργο πού δέν τό ἐπιτελοῦν, οὔτε ἀκόμα καί οἱ Ἅγιοι Ἄγγελοι τοῦ Οὐρανοῦ. Ὁ Θεός ἀπό τήν μεγάλη του ἀγάπη πρός τό πλάσμα του, τόν ἄνθρωπο, ἔδωσε τήν Χάρη αὐτή στούς Ἀποστόλους πρῶτα καί κατόπιν στούς Ἱερεῖς .
Ὅμως τήν τελευταία χρονική περίοδο ἡ ἀγάπη μου γιά τήν Ἱερωσύνη μεγάλωνε. Ὑπῆρχε βέβαια καί τό ἄλλο κομμάτι τοῦ ἑαυτοῦ μου πού ἔλεγε: «Περίμενε ἀκόμα». Ἡ τακτική αὐτή τῆς ἀναβολῆς, πού γινόταν ἐπί χρόνια δέν ὁδηγοῦσε στήν ἀπόφαση. Ἔτσι προσευχήθηκα στό Θεό νά μοῦ δώσει θάρρος νά προχωρήσω μέ τήν ἄπειρη βοήθεια Του νά γίνει ἡ xειροτονία, ἐμένα τοῦ ἐντελῶς ἀναξίου δούλου Του.
Τώρα, δέν θά μποροῦσα νά παραλείψω τίς εὐχαριστίες μου σέ πρόσωπα πού μέ βοήθησαν πραγματικά.
Πρῶτα ἀπ’ ὅλα τόν πατέρα μου, πού βρίσκεται τώρα ψηλά καί χαίρεται κι ἐκεῖνος αὐτή τή στιγμή, καί τή μητέρα μου, πού μᾶς μεγάλωσαν σωστά ἀπό μικρά παιδιά καί μᾶς ἔμαθαν ποιό εἶναι τό καλό καί πῶς πρέπει νά ἀγωνιζόμαστε στή ζωή.
Τήν καλή μου σύζυγο, πού εἶναι πάντοτε μεγάλο στήριγμα γιά μένα καί πού δέχτηκε μέ χαρά αὐτή μου τήν ἀπόφαση, καθώς ἐπίσης καί τούς γονεῖς της πού πάντα βοηθοῦν καί συμπαραστέκονται σέ ὅλα. Τά ἀδέρφια μας καί τό γιό μας γιά τή δική τους συμπαράσταση σέ μένα.
Τόν Σεβασμιώτατό μας, πού μᾶς ποιμαίνει ἐπάξια, προσεύχεται γιά ὅλους μας καί συμμετέχει παντοῦ καί πάντοτε, χωρίς νά ὑπολογίζει κούραση. Πάντα μέ ἀγαποῦσε καί μέ συμβούλευε νά ἀκολουθήσω τήν Ἱερωσύνη, ἀφοῦ ὑπῆρχε ὁ πόθος στήν ψυχή μου, καί γνωρίζει καλά τό πόσο σημαντικό εἶναι νά ὑπηρετήσω ὡς Ἱερέας στόν τόπο μας.
Τόν πνευματικό μου, τόν πατέρα Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο, πού μέ καθοδηγεῖ πάντα σωστά, βρίσκει λύση σέ ὅ,τι πρόβλημα ὑπάρχει, γιατί ἔχει βαθιά πίστη καί τά ἀφήνει ὅλα στήν Πρόνοια τοῦ Θεοῦ.
Τόν Ἐφημέριο μας, πατέρα Πέτρο Κασιμάτη, γιά τήν προσφορά του τόσα χρόνια στήν Ἐνορία Πιτσινιανίκων καί τή βοήθειά του στήν προετοιμασία μου αὐτή.
Ὅλους τούς Ἱερεῖς μας πού μέ βοηθοῦν καί μέ καθοδηγοῦν στό νέο μου ξεκίνημα.
Τούς ψάλτες μας ὅλους ἀνεξαιρέτως, ὅπου κι ἄν ἔχουμε ψάλλει μαζί. Τό δάσκαλο μας τῆς Βυζαντινῆς μουσικῆς, κ. Γεώργιο Κατσούλα, Πρωτοψάλτη τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννη Κυνηγοῦ, ὁ ὁποῖος μᾶς ἔμαθε ψαλτική μουσική παρά τίς τόσες δυσκολίες, στό νά ἔρχεται πολλές φορές μέ κακοκαιρία στά Κύθηρα. Ὅπως ἐπίσης καί τόν Γιῶργο Λουράντο, πού μέ πρωτοανέβασε στό Ἀναλόγιο στήν Παναγία τή Μυρτιδιώτισσα καί πῆρα πάρα πολλά στοιχεῖα.
Τόν Προϊστάμενο μου, τούς συναδέλφους μου καί τή Διοίκηση τοῦ ΟΤΕ, πού δέν ἔφεραν καμμία ἀντίρρηση στό νά διατελῶ παράλληλα τήν Ἱερωσύνη, ἀντιθέτως μοῦ εὐχήθηκαν τό καλύτερο.
Τέλος, τούς συγγενεῖς καί γνωστούς πού ἤρθατε σήμερα ἐδῶ, καί ὅλους τούς ἄλλους πού δέν εἶναι παρόντες, ὅπως ἐπίσης καί κάποιους φίλους ἀπό ἄλλα μέρη πού ταξίδεψαν εἰδικά γιά τήν περίσταση. Σᾶς ἀγαπῶ ὅλους καί θά προσεύχομαι γιά τό καλό σας .
Εὔχομαι νά ἔχουμε ὅλοι τίς μεσιτεῖες τῆς Παναγίας μας καί τοῦ Ἅγιου Παϊσίου πού εὐλαβοῦμαι ἰδιαίτερα. Νά μᾶς δίνει ὁ Θεός ὑγεία καί ἀγάπη, ὅσο μποροῦμε νά συμμετέχουμε στά Ἅγια Μυστήρια, νά κοινωνᾶμε τακτικά καί νά εἴμαστε πάντα μονιασμένοι καί ἑνωμένοι σέ ὅλη μας τή ζωή».
Ἄξιος! ὁ νέος Διάκονος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Συναντήσεις Χρ. Μπουτσικάκη και της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Πολωνίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Κ. ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ

Πειραιάς, 18 Φεβρουαρίου 2020

Χθες, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, με πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή του Βουλευτή ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας, κ. Χριστόφορου Μπουτσικάκη, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Πολωνίας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και ακολούθως με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την Πολωνική Αντιπροσωπεία παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Γερουσίας, κ. Michał Kamiński, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας,κ. Daniel Milewski, οι Αντιπρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας, κ.κ. Tomasz Szymański και Jan Kanthak, οι Βουλευτές – Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας,κ.κ. Tomasz Kostuś και Jacek Żalek, οι Γερουσιαστές – Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας, κ.κ. Mariusz Gromko και Wiktor Durlak, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ο Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Πολωνικής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» στην Πολωνία, 

Patryk Panasiuk και ο Γραμματέας της Πολωνικής Αντιπροσωπείας, κ. Piotr Stępień.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Πολωνίας, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Ειδικότερα, συζητήθηκε η προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας στις επενδύσεις και στον τουρισμό και αναζητήθηκαν δυνατότητες αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η Πολωνική Αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον κ. Μπουτσικάκη και τους Έλληνες Υπουργούς για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις δύο Χώρες. 
 Ο κ. Μπουτσικάκης δεσμεύθηκε από την πλευρά του να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών.




ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

 

Σας ενημερώνουμε για τη δυνατότητα συμμετοχή σας στην FOODEXPO 2020 με το Περίπτερο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, που θα γίνει 7-9 Μαρτίου 2020 στο Metropolitan Εxpo στην Αθήνα.
 
Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε καλέστε στο 26610362281, Αγροδιατροφική Σύμπραξη Π.Ι.Ν. Ναταλία Βλάχου (ionian.agro@gmail.com), προκειμένου να προμηθευτείτε την αίτηση συμμετοχής και την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Για την εξασφάλιση της συμμετοχής, απαιτείται και registration 100 € κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Εταιρείας Forum που διοργανώνει την έκθεση. Αφού δηλώσετε συμμετοχή, θα γίνει συμφωνητικό του κάθε παραγωγού με την Εταιρεία, οπότε και θα καταβληθεί το ποσό των 100 €.   
 
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Διεύθυνση Έδρας: Κτίριο Π.Ε. Κέρκυρας 2ος Όροφος, ΤΚ 49100 Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26610362281 ,
email: ionian.agro@gmail.com  ,   www.ionianagro.com