Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΥΠΕΝ : Σε ένα μήνα η αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 Σε ένα μήνα, από δύο χρόνια σήμερα, θα περιοριστεί η διάρκεια του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την κατάργηση της άδειας παραγωγής και την αντικατάστασή της από βεβαίωση καταχώρησης στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Σε ένα μήνα, από δύο χρόνια σήμερα, θα περιοριστεί η διάρκεια του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την κατάργηση της άδειας παραγωγής και την αντικατάστασή της από βεβαίωση καταχώρησης στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα δημιουργηθεί.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο 15θήμερο και θα περιλαμβάνει επίσης απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με σύντμηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την έκδοση γνωμοδοτήσεων από τις αδειοδοτούσες αρχές.

Αυτά επεσήμανε σήμερα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, και πρόσθεσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση που θα σχετίζεται κυρίως με το σχεδιασμό της ανάπτυξης των δικτύων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα.
Η κα Σδούκου ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης στα δίκτυα (θα περιοριστεί δραστικά η προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων) καθώς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος σημείωσε τη μεγάλη αύξηση των εγκαταστάσεων πέρυσι, χρονιά κατά την οποία προστέθηκαν 160 MW φωτοβολταϊκών ενώ εκτίμησε ότι εφέτος θα εγκατασταθούν 300 νέα μεγαβάτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛΑΚΩΝΙΑ: «Κτύπησαν» περίπτερα σε Μολάους και Μονεμβάσια!


ΜΟΛΑΟΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αντέννα Νότιας Ελλάδας κλοπή πραγματοποιήθηκε σε περίπτερο στους Μολάους πλησίον του Νοσοκομείου τα ξημερώματα της Τρίτης 18/2. Οι δράστες αφαίρεσαν ποσότητα τσιγάρων αξίας 7.000 €.
Νωρίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν κλεμμένο Ι.Χ από την περιοχή της Σπάρτης αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το περίπτερο στην Μονεμβάσια κόβοντας την παροχή ρεύματος χωρίς όμως να καταφέρουν να το παραβιάσουν.Τις έρευνες για τα δύο περιστατικά έχει αναλάβει το Α.Τ Μολάων.
 notospress.gr

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:Στο αδηφάγο πράσινο ταμείο, μεταφέρονται χρήματα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι,για επιδότηση των δράσεων κυκλικής οικονομίας.


Στο αδηφάγο πράσινο ταμείο, μεταφέρονται χρήματα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι,για επιδότηση των δράσεων κυκλικής οικονομίας.
Δηλαδή άλλος πληρώνει και άλλος κερδίζει.
Βέβαια ο δήμος συμμετέχει με ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του στις δράσεις αυτές,που και πάλι είναι χρήματα του ήδη λεηλατημένου οικογενειακού εισοδήματος.
Και επειδή τα έσοδα των δήμων κατά 70% βγαίνουν από την τσέπη μας, πληρώνουμε δύο φορές.
Τη μια για τα ανταποδοτικά που ορισμένα πηγαίνουν στον πράσινο κουμπαρά,και από την άλλη να γεμίσουν τα ταμεία του Δήμου.
Από παντού και νόμιμα μας τα παίρνουν.
 
Και επειδή ο ΦΟΣΔΑ (φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων) θα καθορίσει νέες τιμές πολύ σύντομα,πιο τσουχτερές στους δήμους λόγω της ΤΕΡΝΑ(εταιρεία διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ) βάλτε το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Για τις απαιτήσεις του ΦΟΣΔΑ θα μας ενημερώσει σύντομα η δημοτική αρχή...

Η επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης  
Αναγνωστοπουλου Ελένη

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε μια εξαιρετικά ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ο αποκριάτικος χορός του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, στη λαμπερή αίθουσα της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ.

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που τα είχε όλα. Τσιριγώτικους χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου, με τοπικά όργανα και τραγούδια, πολύ κόσμο, Κυθήριους και φίλους, που πραγματικά κατέκλυσαν την αίθουσα και κυρίως κέφι, πολύ κέφι!

Ευχαριστούμε όλους όσους βρέθηκαν μαζί μας εκείνο το βράδυ και που με λόγια καρδιάς επαίνεσαν την προσπάθεια μας. Κυρίως, δε, ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, γιατί χωρίς τη δική τους ενθάρρυνση και στήριξη δεν θα είχαμε πάρει μια τέτοια τολμηρή απόφαση. Τέλος, ευχαριστούμε τους Κυθήριους επαγγελματίες για την ολόθερμη στήριξη της λαχειοφόρου μας.

Ευχόμαστε και του χρόνου!

Για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Βάσω Σαμίου-Φλωροπούλου Μαίρη Καλλιγέρου-Γλυνού


Ακύρωση προμήθειας νοσοκομείου Κυθήρων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Κυθήρων σας ενημερώνει για την ακύρωση απο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του διαγωνισμού προμήθειας της μονάδας παραγωγής οξυγόνου για το Νοσοκομείο ΚΥΘΗΡΩΝ και άλλα τέσσερα νοσοκομεία του Πειραιά.
Η προμήθεια για το νοσοκομείο μας της μονάδας αξίας 110.000 ευρώ , είχε δρομολογηθεί απο την Περιφέρεια Αττικής υπό την Ρένα Δούρου μετά απο αίτημα του πρώην διοικητή Δημήτρη Μοιρασγεντή στα πλαίσια αγοράς τέτοιων μονάδων για πέντε νοσοκομεία.
Η μονάδα παραγωγής οξυγόνου θα μείωνε τα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου μας περισότερο απο σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ το χρόνο , και θα εξασφάλιζε επάρκεια σε κάθε επικίνδυνη περίσταση μεγάλων αναγκών. .
Η ακύρωση προφανώς γίνεται για να εμποδίσει την αυτονόμηση των νοσοκομείων απο συμφέροντα μεγαλοπαραγωγών που έχουν μάθει να απομυζούν το δημόσιο τομέα.
Το στόχο αυτό υπηρετεί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ακυρώσει τον διαγωνισμό , παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις που ζητούν να προχωρήσει η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής οξυγόνου.
Υπενθυμίζουμε ότι η παρελθούσα διοίκηση παρέλαβε αξονικό τομογράφο που αναμένουμε να λειτουργήσει και να μην καταλήξει στα άχρηστα, δρομολόγησε την δημιουργία τράπεζας αίματος με ειδική τροποποίηση της αντίστοιχης νομοθεσίας και ολοκλήρωσε μελέτη για μονάδα τεχνητού νεφρού . Περιμένουμε την υλοποίηση ...
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σας καλούμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας .



ΚΥΘΗΡΑ 19/02/2020

Λακωνια:SOSτε τον Ευρώτα! (photos)

ΛΑΚΩΝΙΑ. O Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ευρώτα για μια ακόμα φορά παρεμβαίνει για την σωτηρία του ιστορικού και ζωοδόχου ποταμού. Τα μέλη του Συλλόγου αυτή τη φορά καταγγέλλουν ότι διανύουμε τον τέταρτο μήνα που ο ποταμός Ευρώτας, δέχεται μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων από διάφορές αγροτοβιομηχανικές μονάδες όπως ελαιοτριβεία, με αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων όσο και τις μαζικές θνησιμότητες απειλούμενων ενδημικών ειδών. Ύστερα, από επιτόπιες επισκέψεις μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, κατά μήκος του Ευρώτα όπως επίσης και μερικών παραποτάμων του, κοντά στο Δήμο Σπάρτης, η κατάσταση για άλλη μία χρονιά κρίνεται απελπιστική. Επιπλέον, η κείμενη ξηρασία αλλά και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εργασίες «καθαρισμού» των ρεμάτων, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του ποταμού.
Έπειτα από τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν, η επίσημη απάντηση από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Π.Ε. Λακωνίας με παραλήπτες τον Σύλλογό, το Λιμεναρχείο Γυθείου, το Α.Τ. Ευρώτα, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης,  τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, αναφέρει:
«α) Δεν εκκρεμούν καταγγελίες για την ρύπανση του Ευρώτα έως 10/02/2020 (δηλαδή κανείς δεν ασχολείται)
β) Η διεξαγωγή των προβλεπόμενων τακτικών ελέγχων στις μονάδες είναι ανέφικτη λόγω έλλειψη προσωπικού (άρα δεν μπορούν να προστατέψουν τίποτα)
γ) Κλήθηκαν οι μονάδες που είχαν επιβληθεί πρόστιμα κατά το 2018 να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την νόμιμη λειτουργία τους (και….;)»
Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους «η υποβάθμιση του ποταμού Ευρώτα από την απόθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των υδάτων δεν ήταν και ούτε τώρα φαίνεται να είναι σε θέση να λύσει αυτό το διαχρονικό πλέον πρόβλημα.
Από τα δεδομένα όλων αυτών των ετών φαίνεται ότι η μερική επικύρωση προστίμων στις μονάδες που ρυπαίνουν, δεν έχει αποφέρει κανένα έως τώρα αποτέλεσμα, μιας και ο Ευρώτας υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα. Παράλληλα, τα ελαιοτριβεία που ρυπαίνουν δυσφημίζουν και το προϊόν που παράγουν αλλά και τις υπόλοιπες αγροτοβιομηχανικές μονάδες που προσπαθούν να λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την επίλυση της ρύπανσης του ποταμού πριν να είναι πολύ αργά».
ΠΗΓΗ  notospress.gr