Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ.Ανακοίνωση σχετικά με καταγγελίες για περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών με αφορμή τον κορωνοΐο.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, άτομα εμφανίζονται σε οικίες επικαλούμενοι πως είναι στελέχη του Ε.Ο.Δ.Υ. ή του Υπουργείου Υγείας, που ενημερώνουν για τον κορωνοΐό ή διανέμουν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, διευκρινίζεται ότι, κατόπιν πληροφόρησης από το Υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχουν κλιμάκια Υπηρεσιών του ή του Ε.Ο.Δ.Υ. που επισκέπτονται σπίτια για τέτοιου είδους ενημερώσεις. 
Πρόκειται προφανώς για απόπειρα εξαπάτησης και στην περίπτωση που γίνει αντιληπτό τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100).

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ:ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 220.000 € ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ( ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ - ΜΑΝΔΡΑΚΙ - ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ )

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 220.000 € ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ( ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ - ΜΑΝΔΡΑΚΙ - ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ )
Μετά την εκπόνηση του πρώτου σταδίου της μελέτης για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις της Μονεμβασίας με πίστωση 30.000 € από χρήματα του Δήμου Μονεμβασίας , που αφορούν τη Μαρίνα Μονεμβασίας , το παραλιακό μέτωπο από την Μαρίνα ως το Μανδράκι με επέκταση του προβλήτα και την κατασκευή μώλου για προσάραξη κρουαζεροπλοίων στην βόρεια Προβλήτα και την έγκριση των μελετών ( τεχνική , περιβαλλοντική ) από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας , εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Μονεμβασίας στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης με πίστωση 200.000 € . Περισσότερα για το περιεχόμενο της μελέτης στους συνδέσμους 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ :Καλαθοπλεκτική στα Κύθηρα

Ο παπά Σταυρος, ταλέντο στα χειροτεχνήματα, φτιάχνει το σκελετό για το καλαθάκι του.

Άλλοτε, πριν εισβάλει στη ζωή μας το πλαστικό, σε πολλές δουλειές της καθημερινότητας χρησιμοποιούσαν τα έργα της καλαθοπλεκτικής, που είναι από τις αρχαιότερες χειροτεχνίες.
Οι καλαθοποιοί στα Κύθηρα χρησιμοποιούσαν σαν πρώτες ύλες κυρίως βέργες από σκίνους και καλάμια. Τις βέργες τις μάζευαν με καλόφεγγο, δηλ. μετά την πανσέληνο, για να μη σουφριάνουν, τις έβαζαν στο νερό για να είναι ευλύγιστες και με αυτές έφτιαχναν το σκελετό στα χειροτεχνήματά τους. Στη συνέχεια έπλεκαν με καλάμια γύρω γύρω, ή με βέργες.
Τα χειροτεχνήματα της καλαθοπλεκτικής τα χρησιμοποιούσαν στις μπουγάδες (μπουγαδοκόφινα) για να ξηράνουν τα τυριά (τυροκαλάθες) για να νετάρουν τα παραγάδια (παραγαδόκοφες) για να μεταφέρουν χαλίκια και υλικά (πετροκόφινα) κοφίνια για τη μεταφορά των σταφυλιών, καλάθια για εμπορεύματα, για ψώνια κ.τ.λ.
Εάν το κοφινι ήταν πλεγμένο με βέργες, λεγόταν βεργοκόφινο, εάν ήταν πλεγμένο με καλάμια, καλαμοκόφινο.

Ενα καλαθάκι 50 ετών στα Κύθηρα πλεγμένο με βέργες και καλάμια.

ΛΑΚΩΝΙΑ:Το Νοσοκομείο Μολάων «φοράει» μάσκα!



ΜΟΛΑΟΙ. Αυστηροί είναι οι κανόνες επισκεπτηρίου στο νοσοκομείο Μολάων με απόφαση της Διοίκησης λόγω της ανάγκης προστασίας της Δημόσιας Υγείας και την λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων προστασίας για το νέο κοροναϊό. Περιορίζει αυστηρά σε μία ώρα ημερησίως το επισκεπτήριο στη νοσοκομειακή μονάδα και, συγκεκριμένα, από τις 6:30 μ.μ. ως τις 7:30 μ.μ. και αυστηρά μόνο ένα άτομο ανά ασθενή. Η είσοδος στο νοσοκομείο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την είσοδο του τμήματος επειγόντων περιστατικών.
 notospress.gr

Ανδρέας Μαριάτος: περι εγχωρίου & ανεμογεννητριών


“Όπου γάρ εστιν ο θησαυρός ημών, εκεί έσται και η καρδία υμών”
(Ματθ. στ΄ 21).
ή
Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. 


Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Εγχωρίου εξέδωσε ΔΤ με παράκληση να προσκομίσουν τοπογραφικά και τίτλους ιδιοκτησίας όσοι έχουν ιδιοκτησία στις προτεινόμενες για ανεμογεννήτριες περιοχές. Πέραν του ότι η ικανοποίηση αυτής της παράκλησης έχει την ίδια θεσμική βαρύτητα με το να μου φέρετε κι έμενα τα στοιχεία σας όσοι έχετε κοσμοδρόμιο στο Βύθουλα, κατ’αρχήν θέτω τον εξής προβληματισμό : ποιόν αληθινά βοηθάει η πρόταση αυτή, όταν είναι ευρέως γνωστό πως ο σημαντικότερος ανασχετικός παράγοντας στην επιχειρηματικότητα είναι το ασαφές επενδυτικό τοπίο;
Γιατί, με ανοικτή την (πολυετή) διαδικασία για το εθνικό κτηματολόγιο, να επισπεύσουμε το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών ειδικά για τις ανεμογεννήτριες;
Ακούγοντας στο ΔΣ της 25ης Φεβρουαρίου τον δήμαρχο να προσαυξάνει* πιστεύω οτι αυτή η κοινή πρόταση δημάρχου/προέδρου Εγχωρίου ήταν προσυζητημένη και μάλιστα, αναλύοντας την ομιλία του τελευταίου, εκτίμησή μου είναι οτι (υποσυνείδητα θέλω να πιστεύω) δεν ήταν εντελώς αθώα.
Το συμπέρασμα που δυστυχώς εξάγεται από την έως τώρα τοποθέτηση του προέδρου της Εγχωρίου είναι πως αυτό, το βασικό εργαλείο μας απέναντι στο υποτελές σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεφθαρμένο κράτος, στην παρούσα φάση δεν διαθέτει συγκροτημένο, αταλάντευτο λόγο αντίστασης. Παρουσιάζεται ως αφερέγγυος σύμμαχος, που δείχνει ωσαν να έχει απρόθυμα συρθεί σε περιστασιακή συμπόρευση υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας κι όχι ως οδηγός ή έστω συνοδοιπόρος. Και εν τέλει, την ώρα που υποτίθεται οτι αντιμετωπίζεις τους ανεμογεννητριάδες, δεν λες «εσείς οι πολίτες» και «εμείς της Εγχωρίου».**
Όσο για το πως και πότε θα τολμούσε η Εγχώριος να αποσπαστεί από την κοινή πορεία, οι ψυχολογικές βαλβίδες είναι πολλές και κάποιες έχουν ήδη ανοίξει. Πχ, δεν είναι μακρυά η στιγμή που στο όνομα του «φόβου μήπως την καταργήσουν», η Εγχώριος «αναγκαστεί» να συμφωνήσει με τις ανεμογεννήτριες.***
Ας δούμε όμως τι πραγματικά είπε ο πρόεδρος της Εγχωρίου μέσα σε αυτά τα όλα κι όλα 165 δευτερόλεπτα που μίλησε :
- Ξεκινάει την τοποθέτησή του με ένα «φυσικά θα στηρίξουμε την προσφυγή του δήμου» και αμέσως μετά λέει : «Πρέπει να κάνει και η Περιφέρεια προσφυγή», με άλλα λόγια φοβάται μην δείξει οτι είναι ο μόνος που αντιδράει.
- Αυτό που λέει κατόπιν (οπότε υποθέτω οτι προφανώς τον απασχολεί) είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη! «Δεν σας τα είπε ο δήμαρχος, θα σας τα πει ...».
- Αμέσως μετά λέει, «εμάς δεν είναι τώρα η ώρα μας αλλά όταν φτάσει η στιγμή να μισθώσουμε» και «εκεί θα συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα [...] και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» γιατί «το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις» ! Προσέξτε οτι ο πρόεδρος της Εγχωρίου δεν λέει κάθετο ΟΧΙ πουθενά στο λόγο του. Η θέση του είναι μόνο «θα δούμε» (και με τον δήμαρχο υπάρχει πλήρης ταύτιση).
- Ύστερα, με αφορμή την εκπόνηση χωροταξικού λέει «κι εμείς είμαστε υπέρ» όμως όχι για να αποφασίσουμε οτι δεν θέλουμε βιομηχανικό αιολικό πάρκο αλλά «για να ξέρουμε που και πόσες θα μπούνε»!
- Κατόπιν λέει: «Η ημερίδα πρέπει να γίνει στις αμέσως επόμενες μέρες, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα». Οι εταιρείες βιάζονται, εμείς βιαζόμαστε για κάποιο λόγο;
- Μετά αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό. Μα, την ώρα που σύσσωμο το νησί λέει ΟΧΙ για λόγους προστασίας του τοπίου, η εγχώριος ενδιαφέρεται για το ιδιοκτησιακό; Ποιός εκτός των εταιρειών καίγεται να λυθεί αυτό το θέμα; Είμαστε ή δεν είμαστε μαζί; Είτε έρθουν σε εμένα, είτε στο γείτονα, είτε στην εγχώριο, το ΟΧΙ είναι δεδομένο - ή όχι; Λέει ο πρόεδρος: «Οταν θα έρθουν οι εταιρείες να μας πούνε το σημείο που θα νοικιάσουνε, θα πρέπει να φέρουνε σε εμάς τίτλους γιατί ακούω οτι όλοι έχουν χωράφια εκεί κάτω και μόνο η εγχώριος δεν έχει τίποτα!» Συγνώμη αλλά εδώ φαίνεται ωσάν η Εγχώριος απλά να φοβάται μην της πάρουν ιδιώτες τα ενοίκια!
- Και συνεχίζει: «Αν είναι εμφανής η ιδιοκτησία τότε δεν
Και συνεχίζει: «Αν είναι εμφανής η ιδιοκτησία τότε δεν ασχολούμαστε καθόλου». Ώστε αν πάει η εταιρεία σε ιδιώτες με καθαρούς τίτλους η Εγχώριος δεν θα ασχοληθεί καθόλου! Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο....

Όταν κάποιος χωρίς επιτήδευση στην πολιτικάντικη σκηνή μιλάει δημόσια, πολλές φορές αντί να κρύπτει, αποκαλύπτει τις αδυναμίες του. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν τις πολεμά, οτι δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη, θέση και πράξη. Όμως για να ξέρουμε όλοι ποιοί θα είμαστε μέχρι τέλους πραγματικά μαζί στον αγώνα ενάντια στα βιομηχανικά πάρκα, θεωρώ επιτακτική στρατηγική και πολιτική ανάγκη να πάρουν όλοι οι φορείς θέση. Επίσημα και Τώρα.
- Η Εγχώριος με επίσημη απόφαση του ΔΣ.
- Ο Δήμος, παρομοίως
- Όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα.
- Όλοι οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.
Και εφόσον υπάρξει κοινή θέση των παραπάνω φορέων, να απαιτηθεί από την Περιφέρεια επίσημη πολιτική δέσμευση οτι θα σεβαστεί την απόφαση του νησιού και θα αποφασίσει αρνητικά σε αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών πρώτα για λόγους σεβασμού της λαϊκής βούλησης κι ύστερα για όποιον άλλο λόγο (περιβαλλοντικό, τεχνικό, προστασίας του τοπίου και της κληρονομιάς).


* λέγοντας (ο δήμαρχος) οτι το ίδιο έγινε και για την επέκταση του αεροδιαδρόμου (εδώ χωρίς δημοψήφισμα ή ημερίδα κι ο νοών νοείτω για το εάν αυτή η πρακτική βοήθησε υπέρ ή κατά της επέκτασης).
**Θυμίζω εδώ οτι η Εγχώριος απέρριψε την πρόταση συνολικής προσφυγής ενάντια στους απαράδεκτους δασικούς χάρτες και προτίμησε τις μεμονωμένες προσφυγές δικού της ενδιαφέροντος. Και τώρα την έχουμε απέναντι στους πολίτες, με πάγωμα δικαιοπραξιών, αμφισβητήσεις κλπ.
***«Να τό’χουμε υπόψιν μας κι αυτό» όπως κατάληξε ο πρόεδρος της Εγχωρίου, τόσο ανάγλυφα προδίδοντας οτι ήδη σκέφτεται το ενδεχόμενο μελλοντικής μεταστροφής.
________________________________________________________________________________
«For where your treasure is, there will your heart be also"
(Matt. 21).
οr Behind the Words.
By Andreas Mariatos.
It is widely accepted that the most important deterrents to entrepreneurship are vague investment conditions.

On February 28, the President of EEPKA (Εγχώριος, the local committee that administrates public land in Kithira) issued a press release asking those who possess land within the proposed wind turbine areas to provide proof of their property ownership. This plea has no institutional weight, let’s leave it aside. Let’s raise the following question: to whom is this proposal to divulge private information really helpful?
While the procedure for the National Land Registry is in operation (and will take years to complete), why should we accelerate the clearance of properties specifically for the sake of wind turbine parks?
Listening to the Mayor’s endorsement* on February 25th, I believe that the joint proposal of the Mayor & the President of EEPKA was prearranged, and, analyzing the latter's speech, my estimation is that the proposal was not innocent (I would like to believe it was an innocent proposal).
The unfortunate conclusion I draw from the position of the EEPKA president, so far, is that EEPKA, our best tool against the corrupt state, (the slave of multinational companies) at this stage, has no coherent, unyielding voice. It stands as our untrustworthy ally, reluctantly drawn to conditional camaraderie under the pressure of local society. And finally, when it comes to dealing with wind turbines, we citizens should not be referred to as “you”, but as “we”; EEPKA is part of us. **
As for how and when EEPKA would dare to deviate from the common path, the psychological valves are many and some are already opened. For example, we are not far from the moment when, in the name of "the fear that EEPKA will be abolished", we will be "forced" to agree to the wind turbines.
But let's look at what the President of EEPKA really said during the 165 seconds he spoke:
- He begins with "of course we will support the municipality's appeal" and immediately follows with: "the District must also appeal". In other words, he is afraid to show that he is the only one reacting.
- Immediately afterwards comes the talk about compensatory benefits! "The mayor didn't tell you, he'll tell you...".
- Subsequently, "It is not our time now but when the time comes to lease […] then we will consider all the data [...] and decide what to do [because] the matter has many implications"! Note that the President never says a clear NO. His position is "we shall see in time".
- Then, on the proposal for a spatial planning study, he says "we, too, are in favor" but not to decide that we do not want an industrial wind farm, just "to know where and how many of these wind turbines will be"!
- Then he says: "A conference should take place ASAP, in the next few days." Yes, companies are in a hurry; are we too in a hurry for some reason?
- Then he speaks about land ownership. But at a time, in order to protect the landscape, the whole population is saying NO, what’s EEPKA’s interest in … real estate? Who–except for the companies-–is in any urgency to solve potential ownership disputes? Are we or are we not together in this? Whether they come to me or to my neighbor or EEPKA, isn’t NO a given? The president says: "When the companies come and tell us where they want to rent, the locals should prove to us their rights because I hear everyone has fields down there and only EEPKA has nothing!" Am I wrong to assume that it looks as if his only concern is whether the rents will be collected by individuals instead of EEPKA?
- And he goes on: "If ownership is obvious then we don't care at all." So if the wind turbines are installed inside private properties, the EEPKA will not care at all! Impressive, if nothing else...

When one speaks light-heartedly in public, instead of hiding, he often reveals his weaknesses. This does not mean that he will not fight, that he cannot change his opinion, position or practice. But in order to know who we can trust in this long fight against industrial wind parks, I find it strategically and politically imperative that all players state their firm position. Make it official and do it now.
- The Board of Directors of EEPKA should make an official decision.
- The municipality, the same
- All Municipal District Councils.
- All citizens through a referendum.
If all the aforementioned bodies come to a decision against the window parks, the Region must be bound under a formal political commitment to respect the island's decision and reject all applications for wind turbine installation permits.
* Saying (the mayor) that the same procedure (people voluntarily bringing their surveys and contracts) was used for the extension of the runway (in that particular case, without any referendum or conference and one can guess whether this method gave favor to the extension).
** I would like to recall here that EEPKA rejected the proposal of a comprehensive appeal against unacceptable forest maps and proceeded to appeals in a way that now EEPKA is turning against citizens, freezing deals, creating disputes, etc.
*** "Keep this in mind, too" as the President of EEPKA concluded, so clearly betraying that he is already thinking of his future inversion.

Kithira, 6/3/2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ελεγχόμενη καύση κλαδιών από κλάδεμα δέντρων

Λόγω της έλλειψης των κανονικών βροχοπτώσεων της εποχής και των έντονων ανέμων που παρατηρούνται στο νησί μας, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα επίσημα η αντιπυρική περίοδος.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί πυρκαγιά από αμέλεια συνιστούμε στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Κυθήρων να ενημερωθούν από την 9/2000 Πυροσβεστική διάταξη και να συμμορφωθούν με αυτήν.
Επίσης οι κάτοικοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (www.civilprotection.gr), που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.
Παρακαλούνται λοιπόν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, και γενικότερα οι κάτοικοι του νησιού να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με άνεμο η/και υψηλή θερμοκρασία χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Επίσης τονίζεται ότι όλοι οι ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, βρέχουν και να καλύπτουν, (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την στάχτη που απομένει προκειμένου να σβήνει τελείως, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων και την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα κάτωθι :
  1. Ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης,
  2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση,
  3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ),
  4. Η καύση θα διενεργείται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ),
  5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς,
  6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Επισημαίνεται δε από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως, αυτόφωρη διαδικασία, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και ποινές φυλάκισης.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Κατασκευή γηπέδων Τένις και Μπάσκετ στο Αθλητικό κέντρο Ασωπού



Ο Δήμος Μονεμβασίας πληροφορεί τους κατοίκους της Δ.Ε, Ασωπού ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου  «Κατασκευή γηπέδων Τένις και Μπάσκετ στο Αθλητικό κέντρο Ασωπού του Δήμου Μονεμβασίας» συνολικού προϋπολογισμού 47.836,04 €.
Η Δημοτική Αρχή εκπόνησε τη μελέτη του έργου και εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου ο φάκελος να είναι πλήρης για να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Στη συνέχεια υπέβαλε πρόταση στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και ύστερα από την αξιολόγησή της, ο Υπουργός Εσωτερικών με την αριθ. 43682/2019 απόφασή του, αποφάσισε την ένταξη του έργου.
Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αφορά εργασίες κατασκευής ενός γηπέδου μπάσκετ και ενός γηπέδου τένις στην Κοινότητα Ασωπού, εντός του δημοτικού χώρου δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αθλητικού Κέντρου Ασωπού.
Με το εν λόγω έργο θα αναπτυχτεί μια νέα κατηγορία αθλημάτων δίνοντας τη δυνατότητα άθλησης ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και αναψυχής στους κατοίκους της Δ.Ε. Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πάντα προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ  ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Τούμπανα στη γειτονιά σου, δέξου τα και στη γωνιά σου



Τούμπανα στη γειτονιά σου, δέξου τα και στη γωνιά σου
(λαϊκή παροιμία)
του Σταύρου Αραχωβίτη
Βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ
Τις τελευταίες μέρες η γεωπολιτική γειτονιά μας φλέγεται, και το ίδιο μας το σπίτι, η χώρα μας, βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τη συστηματική εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος από τη γείτονα χώρα. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.
Όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες και φιλόξενοι και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία μας.  Καλό θα είναι λοιπόν, να μη διχάζουμε την κοινωνία, να μη διχάζουμε τους πολίτες. Να μη χρησιμοποιούνται τα ΜΑΤ εναντίον των νησιωτών, να μην εκφέρονται εμπρηστικές δηλώσεις.
Όπως είπε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου χρειαστεί θα βάλουμε πλάτη. Όχι λευκή επιταγή. Αυτό πρέπει να το χτίσουμε μαζί. Τώρα χρειάζεται συμφωνία σε μια στοιχειώδη κοινή βάση και ομοψυχία στην υποστήριξή της. Δε χρειάζεται να μιλάμε για ανοιχτά και κλειστά σύνορα, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον για το πόσο ήταν ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα με 5.500 πρόσφυγες στη Μόρια και πόσο είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα με 25.000 πρόσφυγες στη Μόρια.
Έχουμε κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, με τις παλινωδίες και τα αδιέξοδά της τους τελευταίους 8 μήνες, αλλά αυτή την κυβέρνηση έχουμε και δεν αλλάζει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι καταστάσεις ωστόσο, υπερβαίνουν τη συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζεται ν' αναγνωρίσουμε τον γεωπολιτικό κίνδυνο που απειλεί την περιοχή μας και να οικοδομήσουμε μια εθνική στρατηγική απέναντι σε αυτόν.
Το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ένας εθνικός διχασμός, που κατά βάση είναι η κρυφή επιδίωξη των αντίπαλων συμφερόντων. Εθνικολαϊκιστικές δηλώσεις, μεγαλοστομίες, αφορισμοί και διχαστικές εκφράσεις είναι ανεπίτρεπτες, ιδιαίτερα στο δημόσιο λόγο εκείνων που έχουν ευθύνη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής.
Η εκμετάλλευση άλλωστε ενός τόσο σημαντικού εθνικού ζητήματος με επικοινωνιακό και μικροπολιτικό τρόπο το μόνο που δείχνει είναι ανευθυνότητα και προσπάθεια συγκάλυψης της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τη «φωτιά» που έχει ξεσπάσει στη γειτονιά μας και το τελευταίο διάστημα «μαίνεται ανεξέλεγκτη».

Γενικό Λύκειο Κυθήρων:Η ταινία μας «Σε χρειάζομαι» πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινιών μυθοπλασίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί για νέα διάκριση της Κινηματογραφικής μας ομάδας.
Η ταινία μας «Σε χρειάζομαι» πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινιών μυθοπλασίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema... διάβασες;;» ο οποίος έγινε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννηςκαι σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
Για ακόμη μια φορά μπράβο στα παιδιά μας!

Γενικό Λύκειο Κυθήρων

ΚΕΔΕ -Κορωνoϊός: Επείγουσα επιστολή σε όλους τους Δημάρχους


Την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας έχουν φτάσει στα 31, επείγουσα επιστολή προς όλους τους ∆ημάρχους της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, ∆ημήτρης Παπαστεργίου, για το νέο κορωνοϊό. Στην επιστολή που συνυπογράφει και ο Ιωάννης ∆. Ταγκαλέγκας, ∆ήμαρχος Λεβαδέων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κ.Ε.∆.Ε., αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες καθώς και τα επιστημονικώς ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.
Η επιστολή περιέχει οδηγίες και καταλήγει ως εξής:
Αγαπητοί συνάδελφοι, η αρμοδιότητα της αναστολής διδακτικών ωρών/ κλεισίματος σχολικών μονάδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς θα μας καθοδηγεί σχετικά, στη βάση υποψίας κρουσμάτων, όπως επίσης οι απολυμάνσεις εκπαιδευτικών μονάδων και δημοτικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να συμβαίνει σε υποψία κρούσματος του ιού ή αν στο πλαίσιο απομάκρυνσης φοβίας των πολιτών να γίνεται τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικές μονάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Τέλος, συστήνουμε στη διακριτική σας ευχέρεια την αναστολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ειδικά στις περιοχές που υφίστανται κρούσματα ή υποψία κρουσμάτων, με απώτερο σκοπό την αναστολή εξάπλωσης του ιού. Η Επιτροπή Υγείας της Κ.Ε.∆.Ε. θα σας ενημερώνει διαρκώς με νεότερα στοιχεία.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ενημερώνουμε και συστήνουμε μέτρα πρόληψης για το νέο κορωνοϊό, έτσι ώστε να καθοδηγήσουμε τους δημότες μας με ψυχραιμία και όχι με κινήσεις πανικού. Ο 2019-nCoV είναι στέλεχος κοροναϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού
(δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών).

Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ή δύσπνοια.
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι
πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κοροναϊών.
ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
  Συστήνεται σε όλους τους χώρους της επιχείρησης καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
• Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. o Συνιστάται τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
• Τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής όπως: o Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, χαρτομάντηλο, το μανίκι σας
ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

o Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντηλο σε κλειστό κάδο.
o Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
• Αποφύγετε τη στενή επαφή. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν πυρετό, βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού.
• Αποφύγετε την κοινή χρήσης των μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Αποφύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από τις επιφάνειες στον εαυτό σας.
• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια επικοινωνώντας αρχικά με τον οικογενειακό ή θεράποντα ιατρό σας ή το ΕΟΔΥ (τηλ. ΕΟΔΥ 210 5212000).
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με  2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με SARS–CoV-2.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ:
Συνίσταται:
• Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
• Συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε
10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.

Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών. Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Να σημειωθεί ότι ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV
ορίζεται:

o Επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019- nCoV, διάρκειας τουλάχιστον 15’, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή
o Παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV για περισσότερο από 2 ώρες

Η υποψία λοίμωξης με τον νέο κορωναϊό σχετίζεται σε ασθενή που εμφανίζει εμφανίζει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια και επιπλέον συμβαίνει κάποιο από τα ακόλουθα:
• Πρόσφατο ταξίδι (εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων) σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από 2019-nCoV στην κοινότητα. Οι περιοχές αυτές στην παρούσα φάση (Φεβρουάριο 2020 είναι Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα)
• Στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από 2019-nCoV στην κοινότητα
• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από 2019-nCoV
• Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από 2019-nCoV
Συστήνεται να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες το εξής αναλώσιμο υλικό: σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
χαρτομάντηλα απλές χειρουργικές μάσκες γάντια μιας χρήσης σακούλες απορριμμάτων υγρά καθαρισμού επιφανειών με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνης) σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 70%.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο site του ΕΟΔΥ (Τηλ. 2105212000) https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/
Αγαπητοί συνάδελφοι, η αρμοδιότητα της αναστολής διδακτικών ωρών / κλεισίματος σχολικών μονάδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς θα μας καθοδηγεί σχετικά, στη βάση υποψίας κρουσμάτων, όπως επίσης οι απολυμάνσεις εκπαιδευτικών μονάδων και δημοτικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να συμβαίνει σε υποψία κρούσματος του ιού ή αν στο πλαίσιο απομάκρυνσης φοβίας των πολιτών να γίνεται τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικές μονάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Τέλος, συστήνουμε στη διακριτική σας ευχέρεια την αναστολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ειδικά στις περιοχές που υφίστανται κρούσματα ή υποψία κρουσμάτων, με απώτερο σκοπό την αναστολή εξάπλωσης του ιού.
Η Επιτροπή Υγείας της Κ.Ε.Δ.Ε. θα σας ενημερώνει διαρκώς με νεότερα στοιχεία
ΠΗΓΗ  aftodioikisi.gr