Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΠΟΤΑΜΟΣ:ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΛΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ 24.4.2020. (VIDEO)

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΛΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 2020

Μήνυμα παπα-Παὐλου Καλλίκα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής "Ιλαριώτισσας" Ποταμού Κυθήρων.

ΠΗΓΗ
https://www.youtube.com/channel/UCErB58-AH-umMRDjgz1nh6g

Αγιοι Αρχιερείς, έχετε καταλάβει που οδηγείται η Εκκλησία;

 

✔️Να συγκληθεί η Ιεραρχία

✔️ Ξυπνείστε,αλλιώς παραιτηθείτε!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Αυτές τις μέρες ήλθαμε αντιμέτωποι με δύο περιστατικά  τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους και γιαυτό τα σχολιάζουμε αφού  απασχόλησαν σίγουρα κάθε υγιώς  σκεπτόμενο άνθρωπο, όχι απαραίτητα πιστό και φιλακόλουθο.
•Είδαμε κατ´αρχή την Παρασκευή  την λιτανεία  της ἱεράς εικόνος  της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο. 
•Και χθες την  εν κινήσει συναυλία  της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Στο  πρώτο γεγονός  την λιτανεία,σημειωτέον τηρήθηκαν ὅλα τά προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της υγείας (αποστάσεις, λίγα άτομα)και κανένας συνωστισμός ή συνάθροιση πιστών απ´όπου και αν πέρασε η θαυματουργή εικόνα που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό για όλους τους Αχαιούς. Παρ´όλα αυτά έσπευσε η Αστυνομία νά αφαιρέσει τις πινακίδες απο το αγροτικό που μετέφερε την εικόνα της Παναγίας και επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο στους παραβάτες.
Στην δεύτερη περίπτωση της συναυλίας  που  δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο, ούτε και  απο αυτόν  τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, είχαμε χειροκροτήματα, συγχαρητήρια  και επευφημίες!
Από τον Σεβ.  Καλαβρύτων και τους ανθρώπους του έλειπε η άδεια, ενώ η κ. Πρωτοψάλτη πληρούσε με το «έτσι θέλω» και τις πλάτες του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη  όλες τις προϋποθέσεις και διέθετε «Βεβαίωση γιά κατ’ ἐξαίρεση μετακίνηση»!…;;
Μεγαλύτερη κοροϊδία δεν θα μπορούσε να υπάρξει! 

ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ  ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;;
Και ενώ θα μπορούσε να γίνει αυτό και να πετύχει προτίμησαν να το κάνουν με αυτό τον προκλητικό τρόπο. Και ξέρετε τι λένε τώρα; Άστους να λένε! Οι ακραίοι φωνάζουν! Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται! Τα ίδια έλεγε και ο Τσίπρας για τη Μακεδονία! 
Και δεν έφτανε  αυτή η πρόκληση. Είχαμε και την σκανδαλώδη ανοχή με την οποία αντιμετωπίζουν το ραμαζάνι! 
Λες και εδώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον κορονοϊό! 
Και η Εκκλησία μας τι κάνει; 
Δυστυχώς καθεύδει! 

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,
 ξυπνείστε επιτέλους! 
Έχουν βαλτεί όλοι- αριστεροί και…δεξιοί-  να μας μετατρέψουν σε ουδετερόθρησκο  κράτος! 
Τώρα μάλιστα με αφορμή τον κορονοϊό αφήνιασαν να κλείσουν τις Εκκλησίες. 
Και σείς το δεχθήκατε! Και μείς όλοι το ίδιο! 
Και είδατε την αντιμετώπιση και τον σεβασμό που δείχνουν! 
Ὡς πότε θα δέχεται η Εκκλησία  τα ραπίσματα,τους κολαφισμούς,και την ἀγρια πολεμική ;Ως πότε θα βλέπει τον πολλά βαρύ κ. Χαρδαλιά να κουνά το δάκτυλο και να στέλνει την αστυνομία για να συλλαμβάνει Αρχιερείς που επιτελούν το ιερό τους καθήκον ενώ παρακολουθεί σιωπών όλους τους άλλους; 
Δεν θα κάνετε κάτι; Θα είναι σα να συμπράττετε και σείς  στην αυτοκτονία της Ελλάδας! 
Μακαριώτατε , εκμεταλλευόμενος το θεσμικό κύρος που έχετε, πρέπει να κάνετε κάτι τ ώ ρ α !!!
Να συγκαλέσετε την Ιεραρχία  μετά την ΔΙΣ που θα συνεδριάσει αρχές Μαΐου.
Είναι  ευκαιρία να ασχοληθείτε  και με ένα τόσο σοβαρό θέμα: την υποβάθμιση της Εκκλησίας σε άφωνο θεσμό, σε απαξιωμένο… σωματείο, το οποίο θα εξαρτάται από τα κέφια του κάθε κ. Χαρδαλιά!
Είμαστε  το μόνο εκκλησιαστικό site που λέγαμε και γράφαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή και καταγγέλαμε συμπεριφορές οι οποίες μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση! Και δεν υποστείλαμε ούτε στιγμή τη σημαία.
Και δυστυχώς, δικαιωνόμαστε σήμερα!

Αγιοι Αρχιερείς, ιερείς και διάκονοι, είστε μεγάλη δύναμη στην πατρίδα μας.Αλλά δεν το ξέρετε! Σας έκαναν να χάσετε ακόμη και την αυτοεκτίμηση που είχατε ως λειτουργοί του Υψίστου αφού θέλησαν να σας μετατρέψουν σε απλούς μεταπράτες κρασιού και ψωμιού, από το οποίο κολλά ο κορονοϊός!
Ξυπνείστε τώρα που όλα δείχνουν ότι η Εκκλησία παρά την ενδοτική στάση της δεν έχασε στα μάτια του λαού ! Το απέδειξαν οι Έλληνες το βράδυ της Ανάστασης, προσευχόμενοι για την δική τους προσωπική Ανάσταση!
Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι, δώστε εντολή να χτυπήσουν οι καμπάνες πένθιμα- παρ´οτι διανύουμε πασχαλινή περίοδο-  και ενημερώστε το ποίμνιο που αγωνία! Σήμερα!Αύριο θα είναι αργά!
Αύριο, αν δεν κάνετε σήμερα  αυτά που πρέπει, θα σας βλέπει ο κόσμος και θα φεύγει. Αύριο δεν θα έχετε ποίμνιο! Το σχέδιο έχει βαθιές ρίζες !
Αγιοι Αρχιερές, για την υστεροφημία σας –όση σας έχει απομείνει– εγέρθητε!!! Και διασώστε ότι μπορείτε μήπως και οι επόμενες γενιές σας θυμούνται ως αγωνιστές της πίστεώς μας και όχι ως ριψάσπιδες που τα παραδώσατε όλα στην κρατική εξουσία!
Μόνον έτσι θα αποκτήσουν κάποια αξία και τα από άμβωνος κηρύγματά σας και τα μεγάλα  λόγια που μας είπατε στις Πασχαλινές Εγκυκλίους. Αρκετά όμως λόγια ακούσαμε! Ήλθε η ώρα των έργων.
Και κάτι τελευταίο: ενώ το είχατε  ρίξει στις βόλτες και στα σούρτα φέρτα, από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και στην εκκλησιαστική ντόλτσε βίτα ήλθε ο κορονοϊος να σας προσγειώσει για να ξαναγυρίσετε  στις έδρες σας, να γυρίσετε στους ναούς σας- έστω και χωρίς ποίμνιο! Γιαυτό ξυπνείστε τώρα και κινηθείτε! Αν κάποιοι εξ  υμών καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε δεν έχετε άλλο δρόμο απο αυτό της παραίτησης! Δεν θα ανεχτούμε α περισσότερο να καλύπτουμε την ανεπάρκεια σας!
Ο λαός που θρησκεύεται άδολα και όχι αρρωστημένα , είναι  ο θεματοφύλακας των ιερών και  των οσίων μας και αυτός που σας στηρίζει σε όλα τα δύσκολα!
Οφείλετε  να βάλετε  φραγμό στις πανούργες προσπάθειες ολίγων –πιστεύουμε- φαύλων που  καταβάλλουν  λυσσαλέες προσπάθειες για να καταφέρουν την αποχριστιανοποιηση της Πατρίδας μας! 
Ενωμένοι, με την  βοήθεια του Θεού,θα βγούμε νικητές! Αναλάβατε τον ρόλο που σας αναλογεί! 
 .exapsalmos.gr

¨ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΚΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ¨.ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Σε εξέλιξη ο δρόμος προς την παραλία Κακιά Λαγκάδα στην Αγία Πελαγία.

Δήμαρχος Κυθήρων
¨Ο δρόμος θα ασφαλτοστρωθεί (πλάτος 6-7μ.) μαζί τον δρόμο   προς Μελιδόνι, μέσα στον Ιούνιο¨.
 

Ένα ακόμα σπουδαίο έργο ενταγμένο στον προυπολογισμό  του Δήμου Κυθήρων για το έτος 2020 υλοποιείται όπως βλέπετε στις σχετικές φωτογραφίες.

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν και άλλα πολλά σημαντικά έργα οδοποιίας σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα από το Δ/Τ του Δήμου Κυθήρων.  
https://kythira.gr/2020/01/22/psifistike-o-proypologismos-toy-2020-sta-163-ekatommyria-eyro-to-ypsos-toy/


ΟΔΟΠΟΙΙΑ: μεγάλα οδικά έργα Περιφέρειας (Μόρμορης, Μελιδόνι, Κακιά Λαγκάδα, Αγ. Πελαγία-Αγ. Αναστασία, Διακοπουλιάνικα – Προγκί – Άγ. Ιωάννης Γερακαρίου), έργα ΠΔΕ (Χαλκός, Φυρή Άμμος), συντηρήσεις οδικού δικτύου, νέες ασφαλτοστρώσεις σε όλο το νησί με το 1.000.000€ της Περιφέρειας.

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ
 ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ADELIN 107,3 FM


Μια εικόνα με εκκλησιαστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό των Κυθήρων

Μια εικόνα με εκκλησιαστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό των Κυθήρων
Κτήτορας του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου είναι ο επίσκοπος Κυθήρων Φιλόθεος Δαρμάρος για τους χρόνους της αρχιερατείας του οποίου, αλλά κάποτε και για την ίδια την ύπαρξή του, υπήρχε σύγχυση στις ιστορικές πηγές.
(Η αλήθεια απεκατεστάθη από το Δημοσιογράφο και Συγγραφέα κ. Εμμανουήλ Καλλίγερο με τη μελέτη του :"Μια απόπειρα αποκατάστασης της σειράς διαδοχής στο Μητροπολιτικό Θρόνο των Κυθήρων από τον 16ο έως το 19ο αιώνα", Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου Κυθηραϊκών Μελετών, τόμος Α, 2006).
Ο επίσκοπος, λοιπόν, Φιλόθεος, διαδέχτηκε το Μακάριο Βενέρη και παρέμεινε στον επισκοπικό θρόνο των Κυθήρων μέχρι το θάνατό του το 1697. Τα οστά του τοποθετήθηκαν σε ειδική θήκη στον τοίχο πάνω ακριβώς από το αναλόγιο του Εσταυρωμένου. Σήμερα μπροστά από αυτή τη θήκη υπάρχει χρυσοκέντητος Επιτάφιος. Παλαιότερα, όμως, υπήρχε η εικόνα που βλέπετε, στο κέντρο της οποίας είναι ο Χριστός, δεξιά του ο επίσκοπος- κτήτορας και αριστερά του ο διάκονός του. Η εικόνα έχει την επιγραφή :"Ενθάδε κείται η σωρός των λειψάνων του προαναπαυσαμένου κου Φιλοθέου Αρχιερέως Δαρμάρου και Ιακώβου Ιεροδιακόνου Σκορδίλη". Ο ίδιος έχτισε και το ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Μονεμβασία που είναι γνωστός και ως Παναγία "η Κρητικιά", γιατί τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εκεί κοντά πρόσφυγες από την Κρήτη.

Γιώργος Λουράντος

 

Αποστολή επιστημόνων του ΕΑΑ στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων - ΠΑΓΓΑΙΑ στο πλαίσιο πειράματος σχετικά με τις επιπτώσεις των περιορισμών λόγω covid-19.

Αποστολή επιστημόνων του ΕΑΑ στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων - ΠΑΓΓΑΙΑ στο πλαίσιο πειράματος σχετικά με τις επιπτώσεις των περιορισμών λόγω covid-19.
Τριμελής αποστολή του ΕΑΑ, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (χρήση camper για την ελαχιστοποίηση επαφών με ντόπιο πληθυσμό, απολύμανση του camper πριν την αναχώρηση, κλπ) επισκέπτεται τα Αντικύθηρα για την συντήρηση των ειδικών οργάνων του ΕΑΑ (lidar PollyXT, φωτομέτρο CIMEL NASA-AERONET κλπ) απαραίτητης προϋπόθεσης για την συμμετοχή σε πείραμα Ευρωπαϊκής διάστασης. Τα όργανα αποτελούν υποδομή της μονάδας τηλεπισκόπησης ατμοσφαιρικών αιωρημάτων του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, με τα οποία γίνεται παρακολούθηση της διασυνοριακής μεταφοράς αιωρούμενων σωματιδίων από φυσικές πηγές (πχ έρημος Σαχάρα, ηφαίστειο Αίτνας και πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή) αλλά καταγράφεται και η συνεισφορά που προκύπτει από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.
Η μονάδα τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ θα παρακολουθεί αδιάλειπτα τις ατμοσφαιρικές συνθήκες για την επόμενη περίοδο, με στόχο να καταγραφούν οι επιπτώσεις των περιορισμών για τον Covid-19 στον φόρτο των αερολυμάτων. Τα δεδομένα θα κατατεθούν και στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ACTRIS (https://www.actris.eu/) που διενεργεί πείραμα συντεταγμένης παρακολούθησης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ατμοσφαιρικής συνθήκες στην Ευρώπη σε πραγματικό χρόνο.
Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ & ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 26-4-2020

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ Η΄ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (26-4-2020).
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
Μία εὐλογημένη «ἀπιστία»
Στήν σημερινή Κυριακή, Χριστιανοί μου, φέρνουμε στήν μνήμη μας τό περιστατικό τῆς ἐμφανίσεως (δεύτερης μετά τό βραδυνό τῆς «μίας τῶν Σαββάτων») τοῦ Ἰησοῦ στούς Μαθητές Του.
Ὁ Θωμᾶς –ἀπών στήν πρώτη ἐμφάνιση τοῦ Διδασκάλου– εἶχε ἀμφισβητήσει τήν μαρτυρία τῶν ὑπολοίπων, πού τοῦ ἔλεγαν: «Ἑωράκαμεν τὸν Κύριον». Καί μάλιστα εἶχε πεισματικά προεξοφλήσει πώς, ἄν δέν ἔβλεπε μέ τά μάτια του τά σημάδια ἀπό τά Σταυρικά καρφιά καί ἐπιπλέον, ἄν δέν ψηλαφοῦσε μέ τό δάκτυλο του αὐτά τά σημάδια, δέν ἐπρόκειτο νά πιστέψει.Αὐτός, ὁ Μαθητής, πού πρίν δυό βδομάδες πλειοδοτοῦσε σέ ἐνθουσιασμό (λέγοντας «πᾶμε καί ‘μεῖς νά πεθάνουμε μαζί Του»), εἶναι ὁ ἴδιος πού –ἐξουθενωμένος ἀπό τήν λύπη– δέν μπορεῖ νά ἀντικρίσει τήν ἀπρόσμενη Χαρά.

Ἐκεῖνος, ὅμως, ὁ «ἐτάζων καρδίας καὶ νεφροὺς», ἤθελε τόν αὐθόρμητο Μαθητή δικό Του, μέτοχο τῆς Χαρᾶς Του, μέτοχο τοῦ χοροῦ τῶν Ἀποστόλων. Καί τοῦ ἐμφανίσθηκε! Τά ἀντίστοιχα γεγονότα εἶναι γνωστά.
Συνηθίζουμε, Χριστιανοί μου, ἐλαφρά τῇ καρδίᾳ, νά λέμε «ὁ ἄπιστος Θωμᾶς». Εἶναι, ὅμως, δίκαιη μιά τέτοια ἔκφραση γιά ἕνα Ἀπόστολο πού σφράγισε τήν ζωή του μέ μαρτυρικό θάνατο; Ἀσφαλῶς ὄχι ! Ἡ ὅποια ἀπιστία τοῦ Θωμᾶ στήν πραγματικότητα ἦταν μιά εἰλικρινής, μιά δραματική ἀναζήτηση. Γι' αὐτό καί ἡ κρυμμένη στό βάθος του σπίθα τῆς Πίστης τόν ἐμπόδισε νά πεῖ «Ἀποκλείεται!», ἀλλά νά ἀφήσει μιά τρελή πιθανότητα: «Μήπως;»… Ἔτσι οἱ ἄλλοι τόν ἄκουσαν νά λέει: «Ἐὰν μὴ ἴδω …» καί εἶδε… καί ἐπίστευσε… καί ἔγινε ἀφορμή τῆς πιό σπουδαίας, ἴσως, εὐεργετικῆς ὑπόσχεσης: «Μακάριοι οἱ μή ἰδόντες καί πιστεύσαντες».
Ἄς ἔχουμε, ἀδελφοί, τήν εὐθύτητα τοῦ Θωμᾶ. Κι ἄς τόν θυμόμαστε στίς στιγμές ὀλιγοπιστίας. Ἀναζητώντας τόν Ἀναστημένο Χριστό… ψηλαφώντας Τον στά πρόσωπα τῶν ἀδελφῶν μας… ἀνιχνεύοντάς Τον μέσα στήν ζωή τῆς Ἐκκλησίας Του… καί -ἀπολαμβάνοντας τήν Χαρά τοῦ Ἀναστάσιμου πανηγυριοῦ– ἄς Τοῦ λέει ὁ καθένας μας: «Ὁ Κύριος μου καί ὁ Θεός μου».
Πρωτ. π. Π. Μαριᾶτος