Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων -Υπάρχουν κυρώσεις



Στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου υπενθυμίζεται στους κατοίκους και τους επαγγελματίες την υποχρέωση όλων να καθαρίσουμε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς.

Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Το στράιστ(ρ)ο

Το στράιστ(ρ)ο

Το θυμάστε; Είναι το πολύχρωμο,ανθεκτικό και ευρύχωρο σακίδιο, κατασκευασμένο με μεράκι, καλαισθησία και φαντασία στον ξύλινο αργαλειό από εκείνες τις ηρωίδες Τσιριγώτισσες μαστόρισσες, απαραίτητο σε κάθε σπίτι.
Πριν το πλαστικό εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) το στράιστο είχε πολλές χρήσεις: ο ιερέας έβαζε τη λειτουργία του και τα βιβλία του για να πάει στα μακρινά ξωκκλήσια του νησιού μας να ιερουργήσει, ο μαθητής τα σχολικά του βιβλία, ο εργάτης τα εργαλεία της δουλειάς του και το κολατσιό του, η νοικοκυρά τα τρόφιμα για να τα μεταφέρει στο χωράφι, η πιστή γυναίκα όλα τα χρειώδη προκειμένου να ακολουθήσει την "Γύρα" της Μυρτιδιώτισσας σε όλο το νησί την αναστάσιμη περίοδο και να εκπληρώσει το τάμα της. 

Πολλά από αυτά είχαν απλά σχέδια, κάποια όμως ήταν πουλάτα (όπως αυτό που βλέπετε, κειμήλιο που διατηρώ από την γιαγιά μου) διακοσμημένα δηλαδή με εντυπωσιακά, παραδοσιακά μοτίβα, αληθινά κομψοτεχνήματα. 
Όλα είναι χαρακτηριστικά δείγματα του κυθηραϊκού, λαϊκού πολιτισμού που, δυστυχώς, σήμερα δεν τα εκτιμάμε, για μην πω περιφρονούμε.
ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος

 

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ποταμού Κυθήρων( ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)



Σας ενημερώνουμε ότι για την διευκόλυνση των Μελισσοκόμων, έχει δημιουργηθεί ψηφιακή εφαρμογή στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, (στις Ψηφιακές Υπηρεσίες/Ηλεκτρονική Αίτηση Μελισσοκομικού Μητρώου).
Ο Δικαιούχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει τη δυνατότητα να κάνει ψηφιακή αίτηση για τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των Μετακινήσεων», 3.2 «Οικονομική στήριξη της Νομαδικής Μελισσοκομίας», για το "Πρόγραμμα στήριξης των μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους», καθώς και για τη Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών κάθε έτους.
Κατά την είσοδο του ενδιαφερομένου στο site, για την υποβολή ψηφιακής αίτησης, δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες τόσο για την εγγραφή του στο σύστημα όσο και του τρόπου υποβολής της αίτησης. 
Επιπρόσθετα στο Υπουργείο λειτουργεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης μέσω του τηλεφωνικού αριθμού "1540" με τη μεσολάβηση εκπροσώπου από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-18:00 για επίλυση ή καταγραφή τυχόν ερωτήσεων ή προβλημάτων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
--
Κάψης Άγγελος
Γεωπόνος Msc.
Περιφέρεια Αττικής
ΔΑΟΚ Νήσων
τηλ. 2131618534

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ποταμού Κυθήρων

Καταγραφή Ιπποειδών – Πυρετός του Δυτικού Νείλου



Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 88050/11288/21-04-2020 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας – Τμήμα Κτηνιατρικής, στα πλαίσια της διερεύνησης της επιδημίας του Δυτικού Νείλου  η οποία εκδηλώθηκε κατά συρροή σε ανθρώπους για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2010 και επειδή τα ιπποειδή και τα πτηνά είναι ευαίσθητα στον ιό, προκειμένου να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των Ζώων καλούνται οι ιδιοκτήτες ιπποειδών να συμπληρώσουν το μητρώο καταγραφής και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στο τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε..Λακωνίας (email: el.stratigakos@gmail.com) ή στο Δήμο Μονεμβασίας (email: geo@monemvasia.gr).
ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ

Αιτήσεις για τη δράση 3.1 Μελισσοκομικού προγράμματος έτους 2020 ”Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση μετακινήσεων”


Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, σε συνέχεια της αριθμ.137/102856/14-4-2020(ΦΕΚ:1576/Β/24-4-2020) απόφασης του ΥΠΑΑΤ ανακοινώνονται τα ακόλουθα, που αφορούν  τους μελισσοκόμους  που δραστηριοποιούνται  στην περιοχή ευθύνης της:
1.Ξεκίνησε  η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στη δράση  3.1΄΄Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση  των μετακινήσεων  για το έτος 2020΄΄(Αντικατάσταση κυψελών).
Η αίτηση υποβάλλεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου (Β.Δεκάζου 5, Τρίπολη) σε πρωτότυπη-έντυπη μορφή ή διαβιβάζεται σε μορφή σαρωμένου ψηφιακού φωτοαντιγράφου(σκαναρισμένου αντιγράφου),  το αργότερο  μέχρι την 14/5/2020
Μαζί με την αίτηση συμμετοχής  υποβάλλεται ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού  καθώς και  υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο στην οποία δηλώνει:
α)πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 2 της αριθμ.137/102856/14-4-2020 (ΦΕΚ:1576/Β/24-4-2020)  απόφασης ΥΠΑΑΤ.
β)αποδέχεται τους όρους και τις προυποθέσεις υλοποίησης της δράσης όπως καθορίζονται από την απόφαση ΥΠΑΑΤ.
γ)αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτοπίων ελέγχων που θα του ζητηθούν.
δ)δεν έχει υποβάλλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Κοινοτικό ή Εθνικό πρόγραμμα ενίσχυσης.
ε)θα διατηρήσει τις κυψέλες αντικατάστασης  για χρονικό διάστημα  τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους  και θα τις επιδεκνύουν στις εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές αρχές όποτε αυτό ζητηθεί.
στ)τα μέλη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στη δράση ως μεμονωμένοι παραγωγοί.
2.Δικαιούχοι της δράσης είναι:
 Μελισσοκόμοι οι οποίοι διατηρούν μελισσοκομική εκμετάλλευση τουλάχιστον είκοσι (20) κυψελών, διαθέτουν  θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο εν ισχύ και έχουν υποβάλλει αίτηση  διαχείμασης στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας  ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.
3.Παραστατικά πραγματοποίησης της δαπάνης
Οι δικαιούχοι καταθέτουν στο Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου  μέχρι τις 20  Μαϊου 2020 πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης ) εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΦΒ & Σ από την 1η Αυγούστου 2019 μέχρι και την 20η Μαΐου  2020 συνοδευόμενα με τις αντίστοιχες εξοφλητικές αποδείξεις  όπου απαιτείται. Για παραστατικά τα οποία αναγράφουν μηχανογραφημένα ή με σφραγίδα του εκδότη, ότι έχουν εξοφληθεί δεν απαιτείται η προσκόμιση εξοφλητικής απόδειξης.
Ενισχύεται η δαπάνη  για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης(καινούργιων πλήρων κυψελών) σε ποσοστό μέχρι 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης
Οι κυψέλες  αντικατάστασης, η αγορά των οποίων επιχορηγείται  στο πλαίσιο της δράσης 3.1  θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο με αναπόσπαστο η/και ανεξίτηλο τρόπο Καν.1308/13-2020.
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας στα τηλ. 273136321 και 2731363324 και στο Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου στο τηλ. 2710243352.
ΑΙΤΗΣΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΟΚ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από το Υπουργείο Παιδείας:


Οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από το Υπουργείο Παιδείας:
https://www.minedu.gov.gr/news/44824-06-05-20-odigies-gia-tin-epanaleitourgia-ton-sxolikon-monadon-2?fbclid=IwAR1aFFtZPtE4Wdae_9UvPE0_KdE17YZBoRWKCUHfZxhgZ41UyWBaZijMKO4